Bu dersin amacı turizmin temellerini anlatmak ve gastronomi ile bağlantısını kurarak gastronomi özelinde turizm faaliyetlerinin neler olduğunu, nasıl organize edilmesi ve pazarlanması gerektiğini ve katkılarını anlatmayı hedefler.
Dersin İçeriği
Bu ders; Dersin Hedefleri ve Turizme Genel Bir Giriş
Turizm nedir? Turizm endüstrisi kavramları ve özellikleri.,Gastronomi turizmi kavramları,Turizm ve Gastronomi,Coğrafi işaretleme kavramı ve turizmin gelişmesindeki faydası,Dünyada gastronomi trendleri,Gastronomi turizminde mutfak müzelerinin etkileri,Küreselleşen dünyada yerelleşmenin önemi ve gastronomi
turizmine etkisi,Vize Sınavı,Gastronomide Trendler-Gastronomi festivalleri,Gastronomide Trendler-Yöresel Mutfaklar,Türkiye’deki Gastronomi Turizmi-Gastronomi Festivalleri,Türkiye’deki gastronomi turizmi – İstanbul’da gastronomi turizmi
potansiyeli,Türkiye’deki gastronomi turizmi – Turist rehberleri açısından
gastronomi turizminin ele alınması,Gastronomi turizmin seyahat programları hazırlama ve
pazarlama,Sürdürülebilir gastronomi turizmi,Final Sınavı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
Turizmin temellerini ve gastronomi ile bağlantısını anlar.
1, 10, 16, 9
Gastronomi turizmi aktivitelerini ve faaliyetlerini belirleyebilir.
1, 16, 9
A, C
Gastronomi turizmini ilgili alanlarla ilişkilendirerek belirleyebilir.
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
50
Genel Sınavın Başarıya Oranı
50
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
3
42
Rehberli Problem Çözme
0
0
0
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
2
5
10
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
2
5
10
Proje Sunumu / Seminer
0
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
7
7
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
8
8
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
77
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(77/30)
3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
GASTRONOMİ TURİZMİ
-
Bahar Dönemi
3+0
3
3
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi Verenler
Öğr.Gör. Banu ÖZDEN, Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin amacı turizmin temellerini anlatmak ve gastronomi ile bağlantısını kurarak gastronomi özelinde turizm faaliyetlerinin neler olduğunu, nasıl organize edilmesi ve pazarlanması gerektiğini ve katkılarını anlatmayı hedefler.
Dersin İçeriği
Bu ders; Dersin Hedefleri ve Turizme Genel Bir Giriş
Turizm nedir? Turizm endüstrisi kavramları ve özellikleri.,Gastronomi turizmi kavramları,Turizm ve Gastronomi,Coğrafi işaretleme kavramı ve turizmin gelişmesindeki faydası,Dünyada gastronomi trendleri,Gastronomi turizminde mutfak müzelerinin etkileri,Küreselleşen dünyada yerelleşmenin önemi ve gastronomi
turizmine etkisi,Vize Sınavı,Gastronomide Trendler-Gastronomi festivalleri,Gastronomide Trendler-Yöresel Mutfaklar,Türkiye’deki Gastronomi Turizmi-Gastronomi Festivalleri,Türkiye’deki gastronomi turizmi – İstanbul’da gastronomi turizmi
potansiyeli,Türkiye’deki gastronomi turizmi – Turist rehberleri açısından
gastronomi turizminin ele alınması,Gastronomi turizmin seyahat programları hazırlama ve
pazarlama,Sürdürülebilir gastronomi turizmi,Final Sınavı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
Turizmin temellerini ve gastronomi ile bağlantısını anlar.
1, 10, 16, 9
Gastronomi turizmi aktivitelerini ve faaliyetlerini belirleyebilir.
1, 16, 9
A, C
Gastronomi turizmini ilgili alanlarla ilişkilendirerek belirleyebilir.