Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
SOFRA SANATI TARİHİ-Bahar Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Mine ÇAĞLAR
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıYemek kültürünün tarih boyunca nasıl evrimleştiğini, farklı kültürlerdeki sofra adetlerini, yemek pişirme tekniklerini ve malzemelerini inceleyerek öğretmektir. Yemek kültürleri ile günümüz mutfakları arasındaki bağlantıyı anlatmak, kültürlerarası karşılaştırmalar yaptırmak, gıdanın sosyal ve kültürel rolünü kavratmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Dersin Hedefleri ve Genel Bir Giriş,Mezapotamya ve Mısır Medeniyetlerinin sofra kültürüne dair,Antik Yunan ve Roma İmparatorluklarının sofra kültürüne dair,Anglo-Saxon kültürde sofra kurma sanatına tarihsel bir bakış,Klasik dönemde -Topkapı Sarayı - Osmanlı sarayında kullanılan
Mutfak ve Sofra Araç Gereçleri,Milli Saraylar Depo Müze Ziyareti,Günümüzde servis ve sunum standartları, uluslararası Sofra Kurulumu,Geleneksel ve Modern Mutfaklar,Cumhuriyet Sonrası Türkiye’sinde Sofra Sunumları veSüslemeleri, Dünyada
1950’lerden sonra Değişen ve Gelişen Sofra Sunumları ve Süslemeleri,Protokolde Yemek Servisi, Yemek Kuralları ve Günümüz Gastronomi Diplomasisi,Osmanlı’da Ziyafet Sofraları – İmparator Eugene’ye verilen ziyafetlerdeki
yemekler,Sadeleşen sofralar ve Günümüzden örnekler Yeni moda – Tablescape,Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler,Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler,Dönem Sonu Değerlendirmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Farklı kültürlerin sofra adetleri ve yemek pişirme tekniklerini ayırt eder.16C, E
Farkı kültürlerin sofra adabını tanımlayabilir ve tartışabilir.10
Eski yemek tariflerini ve mutfak kültrünü sanat çerçevesinde yeniden ifade eder.9C, E
Kullanılan teknik ve malzemlerden ürünlerin hangi döneme ait olduğunu ayırt eder1, 9C, E
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:C: Çoktan Seçmeli Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Dersin Hedefleri ve Genel Bir Giriş
2Mezapotamya ve Mısır Medeniyetlerinin sofra kültürüne dair
3Antik Yunan ve Roma İmparatorluklarının sofra kültürüne dair
4Anglo-Saxon kültürde sofra kurma sanatına tarihsel bir bakış
5Klasik dönemde -Topkapı Sarayı - Osmanlı sarayında kullanılan
Mutfak ve Sofra Araç Gereçleri
6Milli Saraylar Depo Müze Ziyareti
7Günümüzde servis ve sunum standartları, uluslararası Sofra Kurulumu
8Geleneksel ve Modern Mutfaklar1’er adet İstanbul içi geleneksel ve modern mutfak bulunup karşılaştırılacak.
9Cumhuriyet Sonrası Türkiye’sinde Sofra Sunumları veSüslemeleri, Dünyada
1950’lerden sonra Değişen ve Gelişen Sofra Sunumları ve Süslemeleri
10Protokolde Yemek Servisi, Yemek Kuralları ve Günümüz Gastronomi Diplomasisi
11Osmanlı’da Ziyafet Sofraları – İmparator Eugene’ye verilen ziyafetlerdeki
yemekler
12Sadeleşen sofralar ve Günümüzden örnekler Yeni moda – Tablescape
13Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler
13Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler
14Dönem Sonu Değerlendirmesi
Kaynak
Öğretim görevlisi tarafından sağlanacaktır
Gelibolulu Mustafa Ali, Görgü ve Toplum Kuralları Üzerinde Ziyafet Sofraları, Tercüman Gazetesi Yayınları, İstanbul, 1978

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi339
Okul Dışı Diğer Faaliyetler2510
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı111
Genel Sınav ve Hazırlığı111
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)49
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(49/30)2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
SOFRA SANATI TARİHİ-Bahar Dönemi2+022
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Mine ÇAĞLAR
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıYemek kültürünün tarih boyunca nasıl evrimleştiğini, farklı kültürlerdeki sofra adetlerini, yemek pişirme tekniklerini ve malzemelerini inceleyerek öğretmektir. Yemek kültürleri ile günümüz mutfakları arasındaki bağlantıyı anlatmak, kültürlerarası karşılaştırmalar yaptırmak, gıdanın sosyal ve kültürel rolünü kavratmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Dersin Hedefleri ve Genel Bir Giriş,Mezapotamya ve Mısır Medeniyetlerinin sofra kültürüne dair,Antik Yunan ve Roma İmparatorluklarının sofra kültürüne dair,Anglo-Saxon kültürde sofra kurma sanatına tarihsel bir bakış,Klasik dönemde -Topkapı Sarayı - Osmanlı sarayında kullanılan
Mutfak ve Sofra Araç Gereçleri,Milli Saraylar Depo Müze Ziyareti,Günümüzde servis ve sunum standartları, uluslararası Sofra Kurulumu,Geleneksel ve Modern Mutfaklar,Cumhuriyet Sonrası Türkiye’sinde Sofra Sunumları veSüslemeleri, Dünyada
1950’lerden sonra Değişen ve Gelişen Sofra Sunumları ve Süslemeleri,Protokolde Yemek Servisi, Yemek Kuralları ve Günümüz Gastronomi Diplomasisi,Osmanlı’da Ziyafet Sofraları – İmparator Eugene’ye verilen ziyafetlerdeki
yemekler,Sadeleşen sofralar ve Günümüzden örnekler Yeni moda – Tablescape,Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler,Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler,Dönem Sonu Değerlendirmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Farklı kültürlerin sofra adetleri ve yemek pişirme tekniklerini ayırt eder.16C, E
Farkı kültürlerin sofra adabını tanımlayabilir ve tartışabilir.10
Eski yemek tariflerini ve mutfak kültrünü sanat çerçevesinde yeniden ifade eder.9C, E
Kullanılan teknik ve malzemlerden ürünlerin hangi döneme ait olduğunu ayırt eder1, 9C, E
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:C: Çoktan Seçmeli Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Dersin Hedefleri ve Genel Bir Giriş
2Mezapotamya ve Mısır Medeniyetlerinin sofra kültürüne dair
3Antik Yunan ve Roma İmparatorluklarının sofra kültürüne dair
4Anglo-Saxon kültürde sofra kurma sanatına tarihsel bir bakış
5Klasik dönemde -Topkapı Sarayı - Osmanlı sarayında kullanılan
Mutfak ve Sofra Araç Gereçleri
6Milli Saraylar Depo Müze Ziyareti
7Günümüzde servis ve sunum standartları, uluslararası Sofra Kurulumu
8Geleneksel ve Modern Mutfaklar1’er adet İstanbul içi geleneksel ve modern mutfak bulunup karşılaştırılacak.
9Cumhuriyet Sonrası Türkiye’sinde Sofra Sunumları veSüslemeleri, Dünyada
1950’lerden sonra Değişen ve Gelişen Sofra Sunumları ve Süslemeleri
10Protokolde Yemek Servisi, Yemek Kuralları ve Günümüz Gastronomi Diplomasisi
11Osmanlı’da Ziyafet Sofraları – İmparator Eugene’ye verilen ziyafetlerdeki
yemekler
12Sadeleşen sofralar ve Günümüzden örnekler Yeni moda – Tablescape
13Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler
13Tabak süslemenin geldiği nokta - Günümüzden örnekler
14Dönem Sonu Değerlendirmesi
Kaynak
Öğretim görevlisi tarafından sağlanacaktır
Gelibolulu Mustafa Ali, Görgü ve Toplum Kuralları Üzerinde Ziyafet Sofraları, Tercüman Gazetesi Yayınları, İstanbul, 1978

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47