Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
KAHVE KÜLTÜRÜ VE ÜRETİM TEKNİKLERİ | - | Güz Dönemi | 1+2 | 2 | 5 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Beyazıt Danyal İNAL |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dünyada, hayata çok hızlı entegre olan Kahve’nin tarihini, kültürünü, üretimini ve tüketimini incelemektir. Üretim ve tüketim bölümünde hayatımızdaki yerini belirlemektir. Üretim ve son tüketici arasındaki “baristalık” sanatını uygulamalı icra etmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Kahve nedir? Kahve Tarihi, Osmanlıda Kahve, Kahvenin Avrupa’ya Gelişi,Kahve meyvesi ve ağaçları nedir? Kahve türleri nedir? (Arabica/Robusta/Misk Kedisi) Türler arası farklar nelerdir?,Kahve çekirdeklerinin yolculuğu, Kahve çekirdeklerinin kavrum çeşitleri, Kahvelerin yore bilgileri ve farkları.,Kahvenin kavrumundan sonraki aşaması, Kahvenin fincana kadar olan yolculuğu, Kahvenin öğütülmesi, demlemesi ve tüketimi. ,Kahve demleme yöntemleri, Türk Kahvesi ve Espresso, 3.nesil demlemeler ,Kahve çeşitleri ve dünyada kahvenin standart ölçüleri, Kahve, süt, oranlar vs. ,Kahve kültürü, Kahve tüketimi, Kahvenin faydaları ve zarar eşikleri ,Ara Sınav,Uygulamalı kahve üretimi, Kahvenin demleme yöntemleri (Ders gezisi yapılacaktır.) ,Uygulamalı kahve kavurma eğitimi. (Ders gezisi olarak yapılacaktır.) ,Kahvede 2.nesil, 3.nesil ve yeni trendler, 4. nesil kahveci dükkanları ve işletmeleri, Dünya standartlarında kahve nasıl olmalı? Dünya standartlarında kahve görgüsü ve kültürleri. ,Uygulamalı kahve üretimi, Uygulamalı baristalık grafikleri ve incelikleri ,Detaylı baristalık eğitimi (Profesyonel Teknikler) (Uygulamalı ders olarak yapılacaktır.) ,Uygulamalı kahve, süt ve başlangıç seviyesinde Latte Art eğitimi. (Uygulamalı ders olarak yapılacaktır.) ,Final Sınavı; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Gastronomik sanat olarak yükselen kahve kültürünü tasarlar. | 16, 6, 8, 9 | A, H |
Kahvenin tarihten günümüze yolculuğunu özetler. | 16, 6, 8, 9 | A, H |
Kahve konusunda rafine damak zevkine sahip olup ayrımını ölçer. | 16, 6, 8, 9 | A, H |
Kahvenin üretiminde profesyonel teknikleri formülleştirir. | 16, 6, 8, 9 | A, H |
Uygulamalı olarak baristalık becerilerini üretir. | 16, 6, 8, 9 | A, H |
Kahvenin insan sağlığındaki yerini, fayda ve zararlarını değerlendirir. | 16, 6, 8, 9 | A, H |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kahve nedir? Kahve Tarihi, Osmanlıda Kahve, Kahvenin Avrupa’ya Gelişi | |
2 | Kahve meyvesi ve ağaçları nedir? Kahve türleri nedir? (Arabica/Robusta/Misk Kedisi) Türler arası farklar nelerdir? | |
3 | Kahve çekirdeklerinin yolculuğu, Kahve çekirdeklerinin kavrum çeşitleri, Kahvelerin yore bilgileri ve farkları. | |
4 | Kahvenin kavrumundan sonraki aşaması, Kahvenin fincana kadar olan yolculuğu, Kahvenin öğütülmesi, demlemesi ve tüketimi. | |
5 | Kahve demleme yöntemleri, Türk Kahvesi ve Espresso, 3.nesil demlemeler | |
6 | Kahve çeşitleri ve dünyada kahvenin standart ölçüleri, Kahve, süt, oranlar vs. | |
7 | Kahve kültürü, Kahve tüketimi, Kahvenin faydaları ve zarar eşikleri | |
8 | Ara Sınav | |
9 | Uygulamalı kahve üretimi, Kahvenin demleme yöntemleri (Ders gezisi yapılacaktır.) | |
10 | Uygulamalı kahve kavurma eğitimi. (Ders gezisi olarak yapılacaktır.) | |
11 | Kahvede 2.nesil, 3.nesil ve yeni trendler, 4. nesil kahveci dükkanları ve işletmeleri, Dünya standartlarında kahve nasıl olmalı? Dünya standartlarında kahve görgüsü ve kültürleri. | |
12 | Uygulamalı kahve üretimi, Uygulamalı baristalık grafikleri ve incelikleri | |
13 | Detaylı baristalık eğitimi (Profesyonel Teknikler) (Uygulamalı ders olarak yapılacaktır.) | |
14 | Uygulamalı kahve, süt ve başlangıç seviyesinde Latte Art eğitimi. (Uygulamalı ders olarak yapılacaktır.) | |
15 | Final Sınavı |
Kaynak |
Öğretim elemanı tarafından sağlanacaktır. |
• Cenk Girginol – Kahve: Topraktan Fincana • Cenk Girginol – Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikayesi • The Barista Book – Hıroshı Sawada |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | ||||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | ||||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | ||||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | ||||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | ||||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | ||||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | ||||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | ||||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | ||||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 0 | 0 | 0 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30) | 0 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
KAHVE KÜLTÜRÜ VE ÜRETİM TEKNİKLERİ | - | Güz Dönemi | 1+2 | 2 | 5 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Beyazıt Danyal İNAL |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dünyada, hayata çok hızlı entegre olan Kahve’nin tarihini, kültürünü, üretimini ve tüketimini incelemektir. Üretim ve tüketim bölümünde hayatımızdaki yerini belirlemektir. Üretim ve son tüketici arasındaki “baristalık” sanatını uygulamalı icra etmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Kahve nedir? Kahve Tarihi, Osmanlıda Kahve, Kahvenin Avrupa’ya Gelişi,Kahve meyvesi ve ağaçları nedir? Kahve türleri nedir? (Arabica/Robusta/Misk Kedisi) Türler arası farklar nelerdir?,Kahve çekirdeklerinin yolculuğu, Kahve çekirdeklerinin kavrum çeşitleri, Kahvelerin yore bilgileri ve farkları.,Kahvenin kavrumundan sonraki aşaması, Kahvenin fincana kadar olan yolculuğu, Kahvenin öğütülmesi, demlemesi ve tüketimi. ,Kahve demleme yöntemleri, Türk Kahvesi ve Espresso, 3.nesil demlemeler ,Kahve çeşitleri ve dünyada kahvenin standart ölçüleri, Kahve, süt, oranlar vs. ,Kahve kültürü, Kahve tüketimi, Kahvenin faydaları ve zarar eşikleri ,Ara Sınav,Uygulamalı kahve üretimi, Kahvenin demleme yöntemleri (Ders gezisi yapılacaktır.) ,Uygulamalı kahve kavurma eğitimi. (Ders gezisi olarak yapılacaktır.) ,Kahvede 2.nesil, 3.nesil ve yeni trendler, 4. nesil kahveci dükkanları ve işletmeleri, Dünya standartlarında kahve nasıl olmalı? Dünya standartlarında kahve görgüsü ve kültürleri. ,Uygulamalı kahve üretimi, Uygulamalı baristalık grafikleri ve incelikleri ,Detaylı baristalık eğitimi (Profesyonel Teknikler) (Uygulamalı ders olarak yapılacaktır.) ,Uygulamalı kahve, süt ve başlangıç seviyesinde Latte Art eğitimi. (Uygulamalı ders olarak yapılacaktır.) ,Final Sınavı; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Gastronomik sanat olarak yükselen kahve kültürünü tasarlar. | 16, 6, 8, 9 | A, H |
Kahvenin tarihten günümüze yolculuğunu özetler. | 16, 6, 8, 9 | A, H |
Kahve konusunda rafine damak zevkine sahip olup ayrımını ölçer. | 16, 6, 8, 9 | A, H |
Kahvenin üretiminde profesyonel teknikleri formülleştirir. | 16, 6, 8, 9 | A, H |
Uygulamalı olarak baristalık becerilerini üretir. | 16, 6, 8, 9 | A, H |
Kahvenin insan sağlığındaki yerini, fayda ve zararlarını değerlendirir. | 16, 6, 8, 9 | A, H |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kahve nedir? Kahve Tarihi, Osmanlıda Kahve, Kahvenin Avrupa’ya Gelişi | |
2 | Kahve meyvesi ve ağaçları nedir? Kahve türleri nedir? (Arabica/Robusta/Misk Kedisi) Türler arası farklar nelerdir? | |
3 | Kahve çekirdeklerinin yolculuğu, Kahve çekirdeklerinin kavrum çeşitleri, Kahvelerin yore bilgileri ve farkları. | |
4 | Kahvenin kavrumundan sonraki aşaması, Kahvenin fincana kadar olan yolculuğu, Kahvenin öğütülmesi, demlemesi ve tüketimi. | |
5 | Kahve demleme yöntemleri, Türk Kahvesi ve Espresso, 3.nesil demlemeler | |
6 | Kahve çeşitleri ve dünyada kahvenin standart ölçüleri, Kahve, süt, oranlar vs. | |
7 | Kahve kültürü, Kahve tüketimi, Kahvenin faydaları ve zarar eşikleri | |
8 | Ara Sınav | |
9 | Uygulamalı kahve üretimi, Kahvenin demleme yöntemleri (Ders gezisi yapılacaktır.) | |
10 | Uygulamalı kahve kavurma eğitimi. (Ders gezisi olarak yapılacaktır.) | |
11 | Kahvede 2.nesil, 3.nesil ve yeni trendler, 4. nesil kahveci dükkanları ve işletmeleri, Dünya standartlarında kahve nasıl olmalı? Dünya standartlarında kahve görgüsü ve kültürleri. | |
12 | Uygulamalı kahve üretimi, Uygulamalı baristalık grafikleri ve incelikleri | |
13 | Detaylı baristalık eğitimi (Profesyonel Teknikler) (Uygulamalı ders olarak yapılacaktır.) | |
14 | Uygulamalı kahve, süt ve başlangıç seviyesinde Latte Art eğitimi. (Uygulamalı ders olarak yapılacaktır.) | |
15 | Final Sınavı |
Kaynak |
Öğretim elemanı tarafından sağlanacaktır. |
• Cenk Girginol – Kahve: Topraktan Fincana • Cenk Girginol – Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikayesi • The Barista Book – Hıroshı Sawada |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | ||||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | ||||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | ||||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | ||||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | ||||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | ||||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | ||||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | ||||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | ||||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |