Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YÖNETİM VE MALİYET MUHASEBESİ | - | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Öğr.Gör.Dr. Leyla KABASAKAL GÜZELOĞLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilerin, yiyecek içecek işletmelerindeki maliyet süreçlerini tüm yönleri ile anlamaları ve uygulayabilir hale gelmelidir. Bunun yanısıra, yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan mali ve finansal tabloların/raporların okunması, değerlendirilmesi ve öğrencilerin bu belgelerde yer alan hesaplamaları yapabilir duruma gelmelidir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gelir Yönetimi ,Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü ,Yiyecek İçecek Satış Tahminleri ,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Envanter Yönetimi ,Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının Gruplandırılması, Satış MalıKavramı ve Tanımı ,Temel Kavramlar ve Tanımlar II: Maliyet Kontrol Veri Akışı ve Rutin İşlemler, Ambar(Depo) Kavramı, Ambar Tanımlamaları, Gelir ve Maliyet Merkezleri ,Yiyecek İçecek Üretim Kontrolü ,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlandırma ,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde İşgücü Maliyet Kontrolü ,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Genel Üretim Giderlerinin Kontrolü ,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Finansal Analiz Financial Analysis in Food and Beverage Businesses ,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Gelir Kontrolü ,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrol Sistemleri , Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü Otomasyon Sistemleri ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerindeki maliyet süreçlerini tüm yönleri ile açıklayabilirler. | 9 | C |
Öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerinde yer alan maliyet hesaplamalarından anlam çıkarabilirler. | 9 | C |
Yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan mali ve finansal tabloları/raporları okur, ve yorumlayabilirler. | 9 | C |
Yiyecek içecek işletmelerinde belgelerde yer alan hesaplamaları karşılaştırabilirler. | 9 | C |
Öğretim Yöntemleri: | 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | C: Çoktan Seçmeli Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gelir Yönetimi | İşletmelerde gelir araştırması. |
2 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü | |
3 | Yiyecek İçecek Satış Tahminleri | Satış ve piyasa araştırması. |
4 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Envanter Yönetimi | Envanter kelimesinin araştırılması. |
5 | Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının Gruplandırılması, Satış MalıKavramı ve Tanımı | |
6 | Temel Kavramlar ve Tanımlar II: Maliyet Kontrol Veri Akışı ve Rutin İşlemler, Ambar(Depo) Kavramı, Ambar Tanımlamaları, Gelir ve Maliyet Merkezleri | |
7 | Yiyecek İçecek Üretim Kontrolü | Üretim kontrolleri çalışması. |
8 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlandırma | Fiyat araştırması nedir, nasıl yapılır ödev. |
9 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde İşgücü Maliyet Kontrolü | |
10 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Genel Üretim Giderlerinin Kontrolü | |
11 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Finansal Analiz Financial Analysis in Food and Beverage Businesses | Analiz örnekleri incelenmesi. |
12 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Gelir Kontrolü | |
13 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrol Sistemleri | |
14 | Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü Otomasyon Sistemleri | Otomasyon araştırması. |
Kaynak |
Öğretim görevlisinin ders notları ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü Kavramlar, Uygulamalar ve örnekler; Mehmet Sarıışık, Detay Yayıncılık, 2017 ISBN: 978 605 2323168 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | ||||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | X | |||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | ||||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | ||||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | X | |||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | ||||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | ||||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | ||||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | X | |||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 1 | 2 | 2 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 4 | 4 | 16 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 75 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(75/30) | 3 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YÖNETİM VE MALİYET MUHASEBESİ | - | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Öğr.Gör.Dr. Leyla KABASAKAL GÜZELOĞLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilerin, yiyecek içecek işletmelerindeki maliyet süreçlerini tüm yönleri ile anlamaları ve uygulayabilir hale gelmelidir. Bunun yanısıra, yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan mali ve finansal tabloların/raporların okunması, değerlendirilmesi ve öğrencilerin bu belgelerde yer alan hesaplamaları yapabilir duruma gelmelidir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gelir Yönetimi ,Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü ,Yiyecek İçecek Satış Tahminleri ,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Envanter Yönetimi ,Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının Gruplandırılması, Satış MalıKavramı ve Tanımı ,Temel Kavramlar ve Tanımlar II: Maliyet Kontrol Veri Akışı ve Rutin İşlemler, Ambar(Depo) Kavramı, Ambar Tanımlamaları, Gelir ve Maliyet Merkezleri ,Yiyecek İçecek Üretim Kontrolü ,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlandırma ,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde İşgücü Maliyet Kontrolü ,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Genel Üretim Giderlerinin Kontrolü ,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Finansal Analiz Financial Analysis in Food and Beverage Businesses ,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Gelir Kontrolü ,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrol Sistemleri , Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü Otomasyon Sistemleri ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerindeki maliyet süreçlerini tüm yönleri ile açıklayabilirler. | 9 | C |
Öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerinde yer alan maliyet hesaplamalarından anlam çıkarabilirler. | 9 | C |
Yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan mali ve finansal tabloları/raporları okur, ve yorumlayabilirler. | 9 | C |
Yiyecek içecek işletmelerinde belgelerde yer alan hesaplamaları karşılaştırabilirler. | 9 | C |
Öğretim Yöntemleri: | 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | C: Çoktan Seçmeli Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gelir Yönetimi | İşletmelerde gelir araştırması. |
2 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü | |
3 | Yiyecek İçecek Satış Tahminleri | Satış ve piyasa araştırması. |
4 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Envanter Yönetimi | Envanter kelimesinin araştırılması. |
5 | Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının Gruplandırılması, Satış MalıKavramı ve Tanımı | |
6 | Temel Kavramlar ve Tanımlar II: Maliyet Kontrol Veri Akışı ve Rutin İşlemler, Ambar(Depo) Kavramı, Ambar Tanımlamaları, Gelir ve Maliyet Merkezleri | |
7 | Yiyecek İçecek Üretim Kontrolü | Üretim kontrolleri çalışması. |
8 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlandırma | Fiyat araştırması nedir, nasıl yapılır ödev. |
9 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde İşgücü Maliyet Kontrolü | |
10 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Genel Üretim Giderlerinin Kontrolü | |
11 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Finansal Analiz Financial Analysis in Food and Beverage Businesses | Analiz örnekleri incelenmesi. |
12 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Gelir Kontrolü | |
13 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrol Sistemleri | |
14 | Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü Otomasyon Sistemleri | Otomasyon araştırması. |
Kaynak |
Öğretim görevlisinin ders notları ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü Kavramlar, Uygulamalar ve örnekler; Mehmet Sarıışık, Detay Yayıncılık, 2017 ISBN: 978 605 2323168 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | ||||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | X | |||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | ||||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | ||||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | X | |||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | ||||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | ||||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | ||||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | X | |||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |