Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SOKAK LEZZETLERİ | - | Bahar Dönemi | 1+2 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Muazzez Ayşe GANİOĞLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilerin Türk mutfağı ve dünyanın önde gelen mutfaklarının evrensellik kazanan sokak yemeklerini, ayırt edebilmesi ve uygulayabilmesidir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Pad Thai ve Pani Puri reçetelerinin uygulanması.,Cannoli ve Guotie reçetelerinin uygulanması. ,Empanadas, Zapiekanka ve Yorkshire Pudding reçetelerinin uygulanması. ,Souvlaki ve Corn Dog reçetelerinin uygulanması. ,Gyros ve Coxinha reçetelerinin uygulanması.,Chaat ve Jianbing (Chinise Crepes Roll) reçetelerinin uygulanması. ,Kumru ve Pupusas reçetelerinin uygulanması. ,Tsukune yakitori ve Pastel De Nata reçetelerinin uygulanması. ,Hot Dog ve Churros reçetelerinin uygulanması. ,Lussebullar ve Langos reçetelerinin uygulanması. ,Spring Roll ve Stay reçetelerinin uygulanması. ,Tteokbokki ve Pierogi reçetelerinin uygulanması. ,Korean Fried Chicken ve Bulgogi reçetelerinin uygulanması. ,Viyana Snitzeli, Patates salatası ve Fish and Cips reçetelerinin uygulanması.; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Ulusal ve Uluslararası Sokak lezzetlerini ayırt eder | 1, 9 | C |
Çeşitli sokak yemeklerini hazırlar. | 11 | L |
Sokak yemek kültürü hakkında tartışır. | 10, 16 | |
Çeşitli sokak yemeklerini farklılaştırır. | 11 | C |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | C: Çoktan Seçmeli Sınav, L: Grup değerlendirme |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Pad Thai ve Pani Puri reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
2 | Cannoli ve Guotie reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
3 | Empanadas, Zapiekanka ve Yorkshire Pudding reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
4 | Souvlaki ve Corn Dog reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
5 | Gyros ve Coxinha reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
6 | Chaat ve Jianbing (Chinise Crepes Roll) reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
7 | Kumru ve Pupusas reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
8 | Tsukune yakitori ve Pastel De Nata reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
9 | Hot Dog ve Churros reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
10 | Lussebullar ve Langos reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
11 | Spring Roll ve Stay reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
12 | Tteokbokki ve Pierogi reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
13 | Korean Fried Chicken ve Bulgogi reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
14 | Viyana Snitzeli, Patates salatası ve Fish and Cips reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
Kaynak |
Dersin hocası tarafından paylaşılacak olan daha evel uygulanmış reçeteler. |
Wilson, C. Quinn, S. The World Atlas Of Street Food, Thames &Hudson, 2017, London |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | X | |||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | X | |||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | X | |||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | X | |||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | X | |||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | X | |||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | X | |||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | X | |||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | ||||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | ||||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | X | |||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | ||||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | X | |||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 4 | 56 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 3 | 3 | 9 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 4 | 12 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 77 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(77/30) | 3 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SOKAK LEZZETLERİ | - | Bahar Dönemi | 1+2 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Muazzez Ayşe GANİOĞLU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilerin Türk mutfağı ve dünyanın önde gelen mutfaklarının evrensellik kazanan sokak yemeklerini, ayırt edebilmesi ve uygulayabilmesidir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Pad Thai ve Pani Puri reçetelerinin uygulanması.,Cannoli ve Guotie reçetelerinin uygulanması. ,Empanadas, Zapiekanka ve Yorkshire Pudding reçetelerinin uygulanması. ,Souvlaki ve Corn Dog reçetelerinin uygulanması. ,Gyros ve Coxinha reçetelerinin uygulanması.,Chaat ve Jianbing (Chinise Crepes Roll) reçetelerinin uygulanması. ,Kumru ve Pupusas reçetelerinin uygulanması. ,Tsukune yakitori ve Pastel De Nata reçetelerinin uygulanması. ,Hot Dog ve Churros reçetelerinin uygulanması. ,Lussebullar ve Langos reçetelerinin uygulanması. ,Spring Roll ve Stay reçetelerinin uygulanması. ,Tteokbokki ve Pierogi reçetelerinin uygulanması. ,Korean Fried Chicken ve Bulgogi reçetelerinin uygulanması. ,Viyana Snitzeli, Patates salatası ve Fish and Cips reçetelerinin uygulanması.; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Ulusal ve Uluslararası Sokak lezzetlerini ayırt eder | 1, 9 | C |
Çeşitli sokak yemeklerini hazırlar. | 11 | L |
Sokak yemek kültürü hakkında tartışır. | 10, 16 | |
Çeşitli sokak yemeklerini farklılaştırır. | 11 | C |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | C: Çoktan Seçmeli Sınav, L: Grup değerlendirme |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Pad Thai ve Pani Puri reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
2 | Cannoli ve Guotie reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
3 | Empanadas, Zapiekanka ve Yorkshire Pudding reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
4 | Souvlaki ve Corn Dog reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
5 | Gyros ve Coxinha reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
6 | Chaat ve Jianbing (Chinise Crepes Roll) reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
7 | Kumru ve Pupusas reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
8 | Tsukune yakitori ve Pastel De Nata reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
9 | Hot Dog ve Churros reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
10 | Lussebullar ve Langos reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
11 | Spring Roll ve Stay reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
12 | Tteokbokki ve Pierogi reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
13 | Korean Fried Chicken ve Bulgogi reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
14 | Viyana Snitzeli, Patates salatası ve Fish and Cips reçetelerinin uygulanması. | Öğrenciler mutfak kurallarına uygun bir şekilde dersten en az 15 dakika önce mutfakta hazır bulunarak çalışma düzenini hazırlar. |
Kaynak |
Dersin hocası tarafından paylaşılacak olan daha evel uygulanmış reçeteler. |
Wilson, C. Quinn, S. The World Atlas Of Street Food, Thames &Hudson, 2017, London |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | X | |||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | X | |||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | X | |||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | X | |||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | X | |||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | X | |||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | X | |||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | X | |||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | ||||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | ||||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | X | |||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | ||||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | X | |||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Toplam | 100 |