Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
PASTA SÜSLEME SANATI VE TEKNİKLERİ-Bahar Dönemi0+52,53
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıPastacılıkta bulunan süsleme araç gereçlerini kullanarak; çeşitli renk, şekil ve boyutlarda pasta süsleri elde etmek ve çevremizde gördüğümüz her türlü objeyi tasarlayarak pasta yapabilmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Dersin işleyiş planı amacı ve içeriğinin açıklanması, pastacılıkta kullanılan araç-gereç ve malzemelerle hijyen kurallarına uygun pasta süslemeleri hazırlama, şeker hamuru ile maket pasta kaplama ve gıda yapıştırıcısı hazırlanması.,Şeker hamuru ile doku teknikleri uygulaması ,Pastacılık figür aletleri ile şeker hamurundan figür çalışması uygulaması,Çiçek hamuru ile yenilebilen orkide ve gül yapımı uygulaması ,Çiçek hamurundan yapılan orkide ve gülün kurutulup doku boyanması, birleştirme tekniği ve pasta üzerinde sunumunun yapılması ,Royal icing yapımı, bu teknikle stencil ile pasta süsleme ,İsomalt ile ‘amatist cake’ yapımı,Daha önce yapılan çiçeklerin Ametist Cake üzerinde dizayn edilmesi ,Yenilebilir kâğıt ile telli çiçek ve kelebek yapımı ,Airbrush tekniği ile pasta süsleme, fırça tekniği ile resimli pasta boyaması ,Şeker hamuru ile safari hayvanları figür yapımı ,Şeker hamuru ile üç boyutlu taş doku çalışması ,Pastacılıkta kullanılan yenilebilir pul ve dantel tozu yapımı ,Yenilebilir kumaş yapımı ve dantel tozu ile pasta süsleme tekniği ; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Pasta süsleme tekniklerini uygular. 11F
Pasta süsleme sanatı uygulamalarının temellerini açıklar. 1F
Temel pastacılık ürünlerinin teknik bilgilerini kullanarak uygulamalı tasarım pastalar üretir. 11F
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 11: Gösterip Yapma Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:F: Proje Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Dersin işleyiş planı amacı ve içeriğinin açıklanması, pastacılıkta kullanılan araç-gereç ve malzemelerle hijyen kurallarına uygun pasta süslemeleri hazırlama, şeker hamuru ile maket pasta kaplama ve gıda yapıştırıcısı hazırlanması.Strafor, şeker hamuru, merdane, mısır nişastası, tylose, su ve boş şişenin hazır hale getirilmesi
2Şeker hamuru ile doku teknikleri uygulaması Şeker hamuru, strafor ve boyaların hazır hale getirilmesi
3Pastacılık figür aletleri ile şeker hamurundan figür çalışması uygulamasıŞeker hamuru, marzipan set, boya ve straforların hazır hale getirilmesi
4Çiçek hamuru ile yenilebilen orkide ve gül yapımı uygulaması Çiçek hamuru, çiçek kalıpları ve boyaların hazır hale getirilmesi
5Çiçek hamurundan yapılan orkide ve gülün kurutulup doku boyanması, birleştirme tekniği ve pasta üzerinde sunumunun yapılması Şeker hamuru ve straforun hazır hale getirilmesi
6Royal icing yapımı, bu teknikle stencil ile pasta süsleme Royal icing, stand mikser ve straforların hazır hale getirilmesi
7İsomalt ile ‘amatist cake’ yapımıNöbet şekeri, boyalar, marzipan setler ve straforun hazır hale getirilmesi
8Daha önce yapılan çiçeklerin Ametist Cake üzerinde dizayn edilmesi Maket pastanın ve tel takma araç gereçlerinin hazır hale getirilmesi
9Yenilebilir kâğıt ile telli çiçek ve kelebek yapımı Yenilebilir kağıt, çiçek teli, çiçek bandı, tava ve boyaların hazır hale getirilmesi
10Airbrush tekniği ile pasta süsleme, fırça tekniği ile resimli pasta boyaması Airbrush makinesi, fırça ve boyalar, şeker hamuru ve straforların hazır hale getirilmesi
11Şeker hamuru ile safari hayvanları figür yapımı Şeker hamuru, strafor, boya, taylose C ve marzipan setlerin hazır hale getirilmesi
12Şeker hamuru ile üç boyutlu taş doku çalışması Yağ bazlı boya, şeker hamuru, strafor ve bıçakların hazır hale getirilmesi
13Pastacılıkta kullanılan yenilebilir pul ve dantel tozu yapımı Toz simli boya çeşitleri, jelatinin hazır hale getirilmesi
14Yenilebilir kumaş yapımı ve dantel tozu ile pasta süsleme tekniği Gliserin, streç film, simli boyalar, toz jelatin, yenilebilir kağıt, fırça ve mısır nişastasının hazır hale getirilmesi
Kaynak
MEGEP, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Süsleme Uygulamaları, Ankara 2006 Erişim: http://ismek.ist/files/ismekOrg/file/2013_hbo_program_modulleri/susleme_uygulamalari.pdf

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14456
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer6212
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı6212
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Performans Görevi, Bakım Planı5210
Toplam İş Yükü (Saat)90
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(90/30)3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
PASTA SÜSLEME SANATI VE TEKNİKLERİ-Bahar Dönemi0+52,53
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıPastacılıkta bulunan süsleme araç gereçlerini kullanarak; çeşitli renk, şekil ve boyutlarda pasta süsleri elde etmek ve çevremizde gördüğümüz her türlü objeyi tasarlayarak pasta yapabilmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Dersin işleyiş planı amacı ve içeriğinin açıklanması, pastacılıkta kullanılan araç-gereç ve malzemelerle hijyen kurallarına uygun pasta süslemeleri hazırlama, şeker hamuru ile maket pasta kaplama ve gıda yapıştırıcısı hazırlanması.,Şeker hamuru ile doku teknikleri uygulaması ,Pastacılık figür aletleri ile şeker hamurundan figür çalışması uygulaması,Çiçek hamuru ile yenilebilen orkide ve gül yapımı uygulaması ,Çiçek hamurundan yapılan orkide ve gülün kurutulup doku boyanması, birleştirme tekniği ve pasta üzerinde sunumunun yapılması ,Royal icing yapımı, bu teknikle stencil ile pasta süsleme ,İsomalt ile ‘amatist cake’ yapımı,Daha önce yapılan çiçeklerin Ametist Cake üzerinde dizayn edilmesi ,Yenilebilir kâğıt ile telli çiçek ve kelebek yapımı ,Airbrush tekniği ile pasta süsleme, fırça tekniği ile resimli pasta boyaması ,Şeker hamuru ile safari hayvanları figür yapımı ,Şeker hamuru ile üç boyutlu taş doku çalışması ,Pastacılıkta kullanılan yenilebilir pul ve dantel tozu yapımı ,Yenilebilir kumaş yapımı ve dantel tozu ile pasta süsleme tekniği ; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Pasta süsleme tekniklerini uygular. 11F
Pasta süsleme sanatı uygulamalarının temellerini açıklar. 1F
Temel pastacılık ürünlerinin teknik bilgilerini kullanarak uygulamalı tasarım pastalar üretir. 11F
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 11: Gösterip Yapma Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:F: Proje Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Dersin işleyiş planı amacı ve içeriğinin açıklanması, pastacılıkta kullanılan araç-gereç ve malzemelerle hijyen kurallarına uygun pasta süslemeleri hazırlama, şeker hamuru ile maket pasta kaplama ve gıda yapıştırıcısı hazırlanması.Strafor, şeker hamuru, merdane, mısır nişastası, tylose, su ve boş şişenin hazır hale getirilmesi
2Şeker hamuru ile doku teknikleri uygulaması Şeker hamuru, strafor ve boyaların hazır hale getirilmesi
3Pastacılık figür aletleri ile şeker hamurundan figür çalışması uygulamasıŞeker hamuru, marzipan set, boya ve straforların hazır hale getirilmesi
4Çiçek hamuru ile yenilebilen orkide ve gül yapımı uygulaması Çiçek hamuru, çiçek kalıpları ve boyaların hazır hale getirilmesi
5Çiçek hamurundan yapılan orkide ve gülün kurutulup doku boyanması, birleştirme tekniği ve pasta üzerinde sunumunun yapılması Şeker hamuru ve straforun hazır hale getirilmesi
6Royal icing yapımı, bu teknikle stencil ile pasta süsleme Royal icing, stand mikser ve straforların hazır hale getirilmesi
7İsomalt ile ‘amatist cake’ yapımıNöbet şekeri, boyalar, marzipan setler ve straforun hazır hale getirilmesi
8Daha önce yapılan çiçeklerin Ametist Cake üzerinde dizayn edilmesi Maket pastanın ve tel takma araç gereçlerinin hazır hale getirilmesi
9Yenilebilir kâğıt ile telli çiçek ve kelebek yapımı Yenilebilir kağıt, çiçek teli, çiçek bandı, tava ve boyaların hazır hale getirilmesi
10Airbrush tekniği ile pasta süsleme, fırça tekniği ile resimli pasta boyaması Airbrush makinesi, fırça ve boyalar, şeker hamuru ve straforların hazır hale getirilmesi
11Şeker hamuru ile safari hayvanları figür yapımı Şeker hamuru, strafor, boya, taylose C ve marzipan setlerin hazır hale getirilmesi
12Şeker hamuru ile üç boyutlu taş doku çalışması Yağ bazlı boya, şeker hamuru, strafor ve bıçakların hazır hale getirilmesi
13Pastacılıkta kullanılan yenilebilir pul ve dantel tozu yapımı Toz simli boya çeşitleri, jelatinin hazır hale getirilmesi
14Yenilebilir kumaş yapımı ve dantel tozu ile pasta süsleme tekniği Gliserin, streç film, simli boyalar, toz jelatin, yenilebilir kağıt, fırça ve mısır nişastasının hazır hale getirilmesi
Kaynak
MEGEP, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Süsleme Uygulamaları, Ankara 2006 Erişim: http://ismek.ist/files/ismekOrg/file/2013_hbo_program_modulleri/susleme_uygulamalari.pdf

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47