Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
AKADEMİK ÇEVİRİ VE YAZMA BECERİLERİ-Güz Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Kaanhan ARGÜT
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıAkademik çeviri ve yazım temel kurallarını vererek,beslenme ve diyetetik alanında literatür okuma ve anlama becerisini geliştirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Çevirinin temel kuramları,Basit cümle çevirileri,Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.),Basit cümle analizi,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Literatür okuma ve değerlendirme,Literatür okuma ve değerlendirme,Akademik yazım kuramları,Akademik yazı yapısını oluşturma,Akademik yazı yapısını oluşturma,Akademik yazım örneği; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları değerlendirir.10, 14, 16, 9A, E
2. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları okuyup değerlendirir.10, 14, 16, 9A, E
3. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları analiz eder.10, 14, 16, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Çevirinin temel kuramlarıMakale okuma
2Basit cümle çevirileriMakale okuma
3Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.)Makale okuma
4Basit cümle analiziMakale okuma
5Mesleki cümle çevirileriMakale okuma
6Mesleki cümle çevirileriMakale okuma
7Mesleki cümle çevirileriMakale okuma
8Mesleki cümle çevirileriMakale okuma
9Literatür okuma ve değerlendirmeMakale okuma
10Literatür okuma ve değerlendirmeMakale okuma
11Akademik yazım kuramlarıMakale okuma
12Akademik yazı yapısını oluşturmaMakale okuma
13Akademik yazı yapısını oluşturmaMakale okuma
14Akademik yazım örneğiMakale okuma
Kaynak
Ders notları
Kitaplar Akademik yayınlar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi14114
Okul Dışı Diğer Faaliyetler111
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı111
Ara Sınav ve Hazırlığı11212
Genel Sınav ve Hazırlığı12323
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)121
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(121/30)4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
AKADEMİK ÇEVİRİ VE YAZMA BECERİLERİ-Güz Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Kaanhan ARGÜT
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıAkademik çeviri ve yazım temel kurallarını vererek,beslenme ve diyetetik alanında literatür okuma ve anlama becerisini geliştirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Çevirinin temel kuramları,Basit cümle çevirileri,Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.),Basit cümle analizi,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Literatür okuma ve değerlendirme,Literatür okuma ve değerlendirme,Akademik yazım kuramları,Akademik yazı yapısını oluşturma,Akademik yazı yapısını oluşturma,Akademik yazım örneği; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları değerlendirir.10, 14, 16, 9A, E
2. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları okuyup değerlendirir.10, 14, 16, 9A, E
3. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları analiz eder.10, 14, 16, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Çevirinin temel kuramlarıMakale okuma
2Basit cümle çevirileriMakale okuma
3Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.)Makale okuma
4Basit cümle analiziMakale okuma
5Mesleki cümle çevirileriMakale okuma
6Mesleki cümle çevirileriMakale okuma
7Mesleki cümle çevirileriMakale okuma
8Mesleki cümle çevirileriMakale okuma
9Literatür okuma ve değerlendirmeMakale okuma
10Literatür okuma ve değerlendirmeMakale okuma
11Akademik yazım kuramlarıMakale okuma
12Akademik yazı yapısını oluşturmaMakale okuma
13Akademik yazı yapısını oluşturmaMakale okuma
14Akademik yazım örneğiMakale okuma
Kaynak
Ders notları
Kitaplar Akademik yayınlar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57