Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARINA GİRİŞ-Güz Dönemi4+256
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Banu ÖZDEN, Öğr.Gör. Can Arda MOLTAY
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu dersin amacı Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde okuyan öğrenciye meslek ile ilgili temel bilgilerin verilmesidir. Öğrenciye gastronomi alanında akademik bilgilere erişebilme ve bilimsel çalışmaları değerlendirme yetkinliği kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, Gastronomi kavramı, temel terimler

,Güncel yaklaşımlar, organik tarım, makale inceleme

,Güncel yaklaşımlar, moleküler gastronomi, alıntı yapma



,Füzyon mutfağı, makale inceleme



,Dijital gastronomi



,Dikey tarım



,Türk mutfağındaki fonksiyonel gıdalar



,Türk mutfak kültürü, makale inceleme



,Gastronomi alanındaki mesleki kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri



,Gastronomi alanındaki uluslararası kuruluşlar



,Restoran derecelendirme sistemleri



,Slow food akımı



,Coğrafi işaretli ürünler



,Öğrenci sunumları



; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Gastronomi alanındaki güncel gelişmeleri bilir. 4B
Gastronomi mezunlarının çalışma alanları hakkında yorum yapar. 4
Gastronomi alanındaki çeşitli bilimsel çalışmaları okuyarak derlemek amacıyla uygun şekilde alıntı yapar. 10A
Türk mutfak kültürünü tanımlar.10A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, B: Kısa Cevaplı Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, Gastronomi kavramı, temel terimler

2Güncel yaklaşımlar, organik tarım, makale inceleme

3Güncel yaklaşımlar, moleküler gastronomi, alıntı yapma



Makale okuma
4Füzyon mutfağı, makale inceleme



5Dijital gastronomi



6Dikey tarım



7Türk mutfağındaki fonksiyonel gıdalar



8Türk mutfak kültürü, makale inceleme



Makale okuma
9Gastronomi alanındaki mesleki kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri



10Gastronomi alanındaki uluslararası kuruluşlar



Web sitelerinden araştırma yapma
11Restoran derecelendirme sistemleri



12Slow food akımı



13Coğrafi işaretli ürünler



14Öğrenci sunumları



Kaynak
Öğretim görevlisi ders notları
Öğretim görevlisinin ders notları https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/502057 https://earsiv.anadolu.edu.tr/xmlui/handle/11421/22726

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
X
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
X
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
X
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 60
Genel Sınavın Başarıya Oranı 40
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14684
Rehberli Problem Çözme4624
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler3618
Proje Sunumu / Seminer11212
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı11818
Genel Sınav ve Hazırlığı12424
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)180
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(180/30)6
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARINA GİRİŞ-Güz Dönemi4+256
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Banu ÖZDEN, Öğr.Gör. Can Arda MOLTAY
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu dersin amacı Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde okuyan öğrenciye meslek ile ilgili temel bilgilerin verilmesidir. Öğrenciye gastronomi alanında akademik bilgilere erişebilme ve bilimsel çalışmaları değerlendirme yetkinliği kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, Gastronomi kavramı, temel terimler

,Güncel yaklaşımlar, organik tarım, makale inceleme

,Güncel yaklaşımlar, moleküler gastronomi, alıntı yapma



,Füzyon mutfağı, makale inceleme



,Dijital gastronomi



,Dikey tarım



,Türk mutfağındaki fonksiyonel gıdalar



,Türk mutfak kültürü, makale inceleme



,Gastronomi alanındaki mesleki kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri



,Gastronomi alanındaki uluslararası kuruluşlar



,Restoran derecelendirme sistemleri



,Slow food akımı



,Coğrafi işaretli ürünler



,Öğrenci sunumları



; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Gastronomi alanındaki güncel gelişmeleri bilir. 4B
Gastronomi mezunlarının çalışma alanları hakkında yorum yapar. 4
Gastronomi alanındaki çeşitli bilimsel çalışmaları okuyarak derlemek amacıyla uygun şekilde alıntı yapar. 10A
Türk mutfak kültürünü tanımlar.10A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, B: Kısa Cevaplı Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, Gastronomi kavramı, temel terimler

2Güncel yaklaşımlar, organik tarım, makale inceleme

3Güncel yaklaşımlar, moleküler gastronomi, alıntı yapma



Makale okuma
4Füzyon mutfağı, makale inceleme



5Dijital gastronomi



6Dikey tarım



7Türk mutfağındaki fonksiyonel gıdalar



8Türk mutfak kültürü, makale inceleme



Makale okuma
9Gastronomi alanındaki mesleki kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri



10Gastronomi alanındaki uluslararası kuruluşlar



Web sitelerinden araştırma yapma
11Restoran derecelendirme sistemleri



12Slow food akımı



13Coğrafi işaretli ürünler



14Öğrenci sunumları



Kaynak
Öğretim görevlisi ders notları
Öğretim görevlisinin ders notları https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/502057 https://earsiv.anadolu.edu.tr/xmlui/handle/11421/22726

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
X
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
X
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
X
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 60
Genel Sınavın Başarıya Oranı 40
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47