Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YAŞLILIKTA BESLENME | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Yaşlılık döneminde besin ögesi gereksinimi, beslenmenin önemi, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlı sağlığının korunmasını, iyileştirilmesini ve geliştirilmesini sağlayabilmektir |
Dersin İçeriği | Bu ders; Yaşlılığın Tanımı ve Önemi,Dünyada ve Türkiye'de Yaşlı Nüfus Yapısı Özellikleri,Hastalıkların Oluşumunda Beslenmenin Etkisi,Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler I,Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler II,Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi I,Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi II,Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi I,Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi II,Yaşlılarda Sıklıkla Rastlanılan Beslenme Yetersizliği Hastalıkları,Yaşlılarda Menü Planlama İlkeleri,Yaşlılarda beslenme önerileri,İlaç kullanımı ve beslenme,Yaşlılarda sağlık sorunları; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Yaşlılarda sağlıklı beslenmenin önemini anlar. | 10, 16, 4, 9 | A |
2. Yaşlılıkta besin öğesi gereksinimlerini ve beslenme durumunu saptar. | 10, 16, 4, 9 | A |
3. Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesi, tedavisi ile ilişkili beslenme bilgilerini anlar. | 10, 16, 4, 9 | A |
4. Yaşlıda sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi konusunda sağlıklı beslenme önerilerini geliştirir. | 10, 16, 4, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Yaşlılığın Tanımı ve Önemi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Dünyada ve Türkiye'de Yaşlı Nüfus Yapısı Özellikleri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
3 | Hastalıkların Oluşumunda Beslenmenin Etkisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | Yaşlılarda Sıklıkla Rastlanılan Beslenme Yetersizliği Hastalıkları | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
11 | Yaşlılarda Menü Planlama İlkeleri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Yaşlılarda beslenme önerileri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | İlaç kullanımı ve beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Yaşlılarda sağlık sorunları | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1-Geriatri ve Gerontoloji, (Ed:Arıoğul S) MN Medikal & Nobel, Özyurt Matbacılık, Ankara, 2006. 2-Nutrition For The Older Adult. Bernstein M., Luggen A. Jones & Bartlett Learning, 2009. 3-Nutrition for Middle Aged and Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Biomedikal, 2008. 4-Nutrition for the Middle Aged And Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Publishers, 2008. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 2 | 28 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 56 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(56/30) | 2 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YAŞLILIKTA BESLENME | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Yaşlılık döneminde besin ögesi gereksinimi, beslenmenin önemi, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlı sağlığının korunmasını, iyileştirilmesini ve geliştirilmesini sağlayabilmektir |
Dersin İçeriği | Bu ders; Yaşlılığın Tanımı ve Önemi,Dünyada ve Türkiye'de Yaşlı Nüfus Yapısı Özellikleri,Hastalıkların Oluşumunda Beslenmenin Etkisi,Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler I,Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler II,Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi I,Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi II,Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi I,Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi II,Yaşlılarda Sıklıkla Rastlanılan Beslenme Yetersizliği Hastalıkları,Yaşlılarda Menü Planlama İlkeleri,Yaşlılarda beslenme önerileri,İlaç kullanımı ve beslenme,Yaşlılarda sağlık sorunları; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Yaşlılarda sağlıklı beslenmenin önemini anlar. | 10, 16, 4, 9 | A |
2. Yaşlılıkta besin öğesi gereksinimlerini ve beslenme durumunu saptar. | 10, 16, 4, 9 | A |
3. Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesi, tedavisi ile ilişkili beslenme bilgilerini anlar. | 10, 16, 4, 9 | A |
4. Yaşlıda sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi konusunda sağlıklı beslenme önerilerini geliştirir. | 10, 16, 4, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Yaşlılığın Tanımı ve Önemi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Dünyada ve Türkiye'de Yaşlı Nüfus Yapısı Özellikleri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
3 | Hastalıkların Oluşumunda Beslenmenin Etkisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi I | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi II | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | Yaşlılarda Sıklıkla Rastlanılan Beslenme Yetersizliği Hastalıkları | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
11 | Yaşlılarda Menü Planlama İlkeleri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Yaşlılarda beslenme önerileri | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | İlaç kullanımı ve beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Yaşlılarda sağlık sorunları | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1-Geriatri ve Gerontoloji, (Ed:Arıoğul S) MN Medikal & Nobel, Özyurt Matbacılık, Ankara, 2006. 2-Nutrition For The Older Adult. Bernstein M., Luggen A. Jones & Bartlett Learning, 2009. 3-Nutrition for Middle Aged and Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Biomedikal, 2008. 4-Nutrition for the Middle Aged And Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Publishers, 2008. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |