Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MUTFAKTA İNOVASYON VE YARATICILIK-Bahar Dönemi2+235
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Merih TATLI
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu ders öğrencilerin, eğitim aldıkları alana ait bakış açılarının geliştirilmesi ve yaratıcı yönlerinin ortaya çıkarılması amacıyla hazırlanmıştır.
Dersin İçeriğiBu ders; Yaratıcılık kavramı / Mutfakta Yaratıcılık,Deniz Ürünleri yorumlamaları,Deniz Ürünleri yorumlamaları,Deniz Ürünleri yorumlamaları,Türk mutfağı yorumlamaları,Türk mutfağı yorumlamaları,Türk mutfağı yorumlamaları,Ara Sınav,Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri,Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri,Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri,Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri,Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri,Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri,Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Mutfakta yaratıcılık kavramını öğrenirler.9A
Yaratıcılık kavramını öğrenirler.9A
Yaratıcı ve yenilikçi sunumlar hazırlarlar.9A
Öğretim Yöntemleri:9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Yaratıcılık kavramı / Mutfakta Yaratıcılık
2Deniz Ürünleri yorumlamaları
3Deniz Ürünleri yorumlamaları
4Deniz Ürünleri yorumlamaları
5Türk mutfağı yorumlamaları
6Türk mutfağı yorumlamaları
7Türk mutfağı yorumlamaları
8Ara Sınav
9Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri
10Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri
11Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri
12Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri
13Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri
14Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri
15Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri
Kaynak
Öğretim görevlisi ders notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati000
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)0
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30)0
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MUTFAKTA İNOVASYON VE YARATICILIK-Bahar Dönemi2+235
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Merih TATLI
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu ders öğrencilerin, eğitim aldıkları alana ait bakış açılarının geliştirilmesi ve yaratıcı yönlerinin ortaya çıkarılması amacıyla hazırlanmıştır.
Dersin İçeriğiBu ders; Yaratıcılık kavramı / Mutfakta Yaratıcılık,Deniz Ürünleri yorumlamaları,Deniz Ürünleri yorumlamaları,Deniz Ürünleri yorumlamaları,Türk mutfağı yorumlamaları,Türk mutfağı yorumlamaları,Türk mutfağı yorumlamaları,Ara Sınav,Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri,Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri,Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri,Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri,Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri,Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri,Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Mutfakta yaratıcılık kavramını öğrenirler.9A
Yaratıcılık kavramını öğrenirler.9A
Yaratıcı ve yenilikçi sunumlar hazırlarlar.9A
Öğretim Yöntemleri:9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Yaratıcılık kavramı / Mutfakta Yaratıcılık
2Deniz Ürünleri yorumlamaları
3Deniz Ürünleri yorumlamaları
4Deniz Ürünleri yorumlamaları
5Türk mutfağı yorumlamaları
6Türk mutfağı yorumlamaları
7Türk mutfağı yorumlamaları
8Ara Sınav
9Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri
10Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri
11Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri
12Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri
13Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri
14Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri
15Ana ürünler üzerinden yaratıcılık denemeleri
Kaynak
Öğretim görevlisi ders notları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47