Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
PASTA SÜSLEME SANATI VE TEKNİKLERİ-Bahar Dönemi0+31,53
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Muazzez Ayşe GANİOĞLU
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıMutfakta,tüm mutfak malzemelerinin kullanımı dışında ,pastacılıkta kullanılan süsleme araç gereçlerini kullanarak çeşitli renklerde, şekillerde ve boyutlarda pasta süslemeleri yapmak, çevrenizde gördüğünüz her türlü objeyi tasarlayarak pastasını yapabilmek. Bu modül ile temel süsleme araçları, gereçleri ve şekilleri konusunda bilgi ve el becerisi kazandırmak.Pasta konusunda kişiye özel tasarım pastalar yapmak,uygulamalı olarak kavratmak ve sağlıklı beslenme ,hijyen kurallarına uygun yenebilen pasta süsleme ürünleri hazırlama pratiğini kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; dersin işleyiş planı amacı ve içeriğinin açıklanması. mutfaktaki tüm araç ve gereçleri ile pastacılıkta kullanılan araç, gereç ve malzemelerle ,hijyen kurallarına uyarak sağlıklı pasta süslemeleri hazırlama,Şeker hamuru yapımının kavratılması,Pastacılıkta, şeker hamurunun kullanım alanlarını uygulamalı kavratma,Pastacılık figür aletleri ile şeker hamurundan her türlü figür
çalışmalarını uygulamalı kavratma,Pastacılıkta kullanılan ,kalıp, araç ve gereçleri kullanarak çiçek
hamuru ile yenebilen;orkide,şakayık,gül ve ortanca yapımını kavratma,Çiçek hamurundan yapılan orkide, gül, şakayık ve ortancanın
kurutulup doku boyanması. birleştirme tekniğinin pastada sunumunun uygulaması,Royal ıcıng yapımını ve bu teknikle kurabiye ve pasta süsleme becerisini kazandırma,İsomalt ile ‘amatist cake’ yapımını uygulamalı kavratma,Vize Sınavı,Pastacılık süslemede kullanılan , yenilebilir kağıt ile telli çiçek ve kelebekler
yapımını kavratma,Pastacılıkta kullanılan, airbrush tekniği ile pasta süsleme ve fırça tekniği ile resimli pasta boyamayı kavratma,Pastacılıkta figür hamurundan beden ,mimik,yüz ifadeli çalışmalarını
kavratma,3 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması,3 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması,Pastacılıkta kullanılan yenilebilir kumaş yapımının ve dantelli pasta
süsleme tekniği kavratma ve figür üzerinde uygulama; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Mutfakta,pastacılık süsleme tekniklerini kavrayarak ,uygulamalı şekilde açıklar.6, 8H
Pastacılık süsleme uygulamalarının temellerini kavrayacak şekilde açıklar.6, 8H
Mutfaktaki tüm araç ve gereçler ve pastacılık süsleme araç ve gereçleriyle, ürün uygulamaları gereksinimlerini kavrar.6, 8H
Sağlıklı,temel pastacılık ürünlerini teknik bilgilerini kullanarak uygulamalı tasarım pastalar süslemeyi açıklar.6, 8H
Öğretim Yöntemleri:6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli
Ölçme Yöntemleri:H: Performans Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1dersin işleyiş planı amacı ve içeriğinin açıklanması. mutfaktaki tüm araç ve gereçleri ile pastacılıkta kullanılan araç, gereç ve malzemelerle ,hijyen kurallarına uyarak sağlıklı pasta süslemeleri hazırlama
2Şeker hamuru yapımının kavratılması,Pastacılıkta, şeker hamurunun kullanım alanlarını uygulamalı kavratma
3Pastacılık figür aletleri ile şeker hamurundan her türlü figür
çalışmalarını uygulamalı kavratma
4Pastacılıkta kullanılan ,kalıp, araç ve gereçleri kullanarak çiçek
hamuru ile yenebilen;orkide,şakayık,gül ve ortanca yapımını kavratma
5Çiçek hamurundan yapılan orkide, gül, şakayık ve ortancanın
kurutulup doku boyanması. birleştirme tekniğinin pastada sunumunun uygulaması
6Royal ıcıng yapımını ve bu teknikle kurabiye ve pasta süsleme becerisini kazandırma
7İsomalt ile ‘amatist cake’ yapımını uygulamalı kavratma
8Vize Sınavı
9Pastacılık süslemede kullanılan , yenilebilir kağıt ile telli çiçek ve kelebekler
yapımını kavratma
10Pastacılıkta kullanılan, airbrush tekniği ile pasta süsleme ve fırça tekniği ile resimli pasta boyamayı kavratma
11Pastacılıkta figür hamurundan beden ,mimik,yüz ifadeli çalışmalarını
kavratma
123 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması
133 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması
14Pastacılıkta kullanılan yenilebilir kumaş yapımının ve dantelli pasta
süsleme tekniği kavratma ve figür üzerinde uygulama
Kaynak
Pastacılık Görsel Kaynaklar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
X
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 60
Genel Sınavın Başarıya Oranı 40
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati15345
Ders Saati000
Ders Saati000
Ders Saati000
Rehberli Problem Çözme000
Rehberli Problem Çözme000
Rehberli Problem Çözme000
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler339
Proje Sunumu / Seminer6212
Proje Sunumu / Seminer000
Proje Sunumu / Seminer000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı6212
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı6212
Performans Görevi, Bakım Planı000
Performans Görevi, Bakım Planı5210
Performans Görevi, Bakım Planı000
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)100
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(100/30)3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
PASTA SÜSLEME SANATI VE TEKNİKLERİ-Bahar Dönemi0+31,53
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Muazzez Ayşe GANİOĞLU
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıMutfakta,tüm mutfak malzemelerinin kullanımı dışında ,pastacılıkta kullanılan süsleme araç gereçlerini kullanarak çeşitli renklerde, şekillerde ve boyutlarda pasta süslemeleri yapmak, çevrenizde gördüğünüz her türlü objeyi tasarlayarak pastasını yapabilmek. Bu modül ile temel süsleme araçları, gereçleri ve şekilleri konusunda bilgi ve el becerisi kazandırmak.Pasta konusunda kişiye özel tasarım pastalar yapmak,uygulamalı olarak kavratmak ve sağlıklı beslenme ,hijyen kurallarına uygun yenebilen pasta süsleme ürünleri hazırlama pratiğini kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; dersin işleyiş planı amacı ve içeriğinin açıklanması. mutfaktaki tüm araç ve gereçleri ile pastacılıkta kullanılan araç, gereç ve malzemelerle ,hijyen kurallarına uyarak sağlıklı pasta süslemeleri hazırlama,Şeker hamuru yapımının kavratılması,Pastacılıkta, şeker hamurunun kullanım alanlarını uygulamalı kavratma,Pastacılık figür aletleri ile şeker hamurundan her türlü figür
çalışmalarını uygulamalı kavratma,Pastacılıkta kullanılan ,kalıp, araç ve gereçleri kullanarak çiçek
hamuru ile yenebilen;orkide,şakayık,gül ve ortanca yapımını kavratma,Çiçek hamurundan yapılan orkide, gül, şakayık ve ortancanın
kurutulup doku boyanması. birleştirme tekniğinin pastada sunumunun uygulaması,Royal ıcıng yapımını ve bu teknikle kurabiye ve pasta süsleme becerisini kazandırma,İsomalt ile ‘amatist cake’ yapımını uygulamalı kavratma,Vize Sınavı,Pastacılık süslemede kullanılan , yenilebilir kağıt ile telli çiçek ve kelebekler
yapımını kavratma,Pastacılıkta kullanılan, airbrush tekniği ile pasta süsleme ve fırça tekniği ile resimli pasta boyamayı kavratma,Pastacılıkta figür hamurundan beden ,mimik,yüz ifadeli çalışmalarını
kavratma,3 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması,3 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması,Pastacılıkta kullanılan yenilebilir kumaş yapımının ve dantelli pasta
süsleme tekniği kavratma ve figür üzerinde uygulama; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Mutfakta,pastacılık süsleme tekniklerini kavrayarak ,uygulamalı şekilde açıklar.6, 8H
Pastacılık süsleme uygulamalarının temellerini kavrayacak şekilde açıklar.6, 8H
Mutfaktaki tüm araç ve gereçler ve pastacılık süsleme araç ve gereçleriyle, ürün uygulamaları gereksinimlerini kavrar.6, 8H
Sağlıklı,temel pastacılık ürünlerini teknik bilgilerini kullanarak uygulamalı tasarım pastalar süslemeyi açıklar.6, 8H
Öğretim Yöntemleri:6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli
Ölçme Yöntemleri:H: Performans Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1dersin işleyiş planı amacı ve içeriğinin açıklanması. mutfaktaki tüm araç ve gereçleri ile pastacılıkta kullanılan araç, gereç ve malzemelerle ,hijyen kurallarına uyarak sağlıklı pasta süslemeleri hazırlama
2Şeker hamuru yapımının kavratılması,Pastacılıkta, şeker hamurunun kullanım alanlarını uygulamalı kavratma
3Pastacılık figür aletleri ile şeker hamurundan her türlü figür
çalışmalarını uygulamalı kavratma
4Pastacılıkta kullanılan ,kalıp, araç ve gereçleri kullanarak çiçek
hamuru ile yenebilen;orkide,şakayık,gül ve ortanca yapımını kavratma
5Çiçek hamurundan yapılan orkide, gül, şakayık ve ortancanın
kurutulup doku boyanması. birleştirme tekniğinin pastada sunumunun uygulaması
6Royal ıcıng yapımını ve bu teknikle kurabiye ve pasta süsleme becerisini kazandırma
7İsomalt ile ‘amatist cake’ yapımını uygulamalı kavratma
8Vize Sınavı
9Pastacılık süslemede kullanılan , yenilebilir kağıt ile telli çiçek ve kelebekler
yapımını kavratma
10Pastacılıkta kullanılan, airbrush tekniği ile pasta süsleme ve fırça tekniği ile resimli pasta boyamayı kavratma
11Pastacılıkta figür hamurundan beden ,mimik,yüz ifadeli çalışmalarını
kavratma
123 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması
133 boyutlu pasta çalışmaları uygulaması
14Pastacılıkta kullanılan yenilebilir kumaş yapımının ve dantelli pasta
süsleme tekniği kavratma ve figür üzerinde uygulama
Kaynak
Pastacılık Görsel Kaynaklar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
X
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 60
Genel Sınavın Başarıya Oranı 40
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47