Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN DESTEKLERİ-Bahar Dönemi3+036
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Fatma TOSUN
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Tuğba İDUĞ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBesin desteği olarak kullanılan doğal kaynaklı bileşikler ve işlevsel besinler hakkında bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan etkileşmelerini tanıtmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar,Yasal düzenlemeler, Dünyada durum,Sabit yağlar-I,Sabit yağlar-II,Algler,Fitoöstrojenler,Probiyotikler, Prebiyotikler,Çaylar,Glikozaminoglikanlar (GAG),Aminoasit kaynaklı ürünler,Bitkisel kökenli besin destekleri-I,Bitkisel kökenli besin destekleri-II,Vitaminler,Vitaminler, Mineraller; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Besin destekleri hakkında genel kavramları açıklar ve sınıflandırır.10, 16, 9A
1.1. Besin desteği, nutrasötik, fonksiyonel gıda kavramlarını açıklar. 10, 16, 9A
1.2. Besin desteklerinin insan sağlığı üzerine etkilerini tartışır. 10, 16, 9A
1.3. Vitamin ve mineralleri sınıflandırır. 10, 16, 9A
2. Farklı kimyasal bileşime sahip besin desteklerini sınıflandırır. 10, 16, 9A
2.1. Probiyotik ve prebiyotikleri açıklar. 10, 16, 9A
2.3. Fitoöstrojen etkili besin desteklerini açıklar. 10, 16, 9A
3. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı besin desteklerinin farklarını açıklar. 10, 16, 9A
3.1. Besin desteklerinin yan etki ve ilaç etkileşimlerini ilişkilendirir. 10, 16, 9A
3.2. Glikozaminoglikanların etkilerini ve mekanizmalarını özetler.10, 16, 9A
3.3. Çay, kahve, kafein tüketimi ve insan sağlığı üzerine etkilerini değerlendirir. 10, 16, 9A
2.2. Doymuş ve doymamış yağ asidi içeren besin desteklerinin etkilerini özetler.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar
2Yasal düzenlemeler, Dünyada durum
3Sabit yağlar-I
4Sabit yağlar-II
5Algler
6Fitoöstrojenler
7Probiyotikler, Prebiyotikler
8Çaylar
9Glikozaminoglikanlar (GAG)
10Aminoasit kaynaklı ürünler
11Bitkisel kökenli besin destekleri-I
12Bitkisel kökenli besin destekleri-II
13Vitaminler
14Vitaminler, Mineraller
Kaynak
1- Nutraceuticals and Functional Foods, CRC Press 2007 2- Food and Nutritional Supplements, Their role and health and disease, Springer, 2001,
Besin Destekleri Ders Notları öğrencilere verilecektir.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Eczacılık eğitimiyle edindiği bilgi ve becerilere dayalı olarak Farmakognozi ve Fitoterapi alanındaki güncel bilgilere sahiptir.
X
2
Farklı kromatografik teknikleri kullanarak analiz yapar
3
Farmakognozi konusunda bilginin toplanması, yorumlanması, duyurulmasında ulusal ve uluslar arası çalışmalarda görev alır.
X
4
Mesleki gelişim ve hayat boyu öğrenmeye önem verir, ulusal/uluslararası gelişmeleri basılı yayınlar, teknolojik araçlar ve veri tabanlarını takip ederek bilgisini derinleştirir.
X
5
Meslektaşları ve sağlık alanındaki diğer meslek gruplarıyla iletişim halindedir, güncel konulardaki fikirlerini bu kişiler ve topluma sözlü/yazılı olarak sunar.
X
6
Farmakognozi alanında bir çalışmayı tasarlar, çalışmayı bağımsız veya ekip olarak yürütür ve sonuçları eleştirel gözle yorumlayarak rapor halinde sunar.
7
Bitkisel ilaç, drog preparatı, bitkisel çayların ve tıbbi bitkilerin; üretimleri, özellikleri, kaliteleri ve analizleri hakkında bilgi sahibidir.
8
Farmakognozi ve Fitoterapi alanındaki İngilizce yayınları okur, bu çalışmaları derleyerek “Seminer” dersi kapsamında sunum yapar.
X
9
Yürüttüğü veya yer aldığı farmakognozik bir çalışmayı bilimsel bir toplantıda sunar, makale haline getirerek bir dergide yayınlar.
10
Farmakognozik yöntemler hakkında bilgi sahibidir.
11
Tıbbi bitkilerin biyolojik aktiviteleri hakkında bilgi sahibidir.
X
12
Bilim etiği hakkında bilgi sahibidir
X
13
Bilimsel araştırmada etik sorunlar hakkında bilgi sahibidir
14
Ülkemizde bulunan Bazı Zehirli Bitkiler, Özellikleri ve Toksik Etkileri hakkında bilgi edinir
15
Belirli bitkilerle zehirlenmede tedavi konusunda bilgi edinir
16
Bitkilerdeki toksik maddelerin besin destekleri ve ilaçlar ile etkileşimi hakkında bilgi sahibidir
17
Besinlerde bulunabilen mikrobiyal toksinler hakkında bilgi sahibidir
18
Besinlerle alınan zararlı kimyasalların insan sağlığı üzerine etkisi hakkında bilgi edinir

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi23060
Okul Dışı Diğer Faaliyetler14342
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı188
Genel Sınav ve Hazırlığı11414
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)166
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(166/30)6
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN DESTEKLERİ-Bahar Dönemi3+036
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Fatma TOSUN
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Tuğba İDUĞ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBesin desteği olarak kullanılan doğal kaynaklı bileşikler ve işlevsel besinler hakkında bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan etkileşmelerini tanıtmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar,Yasal düzenlemeler, Dünyada durum,Sabit yağlar-I,Sabit yağlar-II,Algler,Fitoöstrojenler,Probiyotikler, Prebiyotikler,Çaylar,Glikozaminoglikanlar (GAG),Aminoasit kaynaklı ürünler,Bitkisel kökenli besin destekleri-I,Bitkisel kökenli besin destekleri-II,Vitaminler,Vitaminler, Mineraller; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Besin destekleri hakkında genel kavramları açıklar ve sınıflandırır.10, 16, 9A
1.1. Besin desteği, nutrasötik, fonksiyonel gıda kavramlarını açıklar. 10, 16, 9A
1.2. Besin desteklerinin insan sağlığı üzerine etkilerini tartışır. 10, 16, 9A
1.3. Vitamin ve mineralleri sınıflandırır. 10, 16, 9A
2. Farklı kimyasal bileşime sahip besin desteklerini sınıflandırır. 10, 16, 9A
2.1. Probiyotik ve prebiyotikleri açıklar. 10, 16, 9A
2.3. Fitoöstrojen etkili besin desteklerini açıklar. 10, 16, 9A
3. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı besin desteklerinin farklarını açıklar. 10, 16, 9A
3.1. Besin desteklerinin yan etki ve ilaç etkileşimlerini ilişkilendirir. 10, 16, 9A
3.2. Glikozaminoglikanların etkilerini ve mekanizmalarını özetler.10, 16, 9A
3.3. Çay, kahve, kafein tüketimi ve insan sağlığı üzerine etkilerini değerlendirir. 10, 16, 9A
2.2. Doymuş ve doymamış yağ asidi içeren besin desteklerinin etkilerini özetler.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar
2Yasal düzenlemeler, Dünyada durum
3Sabit yağlar-I
4Sabit yağlar-II
5Algler
6Fitoöstrojenler
7Probiyotikler, Prebiyotikler
8Çaylar
9Glikozaminoglikanlar (GAG)
10Aminoasit kaynaklı ürünler
11Bitkisel kökenli besin destekleri-I
12Bitkisel kökenli besin destekleri-II
13Vitaminler
14Vitaminler, Mineraller
Kaynak
1- Nutraceuticals and Functional Foods, CRC Press 2007 2- Food and Nutritional Supplements, Their role and health and disease, Springer, 2001,
Besin Destekleri Ders Notları öğrencilere verilecektir.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Eczacılık eğitimiyle edindiği bilgi ve becerilere dayalı olarak Farmakognozi ve Fitoterapi alanındaki güncel bilgilere sahiptir.
X
2
Farklı kromatografik teknikleri kullanarak analiz yapar
3
Farmakognozi konusunda bilginin toplanması, yorumlanması, duyurulmasında ulusal ve uluslar arası çalışmalarda görev alır.
X
4
Mesleki gelişim ve hayat boyu öğrenmeye önem verir, ulusal/uluslararası gelişmeleri basılı yayınlar, teknolojik araçlar ve veri tabanlarını takip ederek bilgisini derinleştirir.
X
5
Meslektaşları ve sağlık alanındaki diğer meslek gruplarıyla iletişim halindedir, güncel konulardaki fikirlerini bu kişiler ve topluma sözlü/yazılı olarak sunar.
X
6
Farmakognozi alanında bir çalışmayı tasarlar, çalışmayı bağımsız veya ekip olarak yürütür ve sonuçları eleştirel gözle yorumlayarak rapor halinde sunar.
7
Bitkisel ilaç, drog preparatı, bitkisel çayların ve tıbbi bitkilerin; üretimleri, özellikleri, kaliteleri ve analizleri hakkında bilgi sahibidir.
8
Farmakognozi ve Fitoterapi alanındaki İngilizce yayınları okur, bu çalışmaları derleyerek “Seminer” dersi kapsamında sunum yapar.
X
9
Yürüttüğü veya yer aldığı farmakognozik bir çalışmayı bilimsel bir toplantıda sunar, makale haline getirerek bir dergide yayınlar.
10
Farmakognozik yöntemler hakkında bilgi sahibidir.
11
Tıbbi bitkilerin biyolojik aktiviteleri hakkında bilgi sahibidir.
X
12
Bilim etiği hakkında bilgi sahibidir
X
13
Bilimsel araştırmada etik sorunlar hakkında bilgi sahibidir
14
Ülkemizde bulunan Bazı Zehirli Bitkiler, Özellikleri ve Toksik Etkileri hakkında bilgi edinir
15
Belirli bitkilerle zehirlenmede tedavi konusunda bilgi edinir
16
Bitkilerdeki toksik maddelerin besin destekleri ve ilaçlar ile etkileşimi hakkında bilgi sahibidir
17
Besinlerde bulunabilen mikrobiyal toksinler hakkında bilgi sahibidir
18
Besinlerle alınan zararlı kimyasalların insan sağlığı üzerine etkisi hakkında bilgi edinir

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 31/01/2023 - 15:30Son Güncelleme Tarihi: 31/01/2023 - 15:30