Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESİN KİMYASI VE BESİN ANALİZLERİ II | - | Bahar Dönemi | 2+3 | 3,5 | 5 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Fatma MERT BİBEROĞLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere besinlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını anlamalarını sağlayacak bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin kalitesi ve etkileyen etmenler,Besin kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan analiz yöntemleri,Besinlerde bulunan doğal pigmentler,Besinlerde bulunan tat ve koku ögeleri,Besin katkı maddeleri: gıda boyaları, koruyucu maddeler vb.,Fonksiyonel besinler: tanımı, pre ve probiyotikler,Bitkisel fonksiyonel besinler,Fonksiyonel besinler: genetiği değiştirilen besinler,Soya, mısır, buğdayın özellikleri ve fonksiyonları,Yumurta, süt ve süt ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları,Et ve ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları,Baklagillerin özellikleri ve fonksiyonları,Ödev sunumu,Ödev sunumu; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Besinlerin yapısını, depolama, üretim, pişirme ve hazırlama süreçlerinde yapılarındaki değişimleri ve besin analiz yöntemlerini beslenme ile ilişkisini tanımlar. | 17, 18, 9 | A, E |
2.Üretimden tüketime besinlerde kimyasal değişimleri ve bu değişimlerin besin değerlerine etkilerini tartışır. | 17, 9 | A, E |
3.Besin kimyası dersinde edindiği bilgiler ile besinler ve insan sağlığı arasındaki ilişkiyi açıklar. | 17, 18, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 17: Deney yapma Tekniği, 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Besin kalitesi ve etkileyen etmenler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
2 | Besin kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan analiz yöntemleri | Reading the relevant course notes uploaded to the Mebis |
3 | Besinlerde bulunan doğal pigmentler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
4 | Besinlerde bulunan tat ve koku ögeleri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
5 | Besin katkı maddeleri: gıda boyaları, koruyucu maddeler vb. | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
6 | Fonksiyonel besinler: tanımı, pre ve probiyotikler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
7 | Bitkisel fonksiyonel besinler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
8 | Fonksiyonel besinler: genetiği değiştirilen besinler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
9 | Soya, mısır, buğdayın özellikleri ve fonksiyonları | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
10 | Yumurta, süt ve süt ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
11 | Et ve ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
12 | Baklagillerin özellikleri ve fonksiyonları | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
13 | Ödev sunumu | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
14 | Ödev sunumu | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
Kaynak |
•Ders notları |
•Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 0310181996. •Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, Şubat 2012 6. Baskı ISBN: 975-97146-2-0. •Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Ankara 2004 ISBN: ISBN 9789756331163. •Çeşitli bilimsel dergilerden elde edilen makaleler |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 14 | 2 | 28 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 1 | 10 | 10 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 5 | 5 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 1 | 2 | 2 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 17 | 17 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 28 | 28 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 160 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(160/30) | 5 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESİN KİMYASI VE BESİN ANALİZLERİ II | - | Bahar Dönemi | 2+3 | 3,5 | 5 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Fatma MERT BİBEROĞLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere besinlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını anlamalarını sağlayacak bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin kalitesi ve etkileyen etmenler,Besin kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan analiz yöntemleri,Besinlerde bulunan doğal pigmentler,Besinlerde bulunan tat ve koku ögeleri,Besin katkı maddeleri: gıda boyaları, koruyucu maddeler vb.,Fonksiyonel besinler: tanımı, pre ve probiyotikler,Bitkisel fonksiyonel besinler,Fonksiyonel besinler: genetiği değiştirilen besinler,Soya, mısır, buğdayın özellikleri ve fonksiyonları,Yumurta, süt ve süt ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları,Et ve ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları,Baklagillerin özellikleri ve fonksiyonları,Ödev sunumu,Ödev sunumu; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Besinlerin yapısını, depolama, üretim, pişirme ve hazırlama süreçlerinde yapılarındaki değişimleri ve besin analiz yöntemlerini beslenme ile ilişkisini tanımlar. | 17, 18, 9 | A, E |
2.Üretimden tüketime besinlerde kimyasal değişimleri ve bu değişimlerin besin değerlerine etkilerini tartışır. | 17, 9 | A, E |
3.Besin kimyası dersinde edindiği bilgiler ile besinler ve insan sağlığı arasındaki ilişkiyi açıklar. | 17, 18, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 17: Deney yapma Tekniği, 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Besin kalitesi ve etkileyen etmenler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
2 | Besin kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan analiz yöntemleri | Reading the relevant course notes uploaded to the Mebis |
3 | Besinlerde bulunan doğal pigmentler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
4 | Besinlerde bulunan tat ve koku ögeleri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
5 | Besin katkı maddeleri: gıda boyaları, koruyucu maddeler vb. | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
6 | Fonksiyonel besinler: tanımı, pre ve probiyotikler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
7 | Bitkisel fonksiyonel besinler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
8 | Fonksiyonel besinler: genetiği değiştirilen besinler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
9 | Soya, mısır, buğdayın özellikleri ve fonksiyonları | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
10 | Yumurta, süt ve süt ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
11 | Et ve ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
12 | Baklagillerin özellikleri ve fonksiyonları | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
13 | Ödev sunumu | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
14 | Ödev sunumu | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
Kaynak |
•Ders notları |
•Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 0310181996. •Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, Şubat 2012 6. Baskı ISBN: 975-97146-2-0. •Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Ankara 2004 ISBN: ISBN 9789756331163. •Çeşitli bilimsel dergilerden elde edilen makaleler |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |