Gastronomi bölümü mezuniyet projesi 2 dersinin amacı, öğrencilere kapsamlı bir gastronomik konsept veya proje oluşturma sürecinde liderlik etme becerisi kazandırmak, yaratıcılıklarını geliştirmek ve profesyonel sunum yeteneklerini artırmak, aynı zamanda sektörel yeniliklere uyum sağlama ve eleştirel düşünme becerilerini güçlendirmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders; 2. ara raporun değerlendirilmesi,Deney Tasarımı,Ön deneme 1,Ön deneme 2,Ön deneme sonuçlarının değerlendirilmesi,Proje konusu için uygulama çalışmaları,Deneme sonuçlarının değerlendirilmesi,3. ARA RAPOR TESLİMİ,Ara raporun değerlendirilmesi,Proje konusu için uygulama çalışmaları,Duyusal analiz,İstatistik analizi,Sonuçların yorumlanması,Literatür çalışması ve sonuç raporu üzerinde çalışma; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
Mesleki alanda bir proje fikrini hayata geçirir.
17
F
Proje konusu kapsamında yeni ürün geliştirir.
17
F
Çalışması için en uygun gıda işleme tekniğini seçer.
19
F
Çalışması hakkında rapor yazar.
14
F
Bir gastronomik projede tasarımı yaptığı araştırmadaki farklı bileşenleri birleştirerek yaratıcı bir çözüm üretir.
17, 19
F
Proje sürecinde liderlik etme becerilerini geliştirir,
12, 14
F
Öğretim Yöntemleri:
12: Problem Çözme Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 17: Deney yapma Tekniği, 19: Beyin Fırtınası Tekniği
Ölçme Yöntemleri:
F: Proje Görevi
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
2. ara raporun değerlendirilmesi
2
Deney Tasarımı
Litaratür okuması
3
Ön deneme 1
Literatür okuması
4
Ön deneme 2
5
Ön deneme sonuçlarının değerlendirilmesi
Litaratür okuması
6
Proje konusu için uygulama çalışmaları
7
Deneme sonuçlarının değerlendirilmesi
8
3. ARA RAPOR TESLİMİ
rapor hazırlama
9
Ara raporun değerlendirilmesi
10
Proje konusu için uygulama çalışmaları
11
Duyusal analiz
12
İstatistik analizi
13
Sonuçların yorumlanması
literatür okuması
14
Literatür çalışması ve sonuç raporu üzerinde çalışma
rapor hazırlanması, sunum hazırlanması
Kaynak
Web of Science, Science direct, Ulakbim veri tabanları
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
X
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
X
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
X
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
50
Genel Sınavın Başarıya Oranı
50
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
15
6
90
Rehberli Problem Çözme
4
6
24
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
12
2
24
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
4
6
24
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
6
8
48
Genel Sınav ve Hazırlığı
6
8
48
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
258
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(258/30)
9
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Gastronomi bölümü mezuniyet projesi 2 dersinin amacı, öğrencilere kapsamlı bir gastronomik konsept veya proje oluşturma sürecinde liderlik etme becerisi kazandırmak, yaratıcılıklarını geliştirmek ve profesyonel sunum yeteneklerini artırmak, aynı zamanda sektörel yeniliklere uyum sağlama ve eleştirel düşünme becerilerini güçlendirmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders; 2. ara raporun değerlendirilmesi,Deney Tasarımı,Ön deneme 1,Ön deneme 2,Ön deneme sonuçlarının değerlendirilmesi,Proje konusu için uygulama çalışmaları,Deneme sonuçlarının değerlendirilmesi,3. ARA RAPOR TESLİMİ,Ara raporun değerlendirilmesi,Proje konusu için uygulama çalışmaları,Duyusal analiz,İstatistik analizi,Sonuçların yorumlanması,Literatür çalışması ve sonuç raporu üzerinde çalışma; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
Mesleki alanda bir proje fikrini hayata geçirir.
17
F
Proje konusu kapsamında yeni ürün geliştirir.
17
F
Çalışması için en uygun gıda işleme tekniğini seçer.
19
F
Çalışması hakkında rapor yazar.
14
F
Bir gastronomik projede tasarımı yaptığı araştırmadaki farklı bileşenleri birleştirerek yaratıcı bir çözüm üretir.
17, 19
F
Proje sürecinde liderlik etme becerilerini geliştirir,
12, 14
F
Öğretim Yöntemleri:
12: Problem Çözme Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 17: Deney yapma Tekniği, 19: Beyin Fırtınası Tekniği
Ölçme Yöntemleri:
F: Proje Görevi
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
2. ara raporun değerlendirilmesi
2
Deney Tasarımı
Litaratür okuması
3
Ön deneme 1
Literatür okuması
4
Ön deneme 2
5
Ön deneme sonuçlarının değerlendirilmesi
Litaratür okuması
6
Proje konusu için uygulama çalışmaları
7
Deneme sonuçlarının değerlendirilmesi
8
3. ARA RAPOR TESLİMİ
rapor hazırlama
9
Ara raporun değerlendirilmesi
10
Proje konusu için uygulama çalışmaları
11
Duyusal analiz
12
İstatistik analizi
13
Sonuçların yorumlanması
literatür okuması
14
Literatür çalışması ve sonuç raporu üzerinde çalışma
rapor hazırlanması, sunum hazırlanması
Kaynak
Web of Science, Science direct, Ulakbim veri tabanları
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
X
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
X
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
X
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.