Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME PSİKOLOJİSİ-Bahar Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere beslenme ile psikoloji arasındaki ilişkinin teorik boyutlarını anlatmak, yeme bozukluklarının psikolojik yönlerini öğretmek
Dersin İçeriğiBu ders; Besin seçiminin teorik modelleri: Gelişimsel ve bilişsel modeller,Besin seçiminin teorik modelleri: Fizyolojik ve psikolojik modeller,Ruh sağlığı ve metabolizma,İştahın düzenlenmesi, açlık-tokluk,Duygudurum, yeme ve bağımlılık,Duygusal metabolizma,Biyo sirkadyen beslenme-1,Biyo sirkadyen beslenme-2,Yeme bozuklukları: Anoreksia,Bulimia nervosa,Ortoreksia,Gece yeme sendromu,Güncel makale incelemesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Besin seçiminin teorik modellerini açıklar.10, 16, 9A
2. Bağırsak ve beyin arasındaki iletişimi açıklar.10, 16, 9A
3. Biyo sirkadyen ritmin beslenme ile ilişkisini açıklar.10, 16, 9A
4. Yeme bozukluklarının neden, süreç ve sonuçlarını yorumlar.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin seçiminin teorik modelleri: Gelişimsel ve bilişsel modellerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Besin seçiminin teorik modelleri: Fizyolojik ve psikolojik modellerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Ruh sağlığı ve metabolizmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4İştahın düzenlenmesi, açlık-toklukKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Duygudurum, yeme ve bağımlılıkKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Duygusal metabolizmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Biyo sirkadyen beslenme-1Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Biyo sirkadyen beslenme-2Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Yeme bozuklukları: AnoreksiaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Bulimia nervosaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11OrtoreksiaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Gece yeme sendromuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Güncel makale incelemesiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Makale ve kitaplardan bölümler
1. The Psychology of Eating and Drinking. A. W. Logue. Brunner-Routledge. Taylor-Francis Books. 2004. 2. The Psychology of Eating From Healthy to Disordered Behavior. Wiley-Blackwell. 2010. 3. The Psychology of Food Choice. R. Shepherd and M. Raats. CABI. 2006. 4. The Nutritional Psychology of Childhood. Robert Drewett. Cambridge University Press. 2007. 5.Pub med, science direct gibi veri kaynaklarından güncel makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14684
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi14342
Okul Dışı Diğer Faaliyetler11515
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı177
Genel Sınav ve Hazırlığı11212
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)202
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(202/30)7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME PSİKOLOJİSİ-Bahar Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere beslenme ile psikoloji arasındaki ilişkinin teorik boyutlarını anlatmak, yeme bozukluklarının psikolojik yönlerini öğretmek
Dersin İçeriğiBu ders; Besin seçiminin teorik modelleri: Gelişimsel ve bilişsel modeller,Besin seçiminin teorik modelleri: Fizyolojik ve psikolojik modeller,Ruh sağlığı ve metabolizma,İştahın düzenlenmesi, açlık-tokluk,Duygudurum, yeme ve bağımlılık,Duygusal metabolizma,Biyo sirkadyen beslenme-1,Biyo sirkadyen beslenme-2,Yeme bozuklukları: Anoreksia,Bulimia nervosa,Ortoreksia,Gece yeme sendromu,Güncel makale incelemesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Besin seçiminin teorik modellerini açıklar.10, 16, 9A
2. Bağırsak ve beyin arasındaki iletişimi açıklar.10, 16, 9A
3. Biyo sirkadyen ritmin beslenme ile ilişkisini açıklar.10, 16, 9A
4. Yeme bozukluklarının neden, süreç ve sonuçlarını yorumlar.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin seçiminin teorik modelleri: Gelişimsel ve bilişsel modellerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Besin seçiminin teorik modelleri: Fizyolojik ve psikolojik modellerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Ruh sağlığı ve metabolizmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4İştahın düzenlenmesi, açlık-toklukKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Duygudurum, yeme ve bağımlılıkKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Duygusal metabolizmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Biyo sirkadyen beslenme-1Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Biyo sirkadyen beslenme-2Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Yeme bozuklukları: AnoreksiaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Bulimia nervosaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11OrtoreksiaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Gece yeme sendromuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Güncel makale incelemesiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Makale ve kitaplardan bölümler
1. The Psychology of Eating and Drinking. A. W. Logue. Brunner-Routledge. Taylor-Francis Books. 2004. 2. The Psychology of Eating From Healthy to Disordered Behavior. Wiley-Blackwell. 2010. 3. The Psychology of Food Choice. R. Shepherd and M. Raats. CABI. 2006. 4. The Nutritional Psychology of Childhood. Robert Drewett. Cambridge University Press. 2007. 5.Pub med, science direct gibi veri kaynaklarından güncel makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34