Öğrencilere üretim yönetiminin temel esaslarını tanıtmaktadır. Bu bağlamda öğrencilere, üretim yönetiminin önemini genel bir bakış açısıyla sunar. Üretim işlemleri, verimlilik, ürün dizaynı, küresel ortamda işlemler stratejisi, kalite yönetimi, süreç stratejisi, kuruluş yeri, iş yeri yerleşim düzenleri, envanter yönetimi vb. gibi çeşitli üretim yönetimi alanlarını tanıtır ve bu alanların etkilerinin anlaşılmasını sağlar.
Dersin İçeriği
Bu ders; Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi,Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi,Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar,Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar,Stok Kontrolü,Stok Kontrolü,Kapasite Planlama,Kapasite Planlama,Malzeme Gereksinim Planlama,Malzeme Gereksinim Planlama,Tam Zamanında Üretim,Tam Zamanında Üretim,JIT ve MRP Entegrasyonu,JIT ve MRP Entegrasyonu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1.0. Kalite kontrol şemalarını oluşturabilir.
10, 16, 9
A
1.1. Kalite kontrol süreçlerini açıklar
10, 16, 9
A
1.2. Kalite yönetimi politika ve uygulamalarını açıklar
10, 16, 9
A
2.0. İşgücü programlama süreçlerini uygulayabilir
10, 16, 9
A
2.1. Kaynak ve makine planlama ve programlama süreçlerini açıklar
10, 16, 9
A
2.2. Üretim planlama süreçlerini açıklar
10, 16, 9
A
3.0. Kapasite türlerini açıklar ve kapasite kullanım oranlarını açıklayabilir
10, 16, 9
A
3.1. Kapasite kavramı ve politikasını açıklar
10, 16, 9
A
3.2. Üretim süreci türlerini ve süreç planlamasını tartışır
10, 16, 9
A
4.0. Ürün tasarım sürecini sorgulayabilir.
10, 16, 9
A
4.1. Üretim yönetimini etkileyen stratejik gelişmeleri değerlendirir
10, 16, 9
A
4.2. Üretim yönetiminde stratejik kararları belirler
10, 16, 9
A
5.0. Üretimde verimlilik, üretkenlik ve kalite kavramlarını açıklayabilir.
10, 16, 9
A
5.1. Üretim yönetiminin işletme içerisindeki işlevlerini açıklar
10, 16, 9
A
5.2. Üretim sürecinin risklerini açıklar.
10, 16, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi
2
Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi
3
Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar
4
Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar
5
Stok Kontrolü
6
Stok Kontrolü
7
Kapasite Planlama
8
Kapasite Planlama
9
Malzeme Gereksinim Planlama
10
Malzeme Gereksinim Planlama
11
Tam Zamanında Üretim
12
Tam Zamanında Üretim
13
JIT ve MRP Entegrasyonu
14
JIT ve MRP Entegrasyonu
Kaynak
Operations Management
Managing Global Supply Chains
By Ray R. Venkataraman, Jeffrey K. Pinto · 2018
2. Operations Management; 2009. Jay Heizer, Barry Render. ISBN-13: 978-0-13-602567-6. 9th Edition. Pearson Prentice Hall.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
İşletmecilik alanında teorik bilgileri tanımlar.
X
2
İşletme Yönetimi alanında gerekli kantitatif ve kalitatif yöntemleri açıklar.
X
3
İşletme Yönetimi alanında gerekli en az bir bilgisayar programı kullanır.
X
4
İşletme Yönetimi alanında gerekli olan üst düzey mesleki yabancı dil yeterliliğini gösterir.
X
5
Yönetim projeleri hazırlar ve takım çalışmalarını yönetir.
X
6
Mesleki alanda yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle işletme yönetimi alanında gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yenileyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.
X
7
İşletmecilik ve Yönetim alanında teorik ve uygulamaya yönelik bilgileri kullanır
X
8
En az C1 düzeyinde bir yabancı dili kullanarak güncel gelişmeleri takip eder, sözlü / yazılı iletişim kurar
X
9
Örgüt / kurumsal, iş ve toplumsal etik değerlerini benimser ve kullanır.
X
10
Topluma hizmet duyarlılığı çerçevesinde, sosyal sorumluluk ilkelerini benimser ve gerektiğinde inisiyatif alır.
X
11
Disiplinler arası çalışmalar yürütebilmek için farklı disiplinlerde (ekonomi, finans, sosyoloji, hukuk, işletme) temel bilgileri ve verileri analiz ederek alanında kullanır.
12
Üretkenlik, sürdürülebilirlik, inovasyon konularında İşletme Yönetiminin Verimlilik ve Etkinlik seviyesini artırabilecek yönetsel, ekonomik ve finansal analiz tekniklerini uygular.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
3
42
Rehberli Problem Çözme
7
1
7
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
3
6
18
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
1
1
1
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
1
6
6
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
12
12
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
24
24
Performans Görevi, Bakım Planı
2
20
40
Toplam İş Yükü (Saat)
150
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(150/30)
5
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
ÜRETİM YÖNETİMİ
-
Bahar Dönemi
3+0
3
5
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dr.Öğr.Üye. Gonca Reyhan AKKARTAL
Dersi Verenler
Prof.Dr. Sinan APAK
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Öğrencilere üretim yönetiminin temel esaslarını tanıtmaktadır. Bu bağlamda öğrencilere, üretim yönetiminin önemini genel bir bakış açısıyla sunar. Üretim işlemleri, verimlilik, ürün dizaynı, küresel ortamda işlemler stratejisi, kalite yönetimi, süreç stratejisi, kuruluş yeri, iş yeri yerleşim düzenleri, envanter yönetimi vb. gibi çeşitli üretim yönetimi alanlarını tanıtır ve bu alanların etkilerinin anlaşılmasını sağlar.
Dersin İçeriği
Bu ders; Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi,Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi,Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar,Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar,Stok Kontrolü,Stok Kontrolü,Kapasite Planlama,Kapasite Planlama,Malzeme Gereksinim Planlama,Malzeme Gereksinim Planlama,Tam Zamanında Üretim,Tam Zamanında Üretim,JIT ve MRP Entegrasyonu,JIT ve MRP Entegrasyonu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1.0. Kalite kontrol şemalarını oluşturabilir.
10, 16, 9
A
1.1. Kalite kontrol süreçlerini açıklar
10, 16, 9
A
1.2. Kalite yönetimi politika ve uygulamalarını açıklar
10, 16, 9
A
2.0. İşgücü programlama süreçlerini uygulayabilir
10, 16, 9
A
2.1. Kaynak ve makine planlama ve programlama süreçlerini açıklar
10, 16, 9
A
2.2. Üretim planlama süreçlerini açıklar
10, 16, 9
A
3.0. Kapasite türlerini açıklar ve kapasite kullanım oranlarını açıklayabilir
10, 16, 9
A
3.1. Kapasite kavramı ve politikasını açıklar
10, 16, 9
A
3.2. Üretim süreci türlerini ve süreç planlamasını tartışır
10, 16, 9
A
4.0. Ürün tasarım sürecini sorgulayabilir.
10, 16, 9
A
4.1. Üretim yönetimini etkileyen stratejik gelişmeleri değerlendirir
10, 16, 9
A
4.2. Üretim yönetiminde stratejik kararları belirler
10, 16, 9
A
5.0. Üretimde verimlilik, üretkenlik ve kalite kavramlarını açıklayabilir.
10, 16, 9
A
5.1. Üretim yönetiminin işletme içerisindeki işlevlerini açıklar
10, 16, 9
A
5.2. Üretim sürecinin risklerini açıklar.
10, 16, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi
2
Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi
3
Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar
4
Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar
5
Stok Kontrolü
6
Stok Kontrolü
7
Kapasite Planlama
8
Kapasite Planlama
9
Malzeme Gereksinim Planlama
10
Malzeme Gereksinim Planlama
11
Tam Zamanında Üretim
12
Tam Zamanında Üretim
13
JIT ve MRP Entegrasyonu
14
JIT ve MRP Entegrasyonu
Kaynak
Operations Management
Managing Global Supply Chains
By Ray R. Venkataraman, Jeffrey K. Pinto · 2018
2. Operations Management; 2009. Jay Heizer, Barry Render. ISBN-13: 978-0-13-602567-6. 9th Edition. Pearson Prentice Hall.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
İşletmecilik alanında teorik bilgileri tanımlar.
X
2
İşletme Yönetimi alanında gerekli kantitatif ve kalitatif yöntemleri açıklar.
X
3
İşletme Yönetimi alanında gerekli en az bir bilgisayar programı kullanır.
X
4
İşletme Yönetimi alanında gerekli olan üst düzey mesleki yabancı dil yeterliliğini gösterir.
X
5
Yönetim projeleri hazırlar ve takım çalışmalarını yönetir.
X
6
Mesleki alanda yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle işletme yönetimi alanında gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yenileyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.
X
7
İşletmecilik ve Yönetim alanında teorik ve uygulamaya yönelik bilgileri kullanır
X
8
En az C1 düzeyinde bir yabancı dili kullanarak güncel gelişmeleri takip eder, sözlü / yazılı iletişim kurar
X
9
Örgüt / kurumsal, iş ve toplumsal etik değerlerini benimser ve kullanır.
X
10
Topluma hizmet duyarlılığı çerçevesinde, sosyal sorumluluk ilkelerini benimser ve gerektiğinde inisiyatif alır.
X
11
Disiplinler arası çalışmalar yürütebilmek için farklı disiplinlerde (ekonomi, finans, sosyoloji, hukuk, işletme) temel bilgileri ve verileri analiz ederek alanında kullanır.
12
Üretkenlik, sürdürülebilirlik, inovasyon konularında İşletme Yönetiminin Verimlilik ve Etkinlik seviyesini artırabilecek yönetsel, ekonomik ve finansal analiz tekniklerini uygular.