Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MEZUNİYET PROJESİ I-Güz Dönemi0+429
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Banu ÖZDEN, Öğr.Gör.Dr. Leyla KABASAKAL GÜZELOĞLU, Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıDersin amacı; gastronomi bölümü son sınıf öğrencilerine kapsamlı bir araştırma ve yaratıcı uygulama fırsatı sunarak, sektördeki güncel eğilimleri analiz etmelerini ve yenilikçi mutfak becerilerini geliştirmelerini amaçlamaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Danışman ile bir araya gelme, literatür çalışmasının açıklanması, veri tabanlarının tanıtımı, ,Alıntılama, direkt alıntılama ve intihal ,Bilimsel araştırma, Nitel araştırma yöntemleri,Nicel araştırma yöntemleri,Proje konularının tartışılması,Proje konusu hakkında yapılan literatür çalışmasının değerlendirilmesi,Proje ilerleme raporu ve ara ropor değerlendirme



,Projelerin jüri üyelerine sunumu



,Proje konularının revize edilerek düzeltilmesi



,Projede oluşabilecek eksikliklerin saptanması, gerekli ise yeni deney tasarımı kurgulanması
,Proje ilerleme raporu sunulması ve rapor hakkında geri bildirim.



,Problemle ilgili çözümlerin olgunlaştırılması



,Yapılan araştırmalara dayanarak projenin uygulama aşaması için ön hazırlıkların tamamlanması



,Varsa laboratuvar, mutfak ve anket çalışmaları için ön hazırlıkların değerlendirilmesi



; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Tez kapsamında öğrenciler, gastronomi alanındaki temel kavramları açıklar. 19, 2F
Öğrenciler, tezde ele alınan konuları analiz eder. 19, 2F
Proje konusu hakkında detaylı literatür araştırması yaparak verileri değerlendirir.19, 2, 9F
Konu hakkındaki mevcut bilgileri karşılaştırır.19, 2, 9F
Öğretim Yöntemleri:19: Beyin Fırtınası Tekniği, 2: Proje Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:F: Proje Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Danışman ile bir araya gelme, literatür çalışmasının açıklanması, veri tabanlarının tanıtımı,
2Alıntılama, direkt alıntılama ve intihal
3Bilimsel araştırma, Nitel araştırma yöntemleri
4Nicel araştırma yöntemleriLiteratür okuması
5Proje konularının tartışılmasıKaynak tarama
6Proje konusu hakkında yapılan literatür çalışmasının değerlendirilmesiKaynak tarama
7Proje ilerleme raporu ve ara ropor değerlendirme



Rapor hazırlama
8Projelerin jüri üyelerine sunumu



sunum hazırlığı
9Proje konularının revize edilerek düzeltilmesi



literatür araştırması
10Projede oluşabilecek eksikliklerin saptanması, gerekli ise yeni deney tasarımı kurgulanması
literatür okuma
11Proje ilerleme raporu sunulması ve rapor hakkında geri bildirim.



Rapor hazırlama
12Problemle ilgili çözümlerin olgunlaştırılması



literatür okuma
13Yapılan araştırmalara dayanarak projenin uygulama aşaması için ön hazırlıkların tamamlanması



rapor hazırlama
14Varsa laboratuvar, mutfak ve anket çalışmaları için ön hazırlıkların değerlendirilmesi



rapor hazırlama
Kaynak
Web of Science, Science direct, Ulakbim veri tabanları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
X
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
X
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
X
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
X
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14456
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi2612
Okul Dışı Diğer Faaliyetler13565
Proje Sunumu / Seminer21020
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı7321
Genel Sınav ve Hazırlığı14342
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)258
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(258/30)9
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MEZUNİYET PROJESİ I-Güz Dönemi0+429
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Banu ÖZDEN, Öğr.Gör.Dr. Leyla KABASAKAL GÜZELOĞLU, Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıDersin amacı; gastronomi bölümü son sınıf öğrencilerine kapsamlı bir araştırma ve yaratıcı uygulama fırsatı sunarak, sektördeki güncel eğilimleri analiz etmelerini ve yenilikçi mutfak becerilerini geliştirmelerini amaçlamaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Danışman ile bir araya gelme, literatür çalışmasının açıklanması, veri tabanlarının tanıtımı, ,Alıntılama, direkt alıntılama ve intihal ,Bilimsel araştırma, Nitel araştırma yöntemleri,Nicel araştırma yöntemleri,Proje konularının tartışılması,Proje konusu hakkında yapılan literatür çalışmasının değerlendirilmesi,Proje ilerleme raporu ve ara ropor değerlendirme



,Projelerin jüri üyelerine sunumu



,Proje konularının revize edilerek düzeltilmesi



,Projede oluşabilecek eksikliklerin saptanması, gerekli ise yeni deney tasarımı kurgulanması
,Proje ilerleme raporu sunulması ve rapor hakkında geri bildirim.



,Problemle ilgili çözümlerin olgunlaştırılması



,Yapılan araştırmalara dayanarak projenin uygulama aşaması için ön hazırlıkların tamamlanması



,Varsa laboratuvar, mutfak ve anket çalışmaları için ön hazırlıkların değerlendirilmesi



; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Tez kapsamında öğrenciler, gastronomi alanındaki temel kavramları açıklar. 19, 2F
Öğrenciler, tezde ele alınan konuları analiz eder. 19, 2F
Proje konusu hakkında detaylı literatür araştırması yaparak verileri değerlendirir.19, 2, 9F
Konu hakkındaki mevcut bilgileri karşılaştırır.19, 2, 9F
Öğretim Yöntemleri:19: Beyin Fırtınası Tekniği, 2: Proje Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:F: Proje Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Danışman ile bir araya gelme, literatür çalışmasının açıklanması, veri tabanlarının tanıtımı,
2Alıntılama, direkt alıntılama ve intihal
3Bilimsel araştırma, Nitel araştırma yöntemleri
4Nicel araştırma yöntemleriLiteratür okuması
5Proje konularının tartışılmasıKaynak tarama
6Proje konusu hakkında yapılan literatür çalışmasının değerlendirilmesiKaynak tarama
7Proje ilerleme raporu ve ara ropor değerlendirme



Rapor hazırlama
8Projelerin jüri üyelerine sunumu



sunum hazırlığı
9Proje konularının revize edilerek düzeltilmesi



literatür araştırması
10Projede oluşabilecek eksikliklerin saptanması, gerekli ise yeni deney tasarımı kurgulanması
literatür okuma
11Proje ilerleme raporu sunulması ve rapor hakkında geri bildirim.



Rapor hazırlama
12Problemle ilgili çözümlerin olgunlaştırılması



literatür okuma
13Yapılan araştırmalara dayanarak projenin uygulama aşaması için ön hazırlıkların tamamlanması



rapor hazırlama
14Varsa laboratuvar, mutfak ve anket çalışmaları için ön hazırlıkların değerlendirilmesi



rapor hazırlama
Kaynak
Web of Science, Science direct, Ulakbim veri tabanları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
X
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
X
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
X
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
X
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47