Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ULUSLARARASI GASTRONOMİ TERMİNOLOJİ-Güz Dönemi3+033
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Banu ÖZDEN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri dünyanın farklı mutfak kültürlerinde kullanılan bıçak teknikleri, pişirme teknikleri, malzemeler ve mutfak ekipmanlarının İngilizcelerini öğretmek ve dünyadaki gastronomisi güçlü ülkelerin mutfak terminolojilerini (kendi dillerinde) öğreterek sağlam bir uluslararası gastronomi temeline sahip olmalarını sağlamak.
Dersin İçeriğiBu ders; Tat ve doku terminolojisi ,Bıçaklar ve kesme teknikleri,Et ve deniz mahsülleri kesimleri ,Mutfakta kullanılan araç ve gereçler ,Pişirme teknikleri ,Genel mutfak terminolojisi ,Fransa ve Italya Mutfağı,İspanyol Mutfağı

,Tayland Mutfağı ,Cin Mutfağı ,Hindistan Mutfağı ,Japon Mutfağı ,Meksika ve Guney Amerika Mutfakları ,İskandinav ülkeleri mutfağı ; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Uluslar arası mutfakların terminolojisini anlayabilir.1, 10, 16, 9A
Uluslarası mutfak kültürlerini tanımlayabilir.9A, E
Meslek hayatında faydalı olacak bilgiler edinebilir.1, 19, 9A
Gıdanın farklı kültürlerdeki önemini ve kullanım biçimini tartışabilir1, 10, 16, 19, 9A
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Tat ve doku terminolojisi
2Bıçaklar ve kesme teknikleri
3Et ve deniz mahsülleri kesimleri
4Mutfakta kullanılan araç ve gereçler
5Pişirme teknikleri
6Genel mutfak terminolojisi
7Fransa ve Italya Mutfağı
8İspanyol Mutfağı

9Tayland Mutfağı
10Cin Mutfağı
11Hindistan Mutfağı
12Japon Mutfağı
13Meksika ve Guney Amerika Mutfakları
14İskandinav ülkeleri mutfağı
Kaynak
Öğretim görevlisi tarafından dağıtılacaktır
Food Cultures of the World Encyclopedia, Ken Albala

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi6212
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı428
Genel Sınav ve Hazırlığı5315
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)77
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(77/30)3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ULUSLARARASI GASTRONOMİ TERMİNOLOJİ-Güz Dönemi3+033
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Banu ÖZDEN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri dünyanın farklı mutfak kültürlerinde kullanılan bıçak teknikleri, pişirme teknikleri, malzemeler ve mutfak ekipmanlarının İngilizcelerini öğretmek ve dünyadaki gastronomisi güçlü ülkelerin mutfak terminolojilerini (kendi dillerinde) öğreterek sağlam bir uluslararası gastronomi temeline sahip olmalarını sağlamak.
Dersin İçeriğiBu ders; Tat ve doku terminolojisi ,Bıçaklar ve kesme teknikleri,Et ve deniz mahsülleri kesimleri ,Mutfakta kullanılan araç ve gereçler ,Pişirme teknikleri ,Genel mutfak terminolojisi ,Fransa ve Italya Mutfağı,İspanyol Mutfağı

,Tayland Mutfağı ,Cin Mutfağı ,Hindistan Mutfağı ,Japon Mutfağı ,Meksika ve Guney Amerika Mutfakları ,İskandinav ülkeleri mutfağı ; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Uluslar arası mutfakların terminolojisini anlayabilir.1, 10, 16, 9A
Uluslarası mutfak kültürlerini tanımlayabilir.9A, E
Meslek hayatında faydalı olacak bilgiler edinebilir.1, 19, 9A
Gıdanın farklı kültürlerdeki önemini ve kullanım biçimini tartışabilir1, 10, 16, 19, 9A
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Tat ve doku terminolojisi
2Bıçaklar ve kesme teknikleri
3Et ve deniz mahsülleri kesimleri
4Mutfakta kullanılan araç ve gereçler
5Pişirme teknikleri
6Genel mutfak terminolojisi
7Fransa ve Italya Mutfağı
8İspanyol Mutfağı

9Tayland Mutfağı
10Cin Mutfağı
11Hindistan Mutfağı
12Japon Mutfağı
13Meksika ve Guney Amerika Mutfakları
14İskandinav ülkeleri mutfağı
Kaynak
Öğretim görevlisi tarafından dağıtılacaktır
Food Cultures of the World Encyclopedia, Ken Albala

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47