Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TIBBİ MİKROBİYOLOJİ | - | Senelik | 36+0 | - | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Kurul Dersi |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Özlem GÜVEN |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Özlem GÜVEN, Dr.Öğr.Üye. Deniz DURALI |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı mikroorganizmaların özelliklerini, konak-mikroorganizma arasındaki ilişkileri, immün sistemin genel özelliklerini, mikroorganizmaların oluşturdukları enfeksiyonları ve immün yanıt mekanizmalarını anlamak; diş hekimliğinde önemli olan mikroorganizmaların sağlık ve hastalık durumlarındaki etkinliklerini tanımlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; İmmünolojiye giriş, doğal immünite,Major doku uygunluk kompleksi (MHC) ve antijen sunumu, edinsel immün sistemde antijen tanıma ,Hücresel ve humoral immün yanıtlar,Tolerans ve otoimmünite; allerji ve hipersensitivite ,Mikroorganizmaların genel özellikleri ve bulaşma yolları,Mikrobiyota,Mikroorganizmaların gelişimine etki eden faktörler,Sağlık ve hastalık durumlarında oral mikrobiyota,Gram pozitif koklar,Gram pozitif basiller ve filamentöz bakteriler,Oral antimikrobiyal proteinler,Gram negatif koklar,Gram negatif basiller ve aside dirençli bakteriler,Mantarlar,Virüsler I,Virüsler II,Parazitler,Dental plak,Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antimikrobiyaller,Enfeksiyon hastalıklarından korunma yolları, aktif ve pasif immünizasyon (aşılar ve serumlar); konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi ve kontrolünde kullanılan yaklaşımları tanımlar. | 10, 16, 9 | C |
Mikroorganizmaların konakla ilişkilerini açıklar. | 10, 16, 9 | C |
Sağlık ve hastalık durumlarında oral mikroorganizmaların etkinliklerini açıklar. | 10, 16, 9 | C |
Enfeksiyon etkeni mikroorganizmaların özelliklerini sıralar. | 10, 16, 9 | C |
İmmün sistemin elemanlarını sıralar; görevlerini açıklar. | 10, 16, 9 | C |
İmmün yanıt mekanizmalarını açıklar. | 10, 16, 9 | C |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | C: Çoktan Seçmeli Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | İmmünolojiye giriş, doğal immünite | Review of Medical Microbiology and Immunology, Part VII |
2 | Major doku uygunluk kompleksi (MHC) ve antijen sunumu, edinsel immün sistemde antijen tanıma | Review of Medical Microbiology and Immunology, Part VII |
3 | Hücresel ve humoral immün yanıtlar | Review of Medical Microbiology and Immunology, Part VII |
4 | Tolerans ve otoimmünite; allerji ve hipersensitivite | Review of Medical Microbiology and Immunology, Part VII |
5 | Mikroorganizmaların genel özellikleri ve bulaşma yolları | Tıbbi Mikrobiyoloji, chapter 1, 9 |
6 | Mikrobiyota | Oral Microbiology: 1. bölüm |
7 | Mikroorganizmaların gelişimine etki eden faktörler | Oral microbiology: 2. bölüm |
8 | Sağlık ve hastalık durumlarında oral mikrobiyota | Oral Microbiology: 4. bölüm |
9 | Gram pozitif koklar | Oral Microbiology: 3. 6. ve 7. bölümler |
10 | Gram pozitif basiller ve filamentöz bakteriler | Oral Microbiology: 3. 6. ve 7. bölümler |
10 | Oral antimikrobiyal proteinler | Oral Microbiology, chapters 4, 5, 6,7 |
11 | Gram negatif koklar | Oral Microbiology: 3. 6. ve 7. bölümler |
12 | Gram negatif basiller ve aside dirençli bakteriler | Oral Microbiology: 3. 6. ve 7. bölümler |
13 | Mantarlar | Oral Microbiology: 3. ve 9. bölümler |
14 | Virüsler I | Oral Microbiology: 3. ve 10. bölüm |
15 | Virüsler II | Oral Microbiology: 3. 10. bve 11. bölümler |
16 | Parazitler | Oral Microbiology: 3. bölüm |
17 | Dental plak | Oral Microbiology: 5. bölüm |
18 | Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antimikrobiyaller | Oral Microbiology: 12. bölüm |
19 | Enfeksiyon hastalıklarından korunma yolları, aktif ve pasif immünizasyon (aşılar ve serumlar) | Review of Medical Microbiology and Immunology, Part I ve VII |
Kaynak |
1. Jawetz, Melnick ve Adelberg Tıbbi Mikrobiyoloji. Geo. F. Brooks, Karen C. Carroll, Janet S. Butel, Stephen A (eds.) Çeviri editörü: Osman Şadi Yenen, Nobel Tip Kitabevi, 2014 2. Oral Microbiology. 5th edition; Elsevier. 3. Review of Medical Microbiology and Immunology, 16th edition; Lange. 4. Özlem Güven. Tıbbi Mikrobiyoloji ders notları. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1.Diş hekimliği alanında kullanılan uygulama araç-gereçlerini, en güncel bilgileri içeren literatürü ve diğer kaynakları izleme ve değerlendirme yeteneğine sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Diş hekimliği alanında elde ettiği bilgilerin kaynağını, doğruluğunu, güvenilirliğini ve geçerliliğini değerlendirebilme bilgisine sahiptir. Bu bilgileri sağlık alanındaki tüm disiplinlerin bilgileri ile bütünleştirir, analiz eder ve mesleki uygulamalarında kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Diş hekimliği alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak bilimsel olarak kanıtlanmış bir veriyi yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir ve hastalara en ideal tedavi uygulamasını yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Diş hekimliği alanındaki bilgilerini diğer sağlık disiplinlerinin bilgileri ile bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturarak birey, aile ve topluma yönelik sağlık eğitimi yapar. | ||||||
5 | PY-5. Diş hekimliği alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak düşüncelerini, problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde aktarır, sorunlara bilimsel veriler ve kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | ||||||
6 | PY-6. İleri düzeydeki bilgi birikimini kullanarak diş hekimliği alanı ile ilgili bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | ||||||
7 | PY-7.Diş hekimliği alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi ya da bireysel olarak sorumluluk alır. | ||||||
8 | PY-8. Diş hekimliği alanındaki sorunların çözümünde liderlik görevini üstlenir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci inceleyerek değerlendirir. | X | |||||
9 | PY-9. Diş hekimliği alanındaki öğrenme gereksinimlerini ve hedeflerini belirler, kaynaklara etkin ve hızlı bir şekilde ulaşarak öğrenmesini yönlendirir. Gelişime açıktır, yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve bu davranışını meslek hayatı boyunca devam ettirir. | X | |||||
10 | PY-10. Diş hekimliği alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, onların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler ve kendi düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilere aktarır. | X | |||||
11 | PY-11.Diş hekimliği alanındaki bilgilerini meslektaşları, hasta ve hasta yakınları ile her bireye özgü olarak eleştirel bir bakış açısı ile inceler ve geliştirir. | ||||||
12 | PY-12.Diş hekimliği alanındaki uluslararası yayınları ve toplantıları takip ederek mesleki gelişimini sürdürecek ve meslektaşları ile sözlü ve yazılı iletişim kuracak düzeyde yabancı dil (İngilizce) bilir. | ||||||
13 | PY-13 .Diş hekimliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | ||||||
14 | PY-14. Diş hekimliği mesleğini icra ederken hasta verilerinin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması safhalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere saygılı davranır ve bu değerleri öğretir. | X | |||||
15 | PY-15. Diş hekimliği ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir, uygular ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | ||||||
16 | PY-16.Diş hekimliği alanında özümsediği bilgileri, birey ve topluma dair ağız ve diş sağlığı problemlerinin çözümünde disiplinler arası çalışmalarda kullanır. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 9 | 4 | 36 | |||
Ders Saati | 0 | 0 | 0 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 4 | 5 | 20 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 5 | 5 | 25 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 81 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(81/30) | 3 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TIBBİ MİKROBİYOLOJİ | - | Senelik | 36+0 | - | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Kurul Dersi |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Özlem GÜVEN |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Özlem GÜVEN, Dr.Öğr.Üye. Deniz DURALI |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı mikroorganizmaların özelliklerini, konak-mikroorganizma arasındaki ilişkileri, immün sistemin genel özelliklerini, mikroorganizmaların oluşturdukları enfeksiyonları ve immün yanıt mekanizmalarını anlamak; diş hekimliğinde önemli olan mikroorganizmaların sağlık ve hastalık durumlarındaki etkinliklerini tanımlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; İmmünolojiye giriş, doğal immünite,Major doku uygunluk kompleksi (MHC) ve antijen sunumu, edinsel immün sistemde antijen tanıma ,Hücresel ve humoral immün yanıtlar,Tolerans ve otoimmünite; allerji ve hipersensitivite ,Mikroorganizmaların genel özellikleri ve bulaşma yolları,Mikrobiyota,Mikroorganizmaların gelişimine etki eden faktörler,Sağlık ve hastalık durumlarında oral mikrobiyota,Gram pozitif koklar,Gram pozitif basiller ve filamentöz bakteriler,Oral antimikrobiyal proteinler,Gram negatif koklar,Gram negatif basiller ve aside dirençli bakteriler,Mantarlar,Virüsler I,Virüsler II,Parazitler,Dental plak,Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antimikrobiyaller,Enfeksiyon hastalıklarından korunma yolları, aktif ve pasif immünizasyon (aşılar ve serumlar); konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi ve kontrolünde kullanılan yaklaşımları tanımlar. | 10, 16, 9 | C |
Mikroorganizmaların konakla ilişkilerini açıklar. | 10, 16, 9 | C |
Sağlık ve hastalık durumlarında oral mikroorganizmaların etkinliklerini açıklar. | 10, 16, 9 | C |
Enfeksiyon etkeni mikroorganizmaların özelliklerini sıralar. | 10, 16, 9 | C |
İmmün sistemin elemanlarını sıralar; görevlerini açıklar. | 10, 16, 9 | C |
İmmün yanıt mekanizmalarını açıklar. | 10, 16, 9 | C |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | C: Çoktan Seçmeli Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | İmmünolojiye giriş, doğal immünite | Review of Medical Microbiology and Immunology, Part VII |
2 | Major doku uygunluk kompleksi (MHC) ve antijen sunumu, edinsel immün sistemde antijen tanıma | Review of Medical Microbiology and Immunology, Part VII |
3 | Hücresel ve humoral immün yanıtlar | Review of Medical Microbiology and Immunology, Part VII |
4 | Tolerans ve otoimmünite; allerji ve hipersensitivite | Review of Medical Microbiology and Immunology, Part VII |
5 | Mikroorganizmaların genel özellikleri ve bulaşma yolları | Tıbbi Mikrobiyoloji, chapter 1, 9 |
6 | Mikrobiyota | Oral Microbiology: 1. bölüm |
7 | Mikroorganizmaların gelişimine etki eden faktörler | Oral microbiology: 2. bölüm |
8 | Sağlık ve hastalık durumlarında oral mikrobiyota | Oral Microbiology: 4. bölüm |
9 | Gram pozitif koklar | Oral Microbiology: 3. 6. ve 7. bölümler |
10 | Gram pozitif basiller ve filamentöz bakteriler | Oral Microbiology: 3. 6. ve 7. bölümler |
10 | Oral antimikrobiyal proteinler | Oral Microbiology, chapters 4, 5, 6,7 |
11 | Gram negatif koklar | Oral Microbiology: 3. 6. ve 7. bölümler |
12 | Gram negatif basiller ve aside dirençli bakteriler | Oral Microbiology: 3. 6. ve 7. bölümler |
13 | Mantarlar | Oral Microbiology: 3. ve 9. bölümler |
14 | Virüsler I | Oral Microbiology: 3. ve 10. bölüm |
15 | Virüsler II | Oral Microbiology: 3. 10. bve 11. bölümler |
16 | Parazitler | Oral Microbiology: 3. bölüm |
17 | Dental plak | Oral Microbiology: 5. bölüm |
18 | Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antimikrobiyaller | Oral Microbiology: 12. bölüm |
19 | Enfeksiyon hastalıklarından korunma yolları, aktif ve pasif immünizasyon (aşılar ve serumlar) | Review of Medical Microbiology and Immunology, Part I ve VII |
Kaynak |
1. Jawetz, Melnick ve Adelberg Tıbbi Mikrobiyoloji. Geo. F. Brooks, Karen C. Carroll, Janet S. Butel, Stephen A (eds.) Çeviri editörü: Osman Şadi Yenen, Nobel Tip Kitabevi, 2014 2. Oral Microbiology. 5th edition; Elsevier. 3. Review of Medical Microbiology and Immunology, 16th edition; Lange. 4. Özlem Güven. Tıbbi Mikrobiyoloji ders notları. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1.Diş hekimliği alanında kullanılan uygulama araç-gereçlerini, en güncel bilgileri içeren literatürü ve diğer kaynakları izleme ve değerlendirme yeteneğine sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Diş hekimliği alanında elde ettiği bilgilerin kaynağını, doğruluğunu, güvenilirliğini ve geçerliliğini değerlendirebilme bilgisine sahiptir. Bu bilgileri sağlık alanındaki tüm disiplinlerin bilgileri ile bütünleştirir, analiz eder ve mesleki uygulamalarında kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Diş hekimliği alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak bilimsel olarak kanıtlanmış bir veriyi yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir ve hastalara en ideal tedavi uygulamasını yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Diş hekimliği alanındaki bilgilerini diğer sağlık disiplinlerinin bilgileri ile bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturarak birey, aile ve topluma yönelik sağlık eğitimi yapar. | ||||||
5 | PY-5. Diş hekimliği alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak düşüncelerini, problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde aktarır, sorunlara bilimsel veriler ve kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | ||||||
6 | PY-6. İleri düzeydeki bilgi birikimini kullanarak diş hekimliği alanı ile ilgili bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | ||||||
7 | PY-7.Diş hekimliği alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi ya da bireysel olarak sorumluluk alır. | ||||||
8 | PY-8. Diş hekimliği alanındaki sorunların çözümünde liderlik görevini üstlenir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci inceleyerek değerlendirir. | X | |||||
9 | PY-9. Diş hekimliği alanındaki öğrenme gereksinimlerini ve hedeflerini belirler, kaynaklara etkin ve hızlı bir şekilde ulaşarak öğrenmesini yönlendirir. Gelişime açıktır, yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve bu davranışını meslek hayatı boyunca devam ettirir. | X | |||||
10 | PY-10. Diş hekimliği alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, onların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler ve kendi düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilere aktarır. | X | |||||
11 | PY-11.Diş hekimliği alanındaki bilgilerini meslektaşları, hasta ve hasta yakınları ile her bireye özgü olarak eleştirel bir bakış açısı ile inceler ve geliştirir. | ||||||
12 | PY-12.Diş hekimliği alanındaki uluslararası yayınları ve toplantıları takip ederek mesleki gelişimini sürdürecek ve meslektaşları ile sözlü ve yazılı iletişim kuracak düzeyde yabancı dil (İngilizce) bilir. | ||||||
13 | PY-13 .Diş hekimliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | ||||||
14 | PY-14. Diş hekimliği mesleğini icra ederken hasta verilerinin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması safhalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere saygılı davranır ve bu değerleri öğretir. | X | |||||
15 | PY-15. Diş hekimliği ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir, uygular ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | ||||||
16 | PY-16.Diş hekimliği alanında özümsediği bilgileri, birey ve topluma dair ağız ve diş sağlığı problemlerinin çözümünde disiplinler arası çalışmalarda kullanır. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |