Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GENEL SAĞLIK BİLGİSİ VE İLK YARDIM-Güz Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Nihal SUNAL
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıYiyecek içecek işletmelerinde çalışacak öğrenciler için ilk yardım kapsamında karşılaşabilecekleri yaşamı tehlikeye düşüren herhangi bir durumda müdahale edebilme becerisi kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Tanışma
Dersin Tanıtımı, Ders Öğrenme Çıktıları ile Program Yeterliklerinin İlişkisinin Kurulması

Sağlık İle İlgili Temel Kavramlar
,İlkyardımla İlgili Temel Kavramlar
İnsan Vücudu ve Yaşamsal Bulgular
Kanamalarda İlkyardım
,Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları,Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım,Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım,Şokta İlkyardım,Bilinç Bozukluklarında İlkyardım,Kırık, Çıkık, Burkulma ve Kramplarda İlkyardım,Yanıklar Ve Donuklarda İlkyardım,Elektrik Çarpması, Sıcak ve Güneş Çarpmasında İlkyardım ,Zehirlenmelerde İlkyardım ,Solunum Yolu Tıkanıklığı Ve Boğulmalarda İlkyardım,Göz, Kulak ve Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım ,Hasta ve Yaralı Taşınmasındaki Genel Kurallar
Dersin Değerlendirilmesi
; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Sağlık ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları kavramlarını açıklar.1, 16, 9C
Temel ilkyardım konularının temel ilkelerini tartışabilme ilkyardım kavramını ve öncelikli amaçlarını tanımlar. 1, 16, 9C
Koma ve şok pozisyonlarını açıklar.1, 16, 9C
Bebek, çocuk ve yetişkinlerde temel yaşam desteğini yapar.1, 11, 16
Sağlık ve temel ilkyardım uygulamalarında toplumsal duyarlılık oluşturur.13, 16, 9C
Taşımalardaki genel kuralları özetler.1, 16, 9C
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:C: Çoktan Seçmeli Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Tanışma
Dersin Tanıtımı, Ders Öğrenme Çıktıları ile Program Yeterliklerinin İlişkisinin Kurulması

Sağlık İle İlgili Temel Kavramlar
2İlkyardımla İlgili Temel Kavramlar
İnsan Vücudu ve Yaşamsal Bulgular
Kanamalarda İlkyardım
3Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları
4Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım
5Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım
6Şokta İlkyardım
7Bilinç Bozukluklarında İlkyardım
8Kırık, Çıkık, Burkulma ve Kramplarda İlkyardım
9Yanıklar Ve Donuklarda İlkyardım
10Elektrik Çarpması, Sıcak ve Güneş Çarpmasında İlkyardım
11Zehirlenmelerde İlkyardım
12Solunum Yolu Tıkanıklığı Ve Boğulmalarda İlkyardım
13Göz, Kulak ve Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım
14Hasta ve Yaralı Taşınmasındaki Genel Kurallar
Dersin Değerlendirilmesi
Kaynak
Özden, M. (2014). First and Emergency Care Course Book, İstanbul: Own Publication. -Süzen, LB. (2014). Basic First Aid. İstanbul: Nobel Medicine Bookshop. Yıldız, H., Çatal, E. (Ed.). (2015). First Aid İstanbul: Lisans Publication. Öz F. Basic concepts in Health, Imaj . Ankara Özvarış ŞB. Health promotion and health education. Hacettepe University publication, Ankara.
DERS ÖĞRETİM ELEMANI DERS NOTLARI.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme3412
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi4312
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer155
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı2612
Ara Sınav ve Hazırlığı177
Genel Sınav ve Hazırlığı177
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)83
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(83/30)3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GENEL SAĞLIK BİLGİSİ VE İLK YARDIM-Güz Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Nihal SUNAL
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıYiyecek içecek işletmelerinde çalışacak öğrenciler için ilk yardım kapsamında karşılaşabilecekleri yaşamı tehlikeye düşüren herhangi bir durumda müdahale edebilme becerisi kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Tanışma
Dersin Tanıtımı, Ders Öğrenme Çıktıları ile Program Yeterliklerinin İlişkisinin Kurulması

Sağlık İle İlgili Temel Kavramlar
,İlkyardımla İlgili Temel Kavramlar
İnsan Vücudu ve Yaşamsal Bulgular
Kanamalarda İlkyardım
,Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları,Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım,Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım,Şokta İlkyardım,Bilinç Bozukluklarında İlkyardım,Kırık, Çıkık, Burkulma ve Kramplarda İlkyardım,Yanıklar Ve Donuklarda İlkyardım,Elektrik Çarpması, Sıcak ve Güneş Çarpmasında İlkyardım ,Zehirlenmelerde İlkyardım ,Solunum Yolu Tıkanıklığı Ve Boğulmalarda İlkyardım,Göz, Kulak ve Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım ,Hasta ve Yaralı Taşınmasındaki Genel Kurallar
Dersin Değerlendirilmesi
; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Sağlık ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları kavramlarını açıklar.1, 16, 9C
Temel ilkyardım konularının temel ilkelerini tartışabilme ilkyardım kavramını ve öncelikli amaçlarını tanımlar. 1, 16, 9C
Koma ve şok pozisyonlarını açıklar.1, 16, 9C
Bebek, çocuk ve yetişkinlerde temel yaşam desteğini yapar.1, 11, 16
Sağlık ve temel ilkyardım uygulamalarında toplumsal duyarlılık oluşturur.13, 16, 9C
Taşımalardaki genel kuralları özetler.1, 16, 9C
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:C: Çoktan Seçmeli Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Tanışma
Dersin Tanıtımı, Ders Öğrenme Çıktıları ile Program Yeterliklerinin İlişkisinin Kurulması

Sağlık İle İlgili Temel Kavramlar
2İlkyardımla İlgili Temel Kavramlar
İnsan Vücudu ve Yaşamsal Bulgular
Kanamalarda İlkyardım
3Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları
4Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım
5Yaralanmalarda ve Travmalarda İlkyardım
6Şokta İlkyardım
7Bilinç Bozukluklarında İlkyardım
8Kırık, Çıkık, Burkulma ve Kramplarda İlkyardım
9Yanıklar Ve Donuklarda İlkyardım
10Elektrik Çarpması, Sıcak ve Güneş Çarpmasında İlkyardım
11Zehirlenmelerde İlkyardım
12Solunum Yolu Tıkanıklığı Ve Boğulmalarda İlkyardım
13Göz, Kulak ve Buruna Yabancı Cisim Kaçmasında İlkyardım
14Hasta ve Yaralı Taşınmasındaki Genel Kurallar
Dersin Değerlendirilmesi
Kaynak
Özden, M. (2014). First and Emergency Care Course Book, İstanbul: Own Publication. -Süzen, LB. (2014). Basic First Aid. İstanbul: Nobel Medicine Bookshop. Yıldız, H., Çatal, E. (Ed.). (2015). First Aid İstanbul: Lisans Publication. Öz F. Basic concepts in Health, Imaj . Ankara Özvarış ŞB. Health promotion and health education. Hacettepe University publication, Ankara.
DERS ÖĞRETİM ELEMANI DERS NOTLARI.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47