Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TEMEL BİYOKİMYA-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerProf.Dr. Neslin EMEKLİ, Prof.Dr. Türkan YİĞİTBAŞI, Doç.Dr. Mukaddes ÇOLAKOĞULLARI, Doç.Dr. Sultan Sibel ERDEM, Dr.Öğr.Üye. Gözde ÜLFER
Dersin YardımcılarıProf.Dr. Nesrin EMEKLİ , Doç.Dr. Türkan YİĞİTBAŞI , Yrd.Doç.Dr. Sibel ERDEM
Dersin AmacıHücrede yer alan kimyasal reaksiyonları, moleküler düzeyde tanımlamak ve patolojik durumları anlamak
Dersin İçeriğiBu ders; Biyokimyaya giriş,Proteinler ve fonksiyonları, aminoasit yapısı ve sınıflandırılması,Proteinlerin 3 boyutlu yapısı,sindirim ve emilimi.,Karbonhidrat yapı ve fonksiyonları,sindirim ve emilimi.,Lipitler yapısı ve fonksiyonları ve sindirim ve emilimi.,Enzimler yapısı, kinetiği, enzim inhibisyonu ve allosterik enzimler,Makromoleküllerin sindirimi,Protein turnoverı amino asid metabolizması,Lipid metabolizması,Karbonhidrat metabolizması,Kan glukozunun regülasyonu,Vitaminler ve etki mekanizması,Biyokimyasal termodinamik ve biyolojik oksidasyonlar,Elektron taşıyıcıları ve özellikleri, oksidatif fosforilasyon ve inhibisyonu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1-Organizmada bulunan makro ve mikro moleküllerin yapısını tanımlar ve birbiri ile ilişkisini değerlendirir.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2- Kan glukozunun nasıl belli sınırlar içinde kalabileceğini değerlendirir.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3-Vitamin ve minerallerin metabolizmaya etkisini karşılaştırır.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
4- Enzimlerin yapı ve fonksiyonlarını analiz eder.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
5-Enerji metabolizması için biyolojik oksidasyonuun önemini sorgular.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
1.1. Karbonhidratların yapısını kavrar, sindirim ve emilimini açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
1.2. Proteinlerin üç boyutlu yapısını ve sindirim ve emilimini açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
1.3. Lipidlerin yapısı, sindirim ve emilimindeki etkenleri tanımlar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
1.4. Sindirim sistemindeki bozuklukların nedenleri tanımlar, mekanizmalarlarını kavrar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.1. Glukozun emilimini ve emilime etki eden faktörleri açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.2. Kan şekeri için böbrek eşiğinin anlamını değerlendirir.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.3. Diyetle alınan şekerlerin kan şekerini nasıl etkilediğini açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.4. Hormonların kan şekerini nasıl düzenlediğini açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.5. Kan şekeri ile ilgili çeşitli metabolik yolların birbiri ile ilişkisini açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.1. Vitaminlerin yapı ve fonksiyonlarını tanımlar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.2. Vitaminlerin metabolizmadaki önemini açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.3. Makro ve mineralleri özetler.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.4. Makro ve mikrominerallerin metabolizmadaki yerlerini hücre için önemlerini tanımlar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
4.1. Enzimlerin moleküler yapısını ve etki mekanizmalarını kavrar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
4.2. Enzim kinetiğini tanımlar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
4.3. Enzim kinetiği ile reaksiyonlar arasındaki ilişkiyi tanımlar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
4.4. Enzim reaksiyonlarını etkileyen faktörleri açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
5.1. Metabolik yol ile besinlerden elde edilen hidrojenleri özetler.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
5.2. Oksidatif fosforilasyonda gerçekleşen reaksiyonları açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
5.3. Oksidatif fosforilasyonla ilgili teorileri açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
5.4. Yaşam için oksidatif fosforilasyonun önemini tanımlar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Biyokimyaya giriş1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
2Proteinler ve fonksiyonları, aminoasit yapısı ve sınıflandırılması1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
3Proteinlerin 3 boyutlu yapısı,sindirim ve emilimi.1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
4Karbonhidrat yapı ve fonksiyonları,sindirim ve emilimi.1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
5Lipitler yapısı ve fonksiyonları ve sindirim ve emilimi.1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
6Enzimler yapısı, kinetiği, enzim inhibisyonu ve allosterik enzimler1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
7Makromoleküllerin sindirimi1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
8Protein turnoverı amino asid metabolizması1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
9Lipid metabolizması1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
10Karbonhidrat metabolizması1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
11Kan glukozunun regülasyonu1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
12Vitaminler ve etki mekanizması1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
13Biyokimyasal termodinamik ve biyolojik oksidasyonlar1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
14Elektron taşıyıcıları ve özellikleri, oksidatif fosforilasyon ve inhibisyonu1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
Kaynak
1.Temel ve Uygulamalı Biyokimya Prof. Dr. Nesrin Emekli Academi Kitapevi Yayınları , 2.Öğrenciler için Biyokimya Laboratuvarı Doç. Dr. Türkan Yiğitbaşı ve Prof.Dr.Nesrin Emekli , 3.Klinik Biyokimya Prof. Dr. Nesrin Emekli ve Doç. Dr. Türkan Yiğitbaşı Medipol Üniversitesi Yayınları, 4.Harper Biochemistry (Son Baskı), 5.Kolay Biyokimya (Batırel ve ark.)

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Biyokimya alanında makromoleküllerin metabolizmasını bilir. Bu bilgileri kullanır ve geliştirir.
X
2
Rutin ve araştırma amaçlı kullanılacak biyokimyasal teknolojilerin çalışma prensibini bilir.
3
Pratik laboratuvar uygulamaları(Sağlıkta ve hastalıkta çeşitli vücut sıvıları ve doku örneklerinin alınma koşulları, preanalitik hataların nedenleri, örneklerin saklanma koşulları, rutin ve araştırma amaçlı çalışmalarda kullanılacak teknolojilerin çalışma prensipleri, referans değerlerin belirlenmesi) ile ilgili laboratuvar bilgisine sahiptir ve kullanır.
X
4
Temel biyoistatistik yöntemleri bilir, deneysel çalışma sonuçlarına uygular ve yorumlar.
X
5
Biyokimya alanına özgü cihaz ve aletlerin kullanımını bilir ve uygular.
X
6
Basılı ve elektronik bilgi kaynaklarına ulaşabilir ve Biyokimya ve ilişkili alanlardaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde bilgi okur-yazarıdır.
X
7
Biyokimya alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilir ve yeni bilgiler üretebilir.
X
8
Teorik bilgisini, eleştirel düşünme yetisini kullanarak, bağımsız olarak özel çalışma alanına uygular, yaptığı çalışma sonuçlarını değerlendirir, yorumlar ve çalışmanın raporunu yazar.
X
9
Bir danışman yardımıyla ya da bağımsız olarak bilimsel veya teknik bir sorunu tanımlar, çözümü ile ilgili öneriler getirebilir ve gerektiğinde çözer.
X
10
Ortak bilimsel çalışmalarda sorumluluk alır, katkıda bulunur ve uyum içinde çalışır.
X
11
Biyokimya alanındaki güncel, ulusal ve uluslararası mesleki literatürleri izler, çalışmalarını seminer olarak sunar veya bir dergide yayınlar.
X
12
Biyokimya alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir.
X
13
Yönetim aktivitelerinde sorumluluk alır, elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14228
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi51050
Okul Dışı Diğer Faaliyetler51050
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı13030
Genel Sınav ve Hazırlığı14040
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)226
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(226/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TEMEL BİYOKİMYA-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerProf.Dr. Neslin EMEKLİ, Prof.Dr. Türkan YİĞİTBAŞI, Doç.Dr. Mukaddes ÇOLAKOĞULLARI, Doç.Dr. Sultan Sibel ERDEM, Dr.Öğr.Üye. Gözde ÜLFER
Dersin YardımcılarıProf.Dr. Nesrin EMEKLİ , Doç.Dr. Türkan YİĞİTBAŞI , Yrd.Doç.Dr. Sibel ERDEM
Dersin AmacıHücrede yer alan kimyasal reaksiyonları, moleküler düzeyde tanımlamak ve patolojik durumları anlamak
Dersin İçeriğiBu ders; Biyokimyaya giriş,Proteinler ve fonksiyonları, aminoasit yapısı ve sınıflandırılması,Proteinlerin 3 boyutlu yapısı,sindirim ve emilimi.,Karbonhidrat yapı ve fonksiyonları,sindirim ve emilimi.,Lipitler yapısı ve fonksiyonları ve sindirim ve emilimi.,Enzimler yapısı, kinetiği, enzim inhibisyonu ve allosterik enzimler,Makromoleküllerin sindirimi,Protein turnoverı amino asid metabolizması,Lipid metabolizması,Karbonhidrat metabolizması,Kan glukozunun regülasyonu,Vitaminler ve etki mekanizması,Biyokimyasal termodinamik ve biyolojik oksidasyonlar,Elektron taşıyıcıları ve özellikleri, oksidatif fosforilasyon ve inhibisyonu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1-Organizmada bulunan makro ve mikro moleküllerin yapısını tanımlar ve birbiri ile ilişkisini değerlendirir.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2- Kan glukozunun nasıl belli sınırlar içinde kalabileceğini değerlendirir.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3-Vitamin ve minerallerin metabolizmaya etkisini karşılaştırır.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
4- Enzimlerin yapı ve fonksiyonlarını analiz eder.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
5-Enerji metabolizması için biyolojik oksidasyonuun önemini sorgular.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
1.1. Karbonhidratların yapısını kavrar, sindirim ve emilimini açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
1.2. Proteinlerin üç boyutlu yapısını ve sindirim ve emilimini açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
1.3. Lipidlerin yapısı, sindirim ve emilimindeki etkenleri tanımlar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
1.4. Sindirim sistemindeki bozuklukların nedenleri tanımlar, mekanizmalarlarını kavrar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.1. Glukozun emilimini ve emilime etki eden faktörleri açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.2. Kan şekeri için böbrek eşiğinin anlamını değerlendirir.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.3. Diyetle alınan şekerlerin kan şekerini nasıl etkilediğini açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.4. Hormonların kan şekerini nasıl düzenlediğini açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.5. Kan şekeri ile ilgili çeşitli metabolik yolların birbiri ile ilişkisini açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.1. Vitaminlerin yapı ve fonksiyonlarını tanımlar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.2. Vitaminlerin metabolizmadaki önemini açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.3. Makro ve mineralleri özetler.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.4. Makro ve mikrominerallerin metabolizmadaki yerlerini hücre için önemlerini tanımlar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
4.1. Enzimlerin moleküler yapısını ve etki mekanizmalarını kavrar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
4.2. Enzim kinetiğini tanımlar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
4.3. Enzim kinetiği ile reaksiyonlar arasındaki ilişkiyi tanımlar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
4.4. Enzim reaksiyonlarını etkileyen faktörleri açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
5.1. Metabolik yol ile besinlerden elde edilen hidrojenleri özetler.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
5.2. Oksidatif fosforilasyonda gerçekleşen reaksiyonları açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
5.3. Oksidatif fosforilasyonla ilgili teorileri açıklar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
5.4. Yaşam için oksidatif fosforilasyonun önemini tanımlar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Biyokimyaya giriş1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
2Proteinler ve fonksiyonları, aminoasit yapısı ve sınıflandırılması1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
3Proteinlerin 3 boyutlu yapısı,sindirim ve emilimi.1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
4Karbonhidrat yapı ve fonksiyonları,sindirim ve emilimi.1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
5Lipitler yapısı ve fonksiyonları ve sindirim ve emilimi.1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
6Enzimler yapısı, kinetiği, enzim inhibisyonu ve allosterik enzimler1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
7Makromoleküllerin sindirimi1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
8Protein turnoverı amino asid metabolizması1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
9Lipid metabolizması1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
10Karbonhidrat metabolizması1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
11Kan glukozunun regülasyonu1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
12Vitaminler ve etki mekanizması1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
13Biyokimyasal termodinamik ve biyolojik oksidasyonlar1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
14Elektron taşıyıcıları ve özellikleri, oksidatif fosforilasyon ve inhibisyonu1,2,3,4,5 nolu kaynaklar
Kaynak
1.Temel ve Uygulamalı Biyokimya Prof. Dr. Nesrin Emekli Academi Kitapevi Yayınları , 2.Öğrenciler için Biyokimya Laboratuvarı Doç. Dr. Türkan Yiğitbaşı ve Prof.Dr.Nesrin Emekli , 3.Klinik Biyokimya Prof. Dr. Nesrin Emekli ve Doç. Dr. Türkan Yiğitbaşı Medipol Üniversitesi Yayınları, 4.Harper Biochemistry (Son Baskı), 5.Kolay Biyokimya (Batırel ve ark.)

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Biyokimya alanında makromoleküllerin metabolizmasını bilir. Bu bilgileri kullanır ve geliştirir.
X
2
Rutin ve araştırma amaçlı kullanılacak biyokimyasal teknolojilerin çalışma prensibini bilir.
3
Pratik laboratuvar uygulamaları(Sağlıkta ve hastalıkta çeşitli vücut sıvıları ve doku örneklerinin alınma koşulları, preanalitik hataların nedenleri, örneklerin saklanma koşulları, rutin ve araştırma amaçlı çalışmalarda kullanılacak teknolojilerin çalışma prensipleri, referans değerlerin belirlenmesi) ile ilgili laboratuvar bilgisine sahiptir ve kullanır.
X
4
Temel biyoistatistik yöntemleri bilir, deneysel çalışma sonuçlarına uygular ve yorumlar.
X
5
Biyokimya alanına özgü cihaz ve aletlerin kullanımını bilir ve uygular.
X
6
Basılı ve elektronik bilgi kaynaklarına ulaşabilir ve Biyokimya ve ilişkili alanlardaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde bilgi okur-yazarıdır.
X
7
Biyokimya alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilir ve yeni bilgiler üretebilir.
X
8
Teorik bilgisini, eleştirel düşünme yetisini kullanarak, bağımsız olarak özel çalışma alanına uygular, yaptığı çalışma sonuçlarını değerlendirir, yorumlar ve çalışmanın raporunu yazar.
X
9
Bir danışman yardımıyla ya da bağımsız olarak bilimsel veya teknik bir sorunu tanımlar, çözümü ile ilgili öneriler getirebilir ve gerektiğinde çözer.
X
10
Ortak bilimsel çalışmalarda sorumluluk alır, katkıda bulunur ve uyum içinde çalışır.
X
11
Biyokimya alanındaki güncel, ulusal ve uluslararası mesleki literatürleri izler, çalışmalarını seminer olarak sunar veya bir dergide yayınlar.
X
12
Biyokimya alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir.
X
13
Yönetim aktivitelerinde sorumluluk alır, elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 13:26Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 13:28