Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GENEL SAĞLIK BİLGİSİ VE İLK YARDIM | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Nihal SUNAL |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Yiyecek içecek işletmelerinde çalışacak öğrenciler için ilk yardım kapsamında karşılaşabilecekleri yaşamı tehlikeye düşüren herhangi bir durumda müdahale edebilme becerisi kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Tanışma Dersin Tanıtımı, Ders Öğrenme Çıktıları ile Program Yeterliklerinin İlişkisinin Kurulması Sağlık İle İlgili Temel Kavramlar ,İlkyardımla İlgili Temel Kavramlar İnsan Vücudu ve Yaşamsal Bulgular Kanamalarda İlkyardım ,Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları,Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım,Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım,Şokta İlkyardım,Bilinç Bozukluklarında İlkyardım,Kırık, Çıkık, Burkulma ve Kramplarda İlkyardım,Yanıklar Ve Donuklarda İlkyardım,Elektrik Çarpması, Sıcak ve Güneş Çarpmasında İlkyardım ,Zehirlenmelerde İlkyardım ,Solunum Yolu Tıkanıklığı Ve Boğulmalarda İlkyardım,Göz, Kulak ve Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım ,Hasta ve Yaralı Taşınmasındaki Genel Kurallar Dersin Değerlendirilmesi ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Sağlık ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları kavramlarını açıklar. | 1, 16, 9 | C |
Temel ilkyardım konularının temel ilkelerini tartışabilme ilkyardım kavramını ve öncelikli amaçlarını tanımlar. | 1, 16, 9 | C |
Koma ve şok pozisyonlarını açıklar. | 1, 16, 9 | C |
Bebek, çocuk ve yetişkinlerde temel yaşam desteğini yapar. | 1, 11, 16 | |
Sağlık ve temel ilkyardım uygulamalarında toplumsal duyarlılık oluşturur. | 13, 16, 9 | C |
Taşımalardaki genel kuralları özetler. | 1, 16, 9 | C |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Tam Öğrenme Modeli, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | C: Çoktan Seçmeli Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tanışma Dersin Tanıtımı, Ders Öğrenme Çıktıları ile Program Yeterliklerinin İlişkisinin Kurulması Sağlık İle İlgili Temel Kavramlar | |
2 | İlkyardımla İlgili Temel Kavramlar İnsan Vücudu ve Yaşamsal Bulgular Kanamalarda İlkyardım | |
3 | Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları | |
4 | Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım | |
5 | Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım | |
6 | Şokta İlkyardım | |
7 | Bilinç Bozukluklarında İlkyardım | |
8 | Kırık, Çıkık, Burkulma ve Kramplarda İlkyardım | |
9 | Yanıklar Ve Donuklarda İlkyardım | |
10 | Elektrik Çarpması, Sıcak ve Güneş Çarpmasında İlkyardım | |
11 | Zehirlenmelerde İlkyardım | |
12 | Solunum Yolu Tıkanıklığı Ve Boğulmalarda İlkyardım | |
13 | Göz, Kulak ve Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım | |
14 | Hasta ve Yaralı Taşınmasındaki Genel Kurallar Dersin Değerlendirilmesi |
Kaynak |
Özden, M. (2014). First and Emergency Care Course Book, İstanbul: Own Publication. -Süzen, LB. (2014). Basic First Aid. İstanbul: Nobel Medicine Bookshop. Yıldız, H., Çatal, E. (Ed.). (2015). First Aid İstanbul: Lisans Publication. Öz F. Basic concepts in Health, Imaj . Ankara Özvarış ŞB. Health promotion and health education. Hacettepe University publication, Ankara. |
DERS ÖĞRETİM ELEMANI DERS NOTLARI. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | X | |||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | X | |||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | ||||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | ||||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | ||||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | ||||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | ||||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | ||||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | ||||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 3 | 4 | 12 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 4 | 3 | 12 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 5 | 5 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 2 | 6 | 12 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 83 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(83/30) | 3 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GENEL SAĞLIK BİLGİSİ VE İLK YARDIM | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Nihal SUNAL |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Yiyecek içecek işletmelerinde çalışacak öğrenciler için ilk yardım kapsamında karşılaşabilecekleri yaşamı tehlikeye düşüren herhangi bir durumda müdahale edebilme becerisi kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Tanışma Dersin Tanıtımı, Ders Öğrenme Çıktıları ile Program Yeterliklerinin İlişkisinin Kurulması Sağlık İle İlgili Temel Kavramlar ,İlkyardımla İlgili Temel Kavramlar İnsan Vücudu ve Yaşamsal Bulgular Kanamalarda İlkyardım ,Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları,Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım,Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım,Şokta İlkyardım,Bilinç Bozukluklarında İlkyardım,Kırık, Çıkık, Burkulma ve Kramplarda İlkyardım,Yanıklar Ve Donuklarda İlkyardım,Elektrik Çarpması, Sıcak ve Güneş Çarpmasında İlkyardım ,Zehirlenmelerde İlkyardım ,Solunum Yolu Tıkanıklığı Ve Boğulmalarda İlkyardım,Göz, Kulak ve Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım ,Hasta ve Yaralı Taşınmasındaki Genel Kurallar Dersin Değerlendirilmesi ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Sağlık ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları kavramlarını açıklar. | 1, 16, 9 | C |
Temel ilkyardım konularının temel ilkelerini tartışabilme ilkyardım kavramını ve öncelikli amaçlarını tanımlar. | 1, 16, 9 | C |
Koma ve şok pozisyonlarını açıklar. | 1, 16, 9 | C |
Bebek, çocuk ve yetişkinlerde temel yaşam desteğini yapar. | 1, 11, 16 | |
Sağlık ve temel ilkyardım uygulamalarında toplumsal duyarlılık oluşturur. | 13, 16, 9 | C |
Taşımalardaki genel kuralları özetler. | 1, 16, 9 | C |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Tam Öğrenme Modeli, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | C: Çoktan Seçmeli Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tanışma Dersin Tanıtımı, Ders Öğrenme Çıktıları ile Program Yeterliklerinin İlişkisinin Kurulması Sağlık İle İlgili Temel Kavramlar | |
2 | İlkyardımla İlgili Temel Kavramlar İnsan Vücudu ve Yaşamsal Bulgular Kanamalarda İlkyardım | |
3 | Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları | |
4 | Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım | |
5 | Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım | |
6 | Şokta İlkyardım | |
7 | Bilinç Bozukluklarında İlkyardım | |
8 | Kırık, Çıkık, Burkulma ve Kramplarda İlkyardım | |
9 | Yanıklar Ve Donuklarda İlkyardım | |
10 | Elektrik Çarpması, Sıcak ve Güneş Çarpmasında İlkyardım | |
11 | Zehirlenmelerde İlkyardım | |
12 | Solunum Yolu Tıkanıklığı Ve Boğulmalarda İlkyardım | |
13 | Göz, Kulak ve Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım | |
14 | Hasta ve Yaralı Taşınmasındaki Genel Kurallar Dersin Değerlendirilmesi |
Kaynak |
Özden, M. (2014). First and Emergency Care Course Book, İstanbul: Own Publication. -Süzen, LB. (2014). Basic First Aid. İstanbul: Nobel Medicine Bookshop. Yıldız, H., Çatal, E. (Ed.). (2015). First Aid İstanbul: Lisans Publication. Öz F. Basic concepts in Health, Imaj . Ankara Özvarış ŞB. Health promotion and health education. Hacettepe University publication, Ankara. |
DERS ÖĞRETİM ELEMANI DERS NOTLARI. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | X | |||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | X | |||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | ||||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | ||||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | ||||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | ||||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | ||||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | ||||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | ||||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |