Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ÜRÜN FOTOĞRAFÇILIĞI -Bahar Dönemi1+225
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Ebru Gamze IŞIKSAÇAN
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Engin GERÇEK
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıMekan, yemek, tekstil, portre, moda fotoğrafçılığı gibi birçok alanı kapsayan profesyonel çekimlerin stüdyo ortamında gerçekleştirilebilmesi için gerekli temel ilkeler ve uygulamaların aktarılması. Derste Öğrenciler bir dönemde 3 ayrı konudan oluşan proje hazırlarlar
Dersin İçeriğiBu ders; Temel fotoğraf bilgilerinin gözden geçirilmesi
- Kısa fotoğraf tarihi,- Ürün fotoğrafının kullanıldığı alanlar
- Ürün fotoğrafı alanları (gastronomi, giyim, araç, endüstri, mimari, gıda, startup ürünleri)
- Stok fotoğrafçılığı ve pandemide yoğunlaşan e-ticaret, startup el ürünleri)
- Aktörler (Fotoğrafçı, fotoğraf asistanı, kreatif direktör, sanat yönetmeni, müşteri temsilcisi, prodüktör, ışıkçı, makyöz, kuaför, stylist, lojistik, catering, efekt danışmanı, set tasarımcısı, lokasyon sorumlusu, cast direktörü)
- Bir çekim sürecinin tamamı: Ön hazırlık, Çekim, Çekim sonrası işlemler,KONU: TEKNİK CİHAZ BİLGİSİ
- Fotoğraf makinaları ve lensler
- Işık kaynakları ve kullanılan diğer malzemeler (Profoto chart)
- Stüdyo ve ekipmanlarını tanıtma

KONU: TEORİ VE İÇERİK
- Kompozisyon (Fotoğraf çekme değil fotoğraf yaratma, konsept oluşturma, rötuş mantığı Teknik ve içerik uyumluluğu)
- Boyutlandırma (Farklı aspect ratiolar, kesim payı, kullanılacak mecraya göre çekim, yatay dikey, varyasyonlu çekim)
,KONU
- Gastronomi (yemek, içecek, kap) fotoğrafçılığı

PRATİK
- Yemek çekimi

ÖDEV
- Gastronomi çekimi,ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Gastronomi ödevini değerlendirme

KONU
Giyim ürünleri fotoğrafçılığı

PRATİK
- Ayakkabı çekimi

ÖDEV
- Ayakkabı çekimi,ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Gastronomi ödevini değerlendirme

KONU
Giyim ürünleri fotoğrafçılığı

PRATİK
- Ayakkabı çekimi

ÖDEV
- Ayakkabı çekimi,ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Kol saati, mücevher çekimi ödevini değerlendirme

KONU
- Bir ürünün kullanım kılavuzu fotoğraf serisi (el cast’ıyla parçalı objeyi birleştirme ve kullanma)

PRATİK
- Katlanabilir bisikletin katlanma merhaleleri ve otomobil bagajına yerleştirilmesi)

ÖDEV
- Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi
,ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi​

KONU
- Moodboard mantığı ve yapımı
- Final ödevi kararlaştırma ve ön çalışma,KONU: RÖTUŞ
- Rötuş mantığı
- İmaj formatları
- Renk bilgisi (coplementary colors)
- Programlar (Adobe PhotoShop, Capture One Pro v.s.)
- Raw editing

FİNAL ÖDEVİ
- Başlanmış olan final ödevini geliştirme,PİYASA İLE TANIŞMA
- Profesyonel stüdyo ve profesyonel retoucher ziyareti
- Ziyarette örnek mücevher çekimi,KONU: RÖTUŞ
- Dekupaj işlemi

ÖDEV
- Dekupaj işlemi

FİNAL ÖDEVİ
- Final ödevini geliştirme,ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Dekupaj ödevinin değerlendirilmesi

KONU: RÖTUŞ
- Katman mantığı

FİNAL ÖDEVİ
- Final ödevini geliştirme,KONU: RÖTUŞ
- Fotoğraf temizleme ve bölge klonlama (Clone stamp, healing brush)

FİNAL ÖDEVİ
- Final ödevini geliştirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Medyanın çeşitli alanlarındaki uygulamalarda fotograf tekniklerini yaratıcı düşünceyi kapsayacak biçimde kullanır.6, 9E
Yeni fikirler doğrultusunda çok kültürlülük bağlamında hareket eder.10E
Fotoğrafı tasarımın bir öğesi olarak uygulamalarda kullanır. 6, 9A
Görüntü işleme yazılımları aracılığıyla fotoğraf üzerinde manipülasyonlar yaratır.6, 9E
Genel grafik tasarım bilgileri doğrultusunda manipüle edilen fotografları illüstrasyon, tipografi gibi tasarımın diğer öğeleriyle sentezler.10, 6, 9E
Çekilen fotoğrafı manipüle etmeksizin foto-grafik bir görüntü oluşturur.6E
Adobe Lightroom fotoğraf düzeltme/işleme programı uygulamalarını kullanır.6, 9E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Temel fotoğraf bilgilerinin gözden geçirilmesi
- Kısa fotoğraf tarihi
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
2- Ürün fotoğrafının kullanıldığı alanlar
- Ürün fotoğrafı alanları (gastronomi, giyim, araç, endüstri, mimari, gıda, startup ürünleri)
- Stok fotoğrafçılığı ve pandemide yoğunlaşan e-ticaret, startup el ürünleri)
- Aktörler (Fotoğrafçı, fotoğraf asistanı, kreatif direktör, sanat yönetmeni, müşteri temsilcisi, prodüktör, ışıkçı, makyöz, kuaför, stylist, lojistik, catering, efekt danışmanı, set tasarımcısı, lokasyon sorumlusu, cast direktörü)
- Bir çekim sürecinin tamamı: Ön hazırlık, Çekim, Çekim sonrası işlemler
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
3KONU: TEKNİK CİHAZ BİLGİSİ
- Fotoğraf makinaları ve lensler
- Işık kaynakları ve kullanılan diğer malzemeler (Profoto chart)
- Stüdyo ve ekipmanlarını tanıtma

KONU: TEORİ VE İÇERİK
- Kompozisyon (Fotoğraf çekme değil fotoğraf yaratma, konsept oluşturma, rötuş mantığı Teknik ve içerik uyumluluğu)
- Boyutlandırma (Farklı aspect ratiolar, kesim payı, kullanılacak mecraya göre çekim, yatay dikey, varyasyonlu çekim)
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
4KONU
- Gastronomi (yemek, içecek, kap) fotoğrafçılığı

PRATİK
- Yemek çekimi

ÖDEV
- Gastronomi çekimi
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
5ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Gastronomi ödevini değerlendirme

KONU
Giyim ürünleri fotoğrafçılığı

PRATİK
- Ayakkabı çekimi

ÖDEV
- Ayakkabı çekimi
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
6ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Gastronomi ödevini değerlendirme

KONU
Giyim ürünleri fotoğrafçılığı

PRATİK
- Ayakkabı çekimi

ÖDEV
- Ayakkabı çekimi
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
7ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Kol saati, mücevher çekimi ödevini değerlendirme

KONU
- Bir ürünün kullanım kılavuzu fotoğraf serisi (el cast’ıyla parçalı objeyi birleştirme ve kullanma)

PRATİK
- Katlanabilir bisikletin katlanma merhaleleri ve otomobil bagajına yerleştirilmesi)

ÖDEV
- Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
9ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi​

KONU
- Moodboard mantığı ve yapımı
- Final ödevi kararlaştırma ve ön çalışma
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
10KONU: RÖTUŞ
- Rötuş mantığı
- İmaj formatları
- Renk bilgisi (coplementary colors)
- Programlar (Adobe PhotoShop, Capture One Pro v.s.)
- Raw editing

FİNAL ÖDEVİ
- Başlanmış olan final ödevini geliştirme
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
11PİYASA İLE TANIŞMA
- Profesyonel stüdyo ve profesyonel retoucher ziyareti
- Ziyarette örnek mücevher çekimi
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
12KONU: RÖTUŞ
- Dekupaj işlemi

ÖDEV
- Dekupaj işlemi

FİNAL ÖDEVİ
- Final ödevini geliştirme
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
13ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Dekupaj ödevinin değerlendirilmesi

KONU: RÖTUŞ
- Katman mantığı

FİNAL ÖDEVİ
- Final ödevini geliştirme
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
14KONU: RÖTUŞ
- Fotoğraf temizleme ve bölge klonlama (Clone stamp, healing brush)

FİNAL ÖDEVİ
- Final ödevini geliştirme
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
Kaynak
1. Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları 2. Steven Heller - Fotoğrafçının Eğitimi; Espas Kuram Sanat Yayınları 3. David Bate - Fotoğraf Anahtar Kavramlar; De Ki Yayınları 4. Walter Benjamin - Fotoğrafın Kısa Tarihçesi, YGS Yayınları 5. Maria Short - Yaratıcı Fotoğrafçılıkta Bağlam ve Anlatı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Medya ve Görsel Sanatlar disiplinlerinin temel kavramlarını bilir.
X
2
Medya ve Görsel Sanatlar disiplinlerinin temel kuramlarını bilir.
X
3
Medya ve Görsel Sanatlarda gerekli olan bilgisayar programlarını ve çoklu medya tekniklerini bilir.
4
Medya ve Görsel Sanatlarda gerekli olan estetik kuralları bilir.
X
5
Mesleki ve bilimsel çalışmalarda ulusal ve uluslararası etik kodlara bağlı kalacak şekilde hareket eder.
X
6
Kültürlerin sembol sistemlerini anlar.
7
Medya ve Görsel Sanatlar ile ilgili olguları boyutlarıyla analiz eder.
8
Kurumların/kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda görsel tasarım sürecini planlar.
X
9
Kurumların/kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda görsel iletişim sürecini gerçekleştirir.
X
10
Medya ve Görsel Sanatlar uygulamaları için gereken araç, yöntem ve teknikleri kullanır.
X
11
Gerçek, 2 Boyutlu ve 3 Boyutlu görüntü üretme, işleme ve değerlendirme becerisine sahiptir.
X
12
Yeni medya ortamlarında görsel tasarım tekniklerini uygular.
X
13
Tasarım konusunda estetik farkındalığa ve kavrayışa sahiptir.
X
14
Mesleğini “İş Sağlığı ve Güvenliği” kurallarını göz önünde bulundurarak gerçekleştirir.
15
Medya ve Görsel Sanatlar ile ilgili projelerde sorumluluk alarak ortaya çıkan sorunları çözer.
X
16
Medya ve Görsel Sanatlar disiplinlerine ve alt disiplinlerine ait kuramsal ve olgusal sorunları bilimsel yöntemlerle yayına dönüştürebilir.
17
Medya ve Görsel Sanatlar alanındaki gelişmeleri düzenli olarak takip ederek çalışmalarında etkin şekilde kullanır.
X
18
Türkçeyi bilimsel ve mesleki çalışmalarda akıcı ve doğru bir biçimde kullanır.
19
En az bir yabancı dili B1 seviyesinde okuyup anlayabilir.
20
Sosyal sorumluluk projeleri planlayarak görev alır.
X
21
Yapay zekayı (yapay öğrenme/makine öğrenimi) yaratım sürecine dahil eder.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi22040
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer21632
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı11616
Genel Sınav ve Hazırlığı12020
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)150
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(150/30)5
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ÜRÜN FOTOĞRAFÇILIĞI -Bahar Dönemi1+225
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Ebru Gamze IŞIKSAÇAN
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Engin GERÇEK
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıMekan, yemek, tekstil, portre, moda fotoğrafçılığı gibi birçok alanı kapsayan profesyonel çekimlerin stüdyo ortamında gerçekleştirilebilmesi için gerekli temel ilkeler ve uygulamaların aktarılması. Derste Öğrenciler bir dönemde 3 ayrı konudan oluşan proje hazırlarlar
Dersin İçeriğiBu ders; Temel fotoğraf bilgilerinin gözden geçirilmesi
- Kısa fotoğraf tarihi,- Ürün fotoğrafının kullanıldığı alanlar
- Ürün fotoğrafı alanları (gastronomi, giyim, araç, endüstri, mimari, gıda, startup ürünleri)
- Stok fotoğrafçılığı ve pandemide yoğunlaşan e-ticaret, startup el ürünleri)
- Aktörler (Fotoğrafçı, fotoğraf asistanı, kreatif direktör, sanat yönetmeni, müşteri temsilcisi, prodüktör, ışıkçı, makyöz, kuaför, stylist, lojistik, catering, efekt danışmanı, set tasarımcısı, lokasyon sorumlusu, cast direktörü)
- Bir çekim sürecinin tamamı: Ön hazırlık, Çekim, Çekim sonrası işlemler,KONU: TEKNİK CİHAZ BİLGİSİ
- Fotoğraf makinaları ve lensler
- Işık kaynakları ve kullanılan diğer malzemeler (Profoto chart)
- Stüdyo ve ekipmanlarını tanıtma

KONU: TEORİ VE İÇERİK
- Kompozisyon (Fotoğraf çekme değil fotoğraf yaratma, konsept oluşturma, rötuş mantığı Teknik ve içerik uyumluluğu)
- Boyutlandırma (Farklı aspect ratiolar, kesim payı, kullanılacak mecraya göre çekim, yatay dikey, varyasyonlu çekim)
,KONU
- Gastronomi (yemek, içecek, kap) fotoğrafçılığı

PRATİK
- Yemek çekimi

ÖDEV
- Gastronomi çekimi,ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Gastronomi ödevini değerlendirme

KONU
Giyim ürünleri fotoğrafçılığı

PRATİK
- Ayakkabı çekimi

ÖDEV
- Ayakkabı çekimi,ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Gastronomi ödevini değerlendirme

KONU
Giyim ürünleri fotoğrafçılığı

PRATİK
- Ayakkabı çekimi

ÖDEV
- Ayakkabı çekimi,ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Kol saati, mücevher çekimi ödevini değerlendirme

KONU
- Bir ürünün kullanım kılavuzu fotoğraf serisi (el cast’ıyla parçalı objeyi birleştirme ve kullanma)

PRATİK
- Katlanabilir bisikletin katlanma merhaleleri ve otomobil bagajına yerleştirilmesi)

ÖDEV
- Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi
,ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi​

KONU
- Moodboard mantığı ve yapımı
- Final ödevi kararlaştırma ve ön çalışma,KONU: RÖTUŞ
- Rötuş mantığı
- İmaj formatları
- Renk bilgisi (coplementary colors)
- Programlar (Adobe PhotoShop, Capture One Pro v.s.)
- Raw editing

FİNAL ÖDEVİ
- Başlanmış olan final ödevini geliştirme,PİYASA İLE TANIŞMA
- Profesyonel stüdyo ve profesyonel retoucher ziyareti
- Ziyarette örnek mücevher çekimi,KONU: RÖTUŞ
- Dekupaj işlemi

ÖDEV
- Dekupaj işlemi

FİNAL ÖDEVİ
- Final ödevini geliştirme,ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Dekupaj ödevinin değerlendirilmesi

KONU: RÖTUŞ
- Katman mantığı

FİNAL ÖDEVİ
- Final ödevini geliştirme,KONU: RÖTUŞ
- Fotoğraf temizleme ve bölge klonlama (Clone stamp, healing brush)

FİNAL ÖDEVİ
- Final ödevini geliştirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Medyanın çeşitli alanlarındaki uygulamalarda fotograf tekniklerini yaratıcı düşünceyi kapsayacak biçimde kullanır.6, 9E
Yeni fikirler doğrultusunda çok kültürlülük bağlamında hareket eder.10E
Fotoğrafı tasarımın bir öğesi olarak uygulamalarda kullanır. 6, 9A
Görüntü işleme yazılımları aracılığıyla fotoğraf üzerinde manipülasyonlar yaratır.6, 9E
Genel grafik tasarım bilgileri doğrultusunda manipüle edilen fotografları illüstrasyon, tipografi gibi tasarımın diğer öğeleriyle sentezler.10, 6, 9E
Çekilen fotoğrafı manipüle etmeksizin foto-grafik bir görüntü oluşturur.6E
Adobe Lightroom fotoğraf düzeltme/işleme programı uygulamalarını kullanır.6, 9E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Temel fotoğraf bilgilerinin gözden geçirilmesi
- Kısa fotoğraf tarihi
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
2- Ürün fotoğrafının kullanıldığı alanlar
- Ürün fotoğrafı alanları (gastronomi, giyim, araç, endüstri, mimari, gıda, startup ürünleri)
- Stok fotoğrafçılığı ve pandemide yoğunlaşan e-ticaret, startup el ürünleri)
- Aktörler (Fotoğrafçı, fotoğraf asistanı, kreatif direktör, sanat yönetmeni, müşteri temsilcisi, prodüktör, ışıkçı, makyöz, kuaför, stylist, lojistik, catering, efekt danışmanı, set tasarımcısı, lokasyon sorumlusu, cast direktörü)
- Bir çekim sürecinin tamamı: Ön hazırlık, Çekim, Çekim sonrası işlemler
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
3KONU: TEKNİK CİHAZ BİLGİSİ
- Fotoğraf makinaları ve lensler
- Işık kaynakları ve kullanılan diğer malzemeler (Profoto chart)
- Stüdyo ve ekipmanlarını tanıtma

KONU: TEORİ VE İÇERİK
- Kompozisyon (Fotoğraf çekme değil fotoğraf yaratma, konsept oluşturma, rötuş mantığı Teknik ve içerik uyumluluğu)
- Boyutlandırma (Farklı aspect ratiolar, kesim payı, kullanılacak mecraya göre çekim, yatay dikey, varyasyonlu çekim)
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
4KONU
- Gastronomi (yemek, içecek, kap) fotoğrafçılığı

PRATİK
- Yemek çekimi

ÖDEV
- Gastronomi çekimi
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
5ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Gastronomi ödevini değerlendirme

KONU
Giyim ürünleri fotoğrafçılığı

PRATİK
- Ayakkabı çekimi

ÖDEV
- Ayakkabı çekimi
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
6ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Gastronomi ödevini değerlendirme

KONU
Giyim ürünleri fotoğrafçılığı

PRATİK
- Ayakkabı çekimi

ÖDEV
- Ayakkabı çekimi
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
7ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Kol saati, mücevher çekimi ödevini değerlendirme

KONU
- Bir ürünün kullanım kılavuzu fotoğraf serisi (el cast’ıyla parçalı objeyi birleştirme ve kullanma)

PRATİK
- Katlanabilir bisikletin katlanma merhaleleri ve otomobil bagajına yerleştirilmesi)

ÖDEV
- Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
9ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Kullanım kılavuzu fotoğraf serisi çekimi​

KONU
- Moodboard mantığı ve yapımı
- Final ödevi kararlaştırma ve ön çalışma
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
10KONU: RÖTUŞ
- Rötuş mantığı
- İmaj formatları
- Renk bilgisi (coplementary colors)
- Programlar (Adobe PhotoShop, Capture One Pro v.s.)
- Raw editing

FİNAL ÖDEVİ
- Başlanmış olan final ödevini geliştirme
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
11PİYASA İLE TANIŞMA
- Profesyonel stüdyo ve profesyonel retoucher ziyareti
- Ziyarette örnek mücevher çekimi
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
12KONU: RÖTUŞ
- Dekupaj işlemi

ÖDEV
- Dekupaj işlemi

FİNAL ÖDEVİ
- Final ödevini geliştirme
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
13ÖDEV DEĞERLENDİRME
- Dekupaj ödevinin değerlendirilmesi

KONU: RÖTUŞ
- Katman mantığı

FİNAL ÖDEVİ
- Final ödevini geliştirme
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
14KONU: RÖTUŞ
- Fotoğraf temizleme ve bölge klonlama (Clone stamp, healing brush)

FİNAL ÖDEVİ
- Final ödevini geliştirme
Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları
Kaynak
1. Victor Burgin - Fotoğrafı Düşünmek; Espas Kuram Sanat Yayınları 2. Steven Heller - Fotoğrafçının Eğitimi; Espas Kuram Sanat Yayınları 3. David Bate - Fotoğraf Anahtar Kavramlar; De Ki Yayınları 4. Walter Benjamin - Fotoğrafın Kısa Tarihçesi, YGS Yayınları 5. Maria Short - Yaratıcı Fotoğrafçılıkta Bağlam ve Anlatı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Medya ve Görsel Sanatlar disiplinlerinin temel kavramlarını bilir.
X
2
Medya ve Görsel Sanatlar disiplinlerinin temel kuramlarını bilir.
X
3
Medya ve Görsel Sanatlarda gerekli olan bilgisayar programlarını ve çoklu medya tekniklerini bilir.
4
Medya ve Görsel Sanatlarda gerekli olan estetik kuralları bilir.
X
5
Mesleki ve bilimsel çalışmalarda ulusal ve uluslararası etik kodlara bağlı kalacak şekilde hareket eder.
X
6
Kültürlerin sembol sistemlerini anlar.
7
Medya ve Görsel Sanatlar ile ilgili olguları boyutlarıyla analiz eder.
8
Kurumların/kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda görsel tasarım sürecini planlar.
X
9
Kurumların/kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda görsel iletişim sürecini gerçekleştirir.
X
10
Medya ve Görsel Sanatlar uygulamaları için gereken araç, yöntem ve teknikleri kullanır.
X
11
Gerçek, 2 Boyutlu ve 3 Boyutlu görüntü üretme, işleme ve değerlendirme becerisine sahiptir.
X
12
Yeni medya ortamlarında görsel tasarım tekniklerini uygular.
X
13
Tasarım konusunda estetik farkındalığa ve kavrayışa sahiptir.
X
14
Mesleğini “İş Sağlığı ve Güvenliği” kurallarını göz önünde bulundurarak gerçekleştirir.
15
Medya ve Görsel Sanatlar ile ilgili projelerde sorumluluk alarak ortaya çıkan sorunları çözer.
X
16
Medya ve Görsel Sanatlar disiplinlerine ve alt disiplinlerine ait kuramsal ve olgusal sorunları bilimsel yöntemlerle yayına dönüştürebilir.
17
Medya ve Görsel Sanatlar alanındaki gelişmeleri düzenli olarak takip ederek çalışmalarında etkin şekilde kullanır.
X
18
Türkçeyi bilimsel ve mesleki çalışmalarda akıcı ve doğru bir biçimde kullanır.
19
En az bir yabancı dili B1 seviyesinde okuyup anlayabilir.
20
Sosyal sorumluluk projeleri planlayarak görev alır.
X
21
Yapay zekayı (yapay öğrenme/makine öğrenimi) yaratım sürecine dahil eder.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 05/07/2022 - 17:03Son Güncelleme Tarihi: 05/07/2022 - 17:05