Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA DİYET TEDAVİSİ-Güz Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Eftal GEÇGİL DEMİR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri, kalp damar hastalıklarının patofizyolojisi, risk faktörleri ve diyet tedavileri hakkında son yıllara ait yeni görüşler hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Kalp damar sistemi giriş,Kalp damar sistemi fizyolojisi,Kalp damar sistemi etiyolojisi,Kalp damar sistemi hastalıklarının biyokimyasal bulguları,Kalp damar sistemi hastalıklarının klinik belirtileri,Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları I,Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları II,Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Fonksiyonel besinler ve kalp damar sağlığı,Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımları,Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımları,Kalp damar sistemi hastalıklarında diyet uygulamaları,Genel değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
5.Kalp-damar hastalıklarının korunması ve tedavisine yönelik beslenme tedavisini belirler.10, 16, 9A
1. Kalp-damar hastalığının patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklar.10, 16, 9A
2. Kalp-damar hastalıklarının komplikasyonlarını, tedavi protokollerini öğrenir, tedavide beslenmenin etkinliğini açıklar.10, 16, 9A
3. Kalp-damar hastalıklarından korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları açıklar.10, 16, 9A
4. Kalp-damar hastalıklarında önerilen fonksiyonel besinleri açıklar.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Kalp damar sistemi girişKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Kalp damar sistemi fizyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Kalp damar sistemi etiyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Kalp damar sistemi hastalıklarının biyokimyasal bulgularıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Kalp damar sistemi hastalıklarının klinik belirtileriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları IKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Fonksiyonel besinler ve kalp damar sağlığıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Kalp damar sistemi hastalıklarında diyet uygulamalarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Genel değerlendirmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Bowman BA and Russell RM (eds).Present Knowledge in Nutrition, eighth edition, ILSI Press,Washington,DC,2001. 2. Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T,Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu yayınevi,Ankara, 2002. 3. Baş M, Saka M. Kardiyovasküler Hastalıklarda Etiyolojik Faktörler, Önleme ve Tedavide Beslenme Yaklaşımları, Matsa Basımevi, 2013. 4. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14684
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer31545
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı3515
Genel Sınav ve Hazırlığı3515
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)201
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30)7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA DİYET TEDAVİSİ-Güz Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Eftal GEÇGİL DEMİR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri, kalp damar hastalıklarının patofizyolojisi, risk faktörleri ve diyet tedavileri hakkında son yıllara ait yeni görüşler hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Kalp damar sistemi giriş,Kalp damar sistemi fizyolojisi,Kalp damar sistemi etiyolojisi,Kalp damar sistemi hastalıklarının biyokimyasal bulguları,Kalp damar sistemi hastalıklarının klinik belirtileri,Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları I,Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları II,Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Fonksiyonel besinler ve kalp damar sağlığı,Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımları,Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımları,Kalp damar sistemi hastalıklarında diyet uygulamaları,Genel değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
5.Kalp-damar hastalıklarının korunması ve tedavisine yönelik beslenme tedavisini belirler.10, 16, 9A
1. Kalp-damar hastalığının patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklar.10, 16, 9A
2. Kalp-damar hastalıklarının komplikasyonlarını, tedavi protokollerini öğrenir, tedavide beslenmenin etkinliğini açıklar.10, 16, 9A
3. Kalp-damar hastalıklarından korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları açıklar.10, 16, 9A
4. Kalp-damar hastalıklarında önerilen fonksiyonel besinleri açıklar.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Kalp damar sistemi girişKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Kalp damar sistemi fizyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Kalp damar sistemi etiyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Kalp damar sistemi hastalıklarının biyokimyasal bulgularıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Kalp damar sistemi hastalıklarının klinik belirtileriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları IKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Fonksiyonel besinler ve kalp damar sağlığıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Kalp damar sistemi hastalıklarında diyet uygulamalarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Genel değerlendirmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Bowman BA and Russell RM (eds).Present Knowledge in Nutrition, eighth edition, ILSI Press,Washington,DC,2001. 2. Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T,Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu yayınevi,Ankara, 2002. 3. Baş M, Saka M. Kardiyovasküler Hastalıklarda Etiyolojik Faktörler, Önleme ve Tedavide Beslenme Yaklaşımları, Matsa Basımevi, 2013. 4. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34