Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GİRİŞ-Bahar Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Ahmet Barış GÖÇMEZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacıİş Güvenliği kavramının dünyadaki ve Ülkemizdeki tarihsel gelişimi, bugün ki iş güvenliği uygulamaları ve ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmak.
Dersin İçeriğiBu ders; İş Güvenliğinin tarihsel gelişimi
,İş güvenliği kavram ve kapsamı,İş Güvenliği ile ilgili uluslararası kuruluşlar ve görevleri
,İş Güvenliği ile ilgili ulusal kuruluşlar ve görevleri
,İş Sağlığı ve Güvenliği kültürü
,Ulusal ve uluslar arası sözleşmeler,Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı,Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı,İş kazasının genel ve hukuki tanımı, Kaza teorileri ve nedenleri, ramak kala, bird teoremi, domino
teoremi, iş kazası soruşturma ve raporlama örnek çalışmas,İş kazası istatistiki değerlendirme yöntemleri, dünyada ülkemizde işkazası istatistiki yorumları, yöntem ve değerlendirmeler
,İş kazası maliyetleri, örnek iş kazası inceleme ve kayıtlama çalışmaları,Meslek hastalığının genel ve hukuki yönden tanımı,Meslek hastalığının nedenleri ve alınabilecek teknik önlemler,
periyodik kontroller,İş kazası, Meslek hastalığı durumlarında hukuki sorumlulukların
tanımı
,Ödev Sunumları; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
İş Güvenliğinin tarihsel gelişimini özetleyebilecektir.16, 9A
İş Güvenliği ile ilgili Genel tanımları özetleyebilecektir.16, 9A
Türkiye ve dünyadaki İş güvenliği ile ilgili kurumları ve görevleri özetleyebilecektir16, 9A
İş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri ve korunma yöntemleri özetleyebilecektir.16, 9A
Öğretim Yöntemleri:16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1İş Güvenliğinin tarihsel gelişimi
2İş güvenliği kavram ve kapsamı
3İş Güvenliği ile ilgili uluslararası kuruluşlar ve görevleri
4İş Güvenliği ile ilgili ulusal kuruluşlar ve görevleri
5İş Sağlığı ve Güvenliği kültürü
6Ulusal ve uluslar arası sözleşmeler
7Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı
8Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı
9İş kazasının genel ve hukuki tanımı
10 Kaza teorileri ve nedenleri, ramak kala, bird teoremi, domino
teoremi, iş kazası soruşturma ve raporlama örnek çalışmas
11İş kazası istatistiki değerlendirme yöntemleri, dünyada ülkemizde işkazası istatistiki yorumları, yöntem ve değerlendirmeler
12İş kazası maliyetleri, örnek iş kazası inceleme ve kayıtlama çalışmaları
13Meslek hastalığının genel ve hukuki yönden tanımı
13Meslek hastalığının nedenleri ve alınabilecek teknik önlemler,
periyodik kontroller
14İş kazası, Meslek hastalığı durumlarında hukuki sorumlulukların
tanımı
15Ödev Sunumları
Kaynak
Öğretim Görevlisi tarafından dağıtılacaktır.
1. İş Mevzuatı 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında hazırlanan tüm ulusal mevzuatKitap, dergi ve web siteleri

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi155
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer177
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı177
Genel Sınav ve Hazırlığı199
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)56
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(56/30)2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GİRİŞ-Bahar Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Ahmet Barış GÖÇMEZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacıİş Güvenliği kavramının dünyadaki ve Ülkemizdeki tarihsel gelişimi, bugün ki iş güvenliği uygulamaları ve ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmak.
Dersin İçeriğiBu ders; İş Güvenliğinin tarihsel gelişimi
,İş güvenliği kavram ve kapsamı,İş Güvenliği ile ilgili uluslararası kuruluşlar ve görevleri
,İş Güvenliği ile ilgili ulusal kuruluşlar ve görevleri
,İş Sağlığı ve Güvenliği kültürü
,Ulusal ve uluslar arası sözleşmeler,Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı,Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı,İş kazasının genel ve hukuki tanımı, Kaza teorileri ve nedenleri, ramak kala, bird teoremi, domino
teoremi, iş kazası soruşturma ve raporlama örnek çalışmas,İş kazası istatistiki değerlendirme yöntemleri, dünyada ülkemizde işkazası istatistiki yorumları, yöntem ve değerlendirmeler
,İş kazası maliyetleri, örnek iş kazası inceleme ve kayıtlama çalışmaları,Meslek hastalığının genel ve hukuki yönden tanımı,Meslek hastalığının nedenleri ve alınabilecek teknik önlemler,
periyodik kontroller,İş kazası, Meslek hastalığı durumlarında hukuki sorumlulukların
tanımı
,Ödev Sunumları; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
İş Güvenliğinin tarihsel gelişimini özetleyebilecektir.16, 9A
İş Güvenliği ile ilgili Genel tanımları özetleyebilecektir.16, 9A
Türkiye ve dünyadaki İş güvenliği ile ilgili kurumları ve görevleri özetleyebilecektir16, 9A
İş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri ve korunma yöntemleri özetleyebilecektir.16, 9A
Öğretim Yöntemleri:16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1İş Güvenliğinin tarihsel gelişimi
2İş güvenliği kavram ve kapsamı
3İş Güvenliği ile ilgili uluslararası kuruluşlar ve görevleri
4İş Güvenliği ile ilgili ulusal kuruluşlar ve görevleri
5İş Sağlığı ve Güvenliği kültürü
6Ulusal ve uluslar arası sözleşmeler
7Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı
8Tehlike tanımları, çeşitleri, tehlike avı
9İş kazasının genel ve hukuki tanımı
10 Kaza teorileri ve nedenleri, ramak kala, bird teoremi, domino
teoremi, iş kazası soruşturma ve raporlama örnek çalışmas
11İş kazası istatistiki değerlendirme yöntemleri, dünyada ülkemizde işkazası istatistiki yorumları, yöntem ve değerlendirmeler
12İş kazası maliyetleri, örnek iş kazası inceleme ve kayıtlama çalışmaları
13Meslek hastalığının genel ve hukuki yönden tanımı
13Meslek hastalığının nedenleri ve alınabilecek teknik önlemler,
periyodik kontroller
14İş kazası, Meslek hastalığı durumlarında hukuki sorumlulukların
tanımı
15Ödev Sunumları
Kaynak
Öğretim Görevlisi tarafından dağıtılacaktır.
1. İş Mevzuatı 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında hazırlanan tüm ulusal mevzuatKitap, dergi ve web siteleri

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47