Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU-Senelik6+066
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Seçkin NAZLI
Dersi VerenlerProf.Dr. Seçkin NAZLI
Dersin YardımcılarıAr. Gör. Hilal ALKILIÇ BALCI
Dersin Amacıİşçi ve işveren arasındaki iş ilişkisinin kurulması, içeriği ve sona ermesine ilişkin hukuki düzenlemelerle, uygulamaya yönelik bilgilerin öğrenilmesi, işçilerin mesleki örgütlenmeleri olarak sendikaların kurulması, faaliyetleri, toplu iş sözleşmesinin yapılması ve içeriği ile sosyal güvenlik sistemi içerisindeki primli rejimin öğretilmesidir.
Dersin İçeriğiBu ders; İş Hukuku'na Giriş, İş Hukukunun Konusu, Gelişimi, Amacı ve Kaynakları,İş Hukukunun Temel Kavramları; İşçi, İşveren, İşveren Vekili, Alt işveren, İşyeri, İşletme Kavramları,İş Kanunu'nun Kapsamı,İş Sözleşmesi Kavramı, Unsurları ve Kurulması,İş Sözleşmesinin Türleri,İşçinin İş Sözleşmesinden Doğan Borçları,İşverenin İş Sözleşmesinden Doğan Borçları,İş Sözleşmesinin Fesih Dışında Sona Ermesi,İş Sözleşmesinin Fesih Yoluyla Sona Ermesi,İş Güvencesi ve İşe İade Davası,Geçerli Neden ve Haklı Nedenle Fesih,İş Sözleşmesinin Feshinin Hukuki Sonuçları,Çalışma Süreleri, Fazla Saatlerle Çalışmalar ve Özellik Arzeden Çalışmalar,Dinlenme ve Tatil Hakları,Sendikacılığın Gelişimi, Sendika Özgürlüğü ve Hakkı,İşçi ve İşveren Kuruluşlarının Kuruluş ve İşleyişi, Sona Ermesi ve Hükümleri,Toplu İş Sözleşmesinin Özellikleri, Yapılması ve Hükümleri,Toplu İş Sözleşmesinin Uygulama Alanı, Değiştirilmesi ve Sona ermesi,Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları,Arabuluculuk, Grev ve Lokavt, Grev Yasakları ve Erteleme,Kanundışı Grev ve Lokavt,Toplu Hak Uyuşmazlıkları ve Mahkemeye Başvurma ve Özel Hakeme Başvurma,Türk Sosyal Güvenlik Sisteminin Genel Özellikleri,Sosyal Sigortalar ve Unsurları,Sosyal Sigortalar Kanunu, Özellikleri ve Taraflara Yüklediği Yükümlülükler,Kısa ve Uzun Vadeli Sosyal Sigorta Kolları ,Hizmet Borçlanması,İşsizlik Sigortası; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. İş Hukukunun ortaya çıkışını ve tarihi gelişimini değerlendirir.10, 13, 16, 9A
2. İş Hukukunun işçi, işveren, işveren vekili, işyeri ve işletme, asıl işveren-alt işveren (taşeron) gibi temel kavramlarını tanımlar.10, 16, 9A
3. İş Hukukuna yön veren işçi yararına yorum ilkesi ve sınırlarını, iş hukukuna özgü kaynakları açıklar. 10, 12, 13, 9A
4. İş Kanunu’nun kapsamına ilişkin kuralları ve istisnaları tespit eder.13, 9A
5. İş sözleşmesinin kurulmasını, türlerini, içeriğini, işverenin ve işçinin iş sözleşmesinden doğan hak ve yükümlülüklerini açıklar.12, 13, 6, 9A
6. İş sözleşmesinin sona erdirilmesinde geçerli fesih, haklı fesih kavramlarını listeler.10, 12, 13, 16, 6, 9A
7. İş sözleşmesinin sona ermesine ilişkin yasal düzenlemeleri, Yargıtay’ın yerleşik kararlarını ve buna ilişkin hukuki sonuçlarını yorumlar.10, 12, 13, 16, 19, 6, 9A
8. Çalışma süresi, fazla çalışma kavramı, yıllık ücretli izin, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil kavramlarını, tatillerde işçinin çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslara vâkıftır. 16, 9A
9. İş sağlığı ve güvenliği kavramını ve alınması gereken tedbirler ile alınmamasının hukuki sonuçlarını sıralar.13, 16, 9A
10. Sendika ve konfederasyonların kurulması, faaliyetleri, üyelik, üyelikten ayrılmayı açıklar.10, 16, 9A
11. Toplu iş sözleşmesinin yapılmasını, yetkili sendikanın belirlenmesini, toplu iş sözleşmesinden kimlerin hangi koşullarla yararlanabileceğini, grev ve lokavt kavramlarını tartışır.10, 12, 13, 16, 9A
12. Sosyal güvenlik, sosyal sigorta, sigorta kolları, prim, borçlanma, hizmet tespiti gibi kurum ve kavramları açıklar.13, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1İş Hukuku'na Giriş, İş Hukukunun Konusu, Gelişimi, Amacı ve KaynaklarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İş Hukukunun Konusu, Amacı ve Kaynakları" bölümünü okur.
2İş Hukukunun Temel Kavramları; İşçi, İşveren, İşveren Vekili, Alt işveren, İşyeri, İşletme KavramlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İş Hukukunun Temel Kavramları" bölümünü okur.
3İş Kanunu'nun KapsamıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İş Kanunu'nun Kapsamı" bölümünü okur.
4İş Sözleşmesi Kavramı, Unsurları ve KurulmasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İş Sözleşmesi Kavramı, Unsurları ve Kurulması" bölümünü okur.
5İş Sözleşmesinin TürleriÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İş Sözleşmesinin Türleri" bölümünü okur.
6İşçinin İş Sözleşmesinden Doğan BorçlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İşçinin Borçları" bölümünü okur.
7İşverenin İş Sözleşmesinden Doğan BorçlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İşverenin Borçları" bölümünü okur.
8İş Sözleşmesinin Fesih Dışında Sona ErmesiÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İş Sözleşmesi Fesih Dışında Sona Erdiren Durumlar" bölümünü okur.
9İş Sözleşmesinin Fesih Yoluyla Sona ErmesiÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İş Sözleşmesinin Fesih Yoluyla Sona Erdirilmesi" bölümünü okur.
10İş Güvencesi ve İşe İade DavasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İş Güvencesi " bölümünü okur.
11Geçerli Neden ve Haklı Nedenle FesihÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İş Sözleşmesinin Fesih Yoluyla Sona Erdirilmesi " bölümünü okur. İşverenin geçerli neden-haklı nedenle feshine ilişkin güncel yargı kararlarını inceler.
12İş Sözleşmesinin Feshinin Hukuki SonuçlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İş Sözleşmesinin Feshinin Hukuki Sonuçları" bölümünü okur.
13Çalışma Süreleri, Fazla Saatlerle Çalışmalar ve Özellik Arzeden ÇalışmalarÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Çalışma Süreleri " bölümünü okur.
14Dinlenme ve Tatil HaklarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Dinlenme ve Tatil Hakları" bölümünü okur.
15Sendikacılığın Gelişimi, Sendika Özgürlüğü ve HakkıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Sendikacılığın Gelişimi, Sendika Özgürlüğü ve Hakkı" bölümünü okur.
16İşçi ve İşveren Kuruluşlarının Kuruluş ve İşleyişi, Sona Ermesi ve HükümleriÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İşçi ve İşveren Kuruluşlarının Kuruluş ve İşleyişi, Sona Ermesi ve Hükümleri" bölümünü okur.
17Toplu İş Sözleşmesinin Özellikleri, Yapılması ve HükümleriÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Toplu İş Sözleşmesinin Özellikleri, Yapılması ve Hükümleri" bölümünü okur.
18Toplu İş Sözleşmesinin Uygulama Alanı, Değiştirilmesi ve Sona ermesiÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Toplu İş Sözleşmesinin Uygulama Alanı, Değiştirilmesi ve Sona ermesi" bölümünü okur.
19Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Çözüm YollarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları" bölümünü okur.
20Arabuluculuk, Grev ve Lokavt, Grev Yasakları ve ErtelemeÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları" bölümünü okur.
21Kanundışı Grev ve LokavtÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları" bölümünü okur.
22Toplu Hak Uyuşmazlıkları ve Mahkemeye Başvurma ve Özel Hakeme BaşvurmaÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları" bölümünü okur.
23Türk Sosyal Güvenlik Sisteminin Genel ÖzellikleriÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Türk Sosyal Güvenlik Sistemi" bölümünü okur.
24Sosyal Sigortalar ve UnsurlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Sosyal Sigortaların Özellikleri" bölümünü okur.
25Sosyal Sigortalar Kanunu, Özellikleri ve Taraflara Yüklediği YükümlülüklerÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Sosyal Sigortaların Özellikleri" bölümünü okur.
26Kısa ve Uzun Vadeli Sosyal Sigorta Kolları Öğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Kısa Vadeli ve Uzun Vadeli Sigorta Kolları" bölümünü okur.
27Hizmet BorçlanmasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Hizmetlerin Borçlanma Yoluyla Değerlendirilmesi" bölümünü okur.
28İşsizlik SigortasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İşsizlik Sigortası" bölümünü okur.
Kaynak
ÇELİK, Nuri/CANİKLİOĞLU, Nurşen/CANBOLAT, Talat, İş Hukuku Dersleri, 35. Yenilenmiş Bası, İstanbul 2022. SÜZEK, Sarper, İş Hukuku, 22. Tıpkı Basım, İstanbul 2022. ASTARLI, Muhittin/ BAYSAL, Ulaş/ MOLLAMAHMUTOĞLU, Hamdi, İş Hukuku Ders Kitabı Cilt:1 Bireysel İş Hukuku, 6. Baskı, İstanbul 2022. EYRENCİ, Öner/ TAŞKENT, Savaş/ ULUCAN, Devrim/ BASKAN, Ş. Esra, İş Hukuku, 10. Baskı, İstanbul 2020. EKMEKÇİ, Ömer/ YİĞİT, Esra, Bireysel İş Hukuku Dersleri, 4. Baskı, İstanbul 2022. TUNCAY, A. Can/ SAVAŞ KUTSAL, Burcu, Toplu İş Hukuku, 7. Bası, 2019. ŞAHLANAN, Fevzi, Toplu İş Hukuku, İstanbul 2020. EKMEKÇİ, Ömer, Toplu İş Hukuku Dersleri, 4. Bası, İstanbul 2022. GÜZEL, Ali/ OKUR, A. Rıza/ CANİKLİOĞLU, Nurşen, Sosyal Güvenlik Hukuku, 19. Yenilenmiş Bası, İstanbul 2021.
NAZLI Seçkin, Anayasanın Çalışma Hak ve Özgürlüğüne İlişkin Düzenlemelerinin İş Hukukuna Etkileri, 2015.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
1. Hukukî kavram ve kurumları bilir, bu kavram ve kurumlar arasındaki ilişkileri sıralar.
X
2
2. Teorik bilginin yanı sıra hukuk kurallarını kullanma, karşılaştırma, yorumlama ve somut olaylara uygulama usul ve esaslarına vâkıftır.
X
3
3. Bir bilim dalı olarak hukukun ve hukuk sistemlerinin tarihî gelişim sürecini bilir.
X
4
4. Güncel hukukî düzenlemelerden, yargı kararlarından ve doktrinde ileri sürülen görüşlerden haberdardır.
X
5
5. Hukukî düzenlemeleri, yargı kararlarını ve doktrinde ileri sürülen görüşleri metodolojik bir yöntemle inceler, yorumlar ve değerlendirir.
X
6
6. Somut hukukî uyuşmazlıkları mevzuat hükümleri, yargı kararları ve doktrinde ileri sürülen görüşlerden hareketle çözüme kavuşturur.
X
7
7. Hukukî uyuşmazlıkların çözümünde bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık yeteneğine sahiptir.
X
8
8. Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunların çözümünde gerektiğinde farklı disiplinlerden yararlanır ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
X
9
9. Yetki ve sorumluluğu altında çalışanların meslekî gelişimlerine yönelik etkinlikler planlar ve bunları yönetir.
X
10
10. Teori ve uygulamadaki gelişmeleri takip eder ve bunları değerlendirir.
X
11
11. Toplumsal ve hukukî sorunlara eleştirel bir gözle bakar ve çözümler ortaya koyar.
X
12
12. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği duygusuna sahiptir.
X
13
13. Hukukî konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; çözüm önerilerini gerekçeli olarak yazılı ve sözlü bir şekilde aktarır.
X
14
14. Mesleğe dair bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
X
15
15. Bir yabancı dili hukuk alanındaki evrensel gelişmeleri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bilir.
X
16
16. Toplumsal sorumluluk duygusuyla meslekî proje ve etkinlikler planlar, bunları uygular.
X
17
17. Milletlerarası toplumun yapısı ve ilişki biçimleri konusundaki temel bilgilere hâkim olur ve milletlerarası sorunları değerlendirir.
X
18
18. Evrensel hukuk ilkelerini benimsemiş bir hukukçu olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti niteliğini savunur ve korur.
X
19
19. Meslekî ve ahlâkî sorumluluk duygusuna sahiptir.
X
20
20. Hukukî uyuşmazlıkları, olan ve olması gereken hukuk açısından değerlendirir ve çözüme kavuşturur.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati28384
Rehberli Problem Çözme5210
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı13232
Genel Sınav ve Hazırlığı16060
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)186
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(186/30)6
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU-Senelik6+066
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Seçkin NAZLI
Dersi VerenlerProf.Dr. Seçkin NAZLI
Dersin YardımcılarıAr. Gör. Hilal ALKILIÇ BALCI
Dersin Amacıİşçi ve işveren arasındaki iş ilişkisinin kurulması, içeriği ve sona ermesine ilişkin hukuki düzenlemelerle, uygulamaya yönelik bilgilerin öğrenilmesi, işçilerin mesleki örgütlenmeleri olarak sendikaların kurulması, faaliyetleri, toplu iş sözleşmesinin yapılması ve içeriği ile sosyal güvenlik sistemi içerisindeki primli rejimin öğretilmesidir.
Dersin İçeriğiBu ders; İş Hukuku'na Giriş, İş Hukukunun Konusu, Gelişimi, Amacı ve Kaynakları,İş Hukukunun Temel Kavramları; İşçi, İşveren, İşveren Vekili, Alt işveren, İşyeri, İşletme Kavramları,İş Kanunu'nun Kapsamı,İş Sözleşmesi Kavramı, Unsurları ve Kurulması,İş Sözleşmesinin Türleri,İşçinin İş Sözleşmesinden Doğan Borçları,İşverenin İş Sözleşmesinden Doğan Borçları,İş Sözleşmesinin Fesih Dışında Sona Ermesi,İş Sözleşmesinin Fesih Yoluyla Sona Ermesi,İş Güvencesi ve İşe İade Davası,Geçerli Neden ve Haklı Nedenle Fesih,İş Sözleşmesinin Feshinin Hukuki Sonuçları,Çalışma Süreleri, Fazla Saatlerle Çalışmalar ve Özellik Arzeden Çalışmalar,Dinlenme ve Tatil Hakları,Sendikacılığın Gelişimi, Sendika Özgürlüğü ve Hakkı,İşçi ve İşveren Kuruluşlarının Kuruluş ve İşleyişi, Sona Ermesi ve Hükümleri,Toplu İş Sözleşmesinin Özellikleri, Yapılması ve Hükümleri,Toplu İş Sözleşmesinin Uygulama Alanı, Değiştirilmesi ve Sona ermesi,Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları,Arabuluculuk, Grev ve Lokavt, Grev Yasakları ve Erteleme,Kanundışı Grev ve Lokavt,Toplu Hak Uyuşmazlıkları ve Mahkemeye Başvurma ve Özel Hakeme Başvurma,Türk Sosyal Güvenlik Sisteminin Genel Özellikleri,Sosyal Sigortalar ve Unsurları,Sosyal Sigortalar Kanunu, Özellikleri ve Taraflara Yüklediği Yükümlülükler,Kısa ve Uzun Vadeli Sosyal Sigorta Kolları ,Hizmet Borçlanması,İşsizlik Sigortası; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. İş Hukukunun ortaya çıkışını ve tarihi gelişimini değerlendirir.10, 13, 16, 9A
2. İş Hukukunun işçi, işveren, işveren vekili, işyeri ve işletme, asıl işveren-alt işveren (taşeron) gibi temel kavramlarını tanımlar.10, 16, 9A
3. İş Hukukuna yön veren işçi yararına yorum ilkesi ve sınırlarını, iş hukukuna özgü kaynakları açıklar. 10, 12, 13, 9A
4. İş Kanunu’nun kapsamına ilişkin kuralları ve istisnaları tespit eder.13, 9A
5. İş sözleşmesinin kurulmasını, türlerini, içeriğini, işverenin ve işçinin iş sözleşmesinden doğan hak ve yükümlülüklerini açıklar.12, 13, 6, 9A
6. İş sözleşmesinin sona erdirilmesinde geçerli fesih, haklı fesih kavramlarını listeler.10, 12, 13, 16, 6, 9A
7. İş sözleşmesinin sona ermesine ilişkin yasal düzenlemeleri, Yargıtay’ın yerleşik kararlarını ve buna ilişkin hukuki sonuçlarını yorumlar.10, 12, 13, 16, 19, 6, 9A
8. Çalışma süresi, fazla çalışma kavramı, yıllık ücretli izin, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil kavramlarını, tatillerde işçinin çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslara vâkıftır. 16, 9A
9. İş sağlığı ve güvenliği kavramını ve alınması gereken tedbirler ile alınmamasının hukuki sonuçlarını sıralar.13, 16, 9A
10. Sendika ve konfederasyonların kurulması, faaliyetleri, üyelik, üyelikten ayrılmayı açıklar.10, 16, 9A
11. Toplu iş sözleşmesinin yapılmasını, yetkili sendikanın belirlenmesini, toplu iş sözleşmesinden kimlerin hangi koşullarla yararlanabileceğini, grev ve lokavt kavramlarını tartışır.10, 12, 13, 16, 9A
12. Sosyal güvenlik, sosyal sigorta, sigorta kolları, prim, borçlanma, hizmet tespiti gibi kurum ve kavramları açıklar.13, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1İş Hukuku'na Giriş, İş Hukukunun Konusu, Gelişimi, Amacı ve KaynaklarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İş Hukukunun Konusu, Amacı ve Kaynakları" bölümünü okur.
2İş Hukukunun Temel Kavramları; İşçi, İşveren, İşveren Vekili, Alt işveren, İşyeri, İşletme KavramlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İş Hukukunun Temel Kavramları" bölümünü okur.
3İş Kanunu'nun KapsamıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İş Kanunu'nun Kapsamı" bölümünü okur.
4İş Sözleşmesi Kavramı, Unsurları ve KurulmasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İş Sözleşmesi Kavramı, Unsurları ve Kurulması" bölümünü okur.
5İş Sözleşmesinin TürleriÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden " İş Sözleşmesinin Türleri" bölümünü okur.
6İşçinin İş Sözleşmesinden Doğan BorçlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İşçinin Borçları" bölümünü okur.
7İşverenin İş Sözleşmesinden Doğan BorçlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İşverenin Borçları" bölümünü okur.
8İş Sözleşmesinin Fesih Dışında Sona ErmesiÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İş Sözleşmesi Fesih Dışında Sona Erdiren Durumlar" bölümünü okur.
9İş Sözleşmesinin Fesih Yoluyla Sona ErmesiÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İş Sözleşmesinin Fesih Yoluyla Sona Erdirilmesi" bölümünü okur.
10İş Güvencesi ve İşe İade DavasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İş Güvencesi " bölümünü okur.
11Geçerli Neden ve Haklı Nedenle FesihÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İş Sözleşmesinin Fesih Yoluyla Sona Erdirilmesi " bölümünü okur. İşverenin geçerli neden-haklı nedenle feshine ilişkin güncel yargı kararlarını inceler.
12İş Sözleşmesinin Feshinin Hukuki SonuçlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İş Sözleşmesinin Feshinin Hukuki Sonuçları" bölümünü okur.
13Çalışma Süreleri, Fazla Saatlerle Çalışmalar ve Özellik Arzeden ÇalışmalarÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Çalışma Süreleri " bölümünü okur.
14Dinlenme ve Tatil HaklarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Dinlenme ve Tatil Hakları" bölümünü okur.
15Sendikacılığın Gelişimi, Sendika Özgürlüğü ve HakkıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Sendikacılığın Gelişimi, Sendika Özgürlüğü ve Hakkı" bölümünü okur.
16İşçi ve İşveren Kuruluşlarının Kuruluş ve İşleyişi, Sona Ermesi ve HükümleriÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İşçi ve İşveren Kuruluşlarının Kuruluş ve İşleyişi, Sona Ermesi ve Hükümleri" bölümünü okur.
17Toplu İş Sözleşmesinin Özellikleri, Yapılması ve HükümleriÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Toplu İş Sözleşmesinin Özellikleri, Yapılması ve Hükümleri" bölümünü okur.
18Toplu İş Sözleşmesinin Uygulama Alanı, Değiştirilmesi ve Sona ermesiÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Toplu İş Sözleşmesinin Uygulama Alanı, Değiştirilmesi ve Sona ermesi" bölümünü okur.
19Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Çözüm YollarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları" bölümünü okur.
20Arabuluculuk, Grev ve Lokavt, Grev Yasakları ve ErtelemeÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları" bölümünü okur.
21Kanundışı Grev ve LokavtÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları" bölümünü okur.
22Toplu Hak Uyuşmazlıkları ve Mahkemeye Başvurma ve Özel Hakeme BaşvurmaÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları" bölümünü okur.
23Türk Sosyal Güvenlik Sisteminin Genel ÖzellikleriÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Türk Sosyal Güvenlik Sistemi" bölümünü okur.
24Sosyal Sigortalar ve UnsurlarıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Sosyal Sigortaların Özellikleri" bölümünü okur.
25Sosyal Sigortalar Kanunu, Özellikleri ve Taraflara Yüklediği YükümlülüklerÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Sosyal Sigortaların Özellikleri" bölümünü okur.
26Kısa ve Uzun Vadeli Sosyal Sigorta Kolları Öğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Kısa Vadeli ve Uzun Vadeli Sigorta Kolları" bölümünü okur.
27Hizmet BorçlanmasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "Hizmetlerin Borçlanma Yoluyla Değerlendirilmesi" bölümünü okur.
28İşsizlik SigortasıÖğrenci kaynaklar kısmında yer alan eserlerden "İşsizlik Sigortası" bölümünü okur.
Kaynak
ÇELİK, Nuri/CANİKLİOĞLU, Nurşen/CANBOLAT, Talat, İş Hukuku Dersleri, 35. Yenilenmiş Bası, İstanbul 2022. SÜZEK, Sarper, İş Hukuku, 22. Tıpkı Basım, İstanbul 2022. ASTARLI, Muhittin/ BAYSAL, Ulaş/ MOLLAMAHMUTOĞLU, Hamdi, İş Hukuku Ders Kitabı Cilt:1 Bireysel İş Hukuku, 6. Baskı, İstanbul 2022. EYRENCİ, Öner/ TAŞKENT, Savaş/ ULUCAN, Devrim/ BASKAN, Ş. Esra, İş Hukuku, 10. Baskı, İstanbul 2020. EKMEKÇİ, Ömer/ YİĞİT, Esra, Bireysel İş Hukuku Dersleri, 4. Baskı, İstanbul 2022. TUNCAY, A. Can/ SAVAŞ KUTSAL, Burcu, Toplu İş Hukuku, 7. Bası, 2019. ŞAHLANAN, Fevzi, Toplu İş Hukuku, İstanbul 2020. EKMEKÇİ, Ömer, Toplu İş Hukuku Dersleri, 4. Bası, İstanbul 2022. GÜZEL, Ali/ OKUR, A. Rıza/ CANİKLİOĞLU, Nurşen, Sosyal Güvenlik Hukuku, 19. Yenilenmiş Bası, İstanbul 2021.
NAZLI Seçkin, Anayasanın Çalışma Hak ve Özgürlüğüne İlişkin Düzenlemelerinin İş Hukukuna Etkileri, 2015.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
1. Hukukî kavram ve kurumları bilir, bu kavram ve kurumlar arasındaki ilişkileri sıralar.
X
2
2. Teorik bilginin yanı sıra hukuk kurallarını kullanma, karşılaştırma, yorumlama ve somut olaylara uygulama usul ve esaslarına vâkıftır.
X
3
3. Bir bilim dalı olarak hukukun ve hukuk sistemlerinin tarihî gelişim sürecini bilir.
X
4
4. Güncel hukukî düzenlemelerden, yargı kararlarından ve doktrinde ileri sürülen görüşlerden haberdardır.
X
5
5. Hukukî düzenlemeleri, yargı kararlarını ve doktrinde ileri sürülen görüşleri metodolojik bir yöntemle inceler, yorumlar ve değerlendirir.
X
6
6. Somut hukukî uyuşmazlıkları mevzuat hükümleri, yargı kararları ve doktrinde ileri sürülen görüşlerden hareketle çözüme kavuşturur.
X
7
7. Hukukî uyuşmazlıkların çözümünde bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık yeteneğine sahiptir.
X
8
8. Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunların çözümünde gerektiğinde farklı disiplinlerden yararlanır ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
X
9
9. Yetki ve sorumluluğu altında çalışanların meslekî gelişimlerine yönelik etkinlikler planlar ve bunları yönetir.
X
10
10. Teori ve uygulamadaki gelişmeleri takip eder ve bunları değerlendirir.
X
11
11. Toplumsal ve hukukî sorunlara eleştirel bir gözle bakar ve çözümler ortaya koyar.
X
12
12. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği duygusuna sahiptir.
X
13
13. Hukukî konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; çözüm önerilerini gerekçeli olarak yazılı ve sözlü bir şekilde aktarır.
X
14
14. Mesleğe dair bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
X
15
15. Bir yabancı dili hukuk alanındaki evrensel gelişmeleri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bilir.
X
16
16. Toplumsal sorumluluk duygusuyla meslekî proje ve etkinlikler planlar, bunları uygular.
X
17
17. Milletlerarası toplumun yapısı ve ilişki biçimleri konusundaki temel bilgilere hâkim olur ve milletlerarası sorunları değerlendirir.
X
18
18. Evrensel hukuk ilkelerini benimsemiş bir hukukçu olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti niteliğini savunur ve korur.
X
19
19. Meslekî ve ahlâkî sorumluluk duygusuna sahiptir.
X
20
20. Hukukî uyuşmazlıkları, olan ve olması gereken hukuk açısından değerlendirir ve çözüme kavuşturur.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 05/07/2022 - 16:46Son Güncelleme Tarihi: 29/01/2023 - 10:25