Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESLENME VE DİYETETİK ALANINDA ETİK | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri, beslenme ve diyet alanında verilen eğitim, meslek yasa ve yönetmelikleri, çalışma alanları ve etik kuralları hakkında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Diyetisyenlik mesleğinin tanımlanması,Türkiye'de Beslenme ve Diyetetik eğitiminin yorumlanması,Dünyada Beslenme ve Diyetetik eğitiminin yorumlanması,Meslek kuruluşları ve diğer meslek birliklerinin ifade edilmesi,Beslenme ve diyetetik biliminin gelişmesinin değerlendirilmesi,Beslenme ve Diyetetik alanındaki ilk uygulamaların incelenmesi,Beslenme ve diyetetik ile ilgili çalışma yapılabilecek alanların belirlenmesi,Ülkemizde diyetisyenliğin gelişmesinin yorumlanması,Mesleki etiğin tanımlanabilmesi,Deontoloji kavramının tanımlanabilmesi,Meslek etiği kavramının öneminin değerlendirilmesi,Diyetisyenlik mesleği etik ilkelerinin ifade edilmesi,Diyetisyenlik mesleği etik ilkelerinin uygulanması,Uygulamada karşılaşılan etik sorun örneklerinin incelenmesi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Dünyada ve Türkiye'de Beslenme ve Diyetetik alanında verilen eğitimi değerlendirir. | 10, 16, 9 | A, E |
2. Beslenme ve Diyetetik ile ilgili yasa ve yönetmelikleri yorumlar. | 10, 16, 9 | A, E |
3. Beslenme ve Diyetetik ile ilgili ulusal ve uluslararası meslek kuruluşlarını örnekler. | 10, 16, 9 | A, E |
4. Diyetisyenin çalışma alanlarını ve etik kuralları değerlendirir. | 10, 16, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Diyetisyenlik mesleğinin tanımlanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
2 | Türkiye'de Beslenme ve Diyetetik eğitiminin yorumlanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
3 | Dünyada Beslenme ve Diyetetik eğitiminin yorumlanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
4 | Meslek kuruluşları ve diğer meslek birliklerinin ifade edilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
5 | Beslenme ve diyetetik biliminin gelişmesinin değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
6 | Beslenme ve Diyetetik alanındaki ilk uygulamaların incelenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
7 | Beslenme ve diyetetik ile ilgili çalışma yapılabilecek alanların belirlenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
8 | Ülkemizde diyetisyenliğin gelişmesinin yorumlanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
9 | Mesleki etiğin tanımlanabilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
10 | Deontoloji kavramının tanımlanabilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
11 | Meslek etiği kavramının öneminin değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
12 | Diyetisyenlik mesleği etik ilkelerinin ifade edilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
13 | Diyetisyenlik mesleği etik ilkelerinin uygulanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
14 | Uygulamada karşılaşılan etik sorun örneklerinin incelenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1-Morris JC. Dietitian’s guide to assessment and Documentation, Jones and Bartlett Publishers, Massachussetts, 2011. 2-Tayfur M, Barış O, Baştaş NN. Dünyada ve Türkiye’de Beslenme ve Diyetetik Eğitimi- Öğretimi, Diyetisyenin Meslek Etiği, Hatiboğlu Basım ve Yayım San Tic Ltd Şti, Ankara, 2011. 3-Tayfur M. Diyetisyenlik Eğitimi ve Meslek Etiği, Hatiboğlu Yayınları, 2. Baskı, Ankara, 2014. 4-Tayfur M. Diyetisyenin Çalışma Rehberi, Hatiboğlu Yayınları, 1. Baskı Ankara, 2014. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 2 | 28 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 56 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(56/30) | 2 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESLENME VE DİYETETİK ALANINDA ETİK | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri, beslenme ve diyet alanında verilen eğitim, meslek yasa ve yönetmelikleri, çalışma alanları ve etik kuralları hakkında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Diyetisyenlik mesleğinin tanımlanması,Türkiye'de Beslenme ve Diyetetik eğitiminin yorumlanması,Dünyada Beslenme ve Diyetetik eğitiminin yorumlanması,Meslek kuruluşları ve diğer meslek birliklerinin ifade edilmesi,Beslenme ve diyetetik biliminin gelişmesinin değerlendirilmesi,Beslenme ve Diyetetik alanındaki ilk uygulamaların incelenmesi,Beslenme ve diyetetik ile ilgili çalışma yapılabilecek alanların belirlenmesi,Ülkemizde diyetisyenliğin gelişmesinin yorumlanması,Mesleki etiğin tanımlanabilmesi,Deontoloji kavramının tanımlanabilmesi,Meslek etiği kavramının öneminin değerlendirilmesi,Diyetisyenlik mesleği etik ilkelerinin ifade edilmesi,Diyetisyenlik mesleği etik ilkelerinin uygulanması,Uygulamada karşılaşılan etik sorun örneklerinin incelenmesi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Dünyada ve Türkiye'de Beslenme ve Diyetetik alanında verilen eğitimi değerlendirir. | 10, 16, 9 | A, E |
2. Beslenme ve Diyetetik ile ilgili yasa ve yönetmelikleri yorumlar. | 10, 16, 9 | A, E |
3. Beslenme ve Diyetetik ile ilgili ulusal ve uluslararası meslek kuruluşlarını örnekler. | 10, 16, 9 | A, E |
4. Diyetisyenin çalışma alanlarını ve etik kuralları değerlendirir. | 10, 16, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Diyetisyenlik mesleğinin tanımlanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
2 | Türkiye'de Beslenme ve Diyetetik eğitiminin yorumlanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
3 | Dünyada Beslenme ve Diyetetik eğitiminin yorumlanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
4 | Meslek kuruluşları ve diğer meslek birliklerinin ifade edilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
5 | Beslenme ve diyetetik biliminin gelişmesinin değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
6 | Beslenme ve Diyetetik alanındaki ilk uygulamaların incelenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
7 | Beslenme ve diyetetik ile ilgili çalışma yapılabilecek alanların belirlenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
8 | Ülkemizde diyetisyenliğin gelişmesinin yorumlanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
9 | Mesleki etiğin tanımlanabilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
10 | Deontoloji kavramının tanımlanabilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
11 | Meslek etiği kavramının öneminin değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
12 | Diyetisyenlik mesleği etik ilkelerinin ifade edilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
13 | Diyetisyenlik mesleği etik ilkelerinin uygulanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
14 | Uygulamada karşılaşılan etik sorun örneklerinin incelenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1-Morris JC. Dietitian’s guide to assessment and Documentation, Jones and Bartlett Publishers, Massachussetts, 2011. 2-Tayfur M, Barış O, Baştaş NN. Dünyada ve Türkiye’de Beslenme ve Diyetetik Eğitimi- Öğretimi, Diyetisyenin Meslek Etiği, Hatiboğlu Basım ve Yayım San Tic Ltd Şti, Ankara, 2011. 3-Tayfur M. Diyetisyenlik Eğitimi ve Meslek Etiği, Hatiboğlu Yayınları, 2. Baskı, Ankara, 2014. 4-Tayfur M. Diyetisyenin Çalışma Rehberi, Hatiboğlu Yayınları, 1. Baskı Ankara, 2014. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |