Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ARAŞTIRMA METODOLOJİSİ VE BİYOİSTATİSTİK | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Mehmet KOÇAK |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Abdulbari BENER |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Eczacılık araştırmaları ve analizlerinde kullanılacak istatistiksel yöntemlerle ilgili giriş bilgilerini sunmak ve istatistik okuryazarlığını artırmak |
Dersin İçeriği | Bu ders; Temel İstatistik teminolojisi,Betimleyici istatistikler, sıklık tabloları,Merkezi dağılım kavramı ve ölçekleri,Varyasyon Tanım ve Ölçekleri,Normal Dağılım ve Uygulamaları,SPSS ile veri analizi (Normalite Varsayımı, Betimleyici İstatistikler),Merkezi Limit Teoremi ve Güven Aralıkları,Hipotez Testleri Kavramı,Korelasyon Kavramı,Regresyon modelleme kavramı,Bilimsel araştırma sürecinin önemi ve adımları - Sağlık Bilimlerinde Araştırma,Araştirma Yöntemleri: Gözlemsel Araştırma Dizaynı,Araştırma Yöntemleri - Deneysel Araştırmalar,Dersin Genel Değerlendirmesi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Bilimsel Araştırmaların uygulanmasıyla ilgili istatistiksel metodolojinin temel adımlarını tanımlayabilecektir. | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
1.1. Veri toplama yöntemlerini karşılaştırmalı olarak tanır | 16, 9 | A |
1.2. Verileri organize eder | 16, 9 | A |
1.3. Verileri tablo ve grafiklerle özetler | 16, 9 | A |
2. İstatistiksel analiz tekniklerini özellikle eczacılık problemlerine uygular | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
2.1. Betimleyici İstatistik tekniklerini uygular | 16, 6, 9 | A |
2.2. İstatistiksel genellemeler için çıkarımsal istatistikleri kullanır | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
2.3. İstatistik karar teorisinin temellerini tanır | 10, 12, 6, 9 | A |
2.4. İki boyutlu analizlerin temellerini anlar ve uygular | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
2.5. İki sürekli değişken arasındaki ilişkileri araştırır | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
2.6. Korelasyon ve regresyon kavramlarını anlar ve uygular | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
2.7. Parametrik olmayan yöntemlerin temellerini tanır | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
3.1. Analitik teknikleri kullanarak sağlık ve özellikle eczacılık bilimlerindeki sorunları çözer | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
3.2. Elde edilen sonuçları yorumlar ve raporlar | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
3.3. Ders için seçilen bir istatistik paketini temel istatistikler için kullanır | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Temel İstatistik teminolojisi | Sümbuloglu,.1-6 |
2 | Betimleyici istatistikler, sıklık tabloları | Sümbuloglu, 7-23 |
3 | Merkezi dağılım kavramı ve ölçekleri | Sumbuloglu, 11-23 |
4 | Varyasyon Tanım ve Ölçekleri | Sumbuloglu, 23-27 |
5 | Normal Dağılım ve Uygulamaları | Sümbüloğlu s.44-47 |
6 | SPSS ile veri analizi (Normalite Varsayımı, Betimleyici İstatistikler) | Hayran ve Ozbek,.57-82 |
9 | Merkezi Limit Teoremi ve Güven Aralıkları | Rosner |
9 | Hipotez Testleri Kavramı | Sümbüloğlu s. 48-57 |
10 | Korelasyon Kavramı | Hayran ve Ozbek, s.257-280 |
11 | Regresyon modelleme kavramı | Hayran ve Ozbek, 257-280 |
12 | Bilimsel araştırma sürecinin önemi ve adımları - Sağlık Bilimlerinde Araştırma | Hayran ve Ozbek, s. 7-15 |
13 | Araştirma Yöntemleri: Gözlemsel Araştırma Dizaynı | Hayran ve Ozbek, s. 18-22 |
14 | Araştırma Yöntemleri - Deneysel Araştırmalar | Hayran ve Ozbek, 7-15 |
15 | Dersin Genel Değerlendirmesi | Sumbuloglu, 15-18 |
Kaynak |
Hayran, Osman ve Özbek Hanefi "Sağlık Bilimlerinde Araştırma ve İstatistik Yöntemler (SPSS Uygulama Örnekleri ile Genişletilmiş 2. Baskı)", 2017, Nobel Tıp Kitabevleri. Sümbüloğlu, Kadir, and Vildan Sümbüloğlu. Biyoistatistik. Hatiboğlu, 2002. Field, Andy. Discovering statistics using SPSS. Sage publications, 2009. Rosner, B. (2015). Fundamentals of biostatistics. Wayne W. Daniel, Chad L. Cross Biostatistics: A Foundation for Analysis in the Health Sciences, 11th Ed. Wiley 2018, J. Richard Hebel , Robert J. McCarter Study Guide to Epidemiology and Biostatistics, 7th EditionA.J. Silman,g. J. Macfarlane, Macfarlane, Epidemiological Studies: A Practical Guide Third Edition 3.Ed |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. | ||||||
3 | PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar. | X | |||||
4 | PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. | ||||||
5 | PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. | ||||||
6 | PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır. | X | |||||
7 | PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | X | |||||
8 | PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | ||||||
9 | PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | ||||||
10 | PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir. | ||||||
12 | PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | ||||||
13 | PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | ||||||
14 | PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar. | ||||||
15 | PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. | ||||||
16 | PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır. | ||||||
17 | PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. | ||||||
18 | PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. | ||||||
19 | PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. | ||||||
20 | PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | ||||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 4 | 2 | 8 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 1 | 4 | 4 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 1 | 1 | 1 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 21 | 21 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 26 | 26 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 88 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(88/30) | 3 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ARAŞTIRMA METODOLOJİSİ VE BİYOİSTATİSTİK | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Mehmet KOÇAK |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Abdulbari BENER |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Eczacılık araştırmaları ve analizlerinde kullanılacak istatistiksel yöntemlerle ilgili giriş bilgilerini sunmak ve istatistik okuryazarlığını artırmak |
Dersin İçeriği | Bu ders; Temel İstatistik teminolojisi,Betimleyici istatistikler, sıklık tabloları,Merkezi dağılım kavramı ve ölçekleri,Varyasyon Tanım ve Ölçekleri,Normal Dağılım ve Uygulamaları,SPSS ile veri analizi (Normalite Varsayımı, Betimleyici İstatistikler),Merkezi Limit Teoremi ve Güven Aralıkları,Hipotez Testleri Kavramı,Korelasyon Kavramı,Regresyon modelleme kavramı,Bilimsel araştırma sürecinin önemi ve adımları - Sağlık Bilimlerinde Araştırma,Araştirma Yöntemleri: Gözlemsel Araştırma Dizaynı,Araştırma Yöntemleri - Deneysel Araştırmalar,Dersin Genel Değerlendirmesi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Bilimsel Araştırmaların uygulanmasıyla ilgili istatistiksel metodolojinin temel adımlarını tanımlayabilecektir. | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
1.1. Veri toplama yöntemlerini karşılaştırmalı olarak tanır | 16, 9 | A |
1.2. Verileri organize eder | 16, 9 | A |
1.3. Verileri tablo ve grafiklerle özetler | 16, 9 | A |
2. İstatistiksel analiz tekniklerini özellikle eczacılık problemlerine uygular | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
2.1. Betimleyici İstatistik tekniklerini uygular | 16, 6, 9 | A |
2.2. İstatistiksel genellemeler için çıkarımsal istatistikleri kullanır | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
2.3. İstatistik karar teorisinin temellerini tanır | 10, 12, 6, 9 | A |
2.4. İki boyutlu analizlerin temellerini anlar ve uygular | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
2.5. İki sürekli değişken arasındaki ilişkileri araştırır | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
2.6. Korelasyon ve regresyon kavramlarını anlar ve uygular | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
2.7. Parametrik olmayan yöntemlerin temellerini tanır | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
3.1. Analitik teknikleri kullanarak sağlık ve özellikle eczacılık bilimlerindeki sorunları çözer | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
3.2. Elde edilen sonuçları yorumlar ve raporlar | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
3.3. Ders için seçilen bir istatistik paketini temel istatistikler için kullanır | 10, 12, 16, 6, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Temel İstatistik teminolojisi | Sümbuloglu,.1-6 |
2 | Betimleyici istatistikler, sıklık tabloları | Sümbuloglu, 7-23 |
3 | Merkezi dağılım kavramı ve ölçekleri | Sumbuloglu, 11-23 |
4 | Varyasyon Tanım ve Ölçekleri | Sumbuloglu, 23-27 |
5 | Normal Dağılım ve Uygulamaları | Sümbüloğlu s.44-47 |
6 | SPSS ile veri analizi (Normalite Varsayımı, Betimleyici İstatistikler) | Hayran ve Ozbek,.57-82 |
9 | Merkezi Limit Teoremi ve Güven Aralıkları | Rosner |
9 | Hipotez Testleri Kavramı | Sümbüloğlu s. 48-57 |
10 | Korelasyon Kavramı | Hayran ve Ozbek, s.257-280 |
11 | Regresyon modelleme kavramı | Hayran ve Ozbek, 257-280 |
12 | Bilimsel araştırma sürecinin önemi ve adımları - Sağlık Bilimlerinde Araştırma | Hayran ve Ozbek, s. 7-15 |
13 | Araştirma Yöntemleri: Gözlemsel Araştırma Dizaynı | Hayran ve Ozbek, s. 18-22 |
14 | Araştırma Yöntemleri - Deneysel Araştırmalar | Hayran ve Ozbek, 7-15 |
15 | Dersin Genel Değerlendirmesi | Sumbuloglu, 15-18 |
Kaynak |
Hayran, Osman ve Özbek Hanefi "Sağlık Bilimlerinde Araştırma ve İstatistik Yöntemler (SPSS Uygulama Örnekleri ile Genişletilmiş 2. Baskı)", 2017, Nobel Tıp Kitabevleri. Sümbüloğlu, Kadir, and Vildan Sümbüloğlu. Biyoistatistik. Hatiboğlu, 2002. Field, Andy. Discovering statistics using SPSS. Sage publications, 2009. Rosner, B. (2015). Fundamentals of biostatistics. Wayne W. Daniel, Chad L. Cross Biostatistics: A Foundation for Analysis in the Health Sciences, 11th Ed. Wiley 2018, J. Richard Hebel , Robert J. McCarter Study Guide to Epidemiology and Biostatistics, 7th EditionA.J. Silman,g. J. Macfarlane, Macfarlane, Epidemiological Studies: A Practical Guide Third Edition 3.Ed |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. | ||||||
3 | PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar. | X | |||||
4 | PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. | ||||||
5 | PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. | ||||||
6 | PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır. | X | |||||
7 | PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | X | |||||
8 | PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | ||||||
9 | PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | ||||||
10 | PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir. | ||||||
12 | PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | ||||||
13 | PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | ||||||
14 | PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar. | ||||||
15 | PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. | ||||||
16 | PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır. | ||||||
17 | PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. | ||||||
18 | PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. | ||||||
19 | PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. | ||||||
20 | PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | ||||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |