Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GENEL İKTİSAT-Güz Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Rana ATABAY KUŞÇU
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Numan ÖZAKPINAR
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacıİktisadın temel kavramlarını, arzı, talebi, tüketici davranışlarını, firma teorisini ve piyasaları açıklamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Ekonomiye Giriş,Temel Kavramlar,Arz ve talep,Piyasa Dengesi,Esneklik,Hanehalkı Davranışı ve Tüketici tercihi,Üretim Süreci,Kısa Dönem Maliyetler,Uzun Dönem Maliyetler,Faktör Piyasaları,Tam Rekabet Piyasası,Monopol Piyasası,Oligopol ve Monopolcü Rekabet,Konu Tekrarı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. İktisadın temel kavramlarını açıklayabilecektir.13, 16, 9A
1.1 Temel kavramları tanımlar.13, 16, 9A
1.2 Bu kavramları gerçek hayatla ilişkilendirir.13, 16, 9A
2. Ekonomide fiyat ve miktar oluşumunu açıklayabilecektir.12, 13, 16, 9A, E
2.1 Fiyat ve miktarı etkileyen faktörleri çözümler.12, 13, 16, 9A, E
2.2 Arz ve talep ile ilgili esneklik türlerini hesaplar.12, 13, 16, 9A, E
3. Tüketici davranışlarını çözümleyebilecektir.13, 16, 9A
3.1 Fayda kavramını çözümler.13, 16, 9A
3.2 Bütçe kısıtlarının etkisini çözümler.13, 16, 9A
4. Firma davranışlarını çözümleyebilecektir.13, 16, 9A
4.1 Üretim teknolojilerini çözümler.13, 16, 9A
4.2 Farklı maliyet türlerini çözümler.10, 13, 16, 9A
4.3 Kâr kavramını çözümler.10, 13, 16, 9A
5. Piyasaları değerlendirebilecektir.10, 13, 16, 9A, E
5.1 Piyasa türlerini tanımlar.13, 16, 9A, E
5.2 Piyasa fiyatlarının oluşumunu analiz eder.10, 13, 16, 9A, E
5.3 Piyasaları karşılaştırır10, 13, 16, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Ekonomiye Girişkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Temel Kavramlarkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılma
3Arz ve talepkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Piyasa Dengesikaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Esneklikkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Hanehalkı Davranışı ve Tüketici tercihikaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Üretim Sürecikaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Kısa Dönem Maliyetlerkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Uzun Dönem Maliyetlerkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Faktör Piyasalarıkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Tam Rekabet Piyasasıkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Monopol Piyasasıkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Oligopol ve Monopolcü Rekabetkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Konu Tekrarıkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Zeynel Dinler, İktisada Giriş, Ekin Basım Yayın.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14114
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi2510
Okul Dışı Diğer Faaliyetler100
Proje Sunumu / Seminer100
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı100
Ara Sınav ve Hazırlığı199
Genel Sınav ve Hazırlığı11313
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)74
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(74/30)2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GENEL İKTİSAT-Güz Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Rana ATABAY KUŞÇU
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Numan ÖZAKPINAR
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacıİktisadın temel kavramlarını, arzı, talebi, tüketici davranışlarını, firma teorisini ve piyasaları açıklamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Ekonomiye Giriş,Temel Kavramlar,Arz ve talep,Piyasa Dengesi,Esneklik,Hanehalkı Davranışı ve Tüketici tercihi,Üretim Süreci,Kısa Dönem Maliyetler,Uzun Dönem Maliyetler,Faktör Piyasaları,Tam Rekabet Piyasası,Monopol Piyasası,Oligopol ve Monopolcü Rekabet,Konu Tekrarı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. İktisadın temel kavramlarını açıklayabilecektir.13, 16, 9A
1.1 Temel kavramları tanımlar.13, 16, 9A
1.2 Bu kavramları gerçek hayatla ilişkilendirir.13, 16, 9A
2. Ekonomide fiyat ve miktar oluşumunu açıklayabilecektir.12, 13, 16, 9A, E
2.1 Fiyat ve miktarı etkileyen faktörleri çözümler.12, 13, 16, 9A, E
2.2 Arz ve talep ile ilgili esneklik türlerini hesaplar.12, 13, 16, 9A, E
3. Tüketici davranışlarını çözümleyebilecektir.13, 16, 9A
3.1 Fayda kavramını çözümler.13, 16, 9A
3.2 Bütçe kısıtlarının etkisini çözümler.13, 16, 9A
4. Firma davranışlarını çözümleyebilecektir.13, 16, 9A
4.1 Üretim teknolojilerini çözümler.13, 16, 9A
4.2 Farklı maliyet türlerini çözümler.10, 13, 16, 9A
4.3 Kâr kavramını çözümler.10, 13, 16, 9A
5. Piyasaları değerlendirebilecektir.10, 13, 16, 9A, E
5.1 Piyasa türlerini tanımlar.13, 16, 9A, E
5.2 Piyasa fiyatlarının oluşumunu analiz eder.10, 13, 16, 9A, E
5.3 Piyasaları karşılaştırır10, 13, 16, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Ekonomiye Girişkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Temel Kavramlarkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılma
3Arz ve talepkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Piyasa Dengesikaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Esneklikkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Hanehalkı Davranışı ve Tüketici tercihikaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Üretim Sürecikaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Kısa Dönem Maliyetlerkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Uzun Dönem Maliyetlerkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Faktör Piyasalarıkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Tam Rekabet Piyasasıkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Monopol Piyasasıkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Oligopol ve Monopolcü Rekabetkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Konu Tekrarıkaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Zeynel Dinler, İktisada Giriş, Ekin Basım Yayın.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57