Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SANAT TARİHİ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Zübeyde Gözde KUTLU |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Gözde ÇELİK |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin amacı, temel sanat eğitimi içerisinde yetişecek tasarımcılara sanat tarihi üsluplarının ve sanatçıların kronolojik olarak tanıtılmasını sağlamak, bu sayede onlara sanat ve mimarlık tarihine dair terim ve kavram bilgisi, nitelikli bakış açısı kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Sanat Tarihine Giriş,Tarih Öncesi Çağlarda Sanat,Antik Dönem (Mısır ve Mezopotamya) ,Antik Dönem Sanatı (Ege Adaları Sanatı, Antik Yunan) ,Antik Dönem Sanatı (Roma) ,Doğu Roma Sanatı ,Ortaçağ Avrupa Sanatı (Romanesk ve Gotik) 1,Anadolu Selçuklu ve Endülüs Sanatları ,Rönesans Sanatı ,Barok ve Rokoko Sanatları ,17-18.yy Osmanlı Sanatı,Aydınlanma sonrası sanat akımları (Neo- Klasizm, Romantizm, Realizm) ,Aydınlanma sonrası sanat akımları (İzlenimcilik, Geç İzlenimcilik Sembolizm ve Art Nouveau), 19. yy. Osmanlı sanatı ,20.yy. sanat akımları ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
İlk çağdan modern döneme kadar temel sanat tarihi terimlerini tanımlar. | 16, 19 | G |
Çeşitli sanat ve mimarlık tarihi dönemleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları ayırt eder. | 16, 19 | G |
Sanatsal üslupların temel özelliklerini ayırt eder. | 16, 19 | G |
Sanat ve sosyo-kültürel olgular arasında bağlantı kurar. | 16, 19 | G |
Farklı toplum ve kültürlerin sanatsal yaklaşımlarını ayırt eder. | 16, 19 | E, G |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği |
Ölçme Yöntemleri: | E: Ödev, G: Kısa Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Sanat Tarihine Giriş | |
2 | Tarih Öncesi Çağlarda Sanat | Sanatın Öyküsü, sf: 19-23 |
3 | Antik Dönem (Mısır ve Mezopotamya) | |
4 | Antik Dönem Sanatı (Ege Adaları Sanatı, Antik Yunan) | Sanatın Öyküsü, sf: 46-79 |
5 | Antik Dönem Sanatı (Roma) | Sanatın Öyküsü, sf: 80-93 |
6 | Doğu Roma Sanatı | Sanatın Öyküsü, sf: 94-101 |
7 | Ortaçağ Avrupa Sanatı (Romanesk ve Gotik) 1 | Sanatın Öyküsü, sf: 125-154 |
8 | Anadolu Selçuklu ve Endülüs Sanatları | |
9 | Rönesans Sanatı | Sanatın Öyküsü, sf: 260-300 |
10 | Barok ve Rokoko Sanatları | Sanatın Öyküsü, sf: 301-359 |
11 | 17-18.yy Osmanlı Sanatı | |
12 | Aydınlanma sonrası sanat akımları (Neo- Klasizm, Romantizm, Realizm) | |
13 | Aydınlanma sonrası sanat akımları (İzlenimcilik, Geç İzlenimcilik Sembolizm ve Art Nouveau), 19. yy. Osmanlı sanatı | |
14 | 20.yy. sanat akımları |
Kaynak |
-Adnan Turani; Dünya Sanat Tarihi, Remzi Kitabevi, 2011. -Ahmet Şişman, Sanata ve Sanat Kavramlarına Giriş, Literatür, 2021. -Bedrettin Cömert, Mitoloji ve İkonografi, De Ki Yay., 2010. -Bülent Özer, Kültür, Sanat, Mimarlık, YEM, 2018. -Doğan Kuban, Batıya Göçün Sanatsal Evreleri, Türkiye İş Bankası Kültür Yay., 2017. -Ernst H. Gombrich; Sanatın Öyküsü, İstanbul, Remzi Kitabevi, 2013. -Leland M. Roth; Mimarlığın Öyküsü: Öğeleri, Tarihi ve Anlamı, Kabalcı Yayınevi, 2014. -Metin Sözen & Uğur Tanyeli; Sanat Kavram ve Terimleri Sözlüğü, Remzi Kitabevi, 2018. -Oktay Aslanapa; Türk Sanatı, Remzi Kitabevi, 2015. -Titus Burckhardt; İslam Sanatı: Dil ve Anlam, Klasik Yay., 2013. -Tom Melick (ed.), Tarih Boyunca Sanat: Dünya Sanat Tarihinde Üsluplar ve Akımlar, YKY, 2015. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | ||||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | ||||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | ||||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | X | |||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | X | |||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | X | |||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | X | |||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | ||||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | ||||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 1 | 10 | 10 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 14 | 14 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 59 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(59/30) | 2 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SANAT TARİHİ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Zübeyde Gözde KUTLU |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Gözde ÇELİK |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin amacı, temel sanat eğitimi içerisinde yetişecek tasarımcılara sanat tarihi üsluplarının ve sanatçıların kronolojik olarak tanıtılmasını sağlamak, bu sayede onlara sanat ve mimarlık tarihine dair terim ve kavram bilgisi, nitelikli bakış açısı kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Sanat Tarihine Giriş,Tarih Öncesi Çağlarda Sanat,Antik Dönem (Mısır ve Mezopotamya) ,Antik Dönem Sanatı (Ege Adaları Sanatı, Antik Yunan) ,Antik Dönem Sanatı (Roma) ,Doğu Roma Sanatı ,Ortaçağ Avrupa Sanatı (Romanesk ve Gotik) 1,Anadolu Selçuklu ve Endülüs Sanatları ,Rönesans Sanatı ,Barok ve Rokoko Sanatları ,17-18.yy Osmanlı Sanatı,Aydınlanma sonrası sanat akımları (Neo- Klasizm, Romantizm, Realizm) ,Aydınlanma sonrası sanat akımları (İzlenimcilik, Geç İzlenimcilik Sembolizm ve Art Nouveau), 19. yy. Osmanlı sanatı ,20.yy. sanat akımları ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
İlk çağdan modern döneme kadar temel sanat tarihi terimlerini tanımlar. | 16, 19 | G |
Çeşitli sanat ve mimarlık tarihi dönemleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları ayırt eder. | 16, 19 | G |
Sanatsal üslupların temel özelliklerini ayırt eder. | 16, 19 | G |
Sanat ve sosyo-kültürel olgular arasında bağlantı kurar. | 16, 19 | G |
Farklı toplum ve kültürlerin sanatsal yaklaşımlarını ayırt eder. | 16, 19 | E, G |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği |
Ölçme Yöntemleri: | E: Ödev, G: Kısa Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Sanat Tarihine Giriş | |
2 | Tarih Öncesi Çağlarda Sanat | Sanatın Öyküsü, sf: 19-23 |
3 | Antik Dönem (Mısır ve Mezopotamya) | |
4 | Antik Dönem Sanatı (Ege Adaları Sanatı, Antik Yunan) | Sanatın Öyküsü, sf: 46-79 |
5 | Antik Dönem Sanatı (Roma) | Sanatın Öyküsü, sf: 80-93 |
6 | Doğu Roma Sanatı | Sanatın Öyküsü, sf: 94-101 |
7 | Ortaçağ Avrupa Sanatı (Romanesk ve Gotik) 1 | Sanatın Öyküsü, sf: 125-154 |
8 | Anadolu Selçuklu ve Endülüs Sanatları | |
9 | Rönesans Sanatı | Sanatın Öyküsü, sf: 260-300 |
10 | Barok ve Rokoko Sanatları | Sanatın Öyküsü, sf: 301-359 |
11 | 17-18.yy Osmanlı Sanatı | |
12 | Aydınlanma sonrası sanat akımları (Neo- Klasizm, Romantizm, Realizm) | |
13 | Aydınlanma sonrası sanat akımları (İzlenimcilik, Geç İzlenimcilik Sembolizm ve Art Nouveau), 19. yy. Osmanlı sanatı | |
14 | 20.yy. sanat akımları |
Kaynak |
-Adnan Turani; Dünya Sanat Tarihi, Remzi Kitabevi, 2011. -Ahmet Şişman, Sanata ve Sanat Kavramlarına Giriş, Literatür, 2021. -Bedrettin Cömert, Mitoloji ve İkonografi, De Ki Yay., 2010. -Bülent Özer, Kültür, Sanat, Mimarlık, YEM, 2018. -Doğan Kuban, Batıya Göçün Sanatsal Evreleri, Türkiye İş Bankası Kültür Yay., 2017. -Ernst H. Gombrich; Sanatın Öyküsü, İstanbul, Remzi Kitabevi, 2013. -Leland M. Roth; Mimarlığın Öyküsü: Öğeleri, Tarihi ve Anlamı, Kabalcı Yayınevi, 2014. -Metin Sözen & Uğur Tanyeli; Sanat Kavram ve Terimleri Sözlüğü, Remzi Kitabevi, 2018. -Oktay Aslanapa; Türk Sanatı, Remzi Kitabevi, 2015. -Titus Burckhardt; İslam Sanatı: Dil ve Anlam, Klasik Yay., 2013. -Tom Melick (ed.), Tarih Boyunca Sanat: Dünya Sanat Tarihinde Üsluplar ve Akımlar, YKY, 2015. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | ||||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | ||||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | ||||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | X | |||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | X | |||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | X | |||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | X | |||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | ||||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | ||||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |