Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME ANTROPOLOJİSİ-Bahar Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri, tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarının değişimi-gelişimi, farklı dinlerde beslenme alışkanlıkları, beslenmeyi etkileyen sosyal, ekonomik, kültürel, politik, coğrafik nedenler/faktörler konularında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme antropolojisinin tanımı ve beslenmeyi etkileyen faktörler,Tarihsel süreçte farklı yaşam ve yerleşim biçimlerine göre beslenme,Farklı coğrafya ve iklim koşullarında beslenme,Farklı sosyal, kültürel ve ekonomik yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü,Farklı politik ve dini yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Akdeniz mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Uzak Doğu mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Orta Doğu mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Osmanlı mutfağı,Türk mutfağı ve yemek kültürü,Doğu, Güney Doğu, İç Anadolu bölgesi mutfakları,Ege, Karadeniz ve Marmara bölgesi,Hızlı, hazır yemek kültürü,Yemek alışkanlıklarındaki değişimlerin beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
2.Farklı ülkelerin beslenme alışkanlıklarını karşılaştırır.10, 16, 9A
1. Beslenmeyi etkileyen faktörleri (coğrafya ve iklim koşulları, sosyal, kültürel, ekonomik, politik ve dini koşullar) açıklar.10, 16, 9A
3. Ülkemizin beslenme alışkanlıklarındaki farklılıkları açıklar.10, 16, 9A
4. Hızlı, hazır yemek kültürü ile farklı beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerine etkilerini analiz eder.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme antropolojisinin tanımı ve beslenmeyi etkileyen faktörlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Tarihsel süreçte farklı yaşam ve yerleşim biçimlerine göre beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Farklı coğrafya ve iklim koşullarında beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Farklı sosyal, kültürel ve ekonomik yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümüKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Farklı politik ve dini yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümüKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Gelişkin mutfaklardan örnekler: Akdeniz mutfağıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Gelişkin mutfaklardan örnekler: Uzak Doğu mutfağıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Gelişkin mutfaklardan örnekler: Orta Doğu mutfağıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Gelişkin mutfaklardan örnekler: Osmanlı mutfağıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Türk mutfağı ve yemek kültürüKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Doğu, Güney Doğu, İç Anadolu bölgesi mutfaklarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Ege, Karadeniz ve Marmara bölgesiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Hızlı, hazır yemek kültürüKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Yemek alışkanlıklarındaki değişimlerin beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Beslenme Antropolojisi-1. Türkan Kutluay Merdol. Şubat 2012. 2. Tarih Boyunca Yemek Kültürü. Murat Belge. İletişim Yayınları. 2008. 10.basım. 3. Larousse Gastronomique: Dünyanın En Büyük Mutfak Ansiklopedisi.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14684
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer31545
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı3515
Genel Sınav ve Hazırlığı3515
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)201
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30)7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME ANTROPOLOJİSİ-Bahar Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri, tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarının değişimi-gelişimi, farklı dinlerde beslenme alışkanlıkları, beslenmeyi etkileyen sosyal, ekonomik, kültürel, politik, coğrafik nedenler/faktörler konularında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme antropolojisinin tanımı ve beslenmeyi etkileyen faktörler,Tarihsel süreçte farklı yaşam ve yerleşim biçimlerine göre beslenme,Farklı coğrafya ve iklim koşullarında beslenme,Farklı sosyal, kültürel ve ekonomik yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü,Farklı politik ve dini yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Akdeniz mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Uzak Doğu mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Orta Doğu mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Osmanlı mutfağı,Türk mutfağı ve yemek kültürü,Doğu, Güney Doğu, İç Anadolu bölgesi mutfakları,Ege, Karadeniz ve Marmara bölgesi,Hızlı, hazır yemek kültürü,Yemek alışkanlıklarındaki değişimlerin beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
2.Farklı ülkelerin beslenme alışkanlıklarını karşılaştırır.10, 16, 9A
1. Beslenmeyi etkileyen faktörleri (coğrafya ve iklim koşulları, sosyal, kültürel, ekonomik, politik ve dini koşullar) açıklar.10, 16, 9A
3. Ülkemizin beslenme alışkanlıklarındaki farklılıkları açıklar.10, 16, 9A
4. Hızlı, hazır yemek kültürü ile farklı beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerine etkilerini analiz eder.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme antropolojisinin tanımı ve beslenmeyi etkileyen faktörlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Tarihsel süreçte farklı yaşam ve yerleşim biçimlerine göre beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Farklı coğrafya ve iklim koşullarında beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Farklı sosyal, kültürel ve ekonomik yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümüKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Farklı politik ve dini yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümüKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Gelişkin mutfaklardan örnekler: Akdeniz mutfağıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Gelişkin mutfaklardan örnekler: Uzak Doğu mutfağıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Gelişkin mutfaklardan örnekler: Orta Doğu mutfağıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Gelişkin mutfaklardan örnekler: Osmanlı mutfağıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Türk mutfağı ve yemek kültürüKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Doğu, Güney Doğu, İç Anadolu bölgesi mutfaklarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Ege, Karadeniz ve Marmara bölgesiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Hızlı, hazır yemek kültürüKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Yemek alışkanlıklarındaki değişimlerin beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Beslenme Antropolojisi-1. Türkan Kutluay Merdol. Şubat 2012. 2. Tarih Boyunca Yemek Kültürü. Murat Belge. İletişim Yayınları. 2008. 10.basım. 3. Larousse Gastronomique: Dünyanın En Büyük Mutfak Ansiklopedisi.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34