Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ÜRÜN FOTOĞRAFÇILIĞI | MGS3274170 | Bahar Dönemi | 1+2 | 2 | 5 |
Ders Programı | Salı 09:00-09:45 Salı 10:00-10:45 Salı 11:00-11:45 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. İhsan EKEN |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Ahmet HATİPOĞLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mekan, yemek, tekstil, portre, moda fotoğrafçılığı gibi birçok alanı kapsayan profesyonel çekimlerin stüdyo ortamında gerçekleştirilebilmesi için gerekli temel ilkeler ve uygulamaların aktarılması. Derste Öğrenciler bir dönemde 3 ayrı konudan oluşan proje hazırlarlar |
Dersin İçeriği | Bu ders; Temel fotoğraf bilgilerinin gözden geçirilmesi - Kısa fotoğraf tarihi,- Ürün fotoğrafının kullanıldığı alanlar - Ürün fotoğrafı alanları (gastronomi, giyim, araç, endüstri, mimari, gıda, startup ürünleri) - Stok fotoğrafçılığı ve pandemide yoğunlaşan e-ticaret, startup el ürünleri) - Aktörler (Fotoğrafçı, fotoğraf asistanı, kreatif direktör, sanat yönetmeni, müşteri temsilcisi, prodüktör, ışıkçı, makyöz, kuaför, stylist, lojistik, catering, efekt danışmanı, set tasarımcısı, lokasyon sorumlusu, cast direktörü) - Bir çekim sürecinin tamamı: Ön hazırlık, Çekim, Çekim sonrası işlemler,KONU: TEKNİK CİHAZ BİLGİSİ - Fotoğraf makinaları ve lensler - Işık kaynakları ve kullanılan diğer malzemeler (Profoto chart) - Stüdyo ve ekipmanlarını tanıtma KONU: TEORİ VE İÇERİK - Kompozisyon (Fotoğraf çekme değil fotoğraf yaratma, konsept oluşturma, rötuş mantığı Teknik ve içerik uyumluluğu) - Boyutlandırma (Farklı aspect ratiolar, kesim payı, kullanılacak mecraya göre çekim, yatay dikey, varyasyonlu çekim) ,KONU - Gastronomi (yemek, içecek, kap) fotoğrafçılığı PRATİK - Yemek çekimi ÖDEV - Gastronomi çekimi,ÖDEV DEĞERLENDİRME - Gastronomi ödevini değerlendirme KONU Giyim ürünleri fotoğrafçılığı PRATİK - Ayakkabı çekimi ÖDEV - Ayakkabı çekimi,ÖDEV DEĞERLENDİRME - Gastronomi ödevini değerlendirme KONU Giyim ürünleri fotoğrafçılığı PRATİK - Ayakkabı çekimi ÖDEV - Ayakkabı çekimi,ÖDEV DEĞERLENDİRME - Kol saati, mücevher çekimi ödevini değerlendirme KONU - Bir ürünün kullanım kılavuzu fotoğraf serisi (el cast’ıyla parçalı objeyi birleştirme ve kullanma) PRATİK - Katlanabilir bisikletin katlanma merhaleleri ve otomobil bagajına yerleştirilmesi) ÖDEV - Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi ,ÖDEV DEĞERLENDİRME - Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi KONU - Moodboard mantığı ve yapımı - Final ödevi kararlaştırma ve ön çalışma,KONU: RÖTUŞ - Rötuş mantığı - İmaj formatları - Renk bilgisi (coplementary colors) - Programlar (Adobe PhotoShop, Capture One Pro v.s.) - Raw editing FİNAL ÖDEVİ - Başlanmış olan final ödevini geliştirme,PİYASA İLE TANIŞMA - Profesyonel stüdyo ve profesyonel retoucher ziyareti - Ziyarette örnek mücevher çekimi,KONU: RÖTUŞ - Dekupaj işlemi ÖDEV - Dekupaj işlemi FİNAL ÖDEVİ - Final ödevini geliştirme,ÖDEV DEĞERLENDİRME - Dekupaj ödevinin değerlendirilmesi KONU: RÖTUŞ - Katman mantığı FİNAL ÖDEVİ - Final ödevini geliştirme,KONU: RÖTUŞ - Fotoğraf temizleme ve bölge klonlama (Clone stamp, healing brush) FİNAL ÖDEVİ - Final ödevini geliştirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Medyanın çeşitli alanlarındaki uygulamalarda fotograf tekniklerini yaratıcı düşünceyi kapsayacak biçimde kullanır. | 6, 9 | E |
Yeni fikirler doğrultusunda çok kültürlülük bağlamında hareket eder. | 10 | E |
Fotoğrafı tasarımın bir öğesi olarak uygulamalarda kullanır. | 6, 9 | A |
Görüntü işleme yazılımları aracılığıyla fotoğraf üzerinde manipülasyonlar yaratır. | 6, 9 | E |
Genel grafik tasarım bilgileri doğrultusunda manipüle edilen fotografları illüstrasyon, tipografi gibi tasarımın diğer öğeleriyle sentezler. | 10, 6, 9 | E |
Çekilen fotoğrafı manipüle etmeksizin foto-grafik bir görüntü oluşturur. | 6 | E |
Adobe Lightroom fotoğraf düzeltme/işleme programı uygulamalarını kullanır. | 6, 9 | E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Temel fotoğraf bilgilerinin gözden geçirilmesi - Kısa fotoğraf tarihi | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
2 | - Ürün fotoğrafının kullanıldığı alanlar - Ürün fotoğrafı alanları (gastronomi, giyim, araç, endüstri, mimari, gıda, startup ürünleri) - Stok fotoğrafçılığı ve pandemide yoğunlaşan e-ticaret, startup el ürünleri) - Aktörler (Fotoğrafçı, fotoğraf asistanı, kreatif direktör, sanat yönetmeni, müşteri temsilcisi, prodüktör, ışıkçı, makyöz, kuaför, stylist, lojistik, catering, efekt danışmanı, set tasarımcısı, lokasyon sorumlusu, cast direktörü) - Bir çekim sürecinin tamamı: Ön hazırlık, Çekim, Çekim sonrası işlemler | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
3 | KONU: TEKNİK CİHAZ BİLGİSİ - Fotoğraf makinaları ve lensler - Işık kaynakları ve kullanılan diğer malzemeler (Profoto chart) - Stüdyo ve ekipmanlarını tanıtma KONU: TEORİ VE İÇERİK - Kompozisyon (Fotoğraf çekme değil fotoğraf yaratma, konsept oluşturma, rötuş mantığı Teknik ve içerik uyumluluğu) - Boyutlandırma (Farklı aspect ratiolar, kesim payı, kullanılacak mecraya göre çekim, yatay dikey, varyasyonlu çekim) | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
4 | KONU - Gastronomi (yemek, içecek, kap) fotoğrafçılığı PRATİK - Yemek çekimi ÖDEV - Gastronomi çekimi | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
5 | ÖDEV DEĞERLENDİRME - Gastronomi ödevini değerlendirme KONU Giyim ürünleri fotoğrafçılığı PRATİK - Ayakkabı çekimi ÖDEV - Ayakkabı çekimi | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
6 | ÖDEV DEĞERLENDİRME - Gastronomi ödevini değerlendirme KONU Giyim ürünleri fotoğrafçılığı PRATİK - Ayakkabı çekimi ÖDEV - Ayakkabı çekimi | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
7 | ÖDEV DEĞERLENDİRME - Kol saati, mücevher çekimi ödevini değerlendirme KONU - Bir ürünün kullanım kılavuzu fotoğraf serisi (el cast’ıyla parçalı objeyi birleştirme ve kullanma) PRATİK - Katlanabilir bisikletin katlanma merhaleleri ve otomobil bagajına yerleştirilmesi) ÖDEV - Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
9 | ÖDEV DEĞERLENDİRME - Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi KONU - Moodboard mantığı ve yapımı - Final ödevi kararlaştırma ve ön çalışma | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
10 | KONU: RÖTUŞ - Rötuş mantığı - İmaj formatları - Renk bilgisi (coplementary colors) - Programlar (Adobe PhotoShop, Capture One Pro v.s.) - Raw editing FİNAL ÖDEVİ - Başlanmış olan final ödevini geliştirme | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
11 | PİYASA İLE TANIŞMA - Profesyonel stüdyo ve profesyonel retoucher ziyareti - Ziyarette örnek mücevher çekimi | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
12 | KONU: RÖTUŞ - Dekupaj işlemi ÖDEV - Dekupaj işlemi FİNAL ÖDEVİ - Final ödevini geliştirme | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
13 | ÖDEV DEĞERLENDİRME - Dekupaj ödevinin değerlendirilmesi KONU: RÖTUŞ - Katman mantığı FİNAL ÖDEVİ - Final ödevini geliştirme | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
14 | KONU: RÖTUŞ - Fotoğraf temizleme ve bölge klonlama (Clone stamp, healing brush) FİNAL ÖDEVİ - Final ödevini geliştirme | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
Kaynak |
1. Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları 2. Steven Heller - Fotoğrafçının Eğitimi; Espas Kuram Sanat Yayınları 3. David Bate - Fotoğraf Anahtar Kavramlar; De Ki Yayınları 4. Walter Benjamin - Fotoğrafın Kısa Tarihçesi, YGS Yayınları 5. Maria Short - Yaratıcı Fotoğrafçılıkta Bağlam ve Anlatı |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Medya ve Görsel Sanatlar disiplinlerinin temel kavramlarını bilir. | X | |||||
2 | Medya ve Görsel Sanatlar disiplinlerinin temel kuramlarını bilir. | X | |||||
3 | Medya ve Görsel Sanatlarda gerekli olan bilgisayar programlarını ve çoklu medya tekniklerini bilir. | ||||||
4 | Medya ve Görsel Sanatlarda gerekli olan estetik kuralları bilir. | X | |||||
5 | Mesleki ve bilimsel çalışmalarda ulusal ve uluslararası etik kodlara bağlı kalacak şekilde hareket eder. | X | |||||
6 | Kültürlerin sembol sistemlerini anlar. | ||||||
7 | Medya ve Görsel Sanatlar ile ilgili olguları boyutlarıyla analiz eder. | ||||||
8 | Kurumların/kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda görsel tasarım sürecini planlar. | X | |||||
9 | Kurumların/kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda görsel iletişim sürecini gerçekleştirir. | X | |||||
10 | Medya ve Görsel Sanatlar uygulamaları için gereken araç, yöntem ve teknikleri kullanır. | X | |||||
11 | Gerçek, 2 Boyutlu ve 3 Boyutlu görüntü üretme, işleme ve değerlendirme becerisine sahiptir. | X | |||||
12 | Yeni medya ortamlarında görsel tasarım tekniklerini uygular. | X | |||||
13 | Tasarım konusunda estetik farkındalığa ve kavrayışa sahiptir. | X | |||||
14 | Mesleğini “İş Sağlığı ve Güvenliği” kurallarını göz önünde bulundurarak gerçekleştirir. | ||||||
15 | Medya ve Görsel Sanatlar ile ilgili projelerde sorumluluk alarak ortaya çıkan sorunları çözer. | X | |||||
16 | Medya ve Görsel Sanatlar disiplinlerine ve alt disiplinlerine ait kuramsal ve olgusal sorunları bilimsel yöntemlerle yayına dönüştürebilir. | ||||||
17 | Medya ve Görsel Sanatlar alanındaki gelişmeleri düzenli olarak takip ederek çalışmalarında etkin şekilde kullanır. | X | |||||
18 | Türkçeyi bilimsel ve mesleki çalışmalarda akıcı ve doğru bir biçimde kullanır. | ||||||
19 | En az bir yabancı dili B1 seviyesinde okuyup anlayabilir. | ||||||
20 | Sosyal sorumluluk projeleri planlayarak görev alır. | X | |||||
21 | Yapay zekayı (yapay öğrenme/makine öğrenimi) yaratım sürecine dahil eder. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 2 | 20 | 40 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 2 | 16 | 32 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 16 | 16 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 20 | 20 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 150 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(150/30) | 5 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ÜRÜN FOTOĞRAFÇILIĞI | MGS3274170 | Bahar Dönemi | 1+2 | 2 | 5 |
Ders Programı | Salı 09:00-09:45 Salı 10:00-10:45 Salı 11:00-11:45 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. İhsan EKEN |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Ahmet HATİPOĞLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mekan, yemek, tekstil, portre, moda fotoğrafçılığı gibi birçok alanı kapsayan profesyonel çekimlerin stüdyo ortamında gerçekleştirilebilmesi için gerekli temel ilkeler ve uygulamaların aktarılması. Derste Öğrenciler bir dönemde 3 ayrı konudan oluşan proje hazırlarlar |
Dersin İçeriği | Bu ders; Temel fotoğraf bilgilerinin gözden geçirilmesi - Kısa fotoğraf tarihi,- Ürün fotoğrafının kullanıldığı alanlar - Ürün fotoğrafı alanları (gastronomi, giyim, araç, endüstri, mimari, gıda, startup ürünleri) - Stok fotoğrafçılığı ve pandemide yoğunlaşan e-ticaret, startup el ürünleri) - Aktörler (Fotoğrafçı, fotoğraf asistanı, kreatif direktör, sanat yönetmeni, müşteri temsilcisi, prodüktör, ışıkçı, makyöz, kuaför, stylist, lojistik, catering, efekt danışmanı, set tasarımcısı, lokasyon sorumlusu, cast direktörü) - Bir çekim sürecinin tamamı: Ön hazırlık, Çekim, Çekim sonrası işlemler,KONU: TEKNİK CİHAZ BİLGİSİ - Fotoğraf makinaları ve lensler - Işık kaynakları ve kullanılan diğer malzemeler (Profoto chart) - Stüdyo ve ekipmanlarını tanıtma KONU: TEORİ VE İÇERİK - Kompozisyon (Fotoğraf çekme değil fotoğraf yaratma, konsept oluşturma, rötuş mantığı Teknik ve içerik uyumluluğu) - Boyutlandırma (Farklı aspect ratiolar, kesim payı, kullanılacak mecraya göre çekim, yatay dikey, varyasyonlu çekim) ,KONU - Gastronomi (yemek, içecek, kap) fotoğrafçılığı PRATİK - Yemek çekimi ÖDEV - Gastronomi çekimi,ÖDEV DEĞERLENDİRME - Gastronomi ödevini değerlendirme KONU Giyim ürünleri fotoğrafçılığı PRATİK - Ayakkabı çekimi ÖDEV - Ayakkabı çekimi,ÖDEV DEĞERLENDİRME - Gastronomi ödevini değerlendirme KONU Giyim ürünleri fotoğrafçılığı PRATİK - Ayakkabı çekimi ÖDEV - Ayakkabı çekimi,ÖDEV DEĞERLENDİRME - Kol saati, mücevher çekimi ödevini değerlendirme KONU - Bir ürünün kullanım kılavuzu fotoğraf serisi (el cast’ıyla parçalı objeyi birleştirme ve kullanma) PRATİK - Katlanabilir bisikletin katlanma merhaleleri ve otomobil bagajına yerleştirilmesi) ÖDEV - Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi ,ÖDEV DEĞERLENDİRME - Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi KONU - Moodboard mantığı ve yapımı - Final ödevi kararlaştırma ve ön çalışma,KONU: RÖTUŞ - Rötuş mantığı - İmaj formatları - Renk bilgisi (coplementary colors) - Programlar (Adobe PhotoShop, Capture One Pro v.s.) - Raw editing FİNAL ÖDEVİ - Başlanmış olan final ödevini geliştirme,PİYASA İLE TANIŞMA - Profesyonel stüdyo ve profesyonel retoucher ziyareti - Ziyarette örnek mücevher çekimi,KONU: RÖTUŞ - Dekupaj işlemi ÖDEV - Dekupaj işlemi FİNAL ÖDEVİ - Final ödevini geliştirme,ÖDEV DEĞERLENDİRME - Dekupaj ödevinin değerlendirilmesi KONU: RÖTUŞ - Katman mantığı FİNAL ÖDEVİ - Final ödevini geliştirme,KONU: RÖTUŞ - Fotoğraf temizleme ve bölge klonlama (Clone stamp, healing brush) FİNAL ÖDEVİ - Final ödevini geliştirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Medyanın çeşitli alanlarındaki uygulamalarda fotograf tekniklerini yaratıcı düşünceyi kapsayacak biçimde kullanır. | 6, 9 | E |
Yeni fikirler doğrultusunda çok kültürlülük bağlamında hareket eder. | 10 | E |
Fotoğrafı tasarımın bir öğesi olarak uygulamalarda kullanır. | 6, 9 | A |
Görüntü işleme yazılımları aracılığıyla fotoğraf üzerinde manipülasyonlar yaratır. | 6, 9 | E |
Genel grafik tasarım bilgileri doğrultusunda manipüle edilen fotografları illüstrasyon, tipografi gibi tasarımın diğer öğeleriyle sentezler. | 10, 6, 9 | E |
Çekilen fotoğrafı manipüle etmeksizin foto-grafik bir görüntü oluşturur. | 6 | E |
Adobe Lightroom fotoğraf düzeltme/işleme programı uygulamalarını kullanır. | 6, 9 | E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Temel fotoğraf bilgilerinin gözden geçirilmesi - Kısa fotoğraf tarihi | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
2 | - Ürün fotoğrafının kullanıldığı alanlar - Ürün fotoğrafı alanları (gastronomi, giyim, araç, endüstri, mimari, gıda, startup ürünleri) - Stok fotoğrafçılığı ve pandemide yoğunlaşan e-ticaret, startup el ürünleri) - Aktörler (Fotoğrafçı, fotoğraf asistanı, kreatif direktör, sanat yönetmeni, müşteri temsilcisi, prodüktör, ışıkçı, makyöz, kuaför, stylist, lojistik, catering, efekt danışmanı, set tasarımcısı, lokasyon sorumlusu, cast direktörü) - Bir çekim sürecinin tamamı: Ön hazırlık, Çekim, Çekim sonrası işlemler | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
3 | KONU: TEKNİK CİHAZ BİLGİSİ - Fotoğraf makinaları ve lensler - Işık kaynakları ve kullanılan diğer malzemeler (Profoto chart) - Stüdyo ve ekipmanlarını tanıtma KONU: TEORİ VE İÇERİK - Kompozisyon (Fotoğraf çekme değil fotoğraf yaratma, konsept oluşturma, rötuş mantığı Teknik ve içerik uyumluluğu) - Boyutlandırma (Farklı aspect ratiolar, kesim payı, kullanılacak mecraya göre çekim, yatay dikey, varyasyonlu çekim) | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
4 | KONU - Gastronomi (yemek, içecek, kap) fotoğrafçılığı PRATİK - Yemek çekimi ÖDEV - Gastronomi çekimi | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
5 | ÖDEV DEĞERLENDİRME - Gastronomi ödevini değerlendirme KONU Giyim ürünleri fotoğrafçılığı PRATİK - Ayakkabı çekimi ÖDEV - Ayakkabı çekimi | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
6 | ÖDEV DEĞERLENDİRME - Gastronomi ödevini değerlendirme KONU Giyim ürünleri fotoğrafçılığı PRATİK - Ayakkabı çekimi ÖDEV - Ayakkabı çekimi | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
7 | ÖDEV DEĞERLENDİRME - Kol saati, mücevher çekimi ödevini değerlendirme KONU - Bir ürünün kullanım kılavuzu fotoğraf serisi (el cast’ıyla parçalı objeyi birleştirme ve kullanma) PRATİK - Katlanabilir bisikletin katlanma merhaleleri ve otomobil bagajına yerleştirilmesi) ÖDEV - Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
9 | ÖDEV DEĞERLENDİRME - Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi KONU - Moodboard mantığı ve yapımı - Final ödevi kararlaştırma ve ön çalışma | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
10 | KONU: RÖTUŞ - Rötuş mantığı - İmaj formatları - Renk bilgisi (coplementary colors) - Programlar (Adobe PhotoShop, Capture One Pro v.s.) - Raw editing FİNAL ÖDEVİ - Başlanmış olan final ödevini geliştirme | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
11 | PİYASA İLE TANIŞMA - Profesyonel stüdyo ve profesyonel retoucher ziyareti - Ziyarette örnek mücevher çekimi | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
12 | KONU: RÖTUŞ - Dekupaj işlemi ÖDEV - Dekupaj işlemi FİNAL ÖDEVİ - Final ödevini geliştirme | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
13 | ÖDEV DEĞERLENDİRME - Dekupaj ödevinin değerlendirilmesi KONU: RÖTUŞ - Katman mantığı FİNAL ÖDEVİ - Final ödevini geliştirme | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
14 | KONU: RÖTUŞ - Fotoğraf temizleme ve bölge klonlama (Clone stamp, healing brush) FİNAL ÖDEVİ - Final ödevini geliştirme | Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları |
Kaynak |
1. Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları 2. Steven Heller - Fotoğrafçının Eğitimi; Espas Kuram Sanat Yayınları 3. David Bate - Fotoğraf Anahtar Kavramlar; De Ki Yayınları 4. Walter Benjamin - Fotoğrafın Kısa Tarihçesi, YGS Yayınları 5. Maria Short - Yaratıcı Fotoğrafçılıkta Bağlam ve Anlatı |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Medya ve Görsel Sanatlar disiplinlerinin temel kavramlarını bilir. | X | |||||
2 | Medya ve Görsel Sanatlar disiplinlerinin temel kuramlarını bilir. | X | |||||
3 | Medya ve Görsel Sanatlarda gerekli olan bilgisayar programlarını ve çoklu medya tekniklerini bilir. | ||||||
4 | Medya ve Görsel Sanatlarda gerekli olan estetik kuralları bilir. | X | |||||
5 | Mesleki ve bilimsel çalışmalarda ulusal ve uluslararası etik kodlara bağlı kalacak şekilde hareket eder. | X | |||||
6 | Kültürlerin sembol sistemlerini anlar. | ||||||
7 | Medya ve Görsel Sanatlar ile ilgili olguları boyutlarıyla analiz eder. | ||||||
8 | Kurumların/kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda görsel tasarım sürecini planlar. | X | |||||
9 | Kurumların/kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda görsel iletişim sürecini gerçekleştirir. | X | |||||
10 | Medya ve Görsel Sanatlar uygulamaları için gereken araç, yöntem ve teknikleri kullanır. | X | |||||
11 | Gerçek, 2 Boyutlu ve 3 Boyutlu görüntü üretme, işleme ve değerlendirme becerisine sahiptir. | X | |||||
12 | Yeni medya ortamlarında görsel tasarım tekniklerini uygular. | X | |||||
13 | Tasarım konusunda estetik farkındalığa ve kavrayışa sahiptir. | X | |||||
14 | Mesleğini “İş Sağlığı ve Güvenliği” kurallarını göz önünde bulundurarak gerçekleştirir. | ||||||
15 | Medya ve Görsel Sanatlar ile ilgili projelerde sorumluluk alarak ortaya çıkan sorunları çözer. | X | |||||
16 | Medya ve Görsel Sanatlar disiplinlerine ve alt disiplinlerine ait kuramsal ve olgusal sorunları bilimsel yöntemlerle yayına dönüştürebilir. | ||||||
17 | Medya ve Görsel Sanatlar alanındaki gelişmeleri düzenli olarak takip ederek çalışmalarında etkin şekilde kullanır. | X | |||||
18 | Türkçeyi bilimsel ve mesleki çalışmalarda akıcı ve doğru bir biçimde kullanır. | ||||||
19 | En az bir yabancı dili B1 seviyesinde okuyup anlayabilir. | ||||||
20 | Sosyal sorumluluk projeleri planlayarak görev alır. | X | |||||
21 | Yapay zekayı (yapay öğrenme/makine öğrenimi) yaratım sürecine dahil eder. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |