Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MİKROBİYOLOJİ UYGULAMA | - | Güz Dönemi | 0+2 | 1 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mikrobiyoloji uygulama dersinin amacı, mikroorganizmaların identifikasyonu ve farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik analizleri hakkında bilgi vermek ve gerekli uygulamaları yaptırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Laboratuvar kuralları, mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan cihaz ve malzemeler, mikroskobun kullanımı ,Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri,Besiyeri hazırlanması,Ekim yöntemleri,Ekim yöntemleri,Preparat hazırlama ve basit boyama,Antibiyotik duyarlılık testleri,Gram boyama ile bakterilerin mikroskopta incelenmesi,Mayaların mikroskopta incelenmesi,Küflerin mikroskopta incelenmesi,Bakteri tanı ve identifikasyon testleri,Serolojik testler (Kan grubu tayini),Mikroorganizma sayım yöntemleri,Farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik analizi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Mikrobiyoloji laboratuvar düzenini kurabilecektir. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
1.1.Laboratuvar cihazlarını tanır. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
1.2.Besiyeri ve ekim tekniklerini uygular. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
1.3.Mikroorganizma boyama yöntemlerini uygular. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
2.Bakteri enfeksiyonu tanı testlerini tartışabilecektir. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
2.1.Bakteri tanı ve identifikasyon testlerini yapar. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
2.2.Boğaz kültürü alımını açıklar. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
2.3.Boğaz kültürüne antibiyogram yapımını açıklar. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
3.Mantar enfeksiyonu tanı testlerini tartışabilecektir. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
3.1.Mantarların tanı ve identifikasyon testlerini yapar. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
3.2.Mantar kültürü alımını açıklar. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
4.Farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik analiz yöntemlerini ilişkilendirebilecektir. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
4.1.Farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik analizini yapar. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
4.2.Serolojik testleri özetler. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
4.3.Kan grubu testlerini yapar. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
Öğretim Yöntemleri: | 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 17: Deney yapma Tekniği, 3: Probleme Dayalı Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Laboratuvar kuralları, mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan cihaz ve malzemeler, mikroskobun kullanımı | 1 |
2 | Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri | 1 |
3 | Besiyeri hazırlanması | 1 |
4 | Ekim yöntemleri | 1 |
5 | Ekim yöntemleri | 1 |
6 | Preparat hazırlama ve basit boyama | 1 |
7 | Antibiyotik duyarlılık testleri | 1 |
8 | Gram boyama ile bakterilerin mikroskopta incelenmesi | 1 |
9 | Mayaların mikroskopta incelenmesi | 1 |
10 | Küflerin mikroskopta incelenmesi | 1 |
11 | Bakteri tanı ve identifikasyon testleri | 1 |
12 | Serolojik testler (Kan grubu tayini) | 1 |
13 | Mikroorganizma sayım yöntemleri | 1 |
14 | Farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik analizi | 1 |
Kaynak |
1.Mikrobiyoloji Laboratuvar Ders Notları öğrencilere verilecektir. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | ||||||
2 | PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. | ||||||
3 | PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar. | ||||||
4 | PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. | ||||||
5 | PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. | ||||||
6 | PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır. | ||||||
7 | PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | X | |||||
8 | PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | X | |||||
9 | PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | ||||||
10 | PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | ||||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir. | X | |||||
12 | PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X | |||||
13 | PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | ||||||
14 | PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar. | ||||||
15 | PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. | X | |||||
16 | PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır. | ||||||
17 | PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. | X | |||||
18 | PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. | ||||||
19 | PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. | ||||||
20 | PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | X | |||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 1 | 14 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 11 | 11 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 60 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(60/30) | 2 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MİKROBİYOLOJİ UYGULAMA | - | Güz Dönemi | 0+2 | 1 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mikrobiyoloji uygulama dersinin amacı, mikroorganizmaların identifikasyonu ve farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik analizleri hakkında bilgi vermek ve gerekli uygulamaları yaptırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Laboratuvar kuralları, mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan cihaz ve malzemeler, mikroskobun kullanımı ,Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri,Besiyeri hazırlanması,Ekim yöntemleri,Ekim yöntemleri,Preparat hazırlama ve basit boyama,Antibiyotik duyarlılık testleri,Gram boyama ile bakterilerin mikroskopta incelenmesi,Mayaların mikroskopta incelenmesi,Küflerin mikroskopta incelenmesi,Bakteri tanı ve identifikasyon testleri,Serolojik testler (Kan grubu tayini),Mikroorganizma sayım yöntemleri,Farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik analizi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Mikrobiyoloji laboratuvar düzenini kurabilecektir. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
1.1.Laboratuvar cihazlarını tanır. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
1.2.Besiyeri ve ekim tekniklerini uygular. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
1.3.Mikroorganizma boyama yöntemlerini uygular. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
2.Bakteri enfeksiyonu tanı testlerini tartışabilecektir. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
2.1.Bakteri tanı ve identifikasyon testlerini yapar. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
2.2.Boğaz kültürü alımını açıklar. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
2.3.Boğaz kültürüne antibiyogram yapımını açıklar. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
3.Mantar enfeksiyonu tanı testlerini tartışabilecektir. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
3.1.Mantarların tanı ve identifikasyon testlerini yapar. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
3.2.Mantar kültürü alımını açıklar. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
4.Farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik analiz yöntemlerini ilişkilendirebilecektir. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
4.1.Farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik analizini yapar. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
4.2.Serolojik testleri özetler. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
4.3.Kan grubu testlerini yapar. | 14, 16, 17, 3, 6, 8, 9 | A, H |
Öğretim Yöntemleri: | 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 17: Deney yapma Tekniği, 3: Probleme Dayalı Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Laboratuvar kuralları, mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan cihaz ve malzemeler, mikroskobun kullanımı | 1 |
2 | Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri | 1 |
3 | Besiyeri hazırlanması | 1 |
4 | Ekim yöntemleri | 1 |
5 | Ekim yöntemleri | 1 |
6 | Preparat hazırlama ve basit boyama | 1 |
7 | Antibiyotik duyarlılık testleri | 1 |
8 | Gram boyama ile bakterilerin mikroskopta incelenmesi | 1 |
9 | Mayaların mikroskopta incelenmesi | 1 |
10 | Küflerin mikroskopta incelenmesi | 1 |
11 | Bakteri tanı ve identifikasyon testleri | 1 |
12 | Serolojik testler (Kan grubu tayini) | 1 |
13 | Mikroorganizma sayım yöntemleri | 1 |
14 | Farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik analizi | 1 |
Kaynak |
1.Mikrobiyoloji Laboratuvar Ders Notları öğrencilere verilecektir. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | ||||||
2 | PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. | ||||||
3 | PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar. | ||||||
4 | PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. | ||||||
5 | PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. | ||||||
6 | PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır. | ||||||
7 | PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | X | |||||
8 | PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | X | |||||
9 | PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | ||||||
10 | PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | ||||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir. | X | |||||
12 | PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X | |||||
13 | PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | ||||||
14 | PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar. | ||||||
15 | PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. | X | |||||
16 | PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır. | ||||||
17 | PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. | X | |||||
18 | PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. | ||||||
19 | PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. | ||||||
20 | PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | X | |||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Toplam | 100 |