Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ÜRETİM YÖNETİMİ-Bahar Dönemi3+035
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Gonca Reyhan AKKARTAL
Dersi VerenlerProf.Dr. Sinan APAK
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere üretim yönetiminin temel esaslarını tanıtmaktadır. Bu bağlamda öğrencilere, üretim yönetiminin önemini genel bir bakış açısıyla sunar. Üretim işlemleri, verimlilik, ürün dizaynı, küresel ortamda işlemler stratejisi, kalite yönetimi, süreç stratejisi, kuruluş yeri, iş yeri yerleşim düzenleri, envanter yönetimi vb. gibi çeşitli üretim yönetimi alanlarını tanıtır ve bu alanların etkilerinin anlaşılmasını sağlar.
Dersin İçeriğiBu ders; Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi,Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi,Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar,Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar,Stok Kontrolü,Stok Kontrolü,Kapasite Planlama,Kapasite Planlama,Malzeme Gereksinim Planlama,Malzeme Gereksinim Planlama,Tam Zamanında Üretim,Tam Zamanında Üretim,JIT ve MRP Entegrasyonu,JIT ve MRP Entegrasyonu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1.0. Kalite kontrol şemalarını oluşturabilir.10, 16, 9A
1.1. Kalite kontrol süreçlerini açıklar10, 16, 9A
1.2. Kalite yönetimi politika ve uygulamalarını açıklar10, 16, 9A
2.0. İşgücü programlama süreçlerini uygulayabilir10, 16, 9A
2.1. Kaynak ve makine planlama ve programlama süreçlerini açıklar10, 16, 9A
2.2. Üretim planlama süreçlerini açıklar10, 16, 9A
3.0. Kapasite türlerini açıklar ve kapasite kullanım oranlarını açıklayabilir10, 16, 9A
3.1. Kapasite kavramı ve politikasını açıklar10, 16, 9A
3.2. Üretim süreci türlerini ve süreç planlamasını tartışır10, 16, 9A
4.0. Ürün tasarım sürecini sorgulayabilir.10, 16, 9A
4.1. Üretim yönetimini etkileyen stratejik gelişmeleri değerlendirir10, 16, 9A
4.2. Üretim yönetiminde stratejik kararları belirler10, 16, 9A
5.0. Üretimde verimlilik, üretkenlik ve kalite kavramlarını açıklayabilir.10, 16, 9A
5.1. Üretim yönetiminin işletme içerisindeki işlevlerini açıklar10, 16, 9A
5.2. Üretim sürecinin risklerini açıklar.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi
2Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi
3Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar
4Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar
5Stok Kontrolü
6Stok Kontrolü
7Kapasite Planlama
8Kapasite Planlama
9Malzeme Gereksinim Planlama
10Malzeme Gereksinim Planlama
11Tam Zamanında Üretim
12Tam Zamanında Üretim
13JIT ve MRP Entegrasyonu
14JIT ve MRP Entegrasyonu
Kaynak
Operations Management Managing Global Supply Chains By Ray R. Venkataraman, Jeffrey K. Pinto · 2018
2. Operations Management; 2009. Jay Heizer, Barry Render. ISBN-13: 978-0-13-602567-6. 9th Edition. Pearson Prentice Hall.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
İşletmecilik alanında teorik bilgileri tanımlar.
X
2
İşletme Yönetimi alanında gerekli kantitatif ve kalitatif yöntemleri açıklar.
X
3
İşletme Yönetimi alanında gerekli en az bir bilgisayar programı kullanır.
X
4
İşletme Yönetimi alanında gerekli olan üst düzey mesleki yabancı dil yeterliliğini gösterir.
X
5
Yönetim projeleri hazırlar ve takım çalışmalarını yönetir.
X
6
Mesleki alanda yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle işletme yönetimi alanında gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yenileyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.
X
7
İşletmecilik ve Yönetim alanında teorik ve uygulamaya yönelik bilgileri kullanır
X
8
En az C1 düzeyinde bir yabancı dili kullanarak güncel gelişmeleri takip eder, sözlü / yazılı iletişim kurar
X
9
Örgüt / kurumsal, iş ve toplumsal etik değerlerini benimser ve kullanır.
X
10
Topluma hizmet duyarlılığı çerçevesinde, sosyal sorumluluk ilkelerini benimser ve gerektiğinde inisiyatif alır.
X
11
Disiplinler arası çalışmalar yürütebilmek için farklı disiplinlerde (ekonomi, finans, sosyoloji, hukuk, işletme) temel bilgileri ve verileri analiz ederek alanında kullanır.
