Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
YÖNETİM VE MALİYET MUHASEBESİ-Bahar Dönemi3+033
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör.Dr. Leyla KABASAKAL GÜZELOĞLU
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilerin, yiyecek içecek işletmelerindeki maliyet süreçlerini tüm yönleri ile anlamaları ve uygulayabilir hale gelmelidir. Bunun yanısıra, yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan mali ve finansal tabloların/raporların okunması, değerlendirilmesi ve öğrencilerin bu belgelerde yer alan hesaplamaları yapabilir duruma gelmelidir.
Dersin İçeriğiBu ders; Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gelir Yönetimi ,Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü

,Yiyecek İçecek Satış Tahminleri

,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Envanter Yönetimi

,Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok

Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının

Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok

Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının

Gruplandırılması, Satış MalıKavramı ve Tanımı



,Temel Kavramlar ve Tanımlar II: Maliyet Kontrol Veri Akışı ve Rutin

İşlemler, Ambar(Depo) Kavramı, Ambar Tanımlamaları, Gelir ve Maliyet

Merkezleri ,Yiyecek İçecek Üretim Kontrolü

,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlandırma

,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde İşgücü Maliyet Kontrolü
,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Genel Üretim Giderlerinin Kontrolü
,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Finansal Analiz

Financial Analysis in Food and Beverage Businesses
,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Gelir Kontrolü

,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrol Sistemleri
,
Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü Otomasyon Sistemleri

; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerindeki maliyet süreçlerini tüm yönleri ile açıklayabilirler. 9C
Öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerinde yer alan maliyet hesaplamalarından anlam çıkarabilirler. 9C
Yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan mali ve finansal tabloları/raporları okur, ve yorumlayabilirler. 9C
Yiyecek içecek işletmelerinde belgelerde yer alan hesaplamaları karşılaştırabilirler. 9C
Öğretim Yöntemleri:9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:C: Çoktan Seçmeli Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gelir Yönetimi İşletmelerde gelir araştırması.
2Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü

3Yiyecek İçecek Satış Tahminleri

Satış ve piyasa araştırması.
4Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Envanter Yönetimi

Envanter kelimesinin araştırılması.
5Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok

Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının

Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok

Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının

Gruplandırılması, Satış MalıKavramı ve Tanımı



6Temel Kavramlar ve Tanımlar II: Maliyet Kontrol Veri Akışı ve Rutin

İşlemler, Ambar(Depo) Kavramı, Ambar Tanımlamaları, Gelir ve Maliyet

Merkezleri
7Yiyecek İçecek Üretim Kontrolü

Üretim kontrolleri çalışması.
8Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlandırma

Fiyat araştırması nedir, nasıl yapılır ödev.
9Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde İşgücü Maliyet Kontrolü
10Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Genel Üretim Giderlerinin Kontrolü
11Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Finansal Analiz

Financial Analysis in Food and Beverage Businesses
Analiz örnekleri incelenmesi.
12Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Gelir Kontrolü

13Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrol Sistemleri
14
Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü Otomasyon Sistemleri

Otomasyon araştırması.
Kaynak
Öğretim görevlisinin ders notları ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü Kavramlar, Uygulamalar ve örnekler; Mehmet Sarıışık, Detay Yayıncılık, 2017 ISBN: 978 605 2323168

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
X
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi122
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı4416
Genel Sınav ve Hazırlığı3515
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)75
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(75/30)3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
YÖNETİM VE MALİYET MUHASEBESİ-Bahar Dönemi3+033
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör.Dr. Leyla KABASAKAL GÜZELOĞLU
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilerin, yiyecek içecek işletmelerindeki maliyet süreçlerini tüm yönleri ile anlamaları ve uygulayabilir hale gelmelidir. Bunun yanısıra, yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan mali ve finansal tabloların/raporların okunması, değerlendirilmesi ve öğrencilerin bu belgelerde yer alan hesaplamaları yapabilir duruma gelmelidir.
Dersin İçeriğiBu ders; Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gelir Yönetimi ,Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü

,Yiyecek İçecek Satış Tahminleri

,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Envanter Yönetimi

,Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok

Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının

Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok

Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının

Gruplandırılması, Satış MalıKavramı ve Tanımı



,Temel Kavramlar ve Tanımlar II: Maliyet Kontrol Veri Akışı ve Rutin

İşlemler, Ambar(Depo) Kavramı, Ambar Tanımlamaları, Gelir ve Maliyet

Merkezleri ,Yiyecek İçecek Üretim Kontrolü

,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlandırma

,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde İşgücü Maliyet Kontrolü
,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Genel Üretim Giderlerinin Kontrolü
,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Finansal Analiz

Financial Analysis in Food and Beverage Businesses
,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Gelir Kontrolü

,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrol Sistemleri
,
Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü Otomasyon Sistemleri

; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerindeki maliyet süreçlerini tüm yönleri ile açıklayabilirler. 9C
Öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerinde yer alan maliyet hesaplamalarından anlam çıkarabilirler. 9C
Yiyecek içecek işletmelerinde kullanılan mali ve finansal tabloları/raporları okur, ve yorumlayabilirler. 9C
Yiyecek içecek işletmelerinde belgelerde yer alan hesaplamaları karşılaştırabilirler. 9C
Öğretim Yöntemleri:9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:C: Çoktan Seçmeli Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gelir Yönetimi İşletmelerde gelir araştırması.
2Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü

3Yiyecek İçecek Satış Tahminleri

Satış ve piyasa araştırması.
4Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Envanter Yönetimi

Envanter kelimesinin araştırılması.
5Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok

Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının

Temel Kavramlar ve Tanımlar I: Stok Malları, Stok

Malı Kavramı ve Tanımı,Stok Malı Tanımlamaları, Stok Mallarının

Gruplandırılması, Satış MalıKavramı ve Tanımı



6Temel Kavramlar ve Tanımlar II: Maliyet Kontrol Veri Akışı ve Rutin

İşlemler, Ambar(Depo) Kavramı, Ambar Tanımlamaları, Gelir ve Maliyet

Merkezleri
7Yiyecek İçecek Üretim Kontrolü

Üretim kontrolleri çalışması.
8Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlandırma

Fiyat araştırması nedir, nasıl yapılır ödev.
9Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde İşgücü Maliyet Kontrolü
10Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Genel Üretim Giderlerinin Kontrolü
11Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Finansal Analiz

Financial Analysis in Food and Beverage Businesses
Analiz örnekleri incelenmesi.
12Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Gelir Kontrolü

13Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrol Sistemleri
14
Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü Otomasyon Sistemleri

Otomasyon araştırması.
Kaynak
Öğretim görevlisinin ders notları ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü Kavramlar, Uygulamalar ve örnekler; Mehmet Sarıışık, Detay Yayıncılık, 2017 ISBN: 978 605 2323168

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
X
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47