Öğrencilerin maliyet yönetimi ve muhasebe uygulamaları konularında bilgi ve becerilerinin arttırılmasıdır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Maliyet Kavramı Hakkında Genel Bilgiler,Şirketlerin Sahip Olduklarını Farklı Maliyet Türlerinin Belirlenmesi,Gelir ve Maliyet Analizi,Bütçelemeye Giriş,Şirketlerin Bütçelerinin Hesaplanması,Finansal Planlamada Maliyetin Rolü,Finansal Planlamada Kullanılan Teknikler,Maliyet Muhasebesine Giriş,Tek Düzen Hesap Planında Maliyet Muhasebesi Kayıtları,Satışların Maliyeti Tablosunun Hazırlanması,Satışların Maliyeti Tablosunun Hazırlanması,Direk İlk Madde ve Malzeme Giderleri,Direk İşçilik Giderleri,Genel Üretim Giderleri; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1.Maliyet ve gelir kavramlarını açıklayabilecektir.
10, 9
A
1.1.Maliyet türlerini açıklar
10, 9
1.2.Gelir ve gider analizi yapar
10, 9
2.Bütçeleme yapabilecektir.
10, 9
A
2.1.Bütçeleme yöntemlerini uygular.
10, 9
2.2.Şirketlerin proforma mali tablolarını hazırlar
10, 9
3.Maliyet muhasebesine yönelik temel uygulamaları yapabilecektir.
10, 9
A
3.1.Satışların maliyeti tablosunu hazırlar
10, 9
3.2.Direk ilk madde ve malzeme giderlerini hesaplar
10, 9
4.1.Maliyet muhasebesi kayıtlarını tutar
10, 9
4.2.Direk işçilik giderlerini hesaplar
10, 9
5.FIFO, LIFO ve hareketli ortalama yöntemlerini kullanabilecektir..
10, 9
A
5.1.Genel üretim giderlerini anlar
10, 9
5.2.BIST ve VOB borsalarında işlemler yapar.
10, 9
4.Farklı bütçeleme yöntemlerini kullanarak finansal planlama yapabilecektir
10, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Maliyet Kavramı Hakkında Genel Bilgiler
2
Şirketlerin Sahip Olduklarını Farklı Maliyet Türlerinin Belirlenmesi
3
Gelir ve Maliyet Analizi
4
Bütçelemeye Giriş
5
Şirketlerin Bütçelerinin Hesaplanması
6
Finansal Planlamada Maliyetin Rolü
7
Finansal Planlamada Kullanılan Teknikler
8
Maliyet Muhasebesine Giriş
9
Tek Düzen Hesap Planında Maliyet Muhasebesi Kayıtları
10
Satışların Maliyeti Tablosunun Hazırlanması
11
Satışların Maliyeti Tablosunun Hazırlanması
12
Direk İlk Madde ve Malzeme Giderleri
13
Direk İşçilik Giderleri
14
Genel Üretim Giderleri
Kaynak
1- Cost Accounting (2023) : A Managerial Emphasis, Charles T. Horngren, Srikant M. Datar, Madhav V. Rajan, Pearson Education
Ek Okumalar
1. Rhee, R. J. (2023). Corporate Finance. Aspen Publishing.
2. Kaur, P. (2023). Financial markets and institutions. Sultan Chand & Sons
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
İşletmecilik alanında teorik bilgileri tanımlar.
X
2
İşletme Yönetimi alanında gerekli kantitatif ve kalitatif yöntemleri açıklar.
X
3
İşletme Yönetimi alanında gerekli en az bir bilgisayar programı kullanır.
4
İşletme Yönetimi alanında gerekli olan üst düzey mesleki yabancı dil yeterliliğini gösterir.
X
5
Yönetim projeleri hazırlar ve takım çalışmalarını yönetir.
X
6
Mesleki alanda yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle işletme yönetimi alanında gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yenileyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.
X
7
İşletmecilik ve Yönetim alanında teorik ve uygulamaya yönelik bilgileri kullanır
X
8
En az C1 düzeyinde bir yabancı dili kullanarak güncel gelişmeleri takip eder, sözlü / yazılı iletişim kurar
X
9
Örgüt / kurumsal, iş ve toplumsal etik değerlerini benimser ve kullanır.
10
Topluma hizmet duyarlılığı çerçevesinde, sosyal sorumluluk ilkelerini benimser ve gerektiğinde inisiyatif alır.
11
Disiplinler arası çalışmalar yürütebilmek için farklı disiplinlerde (ekonomi, finans, sosyoloji, hukuk, işletme) temel bilgileri ve verileri analiz ederek alanında kullanır.
X
12
Üretkenlik, sürdürülebilirlik, inovasyon konularında İşletme Yönetiminin Verimlilik ve Etkinlik seviyesini artırabilecek yönetsel, ekonomik ve finansal analiz tekniklerini uygular.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
20
Genel Sınavın Başarıya Oranı
80
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
2
28
Rehberli Problem Çözme
14
2
28
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
5
1
5
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
1
20
20
Proje Sunumu / Seminer
1
2
2
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
2
10
20
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
16
16
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
31
31
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
150
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(150/30)
5
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
MALİYET YÖNETİMİ VE MUHASEBESİ
-
Bahar Dönemi
3+0
3
5
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Prof.Dr. Serhat YÜKSEL
Dersi Verenler
Prof.Dr. Serhat YÜKSEL
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Öğrencilerin maliyet yönetimi ve muhasebe uygulamaları konularında bilgi ve becerilerinin arttırılmasıdır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Maliyet Kavramı Hakkında Genel Bilgiler,Şirketlerin Sahip Olduklarını Farklı Maliyet Türlerinin Belirlenmesi,Gelir ve Maliyet Analizi,Bütçelemeye Giriş,Şirketlerin Bütçelerinin Hesaplanması,Finansal Planlamada Maliyetin Rolü,Finansal Planlamada Kullanılan Teknikler,Maliyet Muhasebesine Giriş,Tek Düzen Hesap Planında Maliyet Muhasebesi Kayıtları,Satışların Maliyeti Tablosunun Hazırlanması,Satışların Maliyeti Tablosunun Hazırlanması,Direk İlk Madde ve Malzeme Giderleri,Direk İşçilik Giderleri,Genel Üretim Giderleri; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1.Maliyet ve gelir kavramlarını açıklayabilecektir.
10, 9
A
1.1.Maliyet türlerini açıklar
10, 9
1.2.Gelir ve gider analizi yapar
10, 9
2.Bütçeleme yapabilecektir.
10, 9
A
2.1.Bütçeleme yöntemlerini uygular.
10, 9
2.2.Şirketlerin proforma mali tablolarını hazırlar
10, 9
3.Maliyet muhasebesine yönelik temel uygulamaları yapabilecektir.
10, 9
A
3.1.Satışların maliyeti tablosunu hazırlar
10, 9
3.2.Direk ilk madde ve malzeme giderlerini hesaplar
10, 9
4.1.Maliyet muhasebesi kayıtlarını tutar
10, 9
4.2.Direk işçilik giderlerini hesaplar
10, 9
5.FIFO, LIFO ve hareketli ortalama yöntemlerini kullanabilecektir..
10, 9
A
5.1.Genel üretim giderlerini anlar
10, 9
5.2.BIST ve VOB borsalarında işlemler yapar.
10, 9
4.Farklı bütçeleme yöntemlerini kullanarak finansal planlama yapabilecektir
10, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Maliyet Kavramı Hakkında Genel Bilgiler
2
Şirketlerin Sahip Olduklarını Farklı Maliyet Türlerinin Belirlenmesi
3
Gelir ve Maliyet Analizi
4
Bütçelemeye Giriş
5
Şirketlerin Bütçelerinin Hesaplanması
6
Finansal Planlamada Maliyetin Rolü
7
Finansal Planlamada Kullanılan Teknikler
8
Maliyet Muhasebesine Giriş
9
Tek Düzen Hesap Planında Maliyet Muhasebesi Kayıtları
10
Satışların Maliyeti Tablosunun Hazırlanması
11
Satışların Maliyeti Tablosunun Hazırlanması
12
Direk İlk Madde ve Malzeme Giderleri
13
Direk İşçilik Giderleri
14
Genel Üretim Giderleri
Kaynak
1- Cost Accounting (2023) : A Managerial Emphasis, Charles T. Horngren, Srikant M. Datar, Madhav V. Rajan, Pearson Education
Ek Okumalar
1. Rhee, R. J. (2023). Corporate Finance. Aspen Publishing.
2. Kaur, P. (2023). Financial markets and institutions. Sultan Chand & Sons
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
İşletmecilik alanında teorik bilgileri tanımlar.
X
2
İşletme Yönetimi alanında gerekli kantitatif ve kalitatif yöntemleri açıklar.
X
3
İşletme Yönetimi alanında gerekli en az bir bilgisayar programı kullanır.
4
İşletme Yönetimi alanında gerekli olan üst düzey mesleki yabancı dil yeterliliğini gösterir.
X
5
Yönetim projeleri hazırlar ve takım çalışmalarını yönetir.
X
6
Mesleki alanda yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle işletme yönetimi alanında gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yenileyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.
X
7
İşletmecilik ve Yönetim alanında teorik ve uygulamaya yönelik bilgileri kullanır
X
8
En az C1 düzeyinde bir yabancı dili kullanarak güncel gelişmeleri takip eder, sözlü / yazılı iletişim kurar
X
9
Örgüt / kurumsal, iş ve toplumsal etik değerlerini benimser ve kullanır.
10
Topluma hizmet duyarlılığı çerçevesinde, sosyal sorumluluk ilkelerini benimser ve gerektiğinde inisiyatif alır.
11
Disiplinler arası çalışmalar yürütebilmek için farklı disiplinlerde (ekonomi, finans, sosyoloji, hukuk, işletme) temel bilgileri ve verileri analiz ederek alanında kullanır.
X
12
Üretkenlik, sürdürülebilirlik, inovasyon konularında İşletme Yönetiminin Verimlilik ve Etkinlik seviyesini artırabilecek yönetsel, ekonomik ve finansal analiz tekniklerini uygular.