12
Üretkenlik, sürdürülebilirlik, inovasyon konularında İşletme Yönetiminin Verimlilik ve Etkinlik seviyesini artırabilecek yönetsel, ekonomik ve finansal analiz tekniklerini uygular.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme717
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi3618
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer111
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı166
Ara Sınav ve Hazırlığı11212
Genel Sınav ve Hazırlığı12424
Performans Görevi, Bakım Planı22040
Toplam İş Yükü (Saat)150
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(150/30)5
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ÜRETİM YÖNETİMİ-Bahar Dönemi3+035
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Gonca Reyhan AKKARTAL
Dersi VerenlerProf.Dr. Sinan APAK
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere üretim yönetiminin temel esaslarını tanıtmaktadır. Bu bağlamda öğrencilere, üretim yönetiminin önemini genel bir bakış açısıyla sunar. Üretim işlemleri, verimlilik, ürün dizaynı, küresel ortamda işlemler stratejisi, kalite yönetimi, süreç stratejisi, kuruluş yeri, iş yeri yerleşim düzenleri, envanter yönetimi vb. gibi çeşitli üretim yönetimi alanlarını tanıtır ve bu alanların etkilerinin anlaşılmasını sağlar.
Dersin İçeriğiBu ders; Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi,Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi,Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar,Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar,Stok Kontrolü,Stok Kontrolü,Kapasite Planlama,Kapasite Planlama,Malzeme Gereksinim Planlama,Malzeme Gereksinim Planlama,Tam Zamanında Üretim,Tam Zamanında Üretim,JIT ve MRP Entegrasyonu,JIT ve MRP Entegrasyonu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1.0. Kalite kontrol şemalarını oluşturabilir.10, 16, 9A
1.1. Kalite kontrol süreçlerini açıklar10, 16, 9A
1.2. Kalite yönetimi politika ve uygulamalarını açıklar10, 16, 9A
2.0. İşgücü programlama süreçlerini uygulayabilir10, 16, 9A
2.1. Kaynak ve makine planlama ve programlama süreçlerini açıklar10, 16, 9A
2.2. Üretim planlama süreçlerini açıklar10, 16, 9A
3.0. Kapasite türlerini açıklar ve kapasite kullanım oranlarını açıklayabilir10, 16, 9A
3.1. Kapasite kavramı ve politikasını açıklar10, 16, 9A
3.2. Üretim süreci türlerini ve süreç planlamasını tartışır10, 16, 9A
4.0. Ürün tasarım sürecini sorgulayabilir.10, 16, 9A
4.1. Üretim yönetimini etkileyen stratejik gelişmeleri değerlendirir10, 16, 9A
4.2. Üretim yönetiminde stratejik kararları belirler10, 16, 9A
5.0. Üretimde verimlilik, üretkenlik ve kalite kavramlarını açıklayabilir.10, 16, 9A
5.1. Üretim yönetiminin işletme içerisindeki işlevlerini açıklar10, 16, 9A
5.2. Üretim sürecinin risklerini açıklar.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi
2Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi
3Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar
4Üretim Yönetiminde Stratejik Kararlar
5Stok Kontrolü
6Stok Kontrolü
7Kapasite Planlama
8Kapasite Planlama
9Malzeme Gereksinim Planlama
10Malzeme Gereksinim Planlama
11Tam Zamanında Üretim
12Tam Zamanında Üretim
13JIT ve MRP Entegrasyonu
14JIT ve MRP Entegrasyonu
Kaynak
Operations Management Managing Global Supply Chains By Ray R. Venkataraman, Jeffrey K. Pinto · 2018
2. Operations Management; 2009. Jay Heizer, Barry Render. ISBN-13: 978-0-13-602567-6. 9th Edition. Pearson Prentice Hall.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
İşletmecilik alanında teorik bilgileri tanımlar.
X
2
İşletme Yönetimi alanında gerekli kantitatif ve kalitatif yöntemleri açıklar.
X
3
İşletme Yönetimi alanında gerekli en az bir bilgisayar programı kullanır.
X
4
İşletme Yönetimi alanında gerekli olan üst düzey mesleki yabancı dil yeterliliğini gösterir.
X
5
Yönetim projeleri hazırlar ve takım çalışmalarını yönetir.
X
6
Mesleki alanda yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle işletme yönetimi alanında gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yenileyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.
X
7
İşletmecilik ve Yönetim alanında teorik ve uygulamaya yönelik bilgileri kullanır
X
8
En az C1 düzeyinde bir yabancı dili kullanarak güncel gelişmeleri takip eder, sözlü / yazılı iletişim kurar
X
9
Örgüt / kurumsal, iş ve toplumsal etik değerlerini benimser ve kullanır.
X
10
Topluma hizmet duyarlılığı çerçevesinde, sosyal sorumluluk ilkelerini benimser ve gerektiğinde inisiyatif alır.
X
11
Disiplinler arası çalışmalar yürütebilmek için farklı disiplinlerde (ekonomi, finans, sosyoloji, hukuk, işletme) temel bilgileri ve verileri analiz ederek alanında kullanır.
12
Üretkenlik, sürdürülebilirlik, inovasyon konularında İşletme Yönetiminin Verimlilik ve Etkinlik seviyesini artırabilecek yönetsel, ekonomik ve finansal analiz tekniklerini uygular.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 14:44Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 14:46