Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İCRA VE İFLAS HUKUKU-Senelik8+0810
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Müjgan TUNÇ YÜCEL
Dersi VerenlerProf.Dr. Serdar KALE
Dersin YardımcılarıAr. Gör. M. Ceren Erdem Ar. Gör. E. Hande Boztosun Bozkurt
Dersin AmacıCebri icra hukukunun genel esasları, cebri icra sisteminin işleyisinin kavratılması, cüzi icrada takip yollarının teorik ve uygulamaya yönelik olarak detaylı bir şeklide incelenip, aktarılması. Külli icra hukukunun genel esasları, külli icra sisteminin işleyisinin kavratılması, külli icrada takip yollarının, konkordato hukuku ve borç için yeniden yapılandırma hukukunun teorik ve uygulamaya yönelik olarak detaylı bir şeklide incelenip, aktarılması.
Dersin İçeriğiBu ders; Cebri İcranın Konusu, Takip Sistemleri ve Takip Türleri,İcra Teşkilatı ve Borç İçin Takip Hukuku,Hukuki Çareler( Şikayet vd.),Genel Haciz Yoluyla Takipte Takip Talebi ve Ödeme Emri,İtiraz, İtirazın Kaldırılması ve İtirazın İptali Davaları, Menfi Tespit ve İstirdat Davaları,Hacze İştirak,Paraya Çevirme Hakkında Genel Esaslar,Paraya Çevirme, Paraların Paylaştırılması,Kambiyo Senetlerinin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip,Kiralanan Taşınmazların İlamsız İcra Yoluyla Tahliyesi,,İlamların İcrası,Rehnin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip,İflas Kavramı ve Hukuki Niteliği, İflasa Tabi Şahıslar,İflas Yolu İle Takip: Adi Takipte İflasın Açılması,Kambiyo Senetlerine Dayanan İflas Yoluyla Takip,Doğrudan Doğruya İflas Sebepleri-İflasın Kaldırılması,İflasın Hukuki Sonuçları,İflasın Alacaklıların Hakları Üzerindeki Etkileri, Sıra Cetveli,İflas Organları- İflas Masasının Teşkili ve İdaresi,İflas Tasfiyesi ve İflas Tasfiyesinin Hukuki Sonuçları,İkinci Alacaklılar Toplanması,İflasta Paraya Çevirme, Paraların Paylaştırılması,İflasta Aciz Vesikası, İflasın Kapanması,,Konkordato Çeşitleri- Konkordatoya Başvuru Şartları,Konkordatoda Mühlet Kararı- Konkordatonon Tasdiki- Konkordatonon Sonuçları,Sermaye Şirketlerinin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması,,Tasarrufun İptali Davası,İcra ve İflas Hukuku Suçları; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
İcra hukukunun amacı ve ilkelerini tartışır.10, 13, 16, 9A
Asıl ve yardımcı icra organlarının görev ve yetkilerini açıklar.16, 9A
İcra müdür ve memurlarının işlemlerine ve eylemlerine karşı başvurulan şikayet sebeplerini kategorize eder.10, 12, 13, 16, 19, 9A
İcra harçları, icra giderleri, vekalet ücreti ve takibin taraflarına ilişkin süreleri hesaplar.9A
Taraf takip işlemleri için gerekli belgeleri (takip talebi, haciz talebi, satış talebi) hazırlar.13, 9A
İtirazın iptali davası ve itirazın kaldırılması yolunu karşılaştırır.10, 19, 9A
Haciz ve paraya çevirmenin temel esaslarını tanır. 9A
Özel takip yollarını karşılaştırır.10, 9A
İlam kavramını tanımlar; ilam niteliğindeki belgeleri örnekler.13, 16, 9A
İhtiyati haczin şartlarını ve sonuçlarını açıklar.16, 9A
Külli icrayı tanımlar.16, 9A
İflas sebeplerini analiz eder.9A
İflasın hukuki niteliğini açıklar.16, 9A
İflas tasfiyesindeki işlemleri ana hatlarıyla değerlendirir.13, 9A
Konkordato ve iflas süreci arasındaki farkı bulur.16, 19A
Tasarrufun iptali davasını analiz eder.16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Cebri İcranın Konusu, Takip Sistemleri ve Takip TürleriÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İcra Hukuku Hakkında Genel Bilgiler" bölümünü okur.
2İcra Teşkilatı ve Borç İçin Takip HukukuÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İcra Teşkilatı" bölümünü okur.
3Hukuki Çareler( Şikayet vd.)Öğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Şikayet" bölümünü okur. Kamu düzenine ilişkin süresiz şikayet sebeplerine ilişkin güncel yargı kararlarını inceler.
4Genel Haciz Yoluyla Takipte Takip Talebi ve Ödeme EmriÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Genel Haciz Yoluyla Takip Talebi-Ödeme Emri " bölümünü okur. Takip talebi, ödeme emri örnekleri üzerinden inceleme yapar.
5İtiraz, İtirazın Kaldırılması ve İtirazın İptali DavalarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Genel Haciz Yoluyla Takipte Ödeme Emrine İtiraz" bölümünü okur. İtirazın kaldırılması ve itirazın iptali davasına ilişkin karşılaştırmalı tablo hazırlar.
6 Menfi Tespit ve İstirdat DavalarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Menfi Tespit ve İstirdat Davası" bölümünü okur.
7Hacze İştirak,Paraya Çevirme Hakkında Genel EsaslarÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Hacze İştirak ve Paraya Çevirme" bölümünü okur.
8Paraya Çevirme, Paraların PaylaştırılmasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Paraya Çevirme ve Paraların Paylaştırılması" bölümünü okur.
9Kambiyo Senetlerinin Paraya Çevrilmesi Yoluyla TakipÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Kambiyo Senetlerinin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip" bölümünü okur.
10Kiralanan Taşınmazların İlamsız İcra Yoluyla Tahliyesi,Öğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Kiralanan Taşınmazların İlamsız Tahliyesi" bölümünü okur.
11İlamların İcrasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İlamlı İcra" bölümünü okur.
12Rehnin Paraya Çevrilmesi Yoluyla TakipÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Rehnin Paraya Çevrilmesi Yoluyla İlamlı-İlamsız Takip" bölümünü okur.
13İflas Kavramı ve Hukuki Niteliği, İflasa Tabi ŞahıslarÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İflasa İlişkin Genel Bilgiler" bölümünü okur.
14İflas Yolu İle Takip: Adi Takipte İflasın AçılmasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflas Yolları-Genel İflas Yolu" bölümünü okur.
15Kambiyo Senetlerine Dayanan İflas Yoluyla TakipÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflas Yolları- Kambiyo Senetlerin Dayanan İflas Yolları" bölümlerini okur.
16Doğrudan Doğruya İflas Sebepleri-İflasın KaldırılmasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflas Yolları- Doğrudan Doğruya İflas Sebepleri" bölümünü okur.
17İflasın Hukuki SonuçlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflasın Hukuki Sonuçları" bölümünü okur.
18İflasın Alacaklıların Hakları Üzerindeki Etkileri, Sıra CetveliÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflasın Alacaklılar Bakımından Sonuçları- Sıra Cetveli" bölümünü okur.
19İflas Organları- İflas Masasının Teşkili ve İdaresiÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflas Organları- İflas Masasının Teşkili ve İdaresi" bölümünü okur.
20İflas Tasfiyesi ve İflas Tasfiyesinin Hukuki SonuçlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflas Tasfiyesi ve Tasfiyenin Sonuçları" bölümünü okur.
21İkinci Alacaklılar ToplanmasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflas Masasının İdaresi- İkinci Alacaklılar Toplanması" bölümünü okur.
22İflasta Paraya Çevirme, Paraların PaylaştırılmasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflasta Paraya Çevirme ve Paraların Paylaştırılması" bölümünü okur.
23İflasta Aciz Vesikası, İflasın Kapanması,Öğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflasın Kapanması- İflasta Aciz Vesikası Verilmesi" bölümünü okur.
24Konkordato Çeşitleri- Konkordatoya Başvuru ŞartlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Konkordato Çeşitleri ve Konkordato Hakkında Genel Bilgiler" bölümünü okur.
25Konkordatoda Mühlet Kararı- Konkordatonon Tasdiki- Konkordatonon SonuçlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Konkordatoda Geçici ve Kesin Mühlet Kararı- Konkordatonun Tasdiki ve Tasdik Kararının Sonuçları" bölümünü okur.
26Sermaye Şirketlerinin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması,Öğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Sermaye Şirketlerinin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması" bölümünü okur.
27Tasarrufun İptali DavasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Tasarrufun İptali Davası" bölümünü okur.
28İcra ve İflas Hukuku SuçlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İcra Suçları" bölümünü okur.
Kaynak
Kuru/ Arslan/ Yılmaz, İcra ve İflas Hukuku, (Güncel Bası), Pekcanıtez, Hakan/ Atalay, Oğuz/ Sungurtekin Özkan, Meral/ Özekes, Muhammet, İcra ve İflas Hukuku Ders Kitabı (Güncel Bası), Atalı, Murat/ Ermenek, İbrahim/ Erdoğan, Ersin, İcra ve İflas Hukuku, Üstündağ, Saim, İcra Hukukunun Esasları, İstanbul 2004,Üstündağ, Saim, İflas Hukuku, İstanbul 2009.
Kuru, Baki, İcra ve İflas Hukuku Ders Kitabı, 2. Bası, 2013, Öztek, Selçuk/ Budak, Ali Cem/ Tunç Yücel, Müjgan/ Kale, Serdar/ Yeşilova, Bilgehan, Yeni Konkordato Hukuku, 3. Baskı, 2023, Belgesay, Mustafa Reşit, İcra ve İflas Kanunu Şerhi, İstanbul 1949.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
1. Hukukî kavram ve kurumları bilir, bu kavram ve kurumlar arasındaki ilişkileri sıralar.
X
2
2. Teorik bilginin yanı sıra hukuk kurallarını kullanma, karşılaştırma, yorumlama ve somut olaylara uygulama usul ve esaslarına vâkıftır.
X
3
3. Bir bilim dalı olarak hukukun ve hukuk sistemlerinin tarihî gelişim sürecini bilir.
X
4
4. Güncel hukukî düzenlemelerden, yargı kararlarından ve doktrinde ileri sürülen görüşlerden haberdardır.
X
5
5. Hukukî düzenlemeleri, yargı kararlarını ve doktrinde ileri sürülen görüşleri metodolojik bir yöntemle inceler, yorumlar ve değerlendirir.
X
6
6. Somut hukukî uyuşmazlıkları mevzuat hükümleri, yargı kararları ve doktrinde ileri sürülen görüşlerden hareketle çözüme kavuşturur.
X
7
7. Hukukî uyuşmazlıkların çözümünde bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık yeteneğine sahiptir.
X
8
8. Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunların çözümünde gerektiğinde farklı disiplinlerden yararlanır ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
X
9
9. Yetki ve sorumluluğu altında çalışanların meslekî gelişimlerine yönelik etkinlikler planlar ve bunları yönetir.
X
10
10. Teori ve uygulamadaki gelişmeleri takip eder ve bunları değerlendirir.
X
11
11. Toplumsal ve hukukî sorunlara eleştirel bir gözle bakar ve çözümler ortaya koyar.
X
12
12. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği duygusuna sahiptir.
X
13
13. Hukukî konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; çözüm önerilerini gerekçeli olarak yazılı ve sözlü bir şekilde aktarır.
X
14
14. Mesleğe dair bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
X
15
15. Bir yabancı dili hukuk alanındaki evrensel gelişmeleri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bilir.
X
16
16. Toplumsal sorumluluk duygusuyla meslekî proje ve etkinlikler planlar, bunları uygular.
X
17
17. Milletlerarası toplumun yapısı ve ilişki biçimleri konusundaki temel bilgilere hâkim olur ve milletlerarası sorunları değerlendirir.
X
18
18. Evrensel hukuk ilkelerini benimsemiş bir hukukçu olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti niteliğini savunur ve korur.
X
19
19. Meslekî ve ahlâkî sorumluluk duygusuna sahiptir.
X
20
20. Hukukî uyuşmazlıkları, olan ve olması gereken hukuk açısından değerlendirir ve çözüme kavuşturur.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiBağıl Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati284112
Rehberli Problem Çözme8216
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı15050
Genel Sınav ve Hazırlığı1120120
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)298
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(298/30)10
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İCRA VE İFLAS HUKUKU-Senelik8+0810
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Müjgan TUNÇ YÜCEL
Dersi VerenlerProf.Dr. Serdar KALE
Dersin YardımcılarıAr. Gör. M. Ceren Erdem Ar. Gör. E. Hande Boztosun Bozkurt
Dersin AmacıCebri icra hukukunun genel esasları, cebri icra sisteminin işleyisinin kavratılması, cüzi icrada takip yollarının teorik ve uygulamaya yönelik olarak detaylı bir şeklide incelenip, aktarılması. Külli icra hukukunun genel esasları, külli icra sisteminin işleyisinin kavratılması, külli icrada takip yollarının, konkordato hukuku ve borç için yeniden yapılandırma hukukunun teorik ve uygulamaya yönelik olarak detaylı bir şeklide incelenip, aktarılması.
Dersin İçeriğiBu ders; Cebri İcranın Konusu, Takip Sistemleri ve Takip Türleri,İcra Teşkilatı ve Borç İçin Takip Hukuku,Hukuki Çareler( Şikayet vd.),Genel Haciz Yoluyla Takipte Takip Talebi ve Ödeme Emri,İtiraz, İtirazın Kaldırılması ve İtirazın İptali Davaları, Menfi Tespit ve İstirdat Davaları,Hacze İştirak,Paraya Çevirme Hakkında Genel Esaslar,Paraya Çevirme, Paraların Paylaştırılması,Kambiyo Senetlerinin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip,Kiralanan Taşınmazların İlamsız İcra Yoluyla Tahliyesi,,İlamların İcrası,Rehnin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip,İflas Kavramı ve Hukuki Niteliği, İflasa Tabi Şahıslar,İflas Yolu İle Takip: Adi Takipte İflasın Açılması,Kambiyo Senetlerine Dayanan İflas Yoluyla Takip,Doğrudan Doğruya İflas Sebepleri-İflasın Kaldırılması,İflasın Hukuki Sonuçları,İflasın Alacaklıların Hakları Üzerindeki Etkileri, Sıra Cetveli,İflas Organları- İflas Masasının Teşkili ve İdaresi,İflas Tasfiyesi ve İflas Tasfiyesinin Hukuki Sonuçları,İkinci Alacaklılar Toplanması,İflasta Paraya Çevirme, Paraların Paylaştırılması,İflasta Aciz Vesikası, İflasın Kapanması,,Konkordato Çeşitleri- Konkordatoya Başvuru Şartları,Konkordatoda Mühlet Kararı- Konkordatonon Tasdiki- Konkordatonon Sonuçları,Sermaye Şirketlerinin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması,,Tasarrufun İptali Davası,İcra ve İflas Hukuku Suçları; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
İcra hukukunun amacı ve ilkelerini tartışır.10, 13, 16, 9A
Asıl ve yardımcı icra organlarının görev ve yetkilerini açıklar.16, 9A
İcra müdür ve memurlarının işlemlerine ve eylemlerine karşı başvurulan şikayet sebeplerini kategorize eder.10, 12, 13, 16, 19, 9A
İcra harçları, icra giderleri, vekalet ücreti ve takibin taraflarına ilişkin süreleri hesaplar.9A
Taraf takip işlemleri için gerekli belgeleri (takip talebi, haciz talebi, satış talebi) hazırlar.13, 9A
İtirazın iptali davası ve itirazın kaldırılması yolunu karşılaştırır.10, 19, 9A
Haciz ve paraya çevirmenin temel esaslarını tanır. 9A
Özel takip yollarını karşılaştırır.10, 9A
İlam kavramını tanımlar; ilam niteliğindeki belgeleri örnekler.13, 16, 9A
İhtiyati haczin şartlarını ve sonuçlarını açıklar.16, 9A
Külli icrayı tanımlar.16, 9A
İflas sebeplerini analiz eder.9A
İflasın hukuki niteliğini açıklar.16, 9A
İflas tasfiyesindeki işlemleri ana hatlarıyla değerlendirir.13, 9A
Konkordato ve iflas süreci arasındaki farkı bulur.16, 19A
Tasarrufun iptali davasını analiz eder.16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Cebri İcranın Konusu, Takip Sistemleri ve Takip TürleriÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İcra Hukuku Hakkında Genel Bilgiler" bölümünü okur.
2İcra Teşkilatı ve Borç İçin Takip HukukuÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İcra Teşkilatı" bölümünü okur.
3Hukuki Çareler( Şikayet vd.)Öğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Şikayet" bölümünü okur. Kamu düzenine ilişkin süresiz şikayet sebeplerine ilişkin güncel yargı kararlarını inceler.
4Genel Haciz Yoluyla Takipte Takip Talebi ve Ödeme EmriÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Genel Haciz Yoluyla Takip Talebi-Ödeme Emri " bölümünü okur. Takip talebi, ödeme emri örnekleri üzerinden inceleme yapar.
5İtiraz, İtirazın Kaldırılması ve İtirazın İptali DavalarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Genel Haciz Yoluyla Takipte Ödeme Emrine İtiraz" bölümünü okur. İtirazın kaldırılması ve itirazın iptali davasına ilişkin karşılaştırmalı tablo hazırlar.
6 Menfi Tespit ve İstirdat DavalarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Menfi Tespit ve İstirdat Davası" bölümünü okur.
7Hacze İştirak,Paraya Çevirme Hakkında Genel EsaslarÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Hacze İştirak ve Paraya Çevirme" bölümünü okur.
8Paraya Çevirme, Paraların PaylaştırılmasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Paraya Çevirme ve Paraların Paylaştırılması" bölümünü okur.
9Kambiyo Senetlerinin Paraya Çevrilmesi Yoluyla TakipÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Kambiyo Senetlerinin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip" bölümünü okur.
10Kiralanan Taşınmazların İlamsız İcra Yoluyla Tahliyesi,Öğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Kiralanan Taşınmazların İlamsız Tahliyesi" bölümünü okur.
11İlamların İcrasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İlamlı İcra" bölümünü okur.
12Rehnin Paraya Çevrilmesi Yoluyla TakipÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Rehnin Paraya Çevrilmesi Yoluyla İlamlı-İlamsız Takip" bölümünü okur.
13İflas Kavramı ve Hukuki Niteliği, İflasa Tabi ŞahıslarÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İflasa İlişkin Genel Bilgiler" bölümünü okur.
14İflas Yolu İle Takip: Adi Takipte İflasın AçılmasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflas Yolları-Genel İflas Yolu" bölümünü okur.
15Kambiyo Senetlerine Dayanan İflas Yoluyla TakipÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflas Yolları- Kambiyo Senetlerin Dayanan İflas Yolları" bölümlerini okur.
16Doğrudan Doğruya İflas Sebepleri-İflasın KaldırılmasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflas Yolları- Doğrudan Doğruya İflas Sebepleri" bölümünü okur.
17İflasın Hukuki SonuçlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflasın Hukuki Sonuçları" bölümünü okur.
18İflasın Alacaklıların Hakları Üzerindeki Etkileri, Sıra CetveliÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflasın Alacaklılar Bakımından Sonuçları- Sıra Cetveli" bölümünü okur.
19İflas Organları- İflas Masasının Teşkili ve İdaresiÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflas Organları- İflas Masasının Teşkili ve İdaresi" bölümünü okur.
20İflas Tasfiyesi ve İflas Tasfiyesinin Hukuki SonuçlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflas Tasfiyesi ve Tasfiyenin Sonuçları" bölümünü okur.
21İkinci Alacaklılar ToplanmasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflas Masasının İdaresi- İkinci Alacaklılar Toplanması" bölümünü okur.
22İflasta Paraya Çevirme, Paraların PaylaştırılmasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflasta Paraya Çevirme ve Paraların Paylaştırılması" bölümünü okur.
23İflasta Aciz Vesikası, İflasın Kapanması,Öğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İflasın Kapanması- İflasta Aciz Vesikası Verilmesi" bölümünü okur.
24Konkordato Çeşitleri- Konkordatoya Başvuru ŞartlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Konkordato Çeşitleri ve Konkordato Hakkında Genel Bilgiler" bölümünü okur.
25Konkordatoda Mühlet Kararı- Konkordatonon Tasdiki- Konkordatonon SonuçlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Konkordatoda Geçici ve Kesin Mühlet Kararı- Konkordatonun Tasdiki ve Tasdik Kararının Sonuçları" bölümünü okur.
26Sermaye Şirketlerinin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması,Öğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Sermaye Şirketlerinin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması" bölümünü okur.
27Tasarrufun İptali DavasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " Tasarrufun İptali Davası" bölümünü okur.
28İcra ve İflas Hukuku SuçlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İcra Suçları" bölümünü okur.
Kaynak
Kuru/ Arslan/ Yılmaz, İcra ve İflas Hukuku, (Güncel Bası), Pekcanıtez, Hakan/ Atalay, Oğuz/ Sungurtekin Özkan, Meral/ Özekes, Muhammet, İcra ve İflas Hukuku Ders Kitabı (Güncel Bası), Atalı, Murat/ Ermenek, İbrahim/ Erdoğan, Ersin, İcra ve İflas Hukuku, Üstündağ, Saim, İcra Hukukunun Esasları, İstanbul 2004,Üstündağ, Saim, İflas Hukuku, İstanbul 2009.
Kuru, Baki, İcra ve İflas Hukuku Ders Kitabı, 2. Bası, 2013, Öztek, Selçuk/ Budak, Ali Cem/ Tunç Yücel, Müjgan/ Kale, Serdar/ Yeşilova, Bilgehan, Yeni Konkordato Hukuku, 3. Baskı, 2023, Belgesay, Mustafa Reşit, İcra ve İflas Kanunu Şerhi, İstanbul 1949.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
1. Hukukî kavram ve kurumları bilir, bu kavram ve kurumlar arasındaki ilişkileri sıralar.
X
2
2. Teorik bilginin yanı sıra hukuk kurallarını kullanma, karşılaştırma, yorumlama ve somut olaylara uygulama usul ve esaslarına vâkıftır.
X
3
3. Bir bilim dalı olarak hukukun ve hukuk sistemlerinin tarihî gelişim sürecini bilir.
X
4
4. Güncel hukukî düzenlemelerden, yargı kararlarından ve doktrinde ileri sürülen görüşlerden haberdardır.
X
5
5. Hukukî düzenlemeleri, yargı kararlarını ve doktrinde ileri sürülen görüşleri metodolojik bir yöntemle inceler, yorumlar ve değerlendirir.
X
6
6. Somut hukukî uyuşmazlıkları mevzuat hükümleri, yargı kararları ve doktrinde ileri sürülen görüşlerden hareketle çözüme kavuşturur.
X
7
7. Hukukî uyuşmazlıkların çözümünde bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık yeteneğine sahiptir.
X
8
8. Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunların çözümünde gerektiğinde farklı disiplinlerden yararlanır ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
X
9
9. Yetki ve sorumluluğu altında çalışanların meslekî gelişimlerine yönelik etkinlikler planlar ve bunları yönetir.
X
10
10. Teori ve uygulamadaki gelişmeleri takip eder ve bunları değerlendirir.
X
11
11. Toplumsal ve hukukî sorunlara eleştirel bir gözle bakar ve çözümler ortaya koyar.
X
12
12. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği duygusuna sahiptir.
X
13
13. Hukukî konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; çözüm önerilerini gerekçeli olarak yazılı ve sözlü bir şekilde aktarır.
X
14
14. Mesleğe dair bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
X
15
15. Bir yabancı dili hukuk alanındaki evrensel gelişmeleri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bilir.
X
16
16. Toplumsal sorumluluk duygusuyla meslekî proje ve etkinlikler planlar, bunları uygular.
X
17
17. Milletlerarası toplumun yapısı ve ilişki biçimleri konusundaki temel bilgilere hâkim olur ve milletlerarası sorunları değerlendirir.
X
18
18. Evrensel hukuk ilkelerini benimsemiş bir hukukçu olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti niteliğini savunur ve korur.
X
19
19. Meslekî ve ahlâkî sorumluluk duygusuna sahiptir.
X
20
20. Hukukî uyuşmazlıkları, olan ve olması gereken hukuk açısından değerlendirir ve çözüme kavuşturur.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiBağıl Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 05/07/2022 - 16:46Son Güncelleme Tarihi: 29/01/2023 - 10:25