Yemek kültürünün tarih boyunca nasıl evrimleştiğini, farklı kültürlerdeki sofra adetlerini, yemek pişirme tekniklerini ve malzemelerini inceleyerek öğretmektir. Yemek kültürleri ile günümüz mutfakları arasındaki bağlantıyı anlatmak, kültürlerarası karşılaştırmalar yaptırmak, gıdanın sosyal ve kültürel rolünü kavratmaktır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Dersin Hedefleri ve Genel Bir Giriş,Mezapotamya ve Mısır Medeniyetlerinin sofra kültürüne dair,Antik Yunan ve Roma İmparatorluklarının sofra kültürüne dair,Anglo-Saxon kültürde sofra kurma sanatına tarihsel bir bakış,Klasik dönemde -Topkapı Sarayı - Osmanlı sarayında kullanılan
Mutfak ve Sofra Araç Gereçleri,Milli Saraylar Depo Müze Ziyareti,Günümüzde servis ve sunum standartları, uluslararası Sofra Kurulumu,Geleneksel ve Modern Mutfaklar,Cumhuriyet Sonrası Türkiye’sinde Sofra Sunumları veSüslemeleri, Dünyada
1950’lerden sonra Değişen ve Gelişen Sofra Sunumları ve Süslemeleri,Protokolde Yemek Servisi, Yemek Kuralları ve Günümüz Gastronomi Diplomasisi,Osmanlı’da Ziyafet Sofraları – İmparator Eugene’ye verilen ziyafetlerdeki
yemekler,Sadeleşen sofralar ve Günümüzden örnekler Yeni moda – Tablescape,Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler,Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler,Dönem Sonu Değerlendirmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
Farklı kültürlerin sofra adetleri ve yemek pişirme tekniklerini ayırt eder.
16
C, E
Farkı kültürlerin sofra adabını tanımlayabilir ve tartışabilir.
10
Eski yemek tariflerini ve mutfak kültrünü sanat çerçevesinde yeniden ifade eder.
9
C, E
Kullanılan teknik ve malzemlerden ürünlerin hangi döneme ait olduğunu ayırt eder
1, 9
C, E
Öğretim Yöntemleri:
1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
C: Çoktan Seçmeli Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Dersin Hedefleri ve Genel Bir Giriş
2
Mezapotamya ve Mısır Medeniyetlerinin sofra kültürüne dair
3
Antik Yunan ve Roma İmparatorluklarının sofra kültürüne dair
4
Anglo-Saxon kültürde sofra kurma sanatına tarihsel bir bakış
5
Klasik dönemde -Topkapı Sarayı - Osmanlı sarayında kullanılan
Mutfak ve Sofra Araç Gereçleri
6
Milli Saraylar Depo Müze Ziyareti
7
Günümüzde servis ve sunum standartları, uluslararası Sofra Kurulumu
8
Geleneksel ve Modern Mutfaklar
1’er adet İstanbul içi geleneksel ve modern mutfak bulunup karşılaştırılacak.
9
Cumhuriyet Sonrası Türkiye’sinde Sofra Sunumları veSüslemeleri, Dünyada
1950’lerden sonra Değişen ve Gelişen Sofra Sunumları ve Süslemeleri
10
Protokolde Yemek Servisi, Yemek Kuralları ve Günümüz Gastronomi Diplomasisi
11
Osmanlı’da Ziyafet Sofraları – İmparator Eugene’ye verilen ziyafetlerdeki
yemekler
12
Sadeleşen sofralar ve Günümüzden örnekler Yeni moda – Tablescape
13
Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler
13
Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler
14
Dönem Sonu Değerlendirmesi
Kaynak
Öğretim görevlisi tarafından sağlanacaktır
Gelibolulu Mustafa Ali, Görgü ve Toplum Kuralları Üzerinde Ziyafet Sofraları, Tercüman Gazetesi Yayınları, İstanbul, 1978
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
50
Genel Sınavın Başarıya Oranı
50
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
2
28
Rehberli Problem Çözme
0
0
0
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
3
3
9
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
2
5
10
Proje Sunumu / Seminer
0
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
1
1
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
1
1
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
49
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(49/30)
2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
SOFRA SANATI TARİHİ
-
Bahar Dönemi
2+0
2
2
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi Verenler
Öğr.Gör. Mine ÇAĞLAR, Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Yemek kültürünün tarih boyunca nasıl evrimleştiğini, farklı kültürlerdeki sofra adetlerini, yemek pişirme tekniklerini ve malzemelerini inceleyerek öğretmektir. Yemek kültürleri ile günümüz mutfakları arasındaki bağlantıyı anlatmak, kültürlerarası karşılaştırmalar yaptırmak, gıdanın sosyal ve kültürel rolünü kavratmaktır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Dersin Hedefleri ve Genel Bir Giriş,Mezapotamya ve Mısır Medeniyetlerinin sofra kültürüne dair,Antik Yunan ve Roma İmparatorluklarının sofra kültürüne dair,Anglo-Saxon kültürde sofra kurma sanatına tarihsel bir bakış,Klasik dönemde -Topkapı Sarayı - Osmanlı sarayında kullanılan
Mutfak ve Sofra Araç Gereçleri,Milli Saraylar Depo Müze Ziyareti,Günümüzde servis ve sunum standartları, uluslararası Sofra Kurulumu,Geleneksel ve Modern Mutfaklar,Cumhuriyet Sonrası Türkiye’sinde Sofra Sunumları veSüslemeleri, Dünyada
1950’lerden sonra Değişen ve Gelişen Sofra Sunumları ve Süslemeleri,Protokolde Yemek Servisi, Yemek Kuralları ve Günümüz Gastronomi Diplomasisi,Osmanlı’da Ziyafet Sofraları – İmparator Eugene’ye verilen ziyafetlerdeki
yemekler,Sadeleşen sofralar ve Günümüzden örnekler Yeni moda – Tablescape,Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler,Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler,Dönem Sonu Değerlendirmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
Farklı kültürlerin sofra adetleri ve yemek pişirme tekniklerini ayırt eder.
16
C, E
Farkı kültürlerin sofra adabını tanımlayabilir ve tartışabilir.
10
Eski yemek tariflerini ve mutfak kültrünü sanat çerçevesinde yeniden ifade eder.
9
C, E
Kullanılan teknik ve malzemlerden ürünlerin hangi döneme ait olduğunu ayırt eder
1, 9
C, E
Öğretim Yöntemleri:
1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
C: Çoktan Seçmeli Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Dersin Hedefleri ve Genel Bir Giriş
2
Mezapotamya ve Mısır Medeniyetlerinin sofra kültürüne dair
3
Antik Yunan ve Roma İmparatorluklarının sofra kültürüne dair
4
Anglo-Saxon kültürde sofra kurma sanatına tarihsel bir bakış
5
Klasik dönemde -Topkapı Sarayı - Osmanlı sarayında kullanılan
Mutfak ve Sofra Araç Gereçleri
6
Milli Saraylar Depo Müze Ziyareti
7
Günümüzde servis ve sunum standartları, uluslararası Sofra Kurulumu
8
Geleneksel ve Modern Mutfaklar
1’er adet İstanbul içi geleneksel ve modern mutfak bulunup karşılaştırılacak.
9
Cumhuriyet Sonrası Türkiye’sinde Sofra Sunumları veSüslemeleri, Dünyada
1950’lerden sonra Değişen ve Gelişen Sofra Sunumları ve Süslemeleri
10
Protokolde Yemek Servisi, Yemek Kuralları ve Günümüz Gastronomi Diplomasisi
11
Osmanlı’da Ziyafet Sofraları – İmparator Eugene’ye verilen ziyafetlerdeki
yemekler
12
Sadeleşen sofralar ve Günümüzden örnekler Yeni moda – Tablescape
13
Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler
13
Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler
14
Dönem Sonu Değerlendirmesi
Kaynak
Öğretim görevlisi tarafından sağlanacaktır
Gelibolulu Mustafa Ali, Görgü ve Toplum Kuralları Üzerinde Ziyafet Sofraları, Tercüman Gazetesi Yayınları, İstanbul, 1978
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.