Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TARİF GELİŞTİRME VE MENÜ PLANLAMA-Bahar Dönemi3+035
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Yüksel YILMAZ, Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilerin menü planlama ilke ve prensiplerine hakim olarak farklı çeşitlerde yemek listesi ve standart reçete hazırlama bilgi ve becerisini kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Menü Planlamaya Giriş ,Menü Planlaması ,Menünün Geliştirilmesi ,Menü İçeriği, Mutfak Yönetim Sistemleri ,Menü Tasarımı, Menü Mühendisliği ve Analiz,Saha Gezi Bağlamında Restoran Ziyaretleri ,Menü Okuma ve Anlama,Özel Günler İçin Menü Planlama,Tadım Menüsü Hazırlama ,Sezonluk Menü Planlama ,Vejetaryen Menü Planlama ,Dünya Mutfakları Menü Planlama ,Yöresel Mutfaklar Menü Hazırlama ve Duyusal Analiz ,Genel Tekrar ve Dönem Özeti; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Menünün tanımını, işletmeler için önemini ve temel menü çeşitlerini açıklar.9E, F
Son ürün tutarlılığı ve kalitesine standartlaştırılmış tariflerin önemini tahmin eder.1A
Sipariş, maliyet kontrolü ve karlılıktaki rolleri bağdaştırır.1A
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev, F: Proje Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Menü Planlamaya Giriş Konsept restoran araştırılması
2Menü Planlaması Sektörde var olan örnek işletmelerden menü incelenmesi
3Menünün Geliştirilmesi
4Menü İçeriği, Mutfak Yönetim Sistemleri Otelcilikte yazılım sistemleri araştırılması
5Menü Tasarımı, Menü Mühendisliği ve Analiz
6Saha Gezi Bağlamında Restoran Ziyaretleri
7Menü Okuma ve Anlama
8Özel Günler İçin Menü PlanlamaBanket operasyonu ve set menü hakkında analiz yapılması
9Tadım Menüsü Hazırlama Banket operasyonu ve set menü hakkında analiz yapılması
10Sezonluk Menü Planlama
11Vejetaryen Menü Planlama Beslenme türlerinin kapsamlı araştırılması
12Dünya Mutfakları Menü Planlama
13Yöresel Mutfaklar Menü Hazırlama ve Duyusal Analiz
14Genel Tekrar ve Dönem Özeti
Kaynak
•Altınel, Hüseyin “ Menü Yönetimi ve Menü Planlama ”, Detay Yayıncılık, Ankara 2011 •Türkan, Cemal “ Mutfak Teknolojisi”, Cemalturkan Yayınları, 2016 •Altuğ Onoğur T, Elmacı Y. 2015 “Gıdalarda Duyusal Değerlendirme”, Sidas Yayınları, 2011

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14570
Rehberli Problem Çözme6424
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi2510
Okul Dışı Diğer Faaliyetler4624
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı177
Genel Sınav ve Hazırlığı199
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)144
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(144/30)5
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TARİF GELİŞTİRME VE MENÜ PLANLAMA-Bahar Dönemi3+035
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Yüksel YILMAZ, Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilerin menü planlama ilke ve prensiplerine hakim olarak farklı çeşitlerde yemek listesi ve standart reçete hazırlama bilgi ve becerisini kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Menü Planlamaya Giriş ,Menü Planlaması ,Menünün Geliştirilmesi ,Menü İçeriği, Mutfak Yönetim Sistemleri ,Menü Tasarımı, Menü Mühendisliği ve Analiz,Saha Gezi Bağlamında Restoran Ziyaretleri ,Menü Okuma ve Anlama,Özel Günler İçin Menü Planlama,Tadım Menüsü Hazırlama ,Sezonluk Menü Planlama ,Vejetaryen Menü Planlama ,Dünya Mutfakları Menü Planlama ,Yöresel Mutfaklar Menü Hazırlama ve Duyusal Analiz ,Genel Tekrar ve Dönem Özeti; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Menünün tanımını, işletmeler için önemini ve temel menü çeşitlerini açıklar.9E, F
Son ürün tutarlılığı ve kalitesine standartlaştırılmış tariflerin önemini tahmin eder.1A
Sipariş, maliyet kontrolü ve karlılıktaki rolleri bağdaştırır.1A
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev, F: Proje Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Menü Planlamaya Giriş Konsept restoran araştırılması
2Menü Planlaması Sektörde var olan örnek işletmelerden menü incelenmesi
3Menünün Geliştirilmesi
4Menü İçeriği, Mutfak Yönetim Sistemleri Otelcilikte yazılım sistemleri araştırılması
5Menü Tasarımı, Menü Mühendisliği ve Analiz
6Saha Gezi Bağlamında Restoran Ziyaretleri
7Menü Okuma ve Anlama
8Özel Günler İçin Menü PlanlamaBanket operasyonu ve set menü hakkında analiz yapılması
9Tadım Menüsü Hazırlama Banket operasyonu ve set menü hakkında analiz yapılması
10Sezonluk Menü Planlama
11Vejetaryen Menü Planlama Beslenme türlerinin kapsamlı araştırılması
12Dünya Mutfakları Menü Planlama
13Yöresel Mutfaklar Menü Hazırlama ve Duyusal Analiz
14Genel Tekrar ve Dönem Özeti
Kaynak
•Altınel, Hüseyin “ Menü Yönetimi ve Menü Planlama ”, Detay Yayıncılık, Ankara 2011 •Türkan, Cemal “ Mutfak Teknolojisi”, Cemalturkan Yayınları, 2016 •Altuğ Onoğur T, Elmacı Y. 2015 “Gıdalarda Duyusal Değerlendirme”, Sidas Yayınları, 2011

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47