Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GASTRONOMİ TURİZMİ-Bahar Dönemi3+033
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Banu ÖZDEN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı turizmin temellerini anlatmak ve gastronomi ile bağlantısını kurarak gastronomi özelinde turizm faaliyetlerinin neler olduğunu, nasıl organize edilmesi ve pazarlanması gerektiğini ve katkılarını anlatmayı hedefler.
Dersin İçeriğiBu ders; Dersin Hedefleri ve Turizme Genel Bir Giriş
Turizm nedir? Turizm endüstrisi kavramları ve özellikleri.,Gastronomi turizmi kavramları,Turizm ve Gastronomi,Coğrafi işaretleme kavramı ve turizmin gelişmesindeki faydası,Dünyada gastronomi trendleri,Gastronomi turizminde mutfak müzelerinin etkileri,Küreselleşen dünyada yerelleşmenin önemi ve gastronomi
turizmine etkisi,Vize Sınavı,Gastronomide Trendler-Gastronomi festivalleri,Gastronomide Trendler-Yöresel Mutfaklar,Türkiye’deki Gastronomi Turizmi-Gastronomi Festivalleri,Türkiye’deki gastronomi turizmi – İstanbul’da gastronomi turizmi
potansiyeli,Türkiye’deki gastronomi turizmi – Turist rehberleri açısından
gastronomi turizminin ele alınması,Gastronomi turizmin seyahat programları hazırlama ve
pazarlama,Sürdürülebilir gastronomi turizmi,Final Sınavı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Turizmin temellerini ve gastronomi ile bağlantısını anlar. 1, 10, 16, 9
Gastronomi turizmi aktivitelerini ve faaliyetlerini belirleyebilir.1, 16, 9A, C
Gastronomi turizmini ilgili alanlarla ilişkilendirerek belirleyebilir. 1A, C
Gastronomi turizminin bölgesel kalkınmadaki potansiyelini değerlendirebilir10, 16, 19, 9
Türkiye’yi bir gastronomi turizmi destinasyonu olarak tanımlar.1, 16A, C
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, C: Çoktan Seçmeli Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Dersin Hedefleri ve Turizme Genel Bir Giriş
Turizm nedir? Turizm endüstrisi kavramları ve özellikleri.
2Gastronomi turizmi kavramları
3Turizm ve Gastronomi
4Coğrafi işaretleme kavramı ve turizmin gelişmesindeki faydası
5Dünyada gastronomi trendleri
6Gastronomi turizminde mutfak müzelerinin etkileri
7Küreselleşen dünyada yerelleşmenin önemi ve gastronomi
turizmine etkisi
8Vize Sınavı
9Gastronomide Trendler-Gastronomi festivalleri
10Gastronomide Trendler-Yöresel Mutfaklar
11Türkiye’deki Gastronomi Turizmi-Gastronomi Festivalleri
12Türkiye’deki gastronomi turizmi – İstanbul’da gastronomi turizmi
potansiyeli
13Türkiye’deki gastronomi turizmi – Turist rehberleri açısından
gastronomi turizminin ele alınması
14Gastronomi turizmin seyahat programları hazırlama ve
pazarlama
15Sürdürülebilir gastronomi turizmi
16Final Sınavı
Kaynak
Öğretim görevlisi tarafından dağıtılacaktır
Anne-Mette Hjalager, Greg Richards, Tourism and Gastronomy, Routledge Books, London, 2002 (https://www.researchgate.net/publication/322925141_Tourism_and_Gastronomy)

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 60
Genel Sınavın Başarıya Oranı 40
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi2510
Okul Dışı Diğer Faaliyetler2510
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı177
Genel Sınav ve Hazırlığı188
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)77
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(77/30)3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GASTRONOMİ TURİZMİ-Bahar Dönemi3+033
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Banu ÖZDEN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı turizmin temellerini anlatmak ve gastronomi ile bağlantısını kurarak gastronomi özelinde turizm faaliyetlerinin neler olduğunu, nasıl organize edilmesi ve pazarlanması gerektiğini ve katkılarını anlatmayı hedefler.
Dersin İçeriğiBu ders; Dersin Hedefleri ve Turizme Genel Bir Giriş
Turizm nedir? Turizm endüstrisi kavramları ve özellikleri.,Gastronomi turizmi kavramları,Turizm ve Gastronomi,Coğrafi işaretleme kavramı ve turizmin gelişmesindeki faydası,Dünyada gastronomi trendleri,Gastronomi turizminde mutfak müzelerinin etkileri,Küreselleşen dünyada yerelleşmenin önemi ve gastronomi
turizmine etkisi,Vize Sınavı,Gastronomide Trendler-Gastronomi festivalleri,Gastronomide Trendler-Yöresel Mutfaklar,Türkiye’deki Gastronomi Turizmi-Gastronomi Festivalleri,Türkiye’deki gastronomi turizmi – İstanbul’da gastronomi turizmi
potansiyeli,Türkiye’deki gastronomi turizmi – Turist rehberleri açısından
gastronomi turizminin ele alınması,Gastronomi turizmin seyahat programları hazırlama ve
pazarlama,Sürdürülebilir gastronomi turizmi,Final Sınavı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Turizmin temellerini ve gastronomi ile bağlantısını anlar. 1, 10, 16, 9
Gastronomi turizmi aktivitelerini ve faaliyetlerini belirleyebilir.1, 16, 9A, C
Gastronomi turizmini ilgili alanlarla ilişkilendirerek belirleyebilir. 1A, C
Gastronomi turizminin bölgesel kalkınmadaki potansiyelini değerlendirebilir10, 16, 19, 9
Türkiye’yi bir gastronomi turizmi destinasyonu olarak tanımlar.1, 16A, C
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, C: Çoktan Seçmeli Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Dersin Hedefleri ve Turizme Genel Bir Giriş
Turizm nedir? Turizm endüstrisi kavramları ve özellikleri.
2Gastronomi turizmi kavramları
3Turizm ve Gastronomi
4Coğrafi işaretleme kavramı ve turizmin gelişmesindeki faydası
5Dünyada gastronomi trendleri
6Gastronomi turizminde mutfak müzelerinin etkileri
7Küreselleşen dünyada yerelleşmenin önemi ve gastronomi
turizmine etkisi
8Vize Sınavı
9Gastronomide Trendler-Gastronomi festivalleri
10Gastronomide Trendler-Yöresel Mutfaklar
11Türkiye’deki Gastronomi Turizmi-Gastronomi Festivalleri
12Türkiye’deki gastronomi turizmi – İstanbul’da gastronomi turizmi
potansiyeli
13Türkiye’deki gastronomi turizmi – Turist rehberleri açısından
gastronomi turizminin ele alınması
14Gastronomi turizmin seyahat programları hazırlama ve
pazarlama
15Sürdürülebilir gastronomi turizmi
16Final Sınavı
Kaynak
Öğretim görevlisi tarafından dağıtılacaktır
Anne-Mette Hjalager, Greg Richards, Tourism and Gastronomy, Routledge Books, London, 2002 (https://www.researchgate.net/publication/322925141_Tourism_and_Gastronomy)

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 60
Genel Sınavın Başarıya Oranı 40
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47