Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
AĞIRLIK DENETİMİ VE YEME DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI-Güz Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri şişmanlık ve anoreksiya nervoza, bulimia nervoza gibi yeme davranış bozukluklarının beslenme tedavisi ve güncel beslenme önerileri hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Enerji dengesi ve vücut ağırlığının denetimi,Vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemler,Şişmanlığın tanımı ve sınıflandırılması,Şişmanlığın risk etmenleri ve komplikasyonları,Şişmanlık ve beslenme tedavisi,Şişmanlık ve beslenme tedavisi,Anoreksiya nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonları,Anoreksia nervoza ve beslenme tedavisi,Bulimia nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonları,Bulimia nervoza ve beslenme tedavisi,Diğer yeme bozukluklarının (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlanması ve komplikasyonları,Diğer yeme bozuklukları ve beslenme tedavisi,Yeme bozukluklarında beslenme desteği,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Vücut ağırlık yönetimine ilişkin tüm bilgileri detaylı bir şekilde açıklar, vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemleri tanımlar.10, 16, 9A
2. Obezitede tıbbi beslenme tedavisi planlar ve obezitenin fizyolojik ve psikososyal komplikasyonlarını açıklar.10, 16, 9A
3. Yeme davranışı bozukluklarında beslenme tedavisini planlar ve uygular.10, 16, 9A
3.5. Diğer yeme bozukluklarını (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlar ve beslenme tedavisi planlar.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Enerji dengesi ve vücut ağırlığının denetimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Şişmanlığın tanımı ve sınıflandırılmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Şişmanlığın risk etmenleri ve komplikasyonlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Şişmanlık ve beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Şişmanlık ve beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Anoreksiya nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Anoreksia nervoza ve beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Bulimia nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Bulimia nervoza ve beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Diğer yeme bozukluklarının (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlanması ve komplikasyonlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Diğer yeme bozuklukları ve beslenme tedavisiPreparation from related courses sources
13Yeme bozukluklarında beslenme desteğiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Genel DeğerlendirmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. The Binge Eating and Compulsive Overeating Workbook. Carolyn Cooker Rose. 2009. 2. Eating Disorders in Children and Adolescents. A clinical handbook. Daniel Le Grange, James Look. 2011. 3. Eating Disorders in Children and Adolescents. Bryan Lask, Rachel Bryant- Waugh. 2013. 4th Edition. 4. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (Pediatrics, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14684
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer31545
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı3515
Genel Sınav ve Hazırlığı3515
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)201
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30)7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
AĞIRLIK DENETİMİ VE YEME DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI-Güz Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri şişmanlık ve anoreksiya nervoza, bulimia nervoza gibi yeme davranış bozukluklarının beslenme tedavisi ve güncel beslenme önerileri hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Enerji dengesi ve vücut ağırlığının denetimi,Vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemler,Şişmanlığın tanımı ve sınıflandırılması,Şişmanlığın risk etmenleri ve komplikasyonları,Şişmanlık ve beslenme tedavisi,Şişmanlık ve beslenme tedavisi,Anoreksiya nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonları,Anoreksia nervoza ve beslenme tedavisi,Bulimia nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonları,Bulimia nervoza ve beslenme tedavisi,Diğer yeme bozukluklarının (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlanması ve komplikasyonları,Diğer yeme bozuklukları ve beslenme tedavisi,Yeme bozukluklarında beslenme desteği,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Vücut ağırlık yönetimine ilişkin tüm bilgileri detaylı bir şekilde açıklar, vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemleri tanımlar.10, 16, 9A
2. Obezitede tıbbi beslenme tedavisi planlar ve obezitenin fizyolojik ve psikososyal komplikasyonlarını açıklar.10, 16, 9A
3. Yeme davranışı bozukluklarında beslenme tedavisini planlar ve uygular.10, 16, 9A
3.5. Diğer yeme bozukluklarını (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlar ve beslenme tedavisi planlar.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Enerji dengesi ve vücut ağırlığının denetimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Şişmanlığın tanımı ve sınıflandırılmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Şişmanlığın risk etmenleri ve komplikasyonlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Şişmanlık ve beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Şişmanlık ve beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Anoreksiya nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Anoreksia nervoza ve beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Bulimia nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Bulimia nervoza ve beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Diğer yeme bozukluklarının (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlanması ve komplikasyonlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Diğer yeme bozuklukları ve beslenme tedavisiPreparation from related courses sources
13Yeme bozukluklarında beslenme desteğiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Genel DeğerlendirmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. The Binge Eating and Compulsive Overeating Workbook. Carolyn Cooker Rose. 2009. 2. Eating Disorders in Children and Adolescents. A clinical handbook. Daniel Le Grange, James Look. 2011. 3. Eating Disorders in Children and Adolescents. Bryan Lask, Rachel Bryant- Waugh. 2013. 4th Edition. 4. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (Pediatrics, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34