Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ | 3+0 | 3 | 5 |
Ders Programı | Cuma 11:00-11:45 Cuma 12:00-12:45 Cuma 12:45-13:30 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. Ömer Erdem KOÇAK |
Dersi Verenler | Arş.Gör. Duygu GÜNER GÜLTEKİN, Doç.Dr. Ömer Erdem KOÇAK |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere işletmecilikle ilgili temel bilgiler kazandılarak, mesleğe ve iş hayatına hazırlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; İşletme ile İlgili Temel Kavramlar,İşletme-Çevre İlişkisi,İşletme Türleri,Girişimcilik ve Uluslararası Ticaret,Yönetim İşlevi,Yönetim İşlevi,Üretim Yönetimi,Finans Yönetimi,Muhasebe Yönetimi,Pazarlama Yönetimi,İnsan Kaynakları Yönetimi,Halkla İlişkiler Yönetimi,İşletmecilikte Güncel Konular,İşletmecilikte Güncel Konular; konularını içermektedir. |
Dersin İçeriği | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. İşletme ile ilgili temel kavramları açıklayabilecektir. | 1, 2 | A, E |
1.1 İhtiyaç, fayda, ekonomik mal ve hizmetler, üretim, işletme, yönetici, girişimci, tüketim, tüketici kavramlarını açıklar. | 1, 2 | |
1.2 İşletmenin amaçlarını, sorumluluklarını ve işletme etiğini tanımlar. | 1, 2 | |
1.3 İşletmenin işlevlerini ve aralarındaki ilişkiyi açıklar. | 1, 2 | |
2. İşletme-çevre ilişkisini açıklayabilecektir. | 1, 14, 18, 2 | A, E |
2.1 Genel çevre boyutlarını, ve boyutların işletme üzerindeki etkilerini tartışır. | 1, 14, 18, 2 | |
2.2 İşletmenin içinde bulunduğu görev çevresini, boyutlarını, ve söz konusu boyutların işletme üzerindeki etkilerini tartışır. | 1, 14, 18, 2 | |
2.3 İşletmenin çevresel değimlere yönelik uyum stratejilerini açıklar. | 1, 14, 2 | |
3. Niteliksel, işlevsel, hukuki ve ekonomik birleşme açısından işletme çeşitlerini açıklayabilecektir. | 1, 14, 2 | A, C, E |
3.1 Ölçeğine göre işletme türlerini karşılaştırır. | 1, 14, 18, 2 | |
3.2 İşlevlerine göre işletme türlerini tanımlar. | 1, 2 | |
3.3 Hukuki yapıları açısından işletmeleri sınıflandırır. | 1, 2 | |
3.4 İşletmelerarası birleşme, satın alma ve işbirliklerini tartışır. | 1, 18, 2 | |
4. Girişimcilik ve uluslararası işletmecilik kavramlarını anlatabilecektir. | 1, 14, 18, 2 | A, C, E |
4.1. Girişimcilik ile ilgili kavramları açıklar. | 1, 18, 2 | |
4.2 İthalat, ihracat ve ilgili kavramları açıklar. | 1, 14, 2 | |
4.3 Uluslararası dış ticarette (doğal, ekonomik, politik,yasal) destekleyici veya engelleyici unsurları açıklar. | 1, 18, 2 | |
5. İşletmelerde yönetim sürecini ve yönetimin işlevlerini tartışabilecektir. | 1, 14, 18, 2 | A, C, E |
5.1 Yönetim, yönetici, yönetilen, yönetim kademeleri, yönetim becerileri, yönetici rollerini açıklar. | 1, 14, 2 | |
5.2 Yönetim sürecini açıklar. | 1, 14, 2 | |
5.3 Yönetim işlevlerini ve birbiri ile olan bağlantılarını açıklar. | 1, 14, 2 | |
6. İşletmelerde üretim yönetimini açıklayabilecektir. | 1, 14, 2 | A |
6.1 Üretim, üretim süreci, üretim sistemi, modern üretimin özellikleri, üretim yönetimi kavramlarını anlatır. | 1, 2 | |
6.2 Üretimin işlevlerini anlatır. | 1, 2 | |
6.3 Tedarik zinciri yönetimini açıklar. | 1, 14, 2 | |
7. İşletmelerde finans yönetimi ile muhasebe yönetimini açıklayabilecektir. | 1, 14, 2 | A |
7.1 Finans yönetimi kavramını açıklar. | 1, 2 | |
7.2 Finansal piyasaları ve bu piyasadaki aktörler ile ürünleri açıklar. | 1, 2 | |
7.3 Finansal muhase kavramını tanımlar. | 1, 2 | |
7.4 Yönetim muhasebesi kavramını tanımlar. | ||
8. İşletmelerde pazarlama yönetimini ve unsurlarını açıklayabilecektir. | 1, 14, 18, 2 | A |
8.1 Pazarlamanın tanımı, kapsamı, önemi açıklar. | 1, 2 | |
8.2 Tüketici davranışını ve davranışı etkileyen unsurları açıklar. | 1, 18, 2 | |
8.3 Pazarlama karmasını ve unsurlarını açıklar. | 1, 14, 2 | |
9. İşletmelerde insan kaynakları yönetimini ve fonksiyonlarını anlatabilecektir. | 1, 14, 2 | A, C |
9.1 İnsan kaynakları yönetiminin tanımını, kapsamını, örgütsel yapı içindeki yerini ve etkililiğini açıklar. | 1, 14, 2 | |
9.2 İnsan kaynakları yönetiminin işlevlerini anlatır. |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Anlatım, 14: Bireysel Çalışma, 18: Vaka Çalışması, 2: Soru - Cevap |
Ölçme Yöntemleri: | A: Yazılı sınav, C: Ödev, E: Kısa Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | İşletme ile İlgili Temel Kavramlar | - |
2 | İşletme-Çevre İlişkisi | |
3 | İşletme Türleri | |
4 | Girişimcilik ve Uluslararası Ticaret | |
5 | Yönetim İşlevi | |
6 | Yönetim İşlevi | |
7 | Üretim Yönetimi | |
8 | Finans Yönetimi | |
9 | Muhasebe Yönetimi | |
10 | Pazarlama Yönetimi | |
11 | İnsan Kaynakları Yönetimi | |
12 | Halkla İlişkiler Yönetimi | |
13 | İşletmecilikte Güncel Konular | |
14 | İşletmecilikte Güncel Konular |
Kaynak |
Ders notları, Kadri M. Introduction to Business. Literatür Yayınları. |
Introduction to Business. Kadri Mirze. Literatür Yayınları. Boone L.E.& Kurtz . Contemporary Business. Wiley., B.Erasmus, Rudansky-Kloppers S., Strydom J. Introduction to Business Management. Oxford Un. Press. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
0 | İşletmecilik alanında teorik bilgileri tanımlar. | X | |||||
0 | İşletme Yönetimi alanında gerekli kantitatif ve kalitatif yöntemleri açıklar. | ||||||
0 | İşletme Yönetimi alanında gerekli en az bir bilgisayar programı kullanır. | ||||||
0 | İşletme Yönetimi alanında gerekli olan üst düzey mesleki yabancı dil yeterliliğini gösterir. | ||||||
0 | Yönetim projeleri hazırlar ve takım çalışmalarını yönetir. | X | |||||
0 | Mesleki alanda yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle işletme yönetimi alanında gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yenileyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir. | X | |||||
0 | İşletmecilik ve Yönetim alanında teorik ve uygulamaya yönelik bilgileri kullanır | X | |||||
0 | En az C1 düzeyinde bir yabancı dili kullanarak güncel gelişmeleri takip eder, sözlü / yazılı iletişim kurar | ||||||
0 | Örgüt / kurumsal, iş ve toplumsal etik değerlerini benimser ve kullanır. | X | |||||
0 | Topluma hizmet duyarlılığı çerçevesinde, sosyal sorumluluk ilkelerini benimser ve gerektiğinde inisiyatif alır. | X | |||||
0 | Disiplinler arası çalışmalar yürütebilmek için farklı disiplinlerde (ekonomi, finans, sosyoloji, hukuk, işletme) temel bilgileri ve verileri analiz ederek alanında kullanır. | X | |||||
0 | Üretkenlik, sürdürülebilirlik, inovasyon konularında İşletme Yönetiminin Verimlilik ve Etkinlik seviyesini artırabilecek yönetsel, ekonomik ve finansal analiz tekniklerini uygular. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |