Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MOLEKÜLER GENETİK-Güz Dönemi4+047
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Salih GENCER
Dersi VerenlerProf.Dr. Gürkan ÖZTÜRK, Prof.Dr. İlknur KESKİN, Prof.Dr. Esra ÇAĞAVİ, Doç.Dr. Ayşe Arzu ŞAKUL, Prof.Dr. Mustafa GÜZEL, Prof.Dr. Zübeyir BAYRAKTAROĞLU, Prof.Dr. Ülkan KILIÇ, Doç.Dr. Nihal KARAKAŞ, Dr.Öğr.Üye. Elif Zeynep YILMAZ, Doç.Dr. Sultan Sibel ERDEM, Doç.Dr. Bilal Ersen KERMAN, Prof.Dr. Cafer MARANGOZ, Doç.Dr. Akif AYAZ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıHücre membranı, endomembran sistem, organeller ve bu sistemlerin klinik öneminin öğrenilmesi. Endositoz, ekzositoz, hücre içi iskelet sisteminin anlaşılması. Hücre döngüsü, hücre bölünmesi ve hücre yaşlanmasının temellerinin bilinmesi. Nükleik asitler, DNA ve yapısı ile DNA replikasyonunun öğrenilmesi. Gen ifadesinin transkripsiyon ve translasyon basamakları ve gen ifadesinin epigenetik kontrolünün anlaşılması. DNA hasarının sebepleri ve onarımının mekanizmalarının anlaşılması ve kanser biyolojisi ile genetiğinin temellerinin bilinmesi. İmmünobiyoloji ve kök hücre biyolojisinin öğrenilmes. Moleküler biyolojide kullanılan temel yöntemlerin görülmesi. Klinik genetik açısından kromozomal anomaliler ile mendel ve nonmendel kalıtım modellerinin anlaşılması.
Dersin İçeriğiBu ders; Hücre membranı, endomembran sistem, organeller ve klinik önemi,Hücre membranı, endomembran sistem, organeller ve klinik önemi,Yönlendirilmiş protein sentezi, Endositoz- ekzositoz, reseptör aracılı endositoz,Hücre iskeleti, hücre bağlantıları ve hücre dışı matriks,Hücre döngüsü, hücre yaşlanması ve hücre ölümü,Nükleik asitler, DNA yapısı ve replikasyonu,Transkripsiyon ve protein sentezi,DNA hasarı ve onarımı,Kanser biyolojisi ve kanser genetiği,İmmünobiyoloji ve kök hücre biyolojisi,Epigenetik,Moleküler biyoloji ve moleküler genetikte kullanılan yöntemler,Mendel ve Nonmendel kalıtım ve kromozomal anomaliler,Klinik genetik; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Hücre işleyişinin temelindeki moleküler biyoloji ve genetik kavramlarını tanımlar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
1.1 Hücreyi oluşturan moleküllerin yapı ve işlevlerini tanımlar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
1.2 Hücresel moleküllerin sentez ve yıkımını karşılaştırır.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
1.3 Hücrenin işleyişini sağlayan molekül ve yapıların incelenmesinde kullanılan moleküler biyoloji tekniklerini özetler. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2. Hücre işleyişini ve hücreler arası iletişim mekanizmalarını yorumlar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.1 Hücreyi oluşturan kompartmanları (organeller) tanımlar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.2 Hücre içindeki organelerin yapı ve işlevlerini açıklar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.3 Hücresel organeller arası molekül taşınım ve iletişim mekanizmalarını açıklar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.4 Hücreler arası iletişim mekanizmaları ve sinyal algılarını açıklar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.5 Hücresel işleyişin bozulmasından kaynaklanan hastalıkların moleküler kökenlerini sorgular. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3. Hücrelerin organizmadaki işleyişi ve yapılanmasını tartışır. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.1 Hücrelerden doku ve organ gelişiminini açıklar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.2 Hücrelerin organizmayı oluşturmasında etkili genetik ve moleküler mekanizmaları açıklar. 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.3 Hücre ve organizmalarda yapı fonksiyon ilişkisini tanımlar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.4 Hücrelerin sağlıklı işleyişini engelleyen hastalıkların genetik kökenlerini tartışır. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Hücre membranı, endomembran sistem, organeller ve klinik önemiMoleküler Hücre Biyolojisi 9. basım. (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
2Hücre membranı, endomembran sistem, organeller ve klinik önemiMoleküler Hücre Biyolojisi 9. basım. (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
3Yönlendirilmiş protein sentezi, Endositoz- ekzositoz, reseptör aracılı endositozMoleküler Hücre Biyolojisi 9. basım. (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
4Hücre iskeleti, hücre bağlantıları ve hücre dışı matriksMoleküler Hücre Biyolojisi 9. basım. (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
5Hücre döngüsü, hücre yaşlanması ve hücre ölümüMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım. (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
6Nükleik asitler, DNA yapısı ve replikasyonuMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
7Transkripsiyon ve protein senteziMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
8DNA hasarı ve onarımıMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
9Kanser biyolojisi ve kanser genetiğiMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
10İmmünobiyoloji ve kök hücre biyolojisiMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
11EpigenetikMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
12Moleküler biyoloji ve moleküler genetikte kullanılan yöntemlerMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
13Mendel ve Nonmendel kalıtım ve kromozomal anomalilerMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
14Klinik genetikMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
Kaynak
Hücre Biyolojisi Temel Hücre Biyolojisi Hücrenin Moleküler Biyolojisi

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Biyokimya alanında makromoleküllerin metabolizmasını bilir. Bu bilgileri kullanır ve geliştirir.
2
Rutin ve araştırma amaçlı kullanılacak biyokimyasal teknolojilerin çalışma prensibini bilir.
3
Pratik laboratuvar uygulamaları(Sağlıkta ve hastalıkta çeşitli vücut sıvıları ve doku örneklerinin alınma koşulları, preanalitik hataların nedenleri, örneklerin saklanma koşulları, rutin ve araştırma amaçlı çalışmalarda kullanılacak teknolojilerin çalışma prensipleri, referans değerlerin belirlenmesi) ile ilgili laboratuvar bilgisine sahiptir ve kullanır.
4
Temel biyoistatistik yöntemleri bilir, deneysel çalışma sonuçlarına uygular ve yorumlar.
5
Biyokimya alanına özgü cihaz ve aletlerin kullanımını bilir ve uygular.
6
Basılı ve elektronik bilgi kaynaklarına ulaşabilir ve Biyokimya ve ilişkili alanlardaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde bilgi okur-yazarıdır.
7
Biyokimya alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilir ve yeni bilgiler üretebilir.
8
Teorik bilgisini, eleştirel düşünme yetisini kullanarak, bağımsız olarak özel çalışma alanına uygular, yaptığı çalışma sonuçlarını değerlendirir, yorumlar ve çalışmanın raporunu yazar.
9
Bir danışman yardımıyla ya da bağımsız olarak bilimsel veya teknik bir sorunu tanımlar, çözümü ile ilgili öneriler getirebilir ve gerektiğinde çözer.
10
Ortak bilimsel çalışmalarda sorumluluk alır, katkıda bulunur ve uyum içinde çalışır.
11
Biyokimya alanındaki güncel, ulusal ve uluslararası mesleki literatürleri izler, çalışmalarını seminer olarak sunar veya bir dergide yayınlar.
12
Biyokimya alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir.
13
Yönetim aktivitelerinde sorumluluk alır, elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14456
Rehberli Problem Çözme148112
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı11515
Genel Sınav ve Hazırlığı12727
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)210
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(210/30)7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MOLEKÜLER GENETİK-Güz Dönemi4+047
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Salih GENCER
Dersi VerenlerProf.Dr. Gürkan ÖZTÜRK, Prof.Dr. İlknur KESKİN, Prof.Dr. Esra ÇAĞAVİ, Doç.Dr. Ayşe Arzu ŞAKUL, Prof.Dr. Mustafa GÜZEL, Prof.Dr. Zübeyir BAYRAKTAROĞLU, Prof.Dr. Ülkan KILIÇ, Doç.Dr. Nihal KARAKAŞ, Dr.Öğr.Üye. Elif Zeynep YILMAZ, Doç.Dr. Sultan Sibel ERDEM, Doç.Dr. Bilal Ersen KERMAN, Prof.Dr. Cafer MARANGOZ, Doç.Dr. Akif AYAZ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıHücre membranı, endomembran sistem, organeller ve bu sistemlerin klinik öneminin öğrenilmesi. Endositoz, ekzositoz, hücre içi iskelet sisteminin anlaşılması. Hücre döngüsü, hücre bölünmesi ve hücre yaşlanmasının temellerinin bilinmesi. Nükleik asitler, DNA ve yapısı ile DNA replikasyonunun öğrenilmesi. Gen ifadesinin transkripsiyon ve translasyon basamakları ve gen ifadesinin epigenetik kontrolünün anlaşılması. DNA hasarının sebepleri ve onarımının mekanizmalarının anlaşılması ve kanser biyolojisi ile genetiğinin temellerinin bilinmesi. İmmünobiyoloji ve kök hücre biyolojisinin öğrenilmes. Moleküler biyolojide kullanılan temel yöntemlerin görülmesi. Klinik genetik açısından kromozomal anomaliler ile mendel ve nonmendel kalıtım modellerinin anlaşılması.
Dersin İçeriğiBu ders; Hücre membranı, endomembran sistem, organeller ve klinik önemi,Hücre membranı, endomembran sistem, organeller ve klinik önemi,Yönlendirilmiş protein sentezi, Endositoz- ekzositoz, reseptör aracılı endositoz,Hücre iskeleti, hücre bağlantıları ve hücre dışı matriks,Hücre döngüsü, hücre yaşlanması ve hücre ölümü,Nükleik asitler, DNA yapısı ve replikasyonu,Transkripsiyon ve protein sentezi,DNA hasarı ve onarımı,Kanser biyolojisi ve kanser genetiği,İmmünobiyoloji ve kök hücre biyolojisi,Epigenetik,Moleküler biyoloji ve moleküler genetikte kullanılan yöntemler,Mendel ve Nonmendel kalıtım ve kromozomal anomaliler,Klinik genetik; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Hücre işleyişinin temelindeki moleküler biyoloji ve genetik kavramlarını tanımlar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
1.1 Hücreyi oluşturan moleküllerin yapı ve işlevlerini tanımlar.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
1.2 Hücresel moleküllerin sentez ve yıkımını karşılaştırır.10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
1.3 Hücrenin işleyişini sağlayan molekül ve yapıların incelenmesinde kullanılan moleküler biyoloji tekniklerini özetler. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2. Hücre işleyişini ve hücreler arası iletişim mekanizmalarını yorumlar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.1 Hücreyi oluşturan kompartmanları (organeller) tanımlar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.2 Hücre içindeki organelerin yapı ve işlevlerini açıklar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.3 Hücresel organeller arası molekül taşınım ve iletişim mekanizmalarını açıklar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.4 Hücreler arası iletişim mekanizmaları ve sinyal algılarını açıklar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
2.5 Hücresel işleyişin bozulmasından kaynaklanan hastalıkların moleküler kökenlerini sorgular. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3. Hücrelerin organizmadaki işleyişi ve yapılanmasını tartışır. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.1 Hücrelerden doku ve organ gelişiminini açıklar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.2 Hücrelerin organizmayı oluşturmasında etkili genetik ve moleküler mekanizmaları açıklar. 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.3 Hücre ve organizmalarda yapı fonksiyon ilişkisini tanımlar. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
3.4 Hücrelerin sağlıklı işleyişini engelleyen hastalıkların genetik kökenlerini tartışır. 10, 11, 16, 19, 6, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Hücre membranı, endomembran sistem, organeller ve klinik önemiMoleküler Hücre Biyolojisi 9. basım. (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
2Hücre membranı, endomembran sistem, organeller ve klinik önemiMoleküler Hücre Biyolojisi 9. basım. (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
3Yönlendirilmiş protein sentezi, Endositoz- ekzositoz, reseptör aracılı endositozMoleküler Hücre Biyolojisi 9. basım. (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
4Hücre iskeleti, hücre bağlantıları ve hücre dışı matriksMoleküler Hücre Biyolojisi 9. basım. (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
5Hücre döngüsü, hücre yaşlanması ve hücre ölümüMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım. (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
6Nükleik asitler, DNA yapısı ve replikasyonuMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
7Transkripsiyon ve protein senteziMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
8DNA hasarı ve onarımıMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
9Kanser biyolojisi ve kanser genetiğiMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
10İmmünobiyoloji ve kök hücre biyolojisiMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
11EpigenetikMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
12Moleküler biyoloji ve moleküler genetikte kullanılan yöntemlerMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
13Mendel ve Nonmendel kalıtım ve kromozomal anomalilerMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
14Klinik genetikMoleküler Hücre Biyolojisi 9. Basım (Arnold Berk , Chris A. Kaiser , Harvey Lodish , Monty Krieger)
Kaynak
Hücre Biyolojisi Temel Hücre Biyolojisi Hücrenin Moleküler Biyolojisi

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Biyokimya alanında makromoleküllerin metabolizmasını bilir. Bu bilgileri kullanır ve geliştirir.
2
Rutin ve araştırma amaçlı kullanılacak biyokimyasal teknolojilerin çalışma prensibini bilir.
3
Pratik laboratuvar uygulamaları(Sağlıkta ve hastalıkta çeşitli vücut sıvıları ve doku örneklerinin alınma koşulları, preanalitik hataların nedenleri, örneklerin saklanma koşulları, rutin ve araştırma amaçlı çalışmalarda kullanılacak teknolojilerin çalışma prensipleri, referans değerlerin belirlenmesi) ile ilgili laboratuvar bilgisine sahiptir ve kullanır.
4
Temel biyoistatistik yöntemleri bilir, deneysel çalışma sonuçlarına uygular ve yorumlar.
5
Biyokimya alanına özgü cihaz ve aletlerin kullanımını bilir ve uygular.
6
Basılı ve elektronik bilgi kaynaklarına ulaşabilir ve Biyokimya ve ilişkili alanlardaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde bilgi okur-yazarıdır.
7
Biyokimya alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilir ve yeni bilgiler üretebilir.
8
Teorik bilgisini, eleştirel düşünme yetisini kullanarak, bağımsız olarak özel çalışma alanına uygular, yaptığı çalışma sonuçlarını değerlendirir, yorumlar ve çalışmanın raporunu yazar.
9
Bir danışman yardımıyla ya da bağımsız olarak bilimsel veya teknik bir sorunu tanımlar, çözümü ile ilgili öneriler getirebilir ve gerektiğinde çözer.
10
Ortak bilimsel çalışmalarda sorumluluk alır, katkıda bulunur ve uyum içinde çalışır.
11
Biyokimya alanındaki güncel, ulusal ve uluslararası mesleki literatürleri izler, çalışmalarını seminer olarak sunar veya bir dergide yayınlar.
12
Biyokimya alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir.
13
Yönetim aktivitelerinde sorumluluk alır, elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 13:26Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 13:28