Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN DESTEK., SAĞLIĞA VE BESLENMEYE KATKI. DEĞER.-Bahar Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Nadide Gizem TARAKÇI FİLİZ
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Nadide Gizem TARAKÇI FİLİZ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBesin desteği olarak kullanılan fitokimyasal bileşikler ve işlevsel besinler hakkında bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan etkileşmelerini tanıtmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Genel Bakış ve Kavramlar,Fitokimyasallar: Fenolik Bileşikler,Fitokimyasallar; Terpenler,Fitokimyasallar: Steroller, nukleotidler ve diğerleri,Fitokimyasallar: Besin Elyafı,Yağ Asitleri ve yardımcı maddeler,Vitaminler - Suda Çözünenler 1,Vitaminler – Suda Çözünenler 2,Vitaminler – Yağda Çözünenler,Mineraller,Prebiyotikler,Probiyotikler,Diğer İşlevsel Besinler,Besin Destekleri ile İlaçların Etkileşmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Fitokimyasal besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini açıklar.10, 16, 9A
2. Fitokimyasal besin desteklerini tanımlar.10, 16, 9A
3. Fitokimyasal besin desteklerini sınıflandırır.10, 16, 9A
4. Vitaminleri ve mineralleri sınıflandırır.10, 16, 9A
5. Vitamin ve minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve eksikliklerinde görülen problemleri değerlendirir.10, 16, 9A
6. Vitaminlerin günlük tavsiye edilen dozlarını, aşırı alınma halinde (varsa) neden oldukları yan etkileri açıklar.10, 16, 9A
7. Prebiyotikler, probiyotikler ve işlevsel besinleri karşılaştırır.10, 16, 9A
8. Prebiyotik kavramını ve besin kaynaklarını açıklar.10, 16, 9A
9. Probiyotik kavramını ve besin kaynaklarını açıklar.10, 16, 9A
10. İşlevsel besinleri ve fonksiyonlarını ilişkilendirip açıklar.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1 Genel Bakış ve KavramlarÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
2Fitokimyasallar: Fenolik BileşiklerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
3Fitokimyasallar; TerpenlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
4Fitokimyasallar: Steroller, nukleotidler ve diğerleriÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
5Fitokimyasallar: Besin ElyafıÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
6Yağ Asitleri ve yardımcı maddelerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
7Vitaminler - Suda Çözünenler 1Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
8Vitaminler – Suda Çözünenler 2Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
9Vitaminler – Yağda ÇözünenlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
10MinerallerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
11PrebiyotiklerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
12ProbiyotiklerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
13Diğer İşlevsel BesinlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
14Besin Destekleri ile İlaçların EtkileşmesiÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Besin destekleri ders notları öğrencilere verilecektir
1. Dietary supplements of plant origin, M. Maffei, Taylor & Francis, 2003 2. Dietary Supplements, P. Mason, Pharmaceutical Press, 3rd Ed., 2007. 3. Handbook of Vitamins, J. Zempleni, R.B. Rucker,D.B. McCormick, J.W. Suttie, CRC Press, 4th Ed., 2007

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14684
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer31545
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı3515
Genel Sınav ve Hazırlığı3515
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)201
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30)7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN DESTEK., SAĞLIĞA VE BESLENMEYE KATKI. DEĞER.-Bahar Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Nadide Gizem TARAKÇI FİLİZ
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Nadide Gizem TARAKÇI FİLİZ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBesin desteği olarak kullanılan fitokimyasal bileşikler ve işlevsel besinler hakkında bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan etkileşmelerini tanıtmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Genel Bakış ve Kavramlar,Fitokimyasallar: Fenolik Bileşikler,Fitokimyasallar; Terpenler,Fitokimyasallar: Steroller, nukleotidler ve diğerleri,Fitokimyasallar: Besin Elyafı,Yağ Asitleri ve yardımcı maddeler,Vitaminler - Suda Çözünenler 1,Vitaminler – Suda Çözünenler 2,Vitaminler – Yağda Çözünenler,Mineraller,Prebiyotikler,Probiyotikler,Diğer İşlevsel Besinler,Besin Destekleri ile İlaçların Etkileşmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Fitokimyasal besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini açıklar.10, 16, 9A
2. Fitokimyasal besin desteklerini tanımlar.10, 16, 9A
3. Fitokimyasal besin desteklerini sınıflandırır.10, 16, 9A
4. Vitaminleri ve mineralleri sınıflandırır.10, 16, 9A
5. Vitamin ve minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve eksikliklerinde görülen problemleri değerlendirir.10, 16, 9A
6. Vitaminlerin günlük tavsiye edilen dozlarını, aşırı alınma halinde (varsa) neden oldukları yan etkileri açıklar.10, 16, 9A
7. Prebiyotikler, probiyotikler ve işlevsel besinleri karşılaştırır.10, 16, 9A
8. Prebiyotik kavramını ve besin kaynaklarını açıklar.10, 16, 9A
9. Probiyotik kavramını ve besin kaynaklarını açıklar.10, 16, 9A
10. İşlevsel besinleri ve fonksiyonlarını ilişkilendirip açıklar.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1 Genel Bakış ve KavramlarÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
2Fitokimyasallar: Fenolik BileşiklerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
3Fitokimyasallar; TerpenlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
4Fitokimyasallar: Steroller, nukleotidler ve diğerleriÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
5Fitokimyasallar: Besin ElyafıÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
6Yağ Asitleri ve yardımcı maddelerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
7Vitaminler - Suda Çözünenler 1Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
8Vitaminler – Suda Çözünenler 2Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
9Vitaminler – Yağda ÇözünenlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
10MinerallerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
11PrebiyotiklerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
12ProbiyotiklerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
13Diğer İşlevsel BesinlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
14Besin Destekleri ile İlaçların EtkileşmesiÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Besin destekleri ders notları öğrencilere verilecektir
1. Dietary supplements of plant origin, M. Maffei, Taylor & Francis, 2003 2. Dietary Supplements, P. Mason, Pharmaceutical Press, 3rd Ed., 2007. 3. Handbook of Vitamins, J. Zempleni, R.B. Rucker,D.B. McCormick, J.W. Suttie, CRC Press, 4th Ed., 2007

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34