İktisadın temel kavramlarını, arzı, talebi, tüketici davranışlarını, firma teorisini ve piyasaları açıklamaktır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Ekonomiye Giriş,Temel Kavramlar,Arz ve talep,Piyasa Dengesi,Esneklik,Hanehalkı Davranışı ve Tüketici tercihi,Üretim Süreci,Kısa Dönem Maliyetler,Uzun Dönem Maliyetler,Faktör Piyasaları,Tam Rekabet Piyasası,Monopol Piyasası,Oligopol ve Monopolcü Rekabet,Konu Tekrarı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. İktisadın temel kavramlarını açıklayabilecektir.
13, 16, 9
A
1.1 Temel kavramları tanımlar.
13, 16, 9
A
1.2 Bu kavramları gerçek hayatla ilişkilendirir.
13, 16, 9
A
2. Ekonomide fiyat ve miktar oluşumunu açıklayabilecektir.
12, 13, 16, 9
A, E
2.1 Fiyat ve miktarı etkileyen faktörleri çözümler.
12, 13, 16, 9
A, E
2.2 Arz ve talep ile ilgili esneklik türlerini hesaplar.
12, 13, 16, 9
A, E
3. Tüketici davranışlarını çözümleyebilecektir.
13, 16, 9
A
3.1 Fayda kavramını çözümler.
13, 16, 9
A
3.2 Bütçe kısıtlarının etkisini çözümler.
13, 16, 9
A
4. Firma davranışlarını çözümleyebilecektir.
13, 16, 9
A
4.1 Üretim teknolojilerini çözümler.
13, 16, 9
A
4.2 Farklı maliyet türlerini çözümler.
10, 13, 16, 9
A
4.3 Kâr kavramını çözümler.
10, 13, 16, 9
A
5. Piyasaları değerlendirebilecektir.
10, 13, 16, 9
A, E
5.1 Piyasa türlerini tanımlar.
13, 16, 9
A, E
5.2 Piyasa fiyatlarının oluşumunu analiz eder.
10, 13, 16, 9
A, E
5.3 Piyasaları karşılaştırır
10, 13, 16, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Ekonomiye Giriş
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Temel Kavramlar
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılma
3
Arz ve talep
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Piyasa Dengesi
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Esneklik
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Hanehalkı Davranışı ve Tüketici tercihi
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Üretim Süreci
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Kısa Dönem Maliyetler
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Uzun Dönem Maliyetler
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Faktör Piyasaları
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Tam Rekabet Piyasası
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Monopol Piyasası
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Oligopol ve Monopolcü Rekabet
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Konu Tekrarı
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Zeynel Dinler, İktisada Giriş, Ekin Basım Yayın.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
2
28
Rehberli Problem Çözme
14
1
14
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
2
5
10
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
1
0
0
Proje Sunumu / Seminer
1
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
1
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
9
9
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
13
13
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
74
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(74/30)
2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
GENEL İKTİSAT
-
Güz Dönemi
2+0
2
2
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Prof.Dr. Rana ATABAY KUŞÇU
Dersi Verenler
Öğr.Gör. Numan ÖZAKPINAR
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
İktisadın temel kavramlarını, arzı, talebi, tüketici davranışlarını, firma teorisini ve piyasaları açıklamaktır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Ekonomiye Giriş,Temel Kavramlar,Arz ve talep,Piyasa Dengesi,Esneklik,Hanehalkı Davranışı ve Tüketici tercihi,Üretim Süreci,Kısa Dönem Maliyetler,Uzun Dönem Maliyetler,Faktör Piyasaları,Tam Rekabet Piyasası,Monopol Piyasası,Oligopol ve Monopolcü Rekabet,Konu Tekrarı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. İktisadın temel kavramlarını açıklayabilecektir.
13, 16, 9
A
1.1 Temel kavramları tanımlar.
13, 16, 9
A
1.2 Bu kavramları gerçek hayatla ilişkilendirir.
13, 16, 9
A
2. Ekonomide fiyat ve miktar oluşumunu açıklayabilecektir.
12, 13, 16, 9
A, E
2.1 Fiyat ve miktarı etkileyen faktörleri çözümler.
12, 13, 16, 9
A, E
2.2 Arz ve talep ile ilgili esneklik türlerini hesaplar.
12, 13, 16, 9
A, E
3. Tüketici davranışlarını çözümleyebilecektir.
13, 16, 9
A
3.1 Fayda kavramını çözümler.
13, 16, 9
A
3.2 Bütçe kısıtlarının etkisini çözümler.
13, 16, 9
A
4. Firma davranışlarını çözümleyebilecektir.
13, 16, 9
A
4.1 Üretim teknolojilerini çözümler.
13, 16, 9
A
4.2 Farklı maliyet türlerini çözümler.
10, 13, 16, 9
A
4.3 Kâr kavramını çözümler.
10, 13, 16, 9
A
5. Piyasaları değerlendirebilecektir.
10, 13, 16, 9
A, E
5.1 Piyasa türlerini tanımlar.
13, 16, 9
A, E
5.2 Piyasa fiyatlarının oluşumunu analiz eder.
10, 13, 16, 9
A, E
5.3 Piyasaları karşılaştırır
10, 13, 16, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Ekonomiye Giriş
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Temel Kavramlar
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılma
3
Arz ve talep
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Piyasa Dengesi
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Esneklik
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Hanehalkı Davranışı ve Tüketici tercihi
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Üretim Süreci
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Kısa Dönem Maliyetler
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Uzun Dönem Maliyetler
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Faktör Piyasaları
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Tam Rekabet Piyasası
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Monopol Piyasası
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Oligopol ve Monopolcü Rekabet
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Konu Tekrarı
kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Zeynel Dinler, İktisada Giriş, Ekin Basım Yayın.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.