Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GİRİŞ | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Ahmet Barış GÖÇMEZ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | İş Güvenliği kavramının dünyadaki ve Ülkemizdeki tarihsel gelişimi, bugün ki iş güvenliği uygulamaları ve ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmak. |
Dersin İçeriği | Bu ders; İş Güvenliğinin tarihsel gelişimi ,İş güvenliği kavram ve kapsamı,İş Güvenliği ile ilgili uluslararası kuruluşlar ve görevleri ,İş Güvenliği ile ilgili ulusal kuruluşlar ve görevleri ,İş Sağlığı ve Güvenliği kültürü ,Ulusal ve uluslar arası sözleşmeler,Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı,Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı,İş kazasının genel ve hukuki tanımı, Kaza teorileri ve nedenleri, ramak kala, bird teoremi, domino teoremi, iş kazası soruşturma ve raporlama örnek çalışmas,İş kazası istatistiki değerlendirme yöntemleri, dünyada ülkemizde işkazası istatistiki yorumları, yöntem ve değerlendirmeler ,İş kazası maliyetleri, örnek iş kazası inceleme ve kayıtlama çalışmaları,Meslek hastalığının genel ve hukuki yönden tanımı,Meslek hastalığının nedenleri ve alınabilecek teknik önlemler, periyodik kontroller,İş kazası, Meslek hastalığı durumlarında hukuki sorumlulukların tanımı ,Ödev Sunumları; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
İş Güvenliğinin tarihsel gelişimini özetleyebilecektir. | 16, 9 | A |
İş Güvenliği ile ilgili Genel tanımları özetleyebilecektir. | 16, 9 | A |
Türkiye ve dünyadaki İş güvenliği ile ilgili kurumları ve görevleri özetleyebilecektir | 16, 9 | A |
İş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri ve korunma yöntemleri özetleyebilecektir. | 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | İş Güvenliğinin tarihsel gelişimi | |
2 | İş güvenliği kavram ve kapsamı | |
3 | İş Güvenliği ile ilgili uluslararası kuruluşlar ve görevleri | |
4 | İş Güvenliği ile ilgili ulusal kuruluşlar ve görevleri | |
5 | İş Sağlığı ve Güvenliği kültürü | |
6 | Ulusal ve uluslar arası sözleşmeler | |
7 | Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı | |
8 | Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı | |
9 | İş kazasının genel ve hukuki tanımı | |
10 | Kaza teorileri ve nedenleri, ramak kala, bird teoremi, domino teoremi, iş kazası soruşturma ve raporlama örnek çalışmas | |
11 | İş kazası istatistiki değerlendirme yöntemleri, dünyada ülkemizde işkazası istatistiki yorumları, yöntem ve değerlendirmeler | |
12 | İş kazası maliyetleri, örnek iş kazası inceleme ve kayıtlama çalışmaları | |
13 | Meslek hastalığının genel ve hukuki yönden tanımı | |
13 | Meslek hastalığının nedenleri ve alınabilecek teknik önlemler, periyodik kontroller | |
14 | İş kazası, Meslek hastalığı durumlarında hukuki sorumlulukların tanımı | |
15 | Ödev Sunumları |
Kaynak |
Öğretim Görevlisi tarafından dağıtılacaktır. |
1. İş Mevzuatı 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında hazırlanan tüm ulusal mevzuatKitap, dergi ve web siteleri |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | ||||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | X | |||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | ||||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | ||||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | ||||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | X | |||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | X | |||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | ||||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | ||||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 1 | 5 | 5 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 7 | 7 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 9 | 9 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 56 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(56/30) | 2 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GİRİŞ | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Ahmet Barış GÖÇMEZ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | İş Güvenliği kavramının dünyadaki ve Ülkemizdeki tarihsel gelişimi, bugün ki iş güvenliği uygulamaları ve ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmak. |
Dersin İçeriği | Bu ders; İş Güvenliğinin tarihsel gelişimi ,İş güvenliği kavram ve kapsamı,İş Güvenliği ile ilgili uluslararası kuruluşlar ve görevleri ,İş Güvenliği ile ilgili ulusal kuruluşlar ve görevleri ,İş Sağlığı ve Güvenliği kültürü ,Ulusal ve uluslar arası sözleşmeler,Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı,Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı,İş kazasının genel ve hukuki tanımı, Kaza teorileri ve nedenleri, ramak kala, bird teoremi, domino teoremi, iş kazası soruşturma ve raporlama örnek çalışmas,İş kazası istatistiki değerlendirme yöntemleri, dünyada ülkemizde işkazası istatistiki yorumları, yöntem ve değerlendirmeler ,İş kazası maliyetleri, örnek iş kazası inceleme ve kayıtlama çalışmaları,Meslek hastalığının genel ve hukuki yönden tanımı,Meslek hastalığının nedenleri ve alınabilecek teknik önlemler, periyodik kontroller,İş kazası, Meslek hastalığı durumlarında hukuki sorumlulukların tanımı ,Ödev Sunumları; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
İş Güvenliğinin tarihsel gelişimini özetleyebilecektir. | 16, 9 | A |
İş Güvenliği ile ilgili Genel tanımları özetleyebilecektir. | 16, 9 | A |
Türkiye ve dünyadaki İş güvenliği ile ilgili kurumları ve görevleri özetleyebilecektir | 16, 9 | A |
İş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri ve korunma yöntemleri özetleyebilecektir. | 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | İş Güvenliğinin tarihsel gelişimi | |
2 | İş güvenliği kavram ve kapsamı | |
3 | İş Güvenliği ile ilgili uluslararası kuruluşlar ve görevleri | |
4 | İş Güvenliği ile ilgili ulusal kuruluşlar ve görevleri | |
5 | İş Sağlığı ve Güvenliği kültürü | |
6 | Ulusal ve uluslar arası sözleşmeler | |
7 | Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı | |
8 | Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı | |
9 | İş kazasının genel ve hukuki tanımı | |
10 | Kaza teorileri ve nedenleri, ramak kala, bird teoremi, domino teoremi, iş kazası soruşturma ve raporlama örnek çalışmas | |
11 | İş kazası istatistiki değerlendirme yöntemleri, dünyada ülkemizde işkazası istatistiki yorumları, yöntem ve değerlendirmeler | |
12 | İş kazası maliyetleri, örnek iş kazası inceleme ve kayıtlama çalışmaları | |
13 | Meslek hastalığının genel ve hukuki yönden tanımı | |
13 | Meslek hastalığının nedenleri ve alınabilecek teknik önlemler, periyodik kontroller | |
14 | İş kazası, Meslek hastalığı durumlarında hukuki sorumlulukların tanımı | |
15 | Ödev Sunumları |
Kaynak |
Öğretim Görevlisi tarafından dağıtılacaktır. |
1. İş Mevzuatı 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında hazırlanan tüm ulusal mevzuatKitap, dergi ve web siteleri |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | ||||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | X | |||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | ||||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | ||||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | ||||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | X | |||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | X | |||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | ||||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | ||||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |