Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BİYOKİMYA-Bahar Dönemi3+034
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Derya CANSIZ
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Derya CANSIZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacıİnsan organizmasındaki organik moleküllerin ve elementlerin tanınması, bunların metabolizmalarının ve enerji oluşumunun açıklanması, metabolizmaları kontrol eden sistemlerin ilişkilendirilmesi, metabolizmalarla ilgili patolojik durumların örneklendirilmesidir.
Dersin İçeriğiBu ders; Yaşamın Moleküler Anlamı,Biyokimyasal yönden kana bakış,Karbohidratların yapısı ve metabolizması,Biyokimya laboratuarında karbonhidratların değerlendirilmesi,Lipitlerin yapısal özellikleri ve metabolizması,Biyokimya laboratuarında lipidlerin değerlendirilmesi,Ateroskleroza biyokimyasal yaklaşım,Proteinlerin yapısı ve amino asitler,Proteinler ve amino asidlerin biyokimya laboratuarında değerlendirilmesi,Vitaminler,Enzimler ve laboratuar değerlendirilmesi,Hormonlar ve laboratuar değerlendirilmesi,Mineraller ve laboratuar değerlendirilmesi,Vücut sıvıları ve idrar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Biyokimya ile ilgili genel terimleri ve hücrede meydana gelen biyokimyasal olayları, biyokimyanın tanımını, biyokimyasal molekülleri ve reaksiyonların genel tanımını, biyokimyanın mesleki ve klinik önemini açıklar.10, 16, 19, 21, 9C, G
2. Karbonhidratların yapısını ve fonksiyonlarını, insan vücudundaki önemini, karbonhidratların genel özelliklerini ve sınıflandırılmasını, karbonhidratların kimyasal özelliklerini ve tanımını açıklar.10, 16, 19, 21, 9C, G
3. Karbonhidrat metabolizmasını, ve bu yolakların birbirleri ile ilişkisini, karbonhidrat sindirimi ve emilimini olaylarını ve karbonhidrat metabolizmasını, Glikojen sentezi ve yıkımı gibi yolaklar ile glikojen metabolizmasını, Elektron transportu ve oksidatif fosforilasyon yolu ile enerji üretimini açıklar.10, 16, 19, 21, 9C, G
4. Proteinlerin yapısını, fonksiyonlarını ve metabolizmadaki rolünü, Amino asitlerin özelliklerini, kimyasal reaksiyonlarını, peptit, polipeptit gibi yapıları, proteinlerin özelliklerini, proteinlerin sınıflandırılmasını açıklar.10, 16, 19, 21, 9C, G
5. Enzimlerin yapısını, fonksiyonlarını ve genel özelliklerini, enzimlerin ortak özelliklerini, isimlendirilmesini ve sınıflandırılmasını, enzimlerin metabolik yollardaki görevini açıklar.10, 16, 19, 21, 9C, G
6. Lipitlerin yapısını, metabolik yolaklardaki görevini ve insan vücudundaki önemini, lipitlerin sınıflandırılmasını, yağ asitleri ve türevlerinin yapısını, lipitlerin sindirimi ve emilimi olaylarını, yağ asidi metabolizmasını ve beta oksidasyonu açıklar.10, 16, 19, 21, 9C, G
7. Vitamin ve minerallerin canlı organizmalarda gerçekleşen metabolik reaksiyonlardaki fonksiyonlarını ve önemini, vitaminlerin sınıflandırılmasını ve yapılarını, mineral çeşitlerini, insan vücudu için önemini, vitamin ve minerallerin metabolizmadaki rolünü açıklar.10, 16, 19, 21, 9C, G
8. Klinik biyokimya laboratuvarının işleyişini, örnek alma ve preanalitik hataları önlemeyi, Laboratuvar organizasyonu, kuralları ve güvenliğini, biyokimyada kullanılan analiz yöntemlerini, örnek toplama ve analiz öncesi değişkenleri hatırlar.10, 16, 19, 21, 9C, G
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 21: Benzetim/Simülasyon Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:C: Çoktan Seçmeli Sınav, G: Kısa Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Yaşamın Moleküler AnlamıKaynak 1,2,3
2Biyokimyasal yönden kana bakışKaynak 1,2,3
3Karbohidratların yapısı ve metabolizmasıKaynak 1,2,3
4Biyokimya laboratuarında karbonhidratların değerlendirilmesiKaynak 1,2,3
5Lipitlerin yapısal özellikleri ve metabolizmasıKaynak 1,2,3
6Biyokimya laboratuarında lipidlerin değerlendirilmesiKaynak 1,2,3
7Ateroskleroza biyokimyasal yaklaşımKaynak 1,2,3
8Proteinlerin yapısı ve amino asitlerKaynak 1,2,3
9Proteinler ve amino asidlerin biyokimya laboratuarında değerlendirilmesiKaynak 1,2,3
10VitaminlerKaynak 1,2,3
11Enzimler ve laboratuar değerlendirilmesiKaynak 1,2,3
12Hormonlar ve laboratuar değerlendirilmesiKaynak 1,2,3
13Mineraller ve laboratuar değerlendirilmesiKaynak 1,2,3
14Vücut sıvıları ve idrarKaynak 1,2,3
Kaynak
1. Prof. Dr. Nesrin Emekli -Temel ve Uygulamalı Biyokimya,2006 Akademi Yayınevi,(Medipol Üniversitesi Kütüphanesinde mevcut)
2. Doç.Dr.Türkan Yiğitbaşı ve Prof. Dr. Nesrin Emekli Öğrenciler için Biyokimya Laboratuarı, Medipol Yayınları 2013 3. Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry 7th

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
X
2
PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir.
3
PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar.
X
4
PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir.
X
5
PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar.
6
PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır.
7
PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
X
8
PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar.
9
PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir.
10
PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir.
X
12
PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
X
13
PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir.
X
14
PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar.
15
PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır.
X
16
PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır.
17
PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir.
18
PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır.
19
PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar.
20
PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
X
21
PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı11414
Genel Sınav ve Hazırlığı11414
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)112
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(112/30)4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BİYOKİMYA-Bahar Dönemi3+034
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Derya CANSIZ
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Derya CANSIZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacıİnsan organizmasındaki organik moleküllerin ve elementlerin tanınması, bunların metabolizmalarının ve enerji oluşumunun açıklanması, metabolizmaları kontrol eden sistemlerin ilişkilendirilmesi, metabolizmalarla ilgili patolojik durumların örneklendirilmesidir.
Dersin İçeriğiBu ders; Yaşamın Moleküler Anlamı,Biyokimyasal yönden kana bakış,Karbohidratların yapısı ve metabolizması,Biyokimya laboratuarında karbonhidratların değerlendirilmesi,Lipitlerin yapısal özellikleri ve metabolizması,Biyokimya laboratuarında lipidlerin değerlendirilmesi,Ateroskleroza biyokimyasal yaklaşım,Proteinlerin yapısı ve amino asitler,Proteinler ve amino asidlerin biyokimya laboratuarında değerlendirilmesi,Vitaminler,Enzimler ve laboratuar değerlendirilmesi,Hormonlar ve laboratuar değerlendirilmesi,Mineraller ve laboratuar değerlendirilmesi,Vücut sıvıları ve idrar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Biyokimya ile ilgili genel terimleri ve hücrede meydana gelen biyokimyasal olayları, biyokimyanın tanımını, biyokimyasal molekülleri ve reaksiyonların genel tanımını, biyokimyanın mesleki ve klinik önemini açıklar.10, 16, 19, 21, 9C, G
2. Karbonhidratların yapısını ve fonksiyonlarını, insan vücudundaki önemini, karbonhidratların genel özelliklerini ve sınıflandırılmasını, karbonhidratların kimyasal özelliklerini ve tanımını açıklar.10, 16, 19, 21, 9C, G
3. Karbonhidrat metabolizmasını, ve bu yolakların birbirleri ile ilişkisini, karbonhidrat sindirimi ve emilimini olaylarını ve karbonhidrat metabolizmasını, Glikojen sentezi ve yıkımı gibi yolaklar ile glikojen metabolizmasını, Elektron transportu ve oksidatif fosforilasyon yolu ile enerji üretimini açıklar.10, 16, 19, 21, 9C, G
4. Proteinlerin yapısını, fonksiyonlarını ve metabolizmadaki rolünü, Amino asitlerin özelliklerini, kimyasal reaksiyonlarını, peptit, polipeptit gibi yapıları, proteinlerin özelliklerini, proteinlerin sınıflandırılmasını açıklar.10, 16, 19, 21, 9C, G
5. Enzimlerin yapısını, fonksiyonlarını ve genel özelliklerini, enzimlerin ortak özelliklerini, isimlendirilmesini ve sınıflandırılmasını, enzimlerin metabolik yollardaki görevini açıklar.10, 16, 19, 21, 9C, G
6. Lipitlerin yapısını, metabolik yolaklardaki görevini ve insan vücudundaki önemini, lipitlerin sınıflandırılmasını, yağ asitleri ve türevlerinin yapısını, lipitlerin sindirimi ve emilimi olaylarını, yağ asidi metabolizmasını ve beta oksidasyonu açıklar.10, 16, 19, 21, 9C, G
7. Vitamin ve minerallerin canlı organizmalarda gerçekleşen metabolik reaksiyonlardaki fonksiyonlarını ve önemini, vitaminlerin sınıflandırılmasını ve yapılarını, mineral çeşitlerini, insan vücudu için önemini, vitamin ve minerallerin metabolizmadaki rolünü açıklar.10, 16, 19, 21, 9C, G
8. Klinik biyokimya laboratuvarının işleyişini, örnek alma ve preanalitik hataları önlemeyi, Laboratuvar organizasyonu, kuralları ve güvenliğini, biyokimyada kullanılan analiz yöntemlerini, örnek toplama ve analiz öncesi değişkenleri hatırlar.10, 16, 19, 21, 9C, G
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 21: Benzetim/Simülasyon Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:C: Çoktan Seçmeli Sınav, G: Kısa Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Yaşamın Moleküler AnlamıKaynak 1,2,3
2Biyokimyasal yönden kana bakışKaynak 1,2,3
3Karbohidratların yapısı ve metabolizmasıKaynak 1,2,3
4Biyokimya laboratuarında karbonhidratların değerlendirilmesiKaynak 1,2,3
5Lipitlerin yapısal özellikleri ve metabolizmasıKaynak 1,2,3
6Biyokimya laboratuarında lipidlerin değerlendirilmesiKaynak 1,2,3
7Ateroskleroza biyokimyasal yaklaşımKaynak 1,2,3
8Proteinlerin yapısı ve amino asitlerKaynak 1,2,3
9Proteinler ve amino asidlerin biyokimya laboratuarında değerlendirilmesiKaynak 1,2,3
10VitaminlerKaynak 1,2,3
11Enzimler ve laboratuar değerlendirilmesiKaynak 1,2,3
12Hormonlar ve laboratuar değerlendirilmesiKaynak 1,2,3
13Mineraller ve laboratuar değerlendirilmesiKaynak 1,2,3
14Vücut sıvıları ve idrarKaynak 1,2,3
Kaynak
1. Prof. Dr. Nesrin Emekli -Temel ve Uygulamalı Biyokimya,2006 Akademi Yayınevi,(Medipol Üniversitesi Kütüphanesinde mevcut)
2. Doç.Dr.Türkan Yiğitbaşı ve Prof. Dr. Nesrin Emekli Öğrenciler için Biyokimya Laboratuarı, Medipol Yayınları 2013 3. Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry 7th

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
X
2
PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir.
3
PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar.
X
4
PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir.
X
5
PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar.
6
PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır.
7
PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
X
8
PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar.
9
PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir.
10
PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir.
X
12
PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
X
13
PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir.
X
14
PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar.
15
PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır.
X
16
PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır.
17
PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir.
18
PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır.
19
PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar.
20
PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
X
21
PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 11:12Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 11:14