Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YİYECEK VE İÇECEK İŞLET. SATIŞ VE PAZARLAMA | - | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Öğr.Gör.Dr. Leyla KABASAKAL GÜZELOĞLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösterecek aşçı adaylarının pazarlama, markalaşma ve satış alanlarında temel kavramlara, uygulamalara hakim olması ve başarılı işletmeler kurulmasında ve sürdürülmesinde pazarlamanın öneminin anlaşılması. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Pazarlamaya giriş- Pazarlamanın tarihi gelişimi- Pazarlama çevresi ,Pazarlama çevresi ,4P ve 4C Pazarlama karması- Ürün / Müşteri- Fiyat / Maliyet- Dağıtım / Kolaylık- Tutundurma / İletişimi ,Pazarlamada Segmentasyon-Hedefleme-Konumlama ,Pazar Analizleri- Pazar araştırması- Rakip analizi ,Markalaşma- Konumlandırma- Misyon ve Vizyon ,Hizmet pazarlaması- Yiyecek-içecek sektöründe pazarlama uygulamaları ,Tüketici davranışı- Yiyecek-içecek sektöründe tüketici davranışı,Pazarlama Planının Öğrenilmesi ,Pazarlama Planı Hazırlanması,Müşteri ilişkileri yönetimi - CRM kavramı - Yiyecek-içecek işletmelerinde CRM uygulamaları ,Dijital Pazarlama - Sosyal medya pazarlaması ,Pazarlama Planlarının Sunumu ,Yiyecek ve içecek işletmelerinde Pazarlamada satışın önemi. Satış sürecinin aşamaları. Satış yöntemleri ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Temel Pazarlama bilgisi açıklayabilir. | 9 | C |
Hedef müşteri tanımlamasını belirler | 9 | C |
Pazar araştırma metodlarını tanır | 9 | C |
Alanında pazarlama planı oluşturabilir. | 9 | C |
Öğretim Yöntemleri: | 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | C: Çoktan Seçmeli Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Pazarlamaya giriş- Pazarlamanın tarihi gelişimi- Pazarlama çevresi | |
2 | Pazarlama çevresi | |
3 | 4P ve 4C Pazarlama karması- Ürün / Müşteri- Fiyat / Maliyet- Dağıtım / Kolaylık- Tutundurma / İletişimi | |
4 | Pazarlamada Segmentasyon-Hedefleme-Konumlama | Pazar araştırması |
5 | Pazar Analizleri- Pazar araştırması- Rakip analizi | |
6 | Markalaşma- Konumlandırma- Misyon ve Vizyon | Konum araştırma ödevi |
7 | Hizmet pazarlaması- Yiyecek-içecek sektöründe pazarlama uygulamaları | |
8 | Tüketici davranışı- Yiyecek-içecek sektöründe tüketici davranışı | |
9 | Pazarlama Planının Öğrenilmesi | |
10 | Pazarlama Planı Hazırlanması | |
11 | Müşteri ilişkileri yönetimi - CRM kavramı - Yiyecek-içecek işletmelerinde CRM uygulamaları | |
12 | Dijital Pazarlama - Sosyal medya pazarlaması | |
13 | Pazarlama Planlarının Sunumu | |
14 | Yiyecek ve içecek işletmelerinde Pazarlamada satışın önemi. Satış sürecinin aşamaları. Satış yöntemleri |
Kaynak |
Öğretim görevlisinin ders notları Mucuk, İsmet; Pazarlama İlkeleri, 1997, ISBN: 9757337595 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | ||||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | X | |||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | ||||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | ||||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | ||||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | X | |||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | ||||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | X | |||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | X | |||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 3 | 15 | 45 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 2 | 2 | 4 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 3 | 3 | 9 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 2 | 3 | 6 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 4 | 12 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 76 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(76/30) | 3 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YİYECEK VE İÇECEK İŞLET. SATIŞ VE PAZARLAMA | - | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Öğr.Gör.Dr. Leyla KABASAKAL GÜZELOĞLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösterecek aşçı adaylarının pazarlama, markalaşma ve satış alanlarında temel kavramlara, uygulamalara hakim olması ve başarılı işletmeler kurulmasında ve sürdürülmesinde pazarlamanın öneminin anlaşılması. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Pazarlamaya giriş- Pazarlamanın tarihi gelişimi- Pazarlama çevresi ,Pazarlama çevresi ,4P ve 4C Pazarlama karması- Ürün / Müşteri- Fiyat / Maliyet- Dağıtım / Kolaylık- Tutundurma / İletişimi ,Pazarlamada Segmentasyon-Hedefleme-Konumlama ,Pazar Analizleri- Pazar araştırması- Rakip analizi ,Markalaşma- Konumlandırma- Misyon ve Vizyon ,Hizmet pazarlaması- Yiyecek-içecek sektöründe pazarlama uygulamaları ,Tüketici davranışı- Yiyecek-içecek sektöründe tüketici davranışı,Pazarlama Planının Öğrenilmesi ,Pazarlama Planı Hazırlanması,Müşteri ilişkileri yönetimi - CRM kavramı - Yiyecek-içecek işletmelerinde CRM uygulamaları ,Dijital Pazarlama - Sosyal medya pazarlaması ,Pazarlama Planlarının Sunumu ,Yiyecek ve içecek işletmelerinde Pazarlamada satışın önemi. Satış sürecinin aşamaları. Satış yöntemleri ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Temel Pazarlama bilgisi açıklayabilir. | 9 | C |
Hedef müşteri tanımlamasını belirler | 9 | C |
Pazar araştırma metodlarını tanır | 9 | C |
Alanında pazarlama planı oluşturabilir. | 9 | C |
Öğretim Yöntemleri: | 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | C: Çoktan Seçmeli Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Pazarlamaya giriş- Pazarlamanın tarihi gelişimi- Pazarlama çevresi | |
2 | Pazarlama çevresi | |
3 | 4P ve 4C Pazarlama karması- Ürün / Müşteri- Fiyat / Maliyet- Dağıtım / Kolaylık- Tutundurma / İletişimi | |
4 | Pazarlamada Segmentasyon-Hedefleme-Konumlama | Pazar araştırması |
5 | Pazar Analizleri- Pazar araştırması- Rakip analizi | |
6 | Markalaşma- Konumlandırma- Misyon ve Vizyon | Konum araştırma ödevi |
7 | Hizmet pazarlaması- Yiyecek-içecek sektöründe pazarlama uygulamaları | |
8 | Tüketici davranışı- Yiyecek-içecek sektöründe tüketici davranışı | |
9 | Pazarlama Planının Öğrenilmesi | |
10 | Pazarlama Planı Hazırlanması | |
11 | Müşteri ilişkileri yönetimi - CRM kavramı - Yiyecek-içecek işletmelerinde CRM uygulamaları | |
12 | Dijital Pazarlama - Sosyal medya pazarlaması | |
13 | Pazarlama Planlarının Sunumu | |
14 | Yiyecek ve içecek işletmelerinde Pazarlamada satışın önemi. Satış sürecinin aşamaları. Satış yöntemleri |
Kaynak |
Öğretim görevlisinin ders notları Mucuk, İsmet; Pazarlama İlkeleri, 1997, ISBN: 9757337595 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | ||||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | X | |||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | ||||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | ||||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | ||||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | X | |||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | ||||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | X | |||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | X | |||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |