Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
SANAT, KÜLTÜR VE MUTFAK-Bahar Dönemi3+033
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Banu ÖZDEN, Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu ders öğrencilerin yemek kültürü kavramını hayatın farklı yönlerinde olduğu bilincine varma, sanat ve kültürden yola çıkarak farklı toplumların yemek kültürü hakkında bilgi edinme, onları anlama ve yemek kültürünün insan hayatındaki önemini anlamasını amaçlar.
Dersin İçeriğiBu ders; Gastronomi tanımı ve başka dallarla ilişkisini tanımlama

,Tat ve koku

,Yemek ve kültür

,Yemek ve kimlik

,Yemek ve yaratıcılık

,Türk edebiyatında yemek teması

,Dünya edebiyatında yemek teması

,Sinama, dizi ve çizgi filmlerde yemek

,Sanat eserlerinde yemek

,Kahve kültürü

,İstanbul yemek kültürü

,Kutlama yemeklerinin kültürdeki yeri

,Gıda tasarımının temelleri

,Tabak sunumları ve tasarımları

; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Yemek kültürünün hayatın her alanında olduğunu belirler.1, 10, 16, 9A, C
Edebiyat ve sinema gibi görsel sanatlarda yemek kültürünün nasıl işlendiğini anlar.1, 16, 9A, C
Sanat yolu ile bir toplumun yemek kültürünü çözer. 1, 16, 19, 9A, C
Geleneksel kültürel öğelerin yemek ile bağlantısını belirler.1, 10, 16A
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, C: Çoktan Seçmeli Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Gastronomi tanımı ve başka dallarla ilişkisini tanımlama

2Tat ve koku

3Yemek ve kültür

4Yemek ve kimlik

5Yemek ve yaratıcılık

6Türk edebiyatında yemek teması

7Dünya edebiyatında yemek teması

8Sinama, dizi ve çizgi filmlerde yemek

9Sanat eserlerinde yemek

10Kahve kültürü

11İstanbul yemek kültürü

12Kutlama yemeklerinin kültürdeki yeri

13Gıda tasarımının temelleri

14Tabak sunumları ve tasarımları

Kaynak
Öğretim Görevlisi Ders Notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
X
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi4416
Okul Dışı Diğer Faaliyetler144
Proje Sunumu / Seminer248
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı133
Genel Sınav ve Hazırlığı133
Performans Görevi, Bakım Planı133
Toplam İş Yükü (Saat)79
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(79/30)3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
SANAT, KÜLTÜR VE MUTFAK-Bahar Dönemi3+033
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Banu ÖZDEN, Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu ders öğrencilerin yemek kültürü kavramını hayatın farklı yönlerinde olduğu bilincine varma, sanat ve kültürden yola çıkarak farklı toplumların yemek kültürü hakkında bilgi edinme, onları anlama ve yemek kültürünün insan hayatındaki önemini anlamasını amaçlar.
Dersin İçeriğiBu ders; Gastronomi tanımı ve başka dallarla ilişkisini tanımlama

,Tat ve koku

,Yemek ve kültür

,Yemek ve kimlik

,Yemek ve yaratıcılık

,Türk edebiyatında yemek teması

,Dünya edebiyatında yemek teması

,Sinama, dizi ve çizgi filmlerde yemek

,Sanat eserlerinde yemek

,Kahve kültürü

,İstanbul yemek kültürü

,Kutlama yemeklerinin kültürdeki yeri

,Gıda tasarımının temelleri

,Tabak sunumları ve tasarımları

; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Yemek kültürünün hayatın her alanında olduğunu belirler.1, 10, 16, 9A, C
Edebiyat ve sinema gibi görsel sanatlarda yemek kültürünün nasıl işlendiğini anlar.1, 16, 9A, C
Sanat yolu ile bir toplumun yemek kültürünü çözer. 1, 16, 19, 9A, C
Geleneksel kültürel öğelerin yemek ile bağlantısını belirler.1, 10, 16A
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, C: Çoktan Seçmeli Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Gastronomi tanımı ve başka dallarla ilişkisini tanımlama

2Tat ve koku

3Yemek ve kültür

4Yemek ve kimlik

5Yemek ve yaratıcılık

6Türk edebiyatında yemek teması

7Dünya edebiyatında yemek teması

8Sinama, dizi ve çizgi filmlerde yemek

9Sanat eserlerinde yemek

10Kahve kültürü

11İstanbul yemek kültürü

12Kutlama yemeklerinin kültürdeki yeri

13Gıda tasarımının temelleri

14Tabak sunumları ve tasarımları

Kaynak
Öğretim Görevlisi Ders Notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
X
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47