Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TEMEL BİYOKİMYA | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 8 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Neslin EMEKLİ, Prof.Dr. Türkan YİĞİTBAŞI, Doç.Dr. Mukaddes ÇOLAKOĞULLARI, Doç.Dr. Sultan Sibel ERDEM, Dr.Öğr.Üye. Gözde ÜLFER |
Dersin Yardımcıları | Prof.Dr. Nesrin EMEKLİ , Doç.Dr. Türkan YİĞİTBAŞI , Yrd.Doç.Dr. Sibel ERDEM |
Dersin Amacı | Hücrede yer alan kimyasal reaksiyonları, moleküler düzeyde tanımlamak ve patolojik durumları anlamak |
Dersin İçeriği | Bu ders; Biyokimyaya giriş,Proteinler ve fonksiyonları, aminoasit yapısı ve sınıflandırılması,Proteinlerin 3 boyutlu yapısı,sindirim ve emilimi.,Karbonhidrat yapı ve fonksiyonları,sindirim ve emilimi.,Lipitler yapısı ve fonksiyonları ve sindirim ve emilimi.,Enzimler yapısı, kinetiği, enzim inhibisyonu ve allosterik enzimler,Makromoleküllerin sindirimi,Protein turnoverı amino asid metabolizması,Lipid metabolizması,Karbonhidrat metabolizması,Kan glukozunun regülasyonu,Vitaminler ve etki mekanizması,Biyokimyasal termodinamik ve biyolojik oksidasyonlar,Elektron taşıyıcıları ve özellikleri, oksidatif fosforilasyon ve inhibisyonu; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1-Organizmada bulunan makro ve mikro moleküllerin yapısını tanımlar ve birbiri ile ilişkisini değerlendirir. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
2- Kan glukozunun nasıl belli sınırlar içinde kalabileceğini değerlendirir. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
3-Vitamin ve minerallerin metabolizmaya etkisini karşılaştırır. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
4- Enzimlerin yapı ve fonksiyonlarını analiz eder. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
5-Enerji metabolizması için biyolojik oksidasyonuun önemini sorgular. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
1.1. Karbonhidratların yapısını kavrar, sindirim ve emilimini açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
1.2. Proteinlerin üç boyutlu yapısını ve sindirim ve emilimini açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
1.3. Lipidlerin yapısı, sindirim ve emilimindeki etkenleri tanımlar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
1.4. Sindirim sistemindeki bozuklukların nedenleri tanımlar, mekanizmalarlarını kavrar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
2.1. Glukozun emilimini ve emilime etki eden faktörleri açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
2.2. Kan şekeri için böbrek eşiğinin anlamını değerlendirir. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
2.3. Diyetle alınan şekerlerin kan şekerini nasıl etkilediğini açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
2.4. Hormonların kan şekerini nasıl düzenlediğini açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
2.5. Kan şekeri ile ilgili çeşitli metabolik yolların birbiri ile ilişkisini açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
3.1. Vitaminlerin yapı ve fonksiyonlarını tanımlar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
3.2. Vitaminlerin metabolizmadaki önemini açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
3.3. Makro ve mineralleri özetler. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
3.4. Makro ve mikrominerallerin metabolizmadaki yerlerini hücre için önemlerini tanımlar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
4.1. Enzimlerin moleküler yapısını ve etki mekanizmalarını kavrar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
4.2. Enzim kinetiğini tanımlar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
4.3. Enzim kinetiği ile reaksiyonlar arasındaki ilişkiyi tanımlar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
4.4. Enzim reaksiyonlarını etkileyen faktörleri açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
5.1. Metabolik yol ile besinlerden elde edilen hidrojenleri özetler. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
5.2. Oksidatif fosforilasyonda gerçekleşen reaksiyonları açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
5.3. Oksidatif fosforilasyonla ilgili teorileri açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
5.4. Yaşam için oksidatif fosforilasyonun önemini tanımlar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Biyokimyaya giriş | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
2 | Proteinler ve fonksiyonları, aminoasit yapısı ve sınıflandırılması | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
3 | Proteinlerin 3 boyutlu yapısı,sindirim ve emilimi. | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
4 | Karbonhidrat yapı ve fonksiyonları,sindirim ve emilimi. | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
5 | Lipitler yapısı ve fonksiyonları ve sindirim ve emilimi. | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
6 | Enzimler yapısı, kinetiği, enzim inhibisyonu ve allosterik enzimler | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
7 | Makromoleküllerin sindirimi | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
8 | Protein turnoverı amino asid metabolizması | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
9 | Lipid metabolizması | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
10 | Karbonhidrat metabolizması | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
11 | Kan glukozunun regülasyonu | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
12 | Vitaminler ve etki mekanizması | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
13 | Biyokimyasal termodinamik ve biyolojik oksidasyonlar | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
14 | Elektron taşıyıcıları ve özellikleri, oksidatif fosforilasyon ve inhibisyonu | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
Kaynak |
1.Temel ve Uygulamalı Biyokimya Prof. Dr. Nesrin Emekli Academi Kitapevi Yayınları , 2.Öğrenciler için Biyokimya Laboratuvarı Doç. Dr. Türkan Yiğitbaşı ve Prof.Dr.Nesrin Emekli , 3.Klinik Biyokimya Prof. Dr. Nesrin Emekli ve Doç. Dr. Türkan Yiğitbaşı Medipol Üniversitesi Yayınları, 4.Harper Biochemistry (Son Baskı), 5.Kolay Biyokimya (Batırel ve ark.) |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Biyokimya alanında makromoleküllerin metabolizmasını bilir. Bu bilgileri kullanır ve geliştirir. | X | |||||
2 | Rutin ve araştırma amaçlı kullanılacak biyokimyasal teknolojilerin çalışma prensibini bilir. | ||||||
3 | Pratik laboratuvar uygulamaları(Sağlıkta ve hastalıkta çeşitli vücut sıvıları ve doku örneklerinin alınma koşulları, preanalitik hataların nedenleri, örneklerin saklanma koşulları, rutin ve araştırma amaçlı çalışmalarda kullanılacak teknolojilerin çalışma prensipleri, referans değerlerin belirlenmesi) ile ilgili laboratuvar bilgisine sahiptir ve kullanır. | X | |||||
4 | Temel biyoistatistik yöntemleri bilir, deneysel çalışma sonuçlarına uygular ve yorumlar. | X | |||||
5 | Biyokimya alanına özgü cihaz ve aletlerin kullanımını bilir ve uygular. | X | |||||
6 | Basılı ve elektronik bilgi kaynaklarına ulaşabilir ve Biyokimya ve ilişkili alanlardaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde bilgi okur-yazarıdır. | X | |||||
7 | Biyokimya alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilir ve yeni bilgiler üretebilir. | X | |||||
8 | Teorik bilgisini, eleştirel düşünme yetisini kullanarak, bağımsız olarak özel çalışma alanına uygular, yaptığı çalışma sonuçlarını değerlendirir, yorumlar ve çalışmanın raporunu yazar. | X | |||||
9 | Bir danışman yardımıyla ya da bağımsız olarak bilimsel veya teknik bir sorunu tanımlar, çözümü ile ilgili öneriler getirebilir ve gerektiğinde çözer. | X | |||||
10 | Ortak bilimsel çalışmalarda sorumluluk alır, katkıda bulunur ve uyum içinde çalışır. | X | |||||
11 | Biyokimya alanındaki güncel, ulusal ve uluslararası mesleki literatürleri izler, çalışmalarını seminer olarak sunar veya bir dergide yayınlar. | X | |||||
12 | Biyokimya alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir. | X | |||||
13 | Yönetim aktivitelerinde sorumluluk alır, elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 2 | 28 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 5 | 10 | 50 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 5 | 10 | 50 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 30 | 30 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 40 | 40 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 226 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(226/30) | 8 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TEMEL BİYOKİMYA | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 8 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Neslin EMEKLİ, Prof.Dr. Türkan YİĞİTBAŞI, Doç.Dr. Mukaddes ÇOLAKOĞULLARI, Doç.Dr. Sultan Sibel ERDEM, Dr.Öğr.Üye. Gözde ÜLFER |
Dersin Yardımcıları | Prof.Dr. Nesrin EMEKLİ , Doç.Dr. Türkan YİĞİTBAŞI , Yrd.Doç.Dr. Sibel ERDEM |
Dersin Amacı | Hücrede yer alan kimyasal reaksiyonları, moleküler düzeyde tanımlamak ve patolojik durumları anlamak |
Dersin İçeriği | Bu ders; Biyokimyaya giriş,Proteinler ve fonksiyonları, aminoasit yapısı ve sınıflandırılması,Proteinlerin 3 boyutlu yapısı,sindirim ve emilimi.,Karbonhidrat yapı ve fonksiyonları,sindirim ve emilimi.,Lipitler yapısı ve fonksiyonları ve sindirim ve emilimi.,Enzimler yapısı, kinetiği, enzim inhibisyonu ve allosterik enzimler,Makromoleküllerin sindirimi,Protein turnoverı amino asid metabolizması,Lipid metabolizması,Karbonhidrat metabolizması,Kan glukozunun regülasyonu,Vitaminler ve etki mekanizması,Biyokimyasal termodinamik ve biyolojik oksidasyonlar,Elektron taşıyıcıları ve özellikleri, oksidatif fosforilasyon ve inhibisyonu; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1-Organizmada bulunan makro ve mikro moleküllerin yapısını tanımlar ve birbiri ile ilişkisini değerlendirir. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
2- Kan glukozunun nasıl belli sınırlar içinde kalabileceğini değerlendirir. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
3-Vitamin ve minerallerin metabolizmaya etkisini karşılaştırır. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
4- Enzimlerin yapı ve fonksiyonlarını analiz eder. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
5-Enerji metabolizması için biyolojik oksidasyonuun önemini sorgular. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
1.1. Karbonhidratların yapısını kavrar, sindirim ve emilimini açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
1.2. Proteinlerin üç boyutlu yapısını ve sindirim ve emilimini açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
1.3. Lipidlerin yapısı, sindirim ve emilimindeki etkenleri tanımlar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
1.4. Sindirim sistemindeki bozuklukların nedenleri tanımlar, mekanizmalarlarını kavrar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
2.1. Glukozun emilimini ve emilime etki eden faktörleri açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
2.2. Kan şekeri için böbrek eşiğinin anlamını değerlendirir. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
2.3. Diyetle alınan şekerlerin kan şekerini nasıl etkilediğini açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
2.4. Hormonların kan şekerini nasıl düzenlediğini açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
2.5. Kan şekeri ile ilgili çeşitli metabolik yolların birbiri ile ilişkisini açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
3.1. Vitaminlerin yapı ve fonksiyonlarını tanımlar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
3.2. Vitaminlerin metabolizmadaki önemini açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
3.3. Makro ve mineralleri özetler. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
3.4. Makro ve mikrominerallerin metabolizmadaki yerlerini hücre için önemlerini tanımlar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
4.1. Enzimlerin moleküler yapısını ve etki mekanizmalarını kavrar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
4.2. Enzim kinetiğini tanımlar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
4.3. Enzim kinetiği ile reaksiyonlar arasındaki ilişkiyi tanımlar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
4.4. Enzim reaksiyonlarını etkileyen faktörleri açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
5.1. Metabolik yol ile besinlerden elde edilen hidrojenleri özetler. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
5.2. Oksidatif fosforilasyonda gerçekleşen reaksiyonları açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
5.3. Oksidatif fosforilasyonla ilgili teorileri açıklar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
5.4. Yaşam için oksidatif fosforilasyonun önemini tanımlar. | 10, 11, 16, 19, 6, 9 | A, D, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Biyokimyaya giriş | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
2 | Proteinler ve fonksiyonları, aminoasit yapısı ve sınıflandırılması | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
3 | Proteinlerin 3 boyutlu yapısı,sindirim ve emilimi. | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
4 | Karbonhidrat yapı ve fonksiyonları,sindirim ve emilimi. | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
5 | Lipitler yapısı ve fonksiyonları ve sindirim ve emilimi. | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
6 | Enzimler yapısı, kinetiği, enzim inhibisyonu ve allosterik enzimler | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
7 | Makromoleküllerin sindirimi | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
8 | Protein turnoverı amino asid metabolizması | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
9 | Lipid metabolizması | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
10 | Karbonhidrat metabolizması | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
11 | Kan glukozunun regülasyonu | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
12 | Vitaminler ve etki mekanizması | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
13 | Biyokimyasal termodinamik ve biyolojik oksidasyonlar | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
14 | Elektron taşıyıcıları ve özellikleri, oksidatif fosforilasyon ve inhibisyonu | 1,2,3,4,5 nolu kaynaklar |
Kaynak |
1.Temel ve Uygulamalı Biyokimya Prof. Dr. Nesrin Emekli Academi Kitapevi Yayınları , 2.Öğrenciler için Biyokimya Laboratuvarı Doç. Dr. Türkan Yiğitbaşı ve Prof.Dr.Nesrin Emekli , 3.Klinik Biyokimya Prof. Dr. Nesrin Emekli ve Doç. Dr. Türkan Yiğitbaşı Medipol Üniversitesi Yayınları, 4.Harper Biochemistry (Son Baskı), 5.Kolay Biyokimya (Batırel ve ark.) |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Biyokimya alanında makromoleküllerin metabolizmasını bilir. Bu bilgileri kullanır ve geliştirir. | X | |||||
2 | Rutin ve araştırma amaçlı kullanılacak biyokimyasal teknolojilerin çalışma prensibini bilir. | ||||||
3 | Pratik laboratuvar uygulamaları(Sağlıkta ve hastalıkta çeşitli vücut sıvıları ve doku örneklerinin alınma koşulları, preanalitik hataların nedenleri, örneklerin saklanma koşulları, rutin ve araştırma amaçlı çalışmalarda kullanılacak teknolojilerin çalışma prensipleri, referans değerlerin belirlenmesi) ile ilgili laboratuvar bilgisine sahiptir ve kullanır. | X | |||||
4 | Temel biyoistatistik yöntemleri bilir, deneysel çalışma sonuçlarına uygular ve yorumlar. | X | |||||
5 | Biyokimya alanına özgü cihaz ve aletlerin kullanımını bilir ve uygular. | X | |||||
6 | Basılı ve elektronik bilgi kaynaklarına ulaşabilir ve Biyokimya ve ilişkili alanlardaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde bilgi okur-yazarıdır. | X | |||||
7 | Biyokimya alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilir ve yeni bilgiler üretebilir. | X | |||||
8 | Teorik bilgisini, eleştirel düşünme yetisini kullanarak, bağımsız olarak özel çalışma alanına uygular, yaptığı çalışma sonuçlarını değerlendirir, yorumlar ve çalışmanın raporunu yazar. | X | |||||
9 | Bir danışman yardımıyla ya da bağımsız olarak bilimsel veya teknik bir sorunu tanımlar, çözümü ile ilgili öneriler getirebilir ve gerektiğinde çözer. | X | |||||
10 | Ortak bilimsel çalışmalarda sorumluluk alır, katkıda bulunur ve uyum içinde çalışır. | X | |||||
11 | Biyokimya alanındaki güncel, ulusal ve uluslararası mesleki literatürleri izler, çalışmalarını seminer olarak sunar veya bir dergide yayınlar. | X | |||||
12 | Biyokimya alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir. | X | |||||
13 | Yönetim aktivitelerinde sorumluluk alır, elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |