Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESİN DESTEKLERİ | - | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 6 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Fatma TOSUN |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Tuğba İDUĞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Besin desteği olarak kullanılan doğal kaynaklı bileşikler ve işlevsel besinler hakkında bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan etkileşmelerini tanıtmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar,Yasal düzenlemeler, Dünyada durum,Sabit yağlar-I,Sabit yağlar-II,Algler,Fitoöstrojenler,Probiyotikler, Prebiyotikler,Çaylar,Glikozaminoglikanlar (GAG),Aminoasit kaynaklı ürünler,Bitkisel kökenli besin destekleri-I,Bitkisel kökenli besin destekleri-II,Vitaminler,Vitaminler, Mineraller; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Besin destekleri hakkında genel kavramları açıklar ve sınıflandırır. | 10, 16, 9 | A |
1.1. Besin desteği, nutrasötik, fonksiyonel gıda kavramlarını açıklar. | 10, 16, 9 | A |
1.2. Besin desteklerinin insan sağlığı üzerine etkilerini tartışır. | 10, 16, 9 | A |
1.3. Vitamin ve mineralleri sınıflandırır. | 10, 16, 9 | A |
2. Farklı kimyasal bileşime sahip besin desteklerini sınıflandırır. | 10, 16, 9 | A |
2.1. Probiyotik ve prebiyotikleri açıklar. | 10, 16, 9 | A |
2.3. Fitoöstrojen etkili besin desteklerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı besin desteklerinin farklarını açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3.1. Besin desteklerinin yan etki ve ilaç etkileşimlerini ilişkilendirir. | 10, 16, 9 | A |
3.2. Glikozaminoglikanların etkilerini ve mekanizmalarını özetler. | 10, 16, 9 | A |
3.3. Çay, kahve, kafein tüketimi ve insan sağlığı üzerine etkilerini değerlendirir. | 10, 16, 9 | A |
2.2. Doymuş ve doymamış yağ asidi içeren besin desteklerinin etkilerini özetler. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar | |
2 | Yasal düzenlemeler, Dünyada durum | |
3 | Sabit yağlar-I | |
4 | Sabit yağlar-II | |
5 | Algler | |
6 | Fitoöstrojenler | |
7 | Probiyotikler, Prebiyotikler | |
8 | Çaylar | |
9 | Glikozaminoglikanlar (GAG) | |
10 | Aminoasit kaynaklı ürünler | |
11 | Bitkisel kökenli besin destekleri-I | |
12 | Bitkisel kökenli besin destekleri-II | |
13 | Vitaminler | |
14 | Vitaminler, Mineraller |
Kaynak |
1- Nutraceuticals and Functional Foods, CRC Press 2007 2- Food and Nutritional Supplements, Their role and health and disease, Springer, 2001, |
Besin Destekleri Ders Notları öğrencilere verilecektir. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Eczacılık eğitimiyle edindiği bilgi ve becerilere dayalı olarak Farmakognozi ve Fitoterapi alanındaki güncel bilgilere sahiptir. | X | |||||
2 | Farklı kromatografik teknikleri kullanarak analiz yapar | ||||||
3 | Farmakognozi konusunda bilginin toplanması, yorumlanması, duyurulmasında ulusal ve uluslar arası çalışmalarda görev alır. | X | |||||
4 | Mesleki gelişim ve hayat boyu öğrenmeye önem verir, ulusal/uluslararası gelişmeleri basılı yayınlar, teknolojik araçlar ve veri tabanlarını takip ederek bilgisini derinleştirir. | X | |||||
5 | Meslektaşları ve sağlık alanındaki diğer meslek gruplarıyla iletişim halindedir, güncel konulardaki fikirlerini bu kişiler ve topluma sözlü/yazılı olarak sunar. | X | |||||
6 | Farmakognozi alanında bir çalışmayı tasarlar, çalışmayı bağımsız veya ekip olarak yürütür ve sonuçları eleştirel gözle yorumlayarak rapor halinde sunar. | ||||||
7 | Bitkisel ilaç, drog preparatı, bitkisel çayların ve tıbbi bitkilerin; üretimleri, özellikleri, kaliteleri ve analizleri hakkında bilgi sahibidir. | ||||||
8 | Farmakognozi ve Fitoterapi alanındaki İngilizce yayınları okur, bu çalışmaları derleyerek “Seminer” dersi kapsamında sunum yapar. | X | |||||
9 | Yürüttüğü veya yer aldığı farmakognozik bir çalışmayı bilimsel bir toplantıda sunar, makale haline getirerek bir dergide yayınlar. | ||||||
10 | Farmakognozik yöntemler hakkında bilgi sahibidir. | ||||||
11 | Tıbbi bitkilerin biyolojik aktiviteleri hakkında bilgi sahibidir. | X | |||||
12 | Bilim etiği hakkında bilgi sahibidir | X | |||||
13 | Bilimsel araştırmada etik sorunlar hakkında bilgi sahibidir | ||||||
14 | Ülkemizde bulunan Bazı Zehirli Bitkiler, Özellikleri ve Toksik Etkileri hakkında bilgi edinir | ||||||
15 | Belirli bitkilerle zehirlenmede tedavi konusunda bilgi edinir | ||||||
16 | Bitkilerdeki toksik maddelerin besin destekleri ve ilaçlar ile etkileşimi hakkında bilgi sahibidir | ||||||
17 | Besinlerde bulunabilen mikrobiyal toksinler hakkında bilgi sahibidir | ||||||
18 | Besinlerle alınan zararlı kimyasalların insan sağlığı üzerine etkisi hakkında bilgi edinir |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 2 | 30 | 60 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 14 | 3 | 42 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 8 | 8 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 14 | 14 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 166 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(166/30) | 6 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESİN DESTEKLERİ | - | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 6 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Fatma TOSUN |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Tuğba İDUĞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Besin desteği olarak kullanılan doğal kaynaklı bileşikler ve işlevsel besinler hakkında bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan etkileşmelerini tanıtmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar,Yasal düzenlemeler, Dünyada durum,Sabit yağlar-I,Sabit yağlar-II,Algler,Fitoöstrojenler,Probiyotikler, Prebiyotikler,Çaylar,Glikozaminoglikanlar (GAG),Aminoasit kaynaklı ürünler,Bitkisel kökenli besin destekleri-I,Bitkisel kökenli besin destekleri-II,Vitaminler,Vitaminler, Mineraller; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Besin destekleri hakkında genel kavramları açıklar ve sınıflandırır. | 10, 16, 9 | A |
1.1. Besin desteği, nutrasötik, fonksiyonel gıda kavramlarını açıklar. | 10, 16, 9 | A |
1.2. Besin desteklerinin insan sağlığı üzerine etkilerini tartışır. | 10, 16, 9 | A |
1.3. Vitamin ve mineralleri sınıflandırır. | 10, 16, 9 | A |
2. Farklı kimyasal bileşime sahip besin desteklerini sınıflandırır. | 10, 16, 9 | A |
2.1. Probiyotik ve prebiyotikleri açıklar. | 10, 16, 9 | A |
2.3. Fitoöstrojen etkili besin desteklerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı besin desteklerinin farklarını açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3.1. Besin desteklerinin yan etki ve ilaç etkileşimlerini ilişkilendirir. | 10, 16, 9 | A |
3.2. Glikozaminoglikanların etkilerini ve mekanizmalarını özetler. | 10, 16, 9 | A |
3.3. Çay, kahve, kafein tüketimi ve insan sağlığı üzerine etkilerini değerlendirir. | 10, 16, 9 | A |
2.2. Doymuş ve doymamış yağ asidi içeren besin desteklerinin etkilerini özetler. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar | |
2 | Yasal düzenlemeler, Dünyada durum | |
3 | Sabit yağlar-I | |
4 | Sabit yağlar-II | |
5 | Algler | |
6 | Fitoöstrojenler | |
7 | Probiyotikler, Prebiyotikler | |
8 | Çaylar | |
9 | Glikozaminoglikanlar (GAG) | |
10 | Aminoasit kaynaklı ürünler | |
11 | Bitkisel kökenli besin destekleri-I | |
12 | Bitkisel kökenli besin destekleri-II | |
13 | Vitaminler | |
14 | Vitaminler, Mineraller |
Kaynak |
1- Nutraceuticals and Functional Foods, CRC Press 2007 2- Food and Nutritional Supplements, Their role and health and disease, Springer, 2001, |
Besin Destekleri Ders Notları öğrencilere verilecektir. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Eczacılık eğitimiyle edindiği bilgi ve becerilere dayalı olarak Farmakognozi ve Fitoterapi alanındaki güncel bilgilere sahiptir. | X | |||||
2 | Farklı kromatografik teknikleri kullanarak analiz yapar | ||||||
3 | Farmakognozi konusunda bilginin toplanması, yorumlanması, duyurulmasında ulusal ve uluslar arası çalışmalarda görev alır. | X | |||||
4 | Mesleki gelişim ve hayat boyu öğrenmeye önem verir, ulusal/uluslararası gelişmeleri basılı yayınlar, teknolojik araçlar ve veri tabanlarını takip ederek bilgisini derinleştirir. | X | |||||
5 | Meslektaşları ve sağlık alanındaki diğer meslek gruplarıyla iletişim halindedir, güncel konulardaki fikirlerini bu kişiler ve topluma sözlü/yazılı olarak sunar. | X | |||||
6 | Farmakognozi alanında bir çalışmayı tasarlar, çalışmayı bağımsız veya ekip olarak yürütür ve sonuçları eleştirel gözle yorumlayarak rapor halinde sunar. | ||||||
7 | Bitkisel ilaç, drog preparatı, bitkisel çayların ve tıbbi bitkilerin; üretimleri, özellikleri, kaliteleri ve analizleri hakkında bilgi sahibidir. | ||||||
8 | Farmakognozi ve Fitoterapi alanındaki İngilizce yayınları okur, bu çalışmaları derleyerek “Seminer” dersi kapsamında sunum yapar. | X | |||||
9 | Yürüttüğü veya yer aldığı farmakognozik bir çalışmayı bilimsel bir toplantıda sunar, makale haline getirerek bir dergide yayınlar. | ||||||
10 | Farmakognozik yöntemler hakkında bilgi sahibidir. | ||||||
11 | Tıbbi bitkilerin biyolojik aktiviteleri hakkında bilgi sahibidir. | X | |||||
12 | Bilim etiği hakkında bilgi sahibidir | X | |||||
13 | Bilimsel araştırmada etik sorunlar hakkında bilgi sahibidir | ||||||
14 | Ülkemizde bulunan Bazı Zehirli Bitkiler, Özellikleri ve Toksik Etkileri hakkında bilgi edinir | ||||||
15 | Belirli bitkilerle zehirlenmede tedavi konusunda bilgi edinir | ||||||
16 | Bitkilerdeki toksik maddelerin besin destekleri ve ilaçlar ile etkileşimi hakkında bilgi sahibidir | ||||||
17 | Besinlerde bulunabilen mikrobiyal toksinler hakkında bilgi sahibidir | ||||||
18 | Besinlerle alınan zararlı kimyasalların insan sağlığı üzerine etkisi hakkında bilgi edinir |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |