Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TRANSPLANTASYON VE BESLENME-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Merve PEHLİVAN
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Merve PEHLİVAN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıTransplantasyon öncesi ve sonrası hastanın beslenme durumunun değerlendirilip uygun beslenme tedavisinin oluşturulması.
Dersin İçeriğiBu ders; Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış,Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Kemik iliği transplantasyonunda beslenme,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Transplantasyon hastasının klinik bulgularını yorumlayıp beslenme durumunu değerlendirir.10, 16, 9A, E
2. Hastanın besin gereksinimlerini hesaplayarak analiz eder.10, 16, 9A
3. Enteral ve parenteral beslenme ürünlerinin özelliklerini ve farklarını tanımlar ve öneride bulunur.10, 16, 9A
4. İlaç-besin etkileşimini ilişkilendirerek değerlendirir.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakışÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Kemik iliği transplantasyonunda beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, makale, kitap bölümleri
1. Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 14, 2017 2. Dudrick SJ, Sanchez JA. (eds). Nutrition and Metabolism of the Surgical Patient. Surgical Clinics of North America. 2011. 3. Clinical Nutrition dergileri 4. Transplantasyon derneklerinin web sayfaları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi14114
Okul Dışı Diğer Faaliyetler111
Proje Sunumu / Seminer133
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı111
Ara Sınav ve Hazırlığı11212
Genel Sınav ve Hazırlığı12323
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)124
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(124/30)4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TRANSPLANTASYON VE BESLENME-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Merve PEHLİVAN
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Merve PEHLİVAN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıTransplantasyon öncesi ve sonrası hastanın beslenme durumunun değerlendirilip uygun beslenme tedavisinin oluşturulması.
Dersin İçeriğiBu ders; Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış,Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Kemik iliği transplantasyonunda beslenme,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Transplantasyon hastasının klinik bulgularını yorumlayıp beslenme durumunu değerlendirir.10, 16, 9A, E
2. Hastanın besin gereksinimlerini hesaplayarak analiz eder.10, 16, 9A
3. Enteral ve parenteral beslenme ürünlerinin özelliklerini ve farklarını tanımlar ve öneride bulunur.10, 16, 9A
4. İlaç-besin etkileşimini ilişkilendirerek değerlendirir.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakışÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Kemik iliği transplantasyonunda beslenmeÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Makale ve olgu sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, makale, kitap bölümleri
1. Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 14, 2017 2. Dudrick SJ, Sanchez JA. (eds). Nutrition and Metabolism of the Surgical Patient. Surgical Clinics of North America. 2011. 3. Clinical Nutrition dergileri 4. Transplantasyon derneklerinin web sayfaları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57