Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
NÖROLOJİK VE PSİKİYATRİK HASTALIKLARDA BESLENME-Bahar Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıDersin amacı, nörolojik hastalığı olan bireylerin tıbbi beslenme tedavi ilkelerini öğrenmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Nörolojik hastalıkların nedenleri ve sınıflaması,Sinir sistemi
,Nörolojik hastalıklar,Pernisiyöz anemi,Wernick-korsakoff sendromu

,İnme
,Alzheimer
,Epilepsi,Migren,Multiple skleroz
,Parkinson hastalığı,Nörotravma,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklar. 10, 6, 9H
2. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların komplikasyonlarını, tedavi protokollerini açıklar.10, 6, 9H
3. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarından korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları açıklar. 10, 6, 9H
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:H: Performans Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Nörolojik hastalıkların nedenleri ve sınıflamasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Sinir sistemi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Nörolojik hastalıklarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Pernisiyöz anemiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Wernick-korsakoff sendromu

Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6İnme
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Alzheimer
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8EpilepsiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9MigrenKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Multiple skleroz
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Parkinson hastalığıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12NörotravmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara,2002. 2. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Ninth edition, Lippincott 3. Mahan K., Arlin M. Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000. 4. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14684
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer31545
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı3515
Genel Sınav ve Hazırlığı3515
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)201
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30)7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
NÖROLOJİK VE PSİKİYATRİK HASTALIKLARDA BESLENME-Bahar Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıDersin amacı, nörolojik hastalığı olan bireylerin tıbbi beslenme tedavi ilkelerini öğrenmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Nörolojik hastalıkların nedenleri ve sınıflaması,Sinir sistemi
,Nörolojik hastalıklar,Pernisiyöz anemi,Wernick-korsakoff sendromu

,İnme
,Alzheimer
,Epilepsi,Migren,Multiple skleroz
,Parkinson hastalığı,Nörotravma,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklar. 10, 6, 9H
2. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların komplikasyonlarını, tedavi protokollerini açıklar.10, 6, 9H
3. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarından korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları açıklar. 10, 6, 9H
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:H: Performans Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Nörolojik hastalıkların nedenleri ve sınıflamasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Sinir sistemi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Nörolojik hastalıklarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Pernisiyöz anemiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Wernick-korsakoff sendromu

Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6İnme
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Alzheimer
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8EpilepsiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9MigrenKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Multiple skleroz
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Parkinson hastalığıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12NörotravmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara,2002. 2. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Ninth edition, Lippincott 3. Mahan K., Arlin M. Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000. 4. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34