Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME DANIŞMANLIĞI VE İLETİŞİM BECERİLERİ-Güz Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri, beslenme ve diyet danışmanlığı hizmetlerinde etkili iletişim, beslenme eğitimi hazırlama ve sunma konularında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin Tanımı,Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin Prensipleri,Danışmanlık İlişkisinde Danışanları Etkileyen Faktörlerin Tanınması,Kültürel Değerler,Eğitim Materyalleri ve Bu Materyallerin Hazırlanması,Eğitim Metotları ve Uygulama Yolları,Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar I,Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar II,Eğiticinin ve Danışmanın Nitelikleri,Davranış Değişikliği Modelleri,Koruyucu Sağlık Alanında Temel Danışmanlık Yöntemleri,İletişim Engelleri,Pratik Çalışma,Pratik Çalışma; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Diyetetik uygulamalarında etkili iletişim bileşenleri tanımlar.10, 16, 9A
2. Öğrenme kuramı, davranış değişikliği teorisi ile beslenme eğitimini tanımlar ve uygun materyal kullanarak etkili beslenme eğitimini belirler. 10, 16, 9A
3. Danışmanlık ve eğitimin etkinliğini açıklayabilir.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin TanımıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin PrensipleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Danışmanlık İlişkisinde Danışanları Etkileyen Faktörlerin TanınmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Kültürel DeğerlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Eğitim Materyalleri ve Bu Materyallerin HazırlanmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Eğitim Metotları ve Uygulama YollarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar IKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Eğiticinin ve Danışmanın NitelikleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Davranış Değişikliği ModelleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Koruyucu Sağlık Alanında Temel Danışmanlık YöntemleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12İletişim EngelleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Pratik ÇalışmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Pratik ÇalışmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Nutrition Counseling and Education Skills for Dietetics Professionals. Holli B., Beto A.J. 2012.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14684
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer31545
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı3515
Genel Sınav ve Hazırlığı3515
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)201
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30)7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME DANIŞMANLIĞI VE İLETİŞİM BECERİLERİ-Güz Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri, beslenme ve diyet danışmanlığı hizmetlerinde etkili iletişim, beslenme eğitimi hazırlama ve sunma konularında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin Tanımı,Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin Prensipleri,Danışmanlık İlişkisinde Danışanları Etkileyen Faktörlerin Tanınması,Kültürel Değerler,Eğitim Materyalleri ve Bu Materyallerin Hazırlanması,Eğitim Metotları ve Uygulama Yolları,Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar I,Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar II,Eğiticinin ve Danışmanın Nitelikleri,Davranış Değişikliği Modelleri,Koruyucu Sağlık Alanında Temel Danışmanlık Yöntemleri,İletişim Engelleri,Pratik Çalışma,Pratik Çalışma; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Diyetetik uygulamalarında etkili iletişim bileşenleri tanımlar.10, 16, 9A
2. Öğrenme kuramı, davranış değişikliği teorisi ile beslenme eğitimini tanımlar ve uygun materyal kullanarak etkili beslenme eğitimini belirler. 10, 16, 9A
3. Danışmanlık ve eğitimin etkinliğini açıklayabilir.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin TanımıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Beslenme Danışmanlığı ve Beslenme Eğitiminin PrensipleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Danışmanlık İlişkisinde Danışanları Etkileyen Faktörlerin TanınmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Kültürel DeğerlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Eğitim Materyalleri ve Bu Materyallerin HazırlanmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Eğitim Metotları ve Uygulama YollarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar IKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Çeşitli Grupların ve Kişilerin Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Eğiticinin ve Danışmanın NitelikleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Davranış Değişikliği ModelleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Koruyucu Sağlık Alanında Temel Danışmanlık YöntemleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12İletişim EngelleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Pratik ÇalışmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Pratik ÇalışmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Nutrition Counseling and Education Skills for Dietetics Professionals. Holli B., Beto A.J. 2012.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34