Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ I-Güz Dönemi3+036
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıToplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlamak amacıyla eğitim vermek
Dersin İçeriğiBu ders; Toplu Beslenmenin tanımı, önemi/TBYK, özellikleri TBS sistemleri, yeni üretim sistemleri.,Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon,Toplu Beslenme Sistemlerinde Stratejik Yönetim ve Kalite İyileştirme Stratejileri .,TBS'de İnsan Kaynakları Yönetimi,,TB çalışanlarının Organizasyonu, Görev Tanımları,TBS'de Fiziki Koşullar, Mutfak ve Yemekhane Donanımı,Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç-Gereçler ,Yeni Teknoloji,Menü Yönetim ve Denetimi I,Menü Yönetim ve Denetimi II,Standart Yemek Tarifeleri,TBS'de Oluşan Artıklar nedenleri ve Önleme Yolları,Satın Alma Teknikleri,Depolama İlkeleri,Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Güvenliği; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetici diyetisyen özelliklerini tanımlar.16, 9A
2. Toplu beslenme süreçlerine ilişkin edindikleri bilgiler doğrultusunda menüyü analiz eder.16, 9A
3. Toplu beslenme yapılan kurumlarda mutfakta atık yönetimini değerlendirir. 16, 9A
4. Toplu beslenme yapılan kurumlarda fiziki koşulları değerlendirir.16, 9A
5. Toplu beslenme yapılan kurumlarda iş güvenliği kurallarına uygun alınabilecek önlemleri açıklar.16, 9A
Öğretim Yöntemleri:16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Toplu Beslenmenin tanımı, önemi/TBYK, özellikleri TBS sistemleri, yeni üretim sistemleri.Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve OrganizasyonÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
3Toplu Beslenme Sistemlerinde Stratejik Yönetim ve Kalite İyileştirme Stratejileri .Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
4TBS'de İnsan Kaynakları Yönetimi,Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
5TB çalışanlarının Organizasyonu, Görev TanımlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
6TBS'de Fiziki Koşullar, Mutfak ve Yemekhane DonanımıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
7Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç-Gereçler ,Yeni TeknolojiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
8Menü Yönetim ve Denetimi IÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
9Menü Yönetim ve Denetimi IIÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
10Standart Yemek TarifeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
11TBS'de Oluşan Artıklar nedenleri ve Önleme YollarıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
12Satın Alma TeknikleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
13Depolama İlkeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
14Toplu Beslenme Sistemlerinde İş GüvenliğiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Fundamentals of Menu Planing. McVety P., Ware B.J., Ware C. L. John Wiley and Sons, Canada, 2009. 2. Study Guide to Accompany Management By Menu. Kotschevar L., Wıthrow D. Fourth edition. John Wiley and Sons, Canada, 2008. 3. Dağ A. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü. Mart 2006. 4. Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Çalışan Personel İçin Sanitasyon / Hijyen Eğitimi Rehberi. Hatipoğlu Yayıncılık, Ocak 2003. 5. Kutluay Merdol T. Toplu Beslenme Servisi Yapılan Kurumlar için Standart Yemek Tarifleri, Hatipoğlu Yayıncılık, Aralık 2016. 6. Kutluay Merdol T, Baysal A. Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Yemek Planlama Kuralları ve Yıllık Yemek Listeleri, Hatipoğlu Yayıncılık. 7. Tayar M. Hijyen El Kitabı, 2014. 8. Kutluay Merdol T. Toplu Beslenme Servisi (TBS) Sağlıklı Yönetim Rehberi, Hatipoğlu Yayınları. 9. Toplu Beslenme Sistemleri I ve II derslerinin güncel ders notları.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14228
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi14228
Okul Dışı Diğer Faaliyetler12020
Proje Sunumu / Seminer155
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı100
Ara Sınav ve Hazırlığı11717
Genel Sınav ve Hazırlığı12727
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)167
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(167/30)6
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ I-Güz Dönemi3+036
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıToplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlamak amacıyla eğitim vermek
Dersin İçeriğiBu ders; Toplu Beslenmenin tanımı, önemi/TBYK, özellikleri TBS sistemleri, yeni üretim sistemleri.,Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon,Toplu Beslenme Sistemlerinde Stratejik Yönetim ve Kalite İyileştirme Stratejileri .,TBS'de İnsan Kaynakları Yönetimi,,TB çalışanlarının Organizasyonu, Görev Tanımları,TBS'de Fiziki Koşullar, Mutfak ve Yemekhane Donanımı,Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç-Gereçler ,Yeni Teknoloji,Menü Yönetim ve Denetimi I,Menü Yönetim ve Denetimi II,Standart Yemek Tarifeleri,TBS'de Oluşan Artıklar nedenleri ve Önleme Yolları,Satın Alma Teknikleri,Depolama İlkeleri,Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Güvenliği; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetici diyetisyen özelliklerini tanımlar.16, 9A
2. Toplu beslenme süreçlerine ilişkin edindikleri bilgiler doğrultusunda menüyü analiz eder.16, 9A
3. Toplu beslenme yapılan kurumlarda mutfakta atık yönetimini değerlendirir. 16, 9A
4. Toplu beslenme yapılan kurumlarda fiziki koşulları değerlendirir.16, 9A
5. Toplu beslenme yapılan kurumlarda iş güvenliği kurallarına uygun alınabilecek önlemleri açıklar.16, 9A
Öğretim Yöntemleri:16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Toplu Beslenmenin tanımı, önemi/TBYK, özellikleri TBS sistemleri, yeni üretim sistemleri.Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
2Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve OrganizasyonÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
3Toplu Beslenme Sistemlerinde Stratejik Yönetim ve Kalite İyileştirme Stratejileri .Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
4TBS'de İnsan Kaynakları Yönetimi,Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
5TB çalışanlarının Organizasyonu, Görev TanımlarıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
6TBS'de Fiziki Koşullar, Mutfak ve Yemekhane DonanımıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
7Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç-Gereçler ,Yeni TeknolojiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
8Menü Yönetim ve Denetimi IÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
9Menü Yönetim ve Denetimi IIÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
10Standart Yemek TarifeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
11TBS'de Oluşan Artıklar nedenleri ve Önleme YollarıÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
12Satın Alma TeknikleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
13Depolama İlkeleriÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
14Toplu Beslenme Sistemlerinde İş GüvenliğiÖnerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Fundamentals of Menu Planing. McVety P., Ware B.J., Ware C. L. John Wiley and Sons, Canada, 2009. 2. Study Guide to Accompany Management By Menu. Kotschevar L., Wıthrow D. Fourth edition. John Wiley and Sons, Canada, 2008. 3. Dağ A. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü. Mart 2006. 4. Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Çalışan Personel İçin Sanitasyon / Hijyen Eğitimi Rehberi. Hatipoğlu Yayıncılık, Ocak 2003. 5. Kutluay Merdol T. Toplu Beslenme Servisi Yapılan Kurumlar için Standart Yemek Tarifleri, Hatipoğlu Yayıncılık, Aralık 2016. 6. Kutluay Merdol T, Baysal A. Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Yemek Planlama Kuralları ve Yıllık Yemek Listeleri, Hatipoğlu Yayıncılık. 7. Tayar M. Hijyen El Kitabı, 2014. 8. Kutluay Merdol T. Toplu Beslenme Servisi (TBS) Sağlıklı Yönetim Rehberi, Hatipoğlu Yayınları. 9. Toplu Beslenme Sistemleri I ve II derslerinin güncel ders notları.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57