Çeşitli yaş ve risk gruplarına menü planlama ilke ve yöntemlerini göz önünde bulundurarak
düzenlenebilecek uygun menüleri, standart tarifeleri değerlendirmek ve menü yönetim ve
denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri geliştirmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Menü tanımı,Menü çeşitleri,Menülerin sınıflandırılması,Menü planlamayı etkileyen etmenler,Menü tipleri,Menü örnekleri,Menü planlama ilkeleri,Menü planlama adımları,Menü denetimi,Menü değerlendirilmesi,Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama,Sunumlar,Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Menü planlama ilke ve yöntemlerini sınıflar.
10, 14, 16, 4, 6, 8, 9
A, E
2. Farklı yaş gruplarına ve risk gruplarına yönelik menü planlar.
10, 14, 16, 4, 6, 8, 9
A, E
3. Menü yönetim ve denetimini uygular.
10, 14, 16, 4, 6, 8, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
2
Menü tanımı
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Menü çeşitleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Menülerin sınıflandırılması
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Menü planlamayı etkileyen etmenler
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Menü tipleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Menü örnekleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Menü planlama ilkeleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Menü planlama adımları
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Menü denetimi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Menü değerlendirilmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Sunumlar
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Değerlendirme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları
1. Fundamentals of Menu Planing. McVety P., Ware B.J., Ware C. L. John Wiley and Sons, Canada, 2009.
2. Study Guide to Accompany Management By Menu. Kotschevar L., Wıthrow D. Fourth edition. John Wiley and Sons, Canada, 2008.
3. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Dağ. A Mart 2006.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
2
28
Rehberli Problem Çözme
14
3
42
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
0
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
0
0
0
Genel Sınav ve Hazırlığı
0
0
0
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
70
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(70/30)
2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
STANDART TARİFELER VE MENÜ PLANLAMA
-
Güz Dönemi
2+0
2
4
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersi Verenler
Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Çeşitli yaş ve risk gruplarına menü planlama ilke ve yöntemlerini göz önünde bulundurarak
düzenlenebilecek uygun menüleri, standart tarifeleri değerlendirmek ve menü yönetim ve
denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri geliştirmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Menü tanımı,Menü çeşitleri,Menülerin sınıflandırılması,Menü planlamayı etkileyen etmenler,Menü tipleri,Menü örnekleri,Menü planlama ilkeleri,Menü planlama adımları,Menü denetimi,Menü değerlendirilmesi,Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama,Sunumlar,Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Menü planlama ilke ve yöntemlerini sınıflar.
10, 14, 16, 4, 6, 8, 9
A, E
2. Farklı yaş gruplarına ve risk gruplarına yönelik menü planlar.
10, 14, 16, 4, 6, 8, 9
A, E
3. Menü yönetim ve denetimini uygular.
10, 14, 16, 4, 6, 8, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
2
Menü tanımı
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Menü çeşitleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Menülerin sınıflandırılması
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Menü planlamayı etkileyen etmenler
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Menü tipleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Menü örnekleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Menü planlama ilkeleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Menü planlama adımları
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Menü denetimi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Menü değerlendirilmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Sunumlar
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Değerlendirme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları
1. Fundamentals of Menu Planing. McVety P., Ware B.J., Ware C. L. John Wiley and Sons, Canada, 2009.
2. Study Guide to Accompany Management By Menu. Kotschevar L., Wıthrow D. Fourth edition. John Wiley and Sons, Canada, 2008.
3. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Dağ. A Mart 2006.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.