Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GIDA TASARIMI-Bahar Dönemi2+12,53
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Ozan KAYIKCI
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıGıda tasarımı ile ilgili temel kavramların öğretilmesi, gıda kültürü, endüstriyel gıda ve gıda servisi tasarımı konularında uygulamalı araştırma ve tasarım çalışmaları yürütülmesi. Tasarım prensiplerinin gıda üzerinde uygulanarak inovatif gıda projeleri üretilmesi
Dersin İçeriğiBu ders; Gıda Tasarımı ile ilgili temel kavramların açıklanması,Gıda Tasarımı alt dalları (Servis Tasarımı, Ambalaj Tasarımı, Mekan Tasarımı, Endüstriyel Gıda Tasaımı,) hakkında temel kavramların açıklanması,Gıda kültürü ve Tarihi araştırma ve sunum yöntemlerinin anlatılması,Kültürel gıda üzerine uygulamalı araştırma çalışmalarının yapılması,Kültürel gıda üzerine yapılan araştırmaların grafiksel anlatımı ve sunumla sonuçlandırılması,Gıda tasarımı üzerine uygulamalı proje taslaklarının oluşturulması,Ara Sınav,Gıda tasarımı üzerine inovatif proje hazırlanması,Endüstriyel gıda tasarımı konseptlerinin incelenmesi,Gıda servis tasarımı konseptlerinin incelenmesi ,Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması,Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması,Proje çıktılarının düzenlenmesi ve sunuma hazırlanması ,Final Sınavı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Tasarım kavramının anlaşılabilmesi 6, 9A, E
Tasarım ilke ve elemanlarının gıda üzerinde uygulanabilmesi6, 9A, E
Gıda üzerine uygulamalı proje hazırlanması ve bu projelerin sunumlarının hazırlanabilmesi2, 9A, E
Uygulamalı projeler üzerinde gıda servis tasarımı ve endüstriyel gıda tasarımı projelerin hazırlanması2, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:2: Proje Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Gıda Tasarımı ile ilgili temel kavramların açıklanması
2Gıda Tasarımı alt dalları (Servis Tasarımı, Ambalaj Tasarımı, Mekan Tasarımı, Endüstriyel Gıda Tasaımı,) hakkında temel kavramların açıklanması
3Gıda kültürü ve Tarihi araştırma ve sunum yöntemlerinin anlatılması
4Kültürel gıda üzerine uygulamalı araştırma çalışmalarının yapılması
5Kültürel gıda üzerine yapılan araştırmaların grafiksel anlatımı ve sunumla sonuçlandırılması
6Gıda tasarımı üzerine uygulamalı proje taslaklarının oluşturulması
7Ara Sınav
8Gıda tasarımı üzerine inovatif proje hazırlanması
9Endüstriyel gıda tasarımı konseptlerinin incelenmesi
10Gıda servis tasarımı konseptlerinin incelenmesi
11Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması
12Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması
13Proje çıktılarının düzenlenmesi ve sunuma hazırlanması
14Final Sınavı
Kaynak
Öğretim görevlisi tarafından dağıtılacaktır.
Zampolo, F. , A Food Design Thinking method for idea generation, Paperback, 2017 Çınar, K., Temel Tasarım, KTO Karatay Üni. Yayınları, Konya, 2018 Civciv, E., Temel Tasarım ve Tasarım İlkeleri, Akademisyen yayınevi, İstanbul, 2015 Guixe, M., Food Designing, Corraini, 2010

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 60
Genel Sınavın Başarıya Oranı 40
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi248
Okul Dışı Diğer Faaliyetler248
Proje Sunumu / Seminer166
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı177
Genel Sınav ve Hazırlığı177
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)78
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(78/30)3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GIDA TASARIMI-Bahar Dönemi2+12,53
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Ozan KAYIKCI
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıGıda tasarımı ile ilgili temel kavramların öğretilmesi, gıda kültürü, endüstriyel gıda ve gıda servisi tasarımı konularında uygulamalı araştırma ve tasarım çalışmaları yürütülmesi. Tasarım prensiplerinin gıda üzerinde uygulanarak inovatif gıda projeleri üretilmesi
Dersin İçeriğiBu ders; Gıda Tasarımı ile ilgili temel kavramların açıklanması,Gıda Tasarımı alt dalları (Servis Tasarımı, Ambalaj Tasarımı, Mekan Tasarımı, Endüstriyel Gıda Tasaımı,) hakkında temel kavramların açıklanması,Gıda kültürü ve Tarihi araştırma ve sunum yöntemlerinin anlatılması,Kültürel gıda üzerine uygulamalı araştırma çalışmalarının yapılması,Kültürel gıda üzerine yapılan araştırmaların grafiksel anlatımı ve sunumla sonuçlandırılması,Gıda tasarımı üzerine uygulamalı proje taslaklarının oluşturulması,Ara Sınav,Gıda tasarımı üzerine inovatif proje hazırlanması,Endüstriyel gıda tasarımı konseptlerinin incelenmesi,Gıda servis tasarımı konseptlerinin incelenmesi ,Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması,Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması,Proje çıktılarının düzenlenmesi ve sunuma hazırlanması ,Final Sınavı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Tasarım kavramının anlaşılabilmesi 6, 9A, E
Tasarım ilke ve elemanlarının gıda üzerinde uygulanabilmesi6, 9A, E
Gıda üzerine uygulamalı proje hazırlanması ve bu projelerin sunumlarının hazırlanabilmesi2, 9A, E
Uygulamalı projeler üzerinde gıda servis tasarımı ve endüstriyel gıda tasarımı projelerin hazırlanması2, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:2: Proje Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Gıda Tasarımı ile ilgili temel kavramların açıklanması
2Gıda Tasarımı alt dalları (Servis Tasarımı, Ambalaj Tasarımı, Mekan Tasarımı, Endüstriyel Gıda Tasaımı,) hakkında temel kavramların açıklanması
3Gıda kültürü ve Tarihi araştırma ve sunum yöntemlerinin anlatılması
4Kültürel gıda üzerine uygulamalı araştırma çalışmalarının yapılması
5Kültürel gıda üzerine yapılan araştırmaların grafiksel anlatımı ve sunumla sonuçlandırılması
6Gıda tasarımı üzerine uygulamalı proje taslaklarının oluşturulması
7Ara Sınav
8Gıda tasarımı üzerine inovatif proje hazırlanması
9Endüstriyel gıda tasarımı konseptlerinin incelenmesi
10Gıda servis tasarımı konseptlerinin incelenmesi
11Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması
12Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması
13Proje çıktılarının düzenlenmesi ve sunuma hazırlanması
14Final Sınavı
Kaynak
Öğretim görevlisi tarafından dağıtılacaktır.
Zampolo, F. , A Food Design Thinking method for idea generation, Paperback, 2017 Çınar, K., Temel Tasarım, KTO Karatay Üni. Yayınları, Konya, 2018 Civciv, E., Temel Tasarım ve Tasarım İlkeleri, Akademisyen yayınevi, İstanbul, 2015 Guixe, M., Food Designing, Corraini, 2010

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 60
Genel Sınavın Başarıya Oranı 40
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47